Як зберігати часник у домашніх умовах взимку

Користь часнику для організму людини велика: він захищає імунну систему від вірусів ззовні; його додають у раціон, щоб знизити рівень холестерину, підлікувати серце і судини. Будинки часник – незамінний овоч, який надає пікантності будь-якої страви. Щоб уникнути гниття або висихання продукту, дізнайтеся, як правильно зберігати часник будинку круглий рік.

Підготовка до зберігання часнику

Існує часник озимий та ярий: перший садять восени, а другий – навесні. Озимий плід, зібраний в середині липня, вживають відразу ж, а яровий, викопаний в кінці серпня, призначений для тривалого зберігання будинку. З цим продуктом особливої складності немає. Щоб овоч прослужив усю зиму, важливо правильно його зібрати:

  1. Прибирання цибулин проводять вилами або лопатою, коли на вулиці стоїть суха бессолнечная погода.
  2. На наступні два тижні головки залишають висихати на вулиці в тіні.
  3. Після цього рослини очищають від прилиплої землі, зрізають корінці ножем, припікаючи їх вогнем, видаляють стебло. Відразу ж головки перебирають – відкидають порожні, гнилі, пошкоджені цибулини або окремі зубчики.

Зберігання часнику взимку в домашніх умовах

Найкращі умови для зберігання овочів – сухість, темрява, холод і мінімальна вологість повітря. Придатними місцями для цього є погріб, підвал, сарай. Зберігати часник взимку в квартирі можна на балконі всередині ящиків, в холодильнику. Ярі плоди не такі вибагливі, як озимі, – їх спокійно зберігають при кімнатній температурі 20С. Головна місія місця заощадження – ізоляція від цибулин руйнують їх факторів: вологи, вогкості, цвілі. Для зберігання овочів використовують:

  • трилітрові банки;
  • харчову плівку;
  • полотняні мішки;
  • панчохи;
  • рослинна (лляне або соняшникова) олія;
  • фольгу;
  • коробку з тирсою;
  • ємність з сіллю;
  • підвішування у вигляді зв'язок.

Як зберегти часник до весни у косах або пучках

Цей «дідівський» метод збереження рослини для споживання взимку існує вже не одне століття. Підвішений овоч займає небагато місця; може слугувати доповненням інтер'єру кухні. Для зберігання висушених головок у косах або пучках стебла не видаляють. Сплетену косу підвішують за сформовану петлю, а щоб вона вийшла рівною, використовують шпагат. Стебла головок зв'язують мотузкою для освіти пучка, який теж зберігається на гачку.

Зберігання часнику в скляних банках або дерев'яних ящиках

У міській квартирі часник можна зберігати всередині трилітрової банки або невеликого дерев'яного ящика (або коробки з-під взуття). Головне – правильно зібрати урожай, викинути зіпсовані рослини, а після створити відповідні умови для продукту. Існує кілька способів, завдяки яким головки надовго залишаються цілими:

  • Стерильна банку. Всередину ємності поміщають висушені головки, розділені на очищені перед цим часточки. Залишивши банку відкритою, її ставлять туди, де темно і сухо.
  • Сіль. Для цього можна взяти банку, скриньку або коробку. Суть методу така: головки рослини з усіх сторін повинні бути оточені сіллю, яка поглинає зайву вологу. Цибулини і сіль повинні бути сухими. Всередину ящика або коробки спочатку слід засипати шар солі 2-3 см, покласти часник, знову засипати сольовим шаром. Кришка повинна мати невеликі дірочки, щоб овоч не нудився, а дихав. З банкою простіше: потрібно покласти туди всі головки і всередину засипати сіль. Залишити ємність відкритою.
  • Цибулиння. Засипавши головки лушпинням, їх ставлять туди, де сухо. Так вони будуть зберігатися довгий час.
  • Зола. Тут такий самий принцип, як і з сіллю: чергування шарів золи і часнику. Засипати їх потрібно всередину коробки або ящика.
  • Борошно. Цей продукт засипають шаром 2-3 см на дно банки або каструлі і зверху кладуть часник, обваленный перед цим у борошні. Потім засипають нею ж, і часникові головки зберігаються довгий час.

В сітці або тканинному мішку

Як правильно зберігати часник у тканинному мішку або сітці? Полотняний мішок з натурального матеріалу замочують у концентрованому розчині з кухонної солі, після чого дають йому висохнути. Сіль, пропитавшая тканина, знижує ризик проникнення бактерій, захищає головки від підвищеної вологості. Щоб зберегти часник на зиму, продукт зберігають всередині сітки. Для цього туди треба покласти просушені головки, а після підвісити сітку на гачок або гвоздик.

Чи можна зберігати часник у холодильнику

Це підходяще місце для зберігання продукту. У холодильнику зберігається низька температура, темрява гарантована, вологості – по мінімуму. Озимий плід може лежати в квартирі, але термін його життя з-за стабільної теплоти скоротиться. Головки очищають, розділяють на часточки, які кладуть в стерильну банку, а після відправляють всередину холодильника. Використовуються і паперові пакети – там добре зберігається висушений овоч, розділений на зубчики. Також можна засипати цибулини сіллю. Завдяки такому методу рослина надовго збереже свої властивості та вигляд.

Як зберігати часник у замороженому або консервованому вигляді

Заморожування та консервування підійдуть тим, хто рідко їсть цей овоч, але бажає, щоб він був вдома завжди. Для заморожування головки або часточки загортають у харчову плівку або фольгу і відправляють всередину морозильної камери. Щоб правильно законсервувати цибулини, потрібно сухе вино і білий оцет. Часточки кладуть всередину стерильної скляної банки, після їх заливають сумішшю з вина й оцту, щільно запечатують кришкою. Нерідко додають для смаку чорний перець і зелень.

Відео

Як зберігати часник. (Як зберегти часник до наступного урожая_

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!