Дресирування німецької вівчарки

Розумний, відданий, надійний собака – німецька вівчарка. Вона відрізняється хорошим розумом, легко засвоює команди, чудово відчуває небезпеку. Зайнятися дресируванням німецької вівчарки і навчити її зможе навіть новачок, якщо скористається наведеними нижче рекомендаціями.

Як виховувати цуценя німецької вівчарки

Отже, як дресирувати цуценя німецької вівчарки? Головне – не перестарайтеся на перших порах, будьте терплячі. Собаки цієї породи ідеальні для дресури. Насамперед, тренувати її має один чоловік, який володіє спокійним і терплячим вдачею. Власник повинен приділяти їй з перших днів багато уваги, щоб собака звикала до його присутності. Починати потрібно з режиму, годувати в певний час зі своєї миски. Навчати виконувати команди потрібно в ігровій формі, обов'язково заохочувати ласощами. Заведіть спеціальну книгу і розпишіть приблизний графік тренувань.

В 1-2 місяці

Існує помилкова думка, що починати дресирувати потрібно вже дорослого цуценя віком 8-9 місяців, але краще починати це робити відразу після того, як він потрапив у будинок, в 1-2 місяці. Так вихованець засвоїть більше команд. З самого початку вихованця потрібно привчати ходити в наморднику. Заняття проводяться не більше 10-15 хвилин, бажано на спеціальній дресирувальних майданчику. Насамперед, коли проходить дресирування вівчарки, її варто навчити власній прізвисько під час годування або ігор. Вимовляти її потрібно призовної інтонації, не спотворювати імені.

При годуванні цуценя, його потрібно гладити і говорити «Добре». Це дозволить надалі не застосовувати ласощі, виробить стійкий рефлекс. У цьому віці, його можна почати привчати до команди «Місце». Робити так: вказати бажане положення і покласти туди кістка, похвалити командою «Добре». Йдучи з дому, псу також треба зазначати його місце. Інакше його не можна буде ніде залишити.

Німецька вівчарка може підбирати на вулиці падло, покидьки – таку поведінку потрібно категорично й оперативно припиняти командою «Фу». Можливо, їй не вистачає вітамінів і слід переглянути раціон. Якщо вихованець знову вистачає сміття, потрібно знову суворим голосом вимовити цю команду і, в крайньому випадку, легенько вдарити по морді. Дуже важливо навчання німецької вівчарки виконання команди «Фу» в будь-якій ситуації.

У 2-4 місяці

З 3 місяців під час прогулянок на свіжому повітрі з цуценям починають ходити по різним сходах. Після успішного навчання подолання цієї перепони з господарем, пропонують йому це зробити самостійно. Одночасно з цим, вихованця тренують ходити по буму. Варто пробувати стрибати через бар'єр. Починати слід з невеликої висоти перешкоди і довжини буму, поступово збільшуючи їх, не забуваючи заохочувати ласощами.

Від 4 місяців до 6

У віці від 4 до 6 місяців дресирування німецької вівчарки поступово ускладнюється чергуванням команд. Наприклад, відійшовши від пса на кілька кроків, через 15-20 секунд дають команду «Сидіти». У разі, якщо щеня намагається підійти до господаря, собаку знову саджають і відходять, повторюючи все спочатку. Все нові завдання необхідно відпрацьовувати і в знайомій обстановці. Поступово збільшують час і дальність відходження господаря.

При дресируванні пса для служби і забезпечення безпеки заохочуйте гавкіт на чужих людей, тим самим виховуючи насторожене ставлення до незнайомців. Не можна давати чужим людям годувати цуценя. У будь-якому випадку у собаки потрібно розвивати природні якості охоронця. Не варто давати незнайомцям грати з собакою, гладити пса. Зустрічаючи гостя, садіть собаку біля себе.

Як дресирувати німецьку вівчарку після 6 місяців

Після досягнення піврічного віку, виховання цуценя німецької вівчарки потрібно продовжувати, збільшуючи фізичні навантаження. Висота бар'єру може перевищити зростання собаки, досягти до 10 місяців 120 див. В цей період, собака починає самоутверджуватися і виявляти непослух. Категорично не можна цього піддаватися. Така поведінка може тривати до статевого дозрівання. З 7-8 місяців яскраво проявляється тваринний інстинкт охоронця, пес може проявити себе вожаком, ким він і залишиться на все життя.

Як навчити німецьку вівчарку командам

Займаючись дресируванням німецької вівчарки, важливо навчити її набору базових команд. Для цього потрібно займатися з собакою в доброзичливій атмосфері і звичній обстановці не більше 15 хвилин в день, не забуваючи про заохочення у вигляді похвали і ласощі. Процес освоєння собакою команд – це послідовне дію. Засвоївши одну команду, приступайте до вивчення іншого.

  • Голос. Покажіть собаці ласощі і не віддавайте, поки вона не видасть нетерплячий гавкіт. У цей момент чітко вимовте «Голос». Після цього віддайте їй улюблену їжу.
  • Сидіти. З двох місяців вихованця тренують сідати за призовом. Треба покликати цуценя і спокійним голосом вимовити команду «Сидіти», заносячи ласощі трохи назад за головою. Як тільки він сяде, скажіть «Добре».
  • Лежати. Після міцного освоєння команди «Сидіти», можна приступати до навчання заклику «Лежати». Собаці, що сидить біля ноги господаря, простягають ласощі і опускають вниз. Одночасно, вимовляється команда «Лежати». Після того, як вихованець ліг, щоб дотягнутися до їжі, собаку притримують рукою, щоб він не міг піднятися, і віддають улюблену їжу. Далі, його навчають цій команді з положення стоячи.
  • Гуляти. Команда «Гуляти» належить до найпростішим командам, яка легко засвоюється на прогулянці. Відстебніть поводок на вулиці. Промовте «Гуляти» до того, як відпустіть цуценя гратися.
  • Поруч. Потрібно вчити цуценя дізнаватися господаря, відрізняти від чужих людей. На вулиці, якщо вихованець побіжить за незнайомцем, тварину слід покликати командою «До мене», виголошеній ласкавою інтонацією та частувати смачною їжею. На прогулянці улюбленця потрібно часто підкликати, повторюючи наведений вище ритуал. Якщо вівчарка не слухається, господареві треба зробити вигляд, що він тікає. Важливо, щоб ця команда була пов'язана з приємними емоціями, а не з закінченням прогулянки. На перших порах не можна лаяти малюка, якщо він провинився. В іншому випадку наступного разу він може не відгукнутися на заклик.
  • Апорт. Приступати до вивчення команду «Апорт» варто, коли з'явиться інтерес до іграшок. Візьміть іграшку і киньте її, голосно сказавши «Апорт». Як тільки щеня візьме її, промовте команду «До мене». Похваліть підбіглого вихованця і акуратно візьміть іграшку, не забуваючи заохотити ласощами. Повторюйте два-три рази поспіль.
  • Чужий. При зустрічі незнайомця, посадіть собаку і промовте «Чужий». Навчіть «німця» насторожено зустрічати незнайомих людей.

Ціни на послуги професійного кінолога

Послуги професійного кінолога, який точно знає, як дресирувати вівчарку, в середньому можуть коштувати від 1500-2000 рублів за разове заняття в спеціалізованому центрі, абонемент коштує дешевше. Допомога приватних кінологів, контакти яких можна знайти на дошках оголошень вашого міста, доступніше. Вартість заняття – 500-1500 рублів. На спільних тренуваннях ви дізнаєтеся, як правильно дресирувати цуценя німецької вівчарки східноєвропейського типу, як це робить професійний кінолог. Внесок у спеціаліста або відеокурс окупиться, адже обізнана людина:

  • покаже, як навчати «німця» основним командам;
  • поділитися професійними секретами;
  • навчить знижувати агресію у собак.

Навчальне відео: дресирування німецької вівчарки в домашніх умовах

Дресирування східно європейської-німецької вівчарки (старотипный тип)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!