Як боротися з попелиць на огірках: чим обробити рослини

Попелиця є одним з найважливіших шкідників урожаю: поселяючись на листках, квітах і завязях, комаха сприяє ураження плодів. Кожен дачник повинен знати, який засіб від попелиці на огірках вибрати, щоб врятувати майбутній урожай.

Хімічні інсектициди від попелиці на огірках

Як боротися з попелиць на огірках, коли народні способи безсилі? Рекомендується застосовувати хімічні засоби на основі інсектицидів. Зверніть увагу, що кошти даної категорії токсичні і шкідливі для людини, перед їх застосуванням необхідно дозрілі плоди зняти. Популярні хім. препарати, їх особливості і вартість:

Назва

Дія

Вартість

  • Актара

Засіб групи неонікотиноїди, застосовується для боротьби з попелицями та іншими комахами. Через 20 хвилин після обробки Актара паразити перестають харчуватися, а через добу гинуть.

4 г пакет – від 100 рублів;

флакон рідини (250 г) – від 4 300 рублів.

  • Корадо

Один з ефективних хімпрепаратів при боротьбі з попелиць і колорадським жуком. Після обробки засобом комахи паралізуються, через 2-3 дні після обробки Корадо шкідники повністю вимирають. Підходить при боротьбі як з дорослими особинами, так і з новоутвореними личинками.

Флакон рідини (10 мл) – від 80 руб., засіб в ампулах (1 мл) – від 10 руб.

  • Командор

Застосування інсектициду призводить до ураження нервової системи шкідників, повного паралічу, надалі провокують їх повну загибель. Вже на третю добу після обробки комахи гинуть.

Флакон об'ємом 10 мл – від 70 руб.

  • Биотлин

Препарат швидкої швидкості впливу, вже через пару годин після обробки комахи гинуть. Захищає від подальшого розвитку нових шкідників на 2-3 тижні.

ампула (3 мл) – від 10 руб.

Біологічні препарати

Обробка огірків від попелиці за допомогою біологічних засобів безпечна для людини. Препарати впливають на паразитів, при цьому не заражають плоди і зав'язі самої рослини. Популярні біологічні засоби, що застосовуються для боротьби з попелицею:

Назва

Дія

Вартість

Актофіт

Інсектицид біологічного походження, основною речовиною якого є Аверсектін С. Після обробки у шкідника блокується нервово-м'язовий імпульс і повністю уражається нервова система.

Середня ціна – від 80 руб.

Бітоксибацилін

Препарат вражає паразитів зсередини, знижує загальну життєздатність комахи, діючи зовні.

упаковка (20 г) – від 20 руб.;

упаковка (50 г) – 80 руб.

Фітоверм

При поїданні попелиць рослини після обробки препаратом, аверсектін З (основна речовина) проникає в шлунково-кишковий тракт комахи і через 12 годин вражає його. Через 72 години від виснаження шкідник гине повністю.

ампула (2 мл) – від 15 руб.;

ампула (10 мл) – від 55 руб.

Народні способи

Боротьба з попелиць на огірках народними засобами не менш дієва. Існує велика кількість традиційних рецептів, які допомагають позбутися від шкідників, деякі з них:

  1. Нашатирний спирт. 10 літрів чистої води змішують з 50 мл нашатирного спирту для того, щоб розчин краще прилипав до листя додають 20 г мила. Застосовується суміш для обробки листя зсередини і окроплення куща всього рослини. Рекомендується не частіше двох разів на тиждень.
  2. Харчова сода. Для приготування розчину використовують 5 л води і 75 г соди. Обприскувати рослини бажано з пульверизатора.
  3. Оцет. Для розчину знадобиться 1 столова ложка оцту на 1 л води.
  4. Молоко з йодом. Для розчину використовується 100 г молока, пляшка з йодом, 1 л чистої води.

Настої від попелиці

Для знищення огіркової попелиці відмінно підійдуть трав'яні настої, які також рекомендується застосовувати і для профілактики. Для приготування настоянок підійде:

  • шавлія;
  • кропив'янка;
  • деревій;
  • кульбаба;
  • зола;
  • цибулиння;
  • часник;
  • хрін;
  • чистотіл.

Рецепти настоянок, які ефективні в боротьбі з попелицями на огірках:

  1. Деревна зола і мило. В 5 л води засипають золу і чверть мила. Розчину дають настоятися 24 години, після чого перемішують, потім губкою наносять на листя рослини.
  2. Відмінний засіб від попелиці – тютюн. Його необхідно замочити в холодній воді на 8-10 годин. Тютюну бояться багато шкідників, такий розчин відмінно підходить як для знищення, так і для профілактики.
  3. Часниковий настій. 30 г часнику додати в 10 л води, дати розчину настоятися дві доби, після процідити. Наноситься розчин за допомогою пульверизатора.
  4. Настій кульбаби. Для розчину необхідно 500 г корінців і 500 г пагонів кульбаби залити трьома літрами води, настояти 24 години. Після засіб процідити, нанести на огірки пульверизатором. Обробляти рослина настоєм через один день.

Вода в боротьбі з шкідниками

Один з механічних способів, що застосовуються для боротьби з попелицею – змивання водою. Щоб змити комаха потрібен хороший напір води, краще всього, якщо буде використаний шланг. Водою необхідно змивати і вже знищених комах, які залишилися на рослині після обробки препаратами. Краще всього, якщо до води буде додано господарське мило. Для приготування мильного розчину потрібно розтерти 150-300 г мила і розчинити його в 10 л гарячої води.

Відео

Як боротися з попелицею

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!