Щеплення винограду навесні - загальні правила

Вирощування культури – заняття хоч і клопітка, але цікаве, при цьому виправдане згодом рясним урожаєм. Рідкісний садівник обходиться розведенням лише одного виноградного сорту, а оптимальним по витраті сил, засобів і часу способом урізноманітнити види – це прищепити вже наявне рослина. Ця процедура, крім того, має й інші корисні властивості.

Що таке щеплення винограду

Ця процедура передбачає перенесення частини однієї рослини (прищепи) у вигляді нирки або живця на іншу (підщепу) для їх зрощення, яке здійснюється внаслідок утворення нових клітин між тканинами на підщепі і прищепі. Щеплення винограду навесні – не тільки поширене і затребуване захід для розмноження культури, але і спосіб відносно легко змінити сорт. Крім цього, процедура дозволяє поєднати споріднені види куща для омолодження та реабілітації насаджень.

Підщепи характеризуються швидким ростом і порівняно високим рівнем імунітету. Крім того, якісний держак має великий відновлювальною силою деревини і кореневої системи. Правильно виконана процедура гарантує збільшення терміну життя рослини, підвищує його зимостійкість і рівень плодоношення, при цьому сам кущ стає більш стійким до шкідників і хвороб.

Щеплення навесні

Важливою умовою для зрощення підщепи з прищепою є рясне рух соку (пасока). У зв'язку з цим оптимальні строки щеплення винограду – час після того, як набухнуть бруньки. Робити це доцільно навесні, після кінця «плачу» лози, коли кущ набере сил і піде в зростання. Альтернативний варіант – прищеплювати під час «плачу», щоб виділяється рідина обеззараживала місця імплантації. При цьому важливо, щоб товщина підщепи не перевищувала діаметр щепи. Останній повинен бути не тонше олівця.

Найсприятливіша температура для щеплення винограду навесні – 15 градусів (як правило, вона встановлюється у квітні). Погода повинна бути теплою, але не спекотної: під палючим сонце прищеплювати рослина не рекомендується. Процедура покращує наступні характеристики винограду:

  1. Урожайність. Щеплення підвищує родючість сильнорослих сортів, оскільки завдяки їй рослини швидко розростаються і утворюють безліч плодоносних пагонів.
  2. Несприйнятливість до шкідників, хворобам. Для процедури використовують стійкий до хибно - і борошнистої роси, антракнозу, інших хвороб. Кущі, на які прищепили нові живці, менше схильні филлоксерам.
  3. Компактність. Щеплення винограду надає можливість зменшити місце, що відводиться під виноградник.

Загальні правила

Завдяки природним властивостям винограду, на одному кущі можна вирощувати відразу кілька різних сортів. Так, протягом одного сезону з тонкого прищепи можна сформувати міцну плодоносящую лозу. Щоб процедура пройшла успішно, слід дотримуватися певних правил, включаючи такі:

  • правильно вибрати час щеплення винограду;
  • для підщепи використовувати кущі старше 3 років;
  • належним чином підготувати і зберігати живці;
  • повноцінно доглядати за прищепленої лозою.

Не слід використовувати для щеплення навесні або в інший час року тонкі, пошкоджені або деформовані живці, оскільки вони не приживуться на кущі. Крім того, досвідчені садівники не рекомендують заготовляти щепи з верхівкової частини пагона довжиною 30 см. Важливо робити ідеально рівними зрізи живців, тоді щепа приживеться. Щоб не зіпсувати велику частину лози, краще попередньо потренуватися на будь тонких гілках. При виборі прищепи враховуйте такі важливі нюанси:

  • оптимальні сорти з високим аффінітет (сумісність між прищепою і підщепою), оскільки приживлюваність значно підвищується, якщо матеріал відноситься до тієї ж групи зростання, що і рослина-реципієнт;
  • кращий щепа – це помірно вологий держак, у якого в нижньому вузлі є ознака відвалилася усика;
  • для щеплення рекомендується вибирати гібридні сорти, стійкі до більшості захворювань винограду;
  • в умовах холодного клімату в ролі підщепи вибирають сорти з високою морозостійкістю.

Підготовка живців

Щеплення винограду передбачає заготівлю живців з осені (жовтень-листопад), до початку заморозків. З цією метою обирають здоровий кущ з високою врожайністю і з допомогою чистого гострого ножа нарізають майбутні щепи так, щоб на кожній було по 2-3 вічка. Середня довжина кожного чубука повинна становити 9-12 див. Пошкоджені, криві, недозрівші, занадто тонкі гілочки не годяться, оскільки вони не приживуться на материнському кущі. Щоб процедура щеплення винограду навесні пройшла успішно, важливо зробити рівний зріз черешка.

Оскільки є ймовірність у майбутньому заплутатися, де у щепи верх, де низ, верх чубука зрізають рівному, а нижній зріз роблять косим. Підготовлені молоді черешки на 30 секунд занурюють в 3% розчин мідного купоросу – це необхідно, щоб знезаразити матеріал. Після щепи розкладають на чистій поверхні і підсушують. Коли гілочки позбудуться від зайвої вологи, їх слід накрити щільною харчовою плівкою, забезпечуючи відносну герметичність і помістити в холодильник або льох з температурним режимом не вище 5 градусів.

Способи

Перед початком вирощування покращеного сорти культури, слід ознайомитися з існуючими способами щеплення винограду навесні, а потім вибрати з них максимально підходящий. Представлені нижче методики щеплення мають високу ступінь приживлюваності і не вимагають серйозних трудовитрат. Процедура, яка проводиться навесні, припускає вибір оптимальних строків (квітень – початок травня). В цей час допускається здійснювати підземні види прививаний, включаючи такі способи, як:

  • в приклад;
  • в розщіп;
  • впритул;
  • на окремих корінь;
  • в штамб куща;
  • чорним в чорне;
  • свердлінням;
  • зеленим методом.

В штамб куща

Як правило, таким способом проводиться щеплення винограду на старий кущ навесні. Перевага методу полягає в можливості скріплювати з материнським кущем відразу кілька сортів. При цьому, на черешках повинно бути хоча б по 3 нирки. Проводять щеплення винограду навесні так:

  • рослина розкопують на глибину 20 см, стовбур обчищають від старої кори і бруду, витираючи ганчіркою;
  • у верхній частині коренів вибирають відповідний міжвузля, після видаляють надземну частину куща ножем (перед процедурою краще заточити садовий інструмент, щоб надріз був ідеально рівним);
  • у підготовленому штамбі проробляють кілька щілин (глибина – 3-5 см) для установки щеп;
  • щоб уникнути сильного розколу деревини, перед розщепленням підщепа на сайті стягують шпагатом;
  • для герметизації місце приєднання черешка обов'язково покривають пластиліном або замазують парафіном;
  • зверху цю область вкривають плівкою, а після посипають землею;
  • виноград потрібно поливати при необхідності, а в кінці літа укриття у вигляді купи землі прибирають.

Живцями при щепленні штамбовым методом надають форму, збігається з поглибленнями на підщепі. При цьому, з зовнішньої сторони чубука зберігається кора, яка впритул стикається зі штамбом, що збільшує ймовірність зрощення. Перевагою способу є можливість впровадити одразу кілька живців. Щеплення винограду навесні проводять тим же способом, що і восени, але для зрощення в теплу пору року підгортання куща не потрібно, а парник буде необхідний. Останній тримають не менше місяця, поки щепа не приживеться.

В розщіп

Цим методом вживляють торішній або більш старий втеча, отриманий з однорічною зеленої лози. Оптимальна область – місце між другим і третім вузлами. Важливою умовою приживлюваності є температурний режим: оптимальний – це 22-26 градусів. Процедуру проводять після попередньої дезінфекції інструментів. Важливо виконати щеплення винограду навесні швидко, щоб не дати робочого матеріалу пересохнути.

Мінус цього методу – це відчутна травма материнського куща. Крім того, є ризик не розрахувавши силу зробити розкол більшої глибини або розбити штамб повністю. Навіть якщо щілина вийде потрібного розміру, її внутрішні краю шорсткі й нерівні, тому можуть не збігатися з гладко обрізаним підщепою, що утруднить зрощення. Плюс методу в розщіп – це висока опірність оновленого куща захворювань і паразитам. Навесні процедуру проводять так:

  • зріз живця оновлюють допомогою секатора на 4 см нижче крайньої нирки;
  • для формування зрізу під нижньою брунькою (на відстані 0,5 см) роблять маленький надріз, спрямований всередину прищепи, ніж після повертають під кутом до краю хвостика і зрізають таким рухом, ніби точать олівець;
  • цю махінацію повторюють з протилежного боку, внаслідок чого виходить клин;
  • після чубук поміщають у воду, запобігаючи окислення зрізу;
  • в один розщіп допускається приміщення 2 і більше живців;
  • перед операцією чубуки вмочують у стимулятор росту коренів (Гетероауксин) на 2-4 секунди;
  • поглиблення готового чубука в розщіп відбувається так, щоб нижня нирка була спрямована назовні, а бічний край клина збігався з корою підщепи (основна умова – збіг зовнішніх країв прищепи і підщепи, оскільки зрощення здійснюється між камбиальными шарами, розташованими під корою);
  • залишилася після щеплення винограду щілини можна закрити м'яким папером, втиснувши її всередину;
  • горизонтальний зріз покривається садовим варом (суміш з деревної смоли та інших компонентів);
  • місце з'єднання підщепи з прищепою обов'язково обмотують, щільно притискаючи з боків (для цього ідеально підійде спеціальна стрічка, яка відрізняється високою еластичністю).

Щеплення винограду навесні в чорне чорним

Як правило, цей метод застосовується навесні, коли до однорічного побіжу приєднують чубук, заготовлений з минулого сезону. Прищеплювати живці можна лише до сильнорослих, стійкому до низьких температур і більшості хвороб куща. Оптимальний вибір – рослина 3-5 років. Готуватися до процедури починають з осені: під кущ вносять добрива. Навесні з обраної лози видаляють листя. Краще здійснювати процедуру перед початком сокоруху, але після встановлення теплої температури (10-15 градусів). Проводять щеплення винограду так:

  • за день до процедури щепа поміщають в розчин стимулює коренеутворення препарату (наприклад, Гумату, якого потрібно 10 крапель на літр води);
  • у розчин живці поміщають по черзі на 7-10 секунд;
  • на підщепу зрізують верхню частину (на відстані 5 см від вузла);
  • місце щеплення визначають між 2 і 3 вузлом, протирають слабким розчином марганцівки;
  • підщепа розщеплюють так, щоб утворилася щодо глибока поздовжня виїмка (до 3 см);
  • в утворений розщіп поміщається чубук;
  • область щеплення туго обертають бавовняною тканиною для запобігання сокотечения, і просочують водою;
  • зверху це місце покривають плівкою (важливо підтримувати температуру в області щеплення на рівні 22-26 градусів);
  • по завершенні операції місце щеплення обробляють фізіологічно активним препаратом, який прискорить загоєння щеплення і зрощення підщепи з прищепою.

Цей метод щеплення винограду навесні трудомісткий і витратний за часом – це його мінус. Тим не менш, спосіб «чорним в чорне» ідеально підходить для отримання нового сорту, але не збирається знову проводити заходи по вирощуванню нового куща. При дотриманні всіх правил процедури та належному догляді огородник отримає оновлений виноград з рясним урожаєм.

Зелена щеплення

Копуліровка проводиться навесні, всі підготовчі процедури і процес обв'язки робляться, як і в класичній щеплення в розщіп. Відрізняється лише метод з'єднання черешка з підщепою. Копуліровка навесні – складний спосіб щеплення, тому до нього можна вдаватися лише за наявності великого досвіду роботи з плодовими деревами і виноградом. Послідовність операції:

  • на підщепі і втечу материнського рослини роблять однакові односторонні косі середовища 2-3 см завдовжки;
  • оптимально, щоб довжина зрізів на підщепі і черешках повністю збігалася, а поверхня зрізу була дуже рівною;
  • після компоненти з'єднуються і обв'язуються обмотувальним матеріалом.

Свердлінням

Цей спосіб передбачає витрату мінімальної кількості часу на підготовчі роботи, завдяки чому останній добре зрощується з підщепою. Ще один плюс – це простота маніпуляції. Для щеплення винограду свердлінням підходять щепи з двома або більше нирками. Процедуру проводять навесні – наприкінці квітня або на початку травня, коли у куща почалося активне сокорух.

  • за 3-4 дні до операції матеріал обертають вологою ганчіркою і поміщають у тепле місце (оптимальний режим – 20-25 градусів);
  • після освіжають зрізи;
  • кору знизу видаляють за допомогою ножа на 5 мм до появи камбію;
  • після беруть невелику свердло, дезінфікують його в розчині марганцівки і неглибоко вводять у підготовлену лозу, роблячи отвір діаметром рівним черешку (краще вибрати міцний, товстий штамб, що знаходиться ближче до землі);
  • туди відразу занурюють підготовлений чубук так, щоб шари камбію підщепи і прищепи збіглися;
  • місце стикування заливають воском або замазують пластиліном;
  • щоб збільшити шанси приживлюваності, рекомендується прищеплювати відразу кілька живців.

В приклад

Цей метод застосовують тоді, коли гілка дорослого куща перекручена в силу віку і зробити тонкий прямий розріз неможливо. При такій ситуації доводиться вирізати трикутні клини на материнській рослині і на прищепі. Основне вимоги щеплення винограду навесні в приклад – це зберегти цілими нирки і кору над ними, а привоз держак зафіксувати шпагатом. Перевага методу – його максимальна надійність (більшість щеп приживаються). Операцію проводять у травні так:

  • з обраної лози проводять видалення листя і пасинків;
  • після дивляться на область майбутньої окулірування на підщепі і оцінюють, якої форми робити зріз;
  • зі зрілого пагони зрізують ділянку з ниркою (товщина прищепи повинна складати 2 мм), при цьому ніж ставлять на 1-1,5 см нижче вічка і заглиблюють його на 1-2 мм всередину деревини, роблячи напівкруглий висічку;
  • лезо ножа переставляють на 1-1,5 см вище нирки і також роблять надріз;
  • після плавно ведуть ніж вниз до нижнього надрізу, підхоплюючи отриманих щиток лезом і великим пальцем;
  • зрізана платівка кладеться в невелику ємність в одою;
  • аналогічний зріз роблять на гілці-підщепі, при цьому в нижній частині краще залишити невелика кишенька, щоб полегшити фіксацію;
  • підготовлений щиток черешка вставляють за кишеньку на зрізі підщепи, щільно притискаючи, обмотують бинтом (сам вічко повинен залишитися відкритим).

Догляд за виноградом після щеплення

Розвиток щепленого рослина залежить від якості догляду за ним. Вкрай важливо приділити увагу деяким особливостям, допомагає привою прижитися на новому рослині. Після щеплення винограду навесні необхідно:

  1. Полити кущ, розпушити грунт навколо штабу. Останнє потрібно для забезпечення рослин необхідною кількістю кисню. Надалі полив проводять за графіком.
  2. Забезпечити герметичну обмотку місця щеплення. При цьому пов'язка не повинна бути занадто тугий, але вкрай важливо, щоб вона не допускала сокотечения. Витікаюча пасока може послужити причиною загибелі винограду.
  3. Оглянути материнську гілку через 2 тижні після щеплення. Якщо очі не почали проростати – це свідчить про поганому результаті процедури.
  4. Контролювати процес зрощення черешка з підщепою. Якщо будуть з'являтися коріння, проростають не в материнську гілку, їх слід видаляти.
  5. Провести обробку рослин від грибкових поразок. Це необхідно через ослаблення захисних властивостей куща після щеплення.

Помилки

Прищепити виноград правильно можна, лише чітко дотримуючись інструкцій. Навіть досвідчені садівники, які покладаються на свої знання та ігнорують технологію щеплення не досягають очікуваного результату. Найчастіші помилки при проведенні процедури – це:

  1. Велика глибина расщепа. Внаслідок цього прищепа і підщепа неправильно з'єднані: вони не прилягають один до одного щільно, в порожнечі потрапляє вологе повітря, з-за чого відбувається загнивання, яке провокує патогенна флора.
  2. Несумісність живців з материнським кущем. Матеріали повинні володіти схожими екологічними властивостями, оптимально, щоб сорти мали однакові терміни дозрівання. При розбіжності біоритмів рослин держак загине.
  3. Неправильне зберігання щеп. Важливо зберегти в них всі поживні соки, для чого їх умочують в рідкий парафін.
  4. Невірний вибір інструментів. Якщо зріз буде нерівним, щільного прилягання матеріалів не буде, тому вкрай важливо правильно вибрати і підготувати інвентар.

Відео

Щеплення винограду навесні - чорним в чорне

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!