Посадка картоплі мотоблоком з окучником

З приходом весняного сезону багато дачники починають займатися посадкою картоплі. Незважаючи на те, що для вирішення цього завдання, як і раніше широко застосовуються лопати, чимале поширення останнім часом набув мотоблок. Це пристосування істотно полегшує ручну працю і дозволяє копати необхідну кількість грядок у стислі терміни. Для обробки грунту до нього приєднуються окучник або плуг. Завдяки такому агрегату грунт насичується киснем, овочі ростуть швидше і при цьому видаляється більшість бур'янів.

Мотоблок для картоплі

Для оранки та розпушення ділянки існують десятки моделей мотоблоків і мотокультиваторів. Різниця між ними полягає в тому, що останні виконують лише одну функцію – обробляють землю. Дуже рідко вони мають невеликі додаткові можливості. Мотоблоки вважаються більш універсальним типом техніки. Їх можуть доповнювати окучником, сітчастою бороною для прополки і іншим навісним устаткуванням. За функціоналом і можливостями виділяють наступні агрегати:

  • Надлегкі. Такі мотоблоки користуються великою популярністю серед садівників. Техніка підходить для роботи на ділянках площею не більше 20 соток. Вони мають невелику (до 30 см) ширину захвату, завдяки чому можна працювати у вузьких борознах і міжряддях. Ці мотоблоки мають невелику вагу, у них передбачені знімні ручки, за рахунок чого їх дуже зручно перевозити в багажнику автомобіля.
  • Легені. Культиватор для посадки картоплі цієї категорії має більш потужні (до 4 л. с.) мотори і масу близько 60 кг. Ширина ключового функціонального органу (фрез) варіюється в межах 50-90 див. Це робить легкі мотоблоки більш продуктивними.
  • Середні. Маса цих мотоблоків для посадки картоплі досягає 100 кг, а потужність їх двигуна може складати 7 л. с. Багато середні агрегати мають коробку передач, що включає дві швидкості: вперед і назад. Маневреність дає їм чималий пріоритет перед попередніми типами техніки. За рахунок суттєвої ваги з їх допомогою можна виконувати глибоке розпушування навіть на самих твердих грунтах без великої вібрації. Простота і зручність роботи, хороша продуктивність надають можливість обробляти великі земельні ділянки. Дані машини, як правило, відносяться до напівпрофесійним.
  • Важкі. Мотоблоки цієї категорії є справжніми «монстрами», призначеними для інтенсивних навантажень і професійного використання в фермерських та інших типах агротехнічних господарств. Потужність їх двигунів може досягати 16 л. с. При цьому вони оснащуються повноцінної коробкою передач, а іноді їх доповнюють бороною, робочої фрезою, сенокосилкой та іншими пристосуваннями.

Часто посадка картоплі мотоблоком виконується за допомогою агрегату МТЗ, який придбав в країну чималу популярність. Одним із сучасних і потужних варіантів є Беларус 09Н, який оснащений двигуном HONDA GX270 9 л. с. Даний агрегат ідеально підходить для посадки картоплі на ділянках великої площі:

  • назва: МТЗ Беларус 09Н;
  • ціна: 27589 грн.;
  • характеристики: потужність двигуна – 9 л. с., тип – бензиновий, кількість швидкостей – 4 вперед/2 назад, ширина оранки – 33/61 см, глибина – 12 см, радіус повороту при колією 45 см до 1 м, вага – 176 кг;
  • плюси: легкий запуск, просте управління, потужний;
  • мінуси: важкий, дорогий.

Відмінною альтернативою є Patriot Урал 440107580. Дана модель мотоблока ідеально підходить для обробки і культивації земельних ділянок на присадибних ділянках і в садах. Його особливість полягає в рамі, яка закриває мотор і всі інші вузли зверху. Для перемикання швидкостей є коробка передач. Зчіпка конструкції забезпечує можливість застосування різного навісного устаткування:

  • назва: Patriot Урал 440107580;
  • ціна: 13472 грн.;
  • характеристики: потужність двигуна (P175FС) – 7,8 л. с., тип – бензиновий, кількість швидкостей – 4 вперед/2 назад, ширина оранки – 90 см, глибина – 30 см, вага – 105 кг, ємність паливного бака – 3,5 л, діаметр коліс – 48 см, фрез – 30 см;
  • плюси: порівняно недорогий, підходить для невеликих ділянок, простий у використанні;
  • мінуси: важкуватий.

Ще одне відмінне придбання для висадки картоплі – Салют 5Л-6,5. Цей надійний вітчизняний агрегат працює за рахунок чотиритактного бензинового двигуна. Крім фрез, якими спочатку укомплектована дана техніка, до неї можна приєднати й інші види навісного обладнання:

  • назва: Салют 5Л-6,5;
  • ціна: 29140;
  • характеристики: потужність двигуна – 6,5 л. с., тип – бензиновий, кількість швидкостей – 4 вперед/2 назад, ширина оранки – 60 см, глибина – 25 см, вага – 78 кг, ємність паливного бака 3,6 л, швидкість пересування – до 7,8 км/год;
  • плюси: прийнятна вартість, висока продуктивність, працює порівняно безшумно, низькі рівень вібрацій;
  • мінуси: немає.

Посадка картоплі мотоблоком

Вирішивши взяти мотоблок для посадки та збирання картоплі, ознайомтеся з правилами посадки з використанням даної техніки. Для початку займіться підготовкою ґрунту Його розпушування необхідно проводити в суху погоду. Ґрунтовий пласт під час весняного розпушування перевертати не потрібно. При цьому процес обробки ґрунту залежить від його типу. Склад ґрунту визначити дуже просто:

  1. Візьміть невелику кількість землі і розмочіть у воді.
  2. Скачайте з взятої грунту кульку. Якщо грунт піщаний, то кулька у вас не вийде.
  3. Спробуйте витягнути з кульки смуга, якщо це не вдасться зробити, то грунт на обраному ділянці супіщаний. Якщо смужка вийде, то перед вами глинистий або суглинних земля.

Для посадки картоплі найбільше підходить супіщаний і піщаний тип грунту. Глибина загортання колії повинна бути в межах 10-15 см – даний показник залежить від властивості грунту та побажань самого дачника. Оптимальна відстань між насінням в одному ряду – не менше 20-30 см Для створення колій використовується плуг, з допомогою якого їх глибина вийде однаковою, а ряди – рівними. Легкі супіщані і піщані грунти повітря просочує в достатній мірі, тому не можна нарізати гребені, а здійснити посадку в борозенки.

Займіться підготовкою грунту – її оранкою і боронуванням. Такі дії наситять грунт максимальною кількістю кисню і зроблять його більш пористим, повітропроникним. Оранку слід провести спеціальною фрезою або плугом. Боронування, тобто подрібнення грядок, можна виконати вручну з допомогою садових грабель. Якщо ж ділянка великий, то краще використовуйте мотоблок. Деякі моделі такого агрегату відмінно розпушують ґрунт на глибину до 20 см – в цьому випадку боронирование не знадобиться. Починати подібну обробку слід з краю ділянки.

Для розмітки городу скористайтесь саморобною маркером: візьміть дерев'яну ручку, на один кінець якої встановіть невелику поперечну палицю. Зробіть якусь подобу грабель, вбивши три кілочка з відстанню між ними 65 див. Потім почніть малювати на ділянці смужки. Пройшовши один ряд, розгорніть зроблений маркер і поверніть його в зворотному напрямку, пускаючи крайній кілочок за попередньою крайньої лінії. Посадка картоплі під мотоблок передбачає і перевірку обладнання:

  • перевірте рівень масла і палива в системі, при нестачі додайте до необхідної величини;
  • переконайтеся в тому, що важелі привода коліс розблоковані;
  • відкрийте клапан подачі пального;
  • переведіть тумблер запалення в положення «Включено»;
  • витягніть канатик стартера, після чого смикніть його з силою до запуску мотора.

Як садити картоплю мотоблоком

Культивування проводиться за допомогою фрез, від яких на ґрунті залишаються поглиблення. Щоб якісно обробити ділянку, необхідно правильно виконувати маніпуляції. Під час руху в зворотному напрямку одна з фрез обов'язково повинна попадати в слід, який був залишений інший фрезою. Таким способом полі буде легше піддаватися ретельній перекопуванні. Посадити картоплю з використанням мотоблоків можна за допомогою трьох засобів:

  • підгортальника;
  • картоплесаджалки;
  • плуга.

Мотоблоком з окучником

Посадка картоплі мотоблоком з окучником передбачає установку на агрегат грунтозацепных коліс. Для цього потрібно видалити центральний упор, замість якого монтується зчіпка. Далі в спеціальні отвори вставляються металеві штирі. Для постачання техніки використовується дворядний окучник. Ширину між його складовими потрібно встановити на рівні 65 см – така ж ширина буде у міжрядь. Переваги підгортальника полягають у його багатофункціональності:

  • агрегат якісно рихлить грунт;
  • виробляє підгортання рослин;
  • при посадці формуються борозни.

Врахуйте, що ще є вузькоспрямовані переваги, які залежать від конкретної конструкції підгортальника. Найпростіший агрегат має нерегульовану ширину захвату борозни – таке пристосування майже позбавлене плюсів. Більшою популярністю у городників користуються пристосування з регульованою шириною захвату, які можна підлаштовувати з урахуванням сорти картоплі, площі дільниці та інших деталей. Досвідчені агрономи рекомендують застосовувати дискові окучники, для роботи з якими не потрібно докладати великих зусиль. Такий агрегату подрібнює і вспушивает грунт. Техніка:

  • Прикріпивши грунтозацепные колеса, приступите до посадки картоплі. Ширина колії повинна становити 60-65 див.
  • У підготовлені борозни розкладіть бульби картоплі. Відстань між ними має бути однаковим.
  • Після цього на мотоблок Салют або Нева потрібно надіти звичайні гумові колеса, але ширину колії залиште колишньою. Проміжок між крилами мотоблока теж повинен бути максимальним.
  • Наприкінці проводять засипку кожного ряду свіжою землею. Дійшовши до краю ділянки, поверніться у зворотний бік і продовжуйте.

Картоплесаджалка

Якщо площа посіву велика, то посадку картоплі краще проводити з використанням навісний картоплесаджалки. Спеціальна конструкція складається з транспортера, борозники, дискового підгортальника і розподільника картопляних бульб. Завдяки їй за один прохід ви зможете посадити і засипати цілий ряд. Специфіка такої конструкції причіпної вимагає ретельної підбирання бульб картоплі за розміром. Все що потрібно:

  • встановити грунтозацепи замість звичайних коліс, як і у випадку з окучником;
  • визначити потрібну ширину колії і крил;
  • пройтися по всій ділянці, не забываая при необхідності заповнювати бункер з посадковим матеріалом.

Посадка під плуг

Ще один спосіб посадки картоплі мотоблоком – використання плуга. Багато вважають цей метод більш зручним, оскільки одночасно можна розрізати одну грядку і завалювати іншу грунтом. Крім того, грядки при посадці картоплі допомогою плуга виходять більш рівними, т. к. колесо проходить вже нарізаною борозні. Картопля при цьому залишається цілим, особливо якщо проводити посадку на першій швидкості. Інструкція:

  • Щоб приступити до роботи, для початку надіньте на мотоблок плуг і грунтозацепные колеса.
  • Розмітку ділянки проводити не потрібно. Переходьте відразу до справи, розрізаючи кожну борозенку плугом.
  • Проробляючи борозни, кидайте в кожну грядку картопля. Плуг одночасно буде розгортати одну борозну і робити іншу, присипаючи попередній ряд з картопляними бульбами грунтом.

Відео

Посадка картоплі під мотоблок і маленькі поради

Посадка картоплі мотоблок Нева 15л.з

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!