Симптоми ботулізму у дорослих і дітей

Гостра харчова токсикоінфекція, яка розвивається із-за попадання ботулотоксину в організм людини, називається ботулізм (botulus).Збудник захворювання – бактерія Clostridium botulinum, яка накопичується і розмножується в продуктах харчування. Іноді зараження спорами мікроорганізму відбувається через раневі поверхні.

Патогенез хвороби

Ботулізм – це смертельно небезпечне захворювання, основною причиною якого є попадання в організм людини ботулотоксину. Головні джерела інфекції – консервовані продукти, що не пройшли потрібної термічної обробки. Сама бактерія Clostridium botulinum, потрапивши в організм, не викликає захворювання, але небезпечні продукти її життєдіяльності.

Через лімфатичні судини ботулотоксин потрапляє в кров, швидко поширюється по всьому організму, і зв'язується з клітинами мозку. Він блокує передачу нервових імпульсів до м'язів, що спричиняє припинення їх функцій (параліч, парез). Основною причиною смерті при ботулізмі є дихальна недостатність.

Перші ознаки ботулізму

Тривалість інкубаційного періоду – від декількох годин до декількох діб. Його тривалість визначається кількістю бактерій, що потрапили в організм. Як правило, хвороба проявляється раптово в період від 2 до 12 годин після зараження. Рідко захворювання виникає через 2-3 дні, ще рідше – через 9-12 діб після попадання інфекції в організм. Перші ознаки ботулізму у людини короткочасні, неспецифічні і відображають прояву гострого гастроентериту (запалення слизової оболонки кишечнику):

  • блювання;
  • гострі болі, що локалізуються в центрі живота;
  • діарея до 5 разів/добу;
  • слабкість, нездужання;
  • головні болі;
  • підвищення температури тіла від субфебрильних до високих значень.

Форми захворювання

Симптоми ботулізму у дорослих і дітей проявляються по-різному, в залежності від форми захворювання і ступеня його тяжкості. Класифікація botulus:

Форма захворювання

Тривалість

Характерні особливості

Харчова

2-3 години

Сильна інтоксикація, яка швидко змінюється неврологічними симптомами: м'язовий і головний біль, запаморочення, порушення зору.

Ранова

4-5 годин

Сухість у роті, задишка, спадний параліч, дихальна недостатність.

Дитяча

2-5 діб

Нудота, блювання, запор, відсутність апетиту, нерефлекторное рух кінцівок, зникає м'язовий тонус, пропадає голос.

Неуточненная

6-24 години

Болі в епігастрії, загальмована реакція на світлові подразники, незрозуміла для оточуючих мова.

Симптоми при ботулізмі

Вчені вважають, що ботулотоксин більш отруйний, ніж ціанистий калій. Основні симптоми ботулізму у людини – це мляві периферичні паралічі. Вони провокують слабкість дихальної мускулатури, а це формує прогресуючу гіпоксію. Внаслідок нестачі кисню у людини погіршується робота нервової системи, порушується згортання крові, що призводить до тромбоутворення, ішемічної хвороби. Імунітет до ботулизму не утворюється, оскільки навіть смертельна доза токсину настільки маленька, що не стимулює імунну систему людини.

Легка форма

Якщо в організм потрапляє незначна кількість Clostridium botulinum, то патологія протікає в легкій ступеня, яка не завдає сильного шкоди нервової і травної систем. Лікування інфекції проходить швидко і безболісно. В основному відбувається ураження окорухових м'язів, глотки і гортані. У хворого спостерігаються:

  • першіння в горлі;
  • кашель;
  • труднощі при ковтанні;
  • осиплість і хрипота голосу;
  • обмеження руху очних яблук;
  • косоокість;
  • сітка або туман перед очима;
  • птоз (опущення верхніх повік).

Середня

Симптоми среднетяжелой форми захворювання проявляються вираженою м'язовою слабкістю, зменшенням рухової активності (адинамією), порушенням зору. Спочатку з'являються ознаки отруєння, які швидко проходять. Після хворий скаржиться на двоїння та/або туман перед очима. Зіниці в нього розширені, погано проглядаються довколишні предмети. Слабкість м'язів відчувається навіть у потиличній зоні: голова у хворого може звисати, тому він змушений притримувати її руками. Інші симптоми середньої ступені інфекційного захворювання:

  • відчуття стороннього тіла в глотці;
  • часте і поверхневе дихання через кисневе голодування;
  • зниження утворення слини і рухливості мови через ураження черепно-мозкових нервів;
  • відсутність міміки, маскоподібне обличчя розвивається при ураженні лицьового нерва.

Важка

Особливо небезпечною для життя людини є важка стадія botulus. При несвоєчасній терапії вона призводить до летального результату. При такій формі захворювання дуже короткий інкубаційний період (1-2 години). У хворого відразу виявляються неврологічні розлади, які швидко прогресують. Зір значно знижується, людина не бачить свої пальці, наближені до лиця, а голос пропадає. Виникає бульбарний симптом, при якому хворий не може жувати, ковтати із-за паралічу м'язів гортані і глотки. Без лікування людина гине вже на 2 добу.

Відео

Ботулізм. Симптоми і профілактика.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!