Борошниста роса на рослинах - збудники та причини появи, лікування

Догляд за рослинами в саду вимагає серйозного і ґрунтовного підходу, адже вони постійно піддаються впливу різного роду паразитів і захворювань. Однією з поширених проблем, яку часто доводиться вирішувати садівникам, є борошниста роса. Розпізнати заражену рослинність можна за белесоватому нальоту, який часто формується на молодих пагонах і листі. Якщо вчасно не вилікувати рослину, то незабаром воно втратить свою декоративну значимість і поступово помре.

Що таке борошниста роса

Під цим захворюванням, яке по-іншому називають пепелицей, білизні, мається на увазі грибкове ураження рослини, які викликаються мікроскопічними грибами з порядку мучнисторосяных (Erysiphales). До цього захворювання схильні велика кількість овочевих, фруктових, ягідних, декоративних рослин. До американської пепелице або сферотеке дуже сприйнятливі садові квіти. Іноді зі зрізанням з саду або магазину цей грибок потрапляє і на кімнатні рослини.

Збудник

Білястий наліт є грибницею, яка живе за рахунок рослинності. Розмноження відбувається за допомогою спор, виглядають як невеликі кульки коричневого кольору. Перш ніж підшукати підходяще засіб від борошнистої роси, ознайомтеся з збудниками цієї грибкової хвороби. У найменуванні цієї проблеми висвітлено особливості симптомів зараження – вони спільні для різних видів недосконалих грибів. До мікроорганізмів-збудників належать:

  • Erysiphe communis – є причиною зараження цукрових буряків;
  • Sphaerotheca mors – аґрусу;
  • Uncinula necator – винограду;
  • Sphaerotheca pannosa Lew. var. rosae Voron. – троянди;
  • Sphaerotheca pannosa forma persicae – персика;
  • Oidium tuckeri – винограду;
  • Erysiphe graminis – зернових культур;
  • Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea – уражують широке коло рослин.

Симптоми

Це грибкове захворювання з легкістю піддається визначенню, оскільки має характерні симптоми. Починається воно з появи білих плям невеликого розміру на верхній стороні листа. Поступово ці плями починають збільшуватися до тих пір, поки не охоплять весь лист цілком. Далі вони перебираються на всю надземну частину рослини. По мірі прогресу, плями стають не тільки більше, але й щільніше, біліше. В результаті кущ стає схожим на рослину, облите вапном. При розгляді можна побачити, що листя покриті тонким шаром павутини або вати – це білий міцелій гриба.

Для будь-якого збудника пепелицы характерно те, що патоген сильно пригнічує рослину, в результаті чого листя починають помітно жовтіти, а на них з'являються некротичные плями. Дерева, чагарники не починають передчасний листопад, і загибель рослини не настає. Пояснюється це тим, що борошнисті гриби – це облігатні паразити, які живуть в організмі господаря і існують до тих пір, поки він живе. На кінцях міцелію є утворення, звані гаусториями – відгалуження гіф, які проникають всередину клітини листа і всмоктують поживні речовини.

Що стосується плодових дерев, то у них починає порушуватися ріст куща, а на взрослеющих пагонах перестає визрівати деревина. Кущ у підсумку страждає від заморозків – особливо це згубно для винограду. Крім цього, сферотека з швидкістю перебирається з листя на плоди і зав'язі. В результаті можна залишитися без врожаю, адже уражені білим нальотом плоди їсти не можна. З овочами трохи складніше, тому що тропічна рослинність витрачає багато поживних речовин на утворення плодів і загальне зростання. Часто вони не справляються з інфекцією і просто гинуть.

Як поширюється

Білий наліт на квітках і листках може поширитися з бризками при поливі інших рослин. Цьому сприяє і вітер. Ще одна умова зараження – контакт здорових кущів з зараженими (лише якщо вони належать до одного виду). Особливо швидко захворювання починає розвиватися в дні, коли варто сухість і спека, і при різких коливаннях температури і вологості. Це пов'язано з тим, що із-за таких погодних умов слабшає напруга оболонок клітин рослинності, і в результаті створюються сприятливі умови для розвитку пепелицы.

При цьому інкубаційний період при сприятливих факторах для захворювання складає в межах 5-10 днів. Наприклад, при температурі близько +15°С проходить всього п'ять днів від початку зараження до формування конідій. Особливо бурхливо розвиток сферотеки відбувається після проливних дощів, наприклад, кущ аґрусу може покритися білим нальотом всього за 2-3 дні. Локальне зараження стає сильнішою, якщо посадка розсади, овочів, квітів, крони дерев щільна, рух вітру невелика, а вологість повітря висока.

Статеве розмноження здійснюється за допомогою спороносних структур – клейстотеції. Це плодове тіло гриба, що складається з щільно переплетених гіфів і в якому міститься велика кількість спорових сумок. Усередині них міститься 4-8 яких, які після вивільнення формують новий осередок інфекції. Також важливо знати, що захворювання може з'явитися, якщо в грунт внесуть занадто багато азотних добрив.

Боротьба з борошнистою росою

Почати боротися з цим грибковим захворюванням слід своєчасно. Якщо з якихось причин вам доведеться відкласти це захід, то хвороба за короткий час пошириться на велику площу вашої садової ділянки. Якщо пепелица вже розгулялася, то вам доведеться скористатися не тільки прийомами агротехніки зразок проріджування та розпушування, але й вдатися до використання фунгіцидів та хімікатів. В деяких ситуаціях можуть допомогти народні кошти. Зверніть увагу на поширені методи усунення описаної проблеми:

  • Йод. Візьміть йод, відміряйте 10 мл шприцом і розчиніть у 10 л води. Якщо шприца немає, то вважайте краплями. Зволожуйте отриманим засобом листя зараженої рослинності. Для троянд можете використовувати більш концентрований розчин, що складається з 20 мл спиртової настоянки йоду і 7 л води.
  • Мідно-мильний розчин. Змішайте 20-30 г мідного купоросу і 200-300 г мила з 10 л води. Для приготування перші два компоненти слід розчинити окремо в невеликому кількість гарячої води, після чого влити розчин мідного купоросу у мильний, постійно помішуючи яка утворюється жижу. Після цього залишається процідити розчин і обприскати їм ділянку.
  • Мідно-содовий розчин. Розведіть у склянці води 10 г мідного купоросу і влийте в розчин 50 г кальцинованої соди, 200 г мила (господарчого, дегтярного) і 2 л гарячої води. Потім долийте води, щоб підсумковий обсяг засоби склав 10 л. Ретельно перемішайте і процідіть.
  • Фітоспорін-М. Перед застосуванням розведіть засіб у відповідності з інструкцією. Приміром, щоб розвести порошок Фітоспорину, потрібно притримувати співвідношення 1 г на 1 л води.
  • Ополіскувач для порожнини рота. У США в садівничих центрах для позбавлення від сферотеки рекомендують застосовувати універсальний ополіскувач для рота, виготовлений на базі етанолу. Даний засіб є антибактеріальним. Джефф Гіллман стверджує, що цей рецепт діє ефективно, якщо змішати 1 частина такої рідини з 3 частинами води. При цьому він попереджає, що одержаний розчин потрібно використовувати обережно, інакше можна пошкодити молоді листочки.

Препарати

Для швидкого вирішення завдання нерідко використовують фунгіциди. Сучасний ринок пропонує на вибір широкий асортимент даної продукції. Частина препаратів доступна в дрібній фасовці для приватних присадибних господарств, інші ж можна дістати тільки у колективних закупівлі, т. к. поставляються тільки для сільського господарства у великих тарах (Байлетон, Браво, Квадріс та ін). Ознайомитися з відомими препаратами ви можете в таблиці:

Назва

Опис

Агролекарь

Захищає від пепелицы протягом 4-8 тижнів. Надає сильну лікуючу дію. Активність знижується у вологу і прохолодну погоду.

Чистофлор

Системний фунгіцид для захисту плодово-ягідних культур, що володіє профілактичною, лікувальною, викорінюючою дією. Добре переноситься, високоефективний проти збудників пепелицы, особливо при придушенні первинної інфекції. Володіє тривалою захисною дією і швидко поглинається рослинністю.

Прогноз

Ефективний засіб для захисту таких культур, як суниця, смородина, малина, агрус.

Райок

Засіб з тривалим профілактичним і вираженим лікувальним впливом. Препарат може швидко проникати в тканини культур, завдяки чому не змивається дощем вже через пару годин після проведеної обробки.

Чистоцвет

Системний фунгіцид, який застосовується на багатьох культурах. Має високу ефективність проти збудників сферотеки. Швидко поглинається, має гнучкість в строках застосування.

Скор

Швидко проникає в тканини рослинності препарат, який не змивається дощем через пару годин після обприскування. Має підвищену активність в теплу вологу погоду. Володіє тривалим впливом, завдяки якому скорочується кількість обробок.

Топаз

Спеціалізоване високоефективний засіб з профілактичними і лікувальними ефектами. Зупиняє міцелію збудника пепелицы через 2-3 години після проведення обробки.

Вектра

Фунгіцид захисної, терапевтичного та контактно-системної дії. Проникає в тканини рослинності протягом 6 годин і рухається акропетально, захищаючи при цьому молоді зростаючі органи. Тривалість захисного ефекту при оптимальній концентрації від 10 до 15 діб.

Алирин

Ефективно пригнічує збудників грибних захворювань на кімнатних рослинах і всіх видах садових культур. Зменшує токсичність ґрунтів шляхом відновлення грунтової мікрофлори після застосування хімічних засобів захисту або пропарювання.

Гамаїр

Засіб проти бактеріальних і деяких грибних захворювань плодово-ягідних, квітково-декоративних та овочевих культур.

Народні засоби

Часто виникає питання, як боротися з борошнистою росою підручними засобами без використання фунгіцидів. Щоб убезпечити огірки, агрус, виноград та інші культури, можна вдатися до народних способів. Кілька ефективних засобів, які допомагають вирішити проблему:

  • Розчиніть у літрі води по 4 г мила і кальцинованої соди. Обробіть отриманим розчином заражену рослинність 2 рази. Витримайте інтервал між обприскуваннями в тиждень.
  • Непоганий ефективністю володіє і зброджених вода, яку готують з бур'яну. Наповніть відро приблизно наполовину бур'янами (попередньо подрібненими), після чого залийте його гарячою водою. Склад повинен сбраживаться кілька діб, після чого процідіть його. Обробку проводять ввечері.
  • Залийте холодною водою свіжий коров'як – приблизно 1/3 відра. Дайте настоятися отриманої смесит три доби, не забуваючи час від часу перемішувати її. Фільтрувати рідину за допомогою щільної тканини, змішайте з водою 1:10. Проводьте обробку ввечері, постійно використовуючи свіжий настій.

Як позбутися від борошнистої роси

Захворювання виявляє себе після цвітіння, коли верхівки пагонів покривають білим нальотом. Уражені пагони починають викривлятися і засихати, а листя ставати скрученим і блідими. При цьому є специфічні патогени, які характерні для конкретної рослинності, наприклад, Оїдіум є збудником пепелицы винограду, а гриби виду Erysiphe cichoracearum та Podosphaera fuliginea уражують широке коло рослин, особливо баштанні.

На кімнатних рослинах

Білий наліт на листках кімнатних рослин серйозно вдарить по декоративності останніх, тому що своєчасно прийміть заходи. У кімнатних умовах пепелицу можна зустріти на герберах, трояндах, бегонії, циссусе, фіалках і т. д. Причина його появи полягає в застійному вологому повітрі і різких температурних коливаннях всередині приміщення. Якщо ураження невелике, то скористайтеся содовим розчином – 5 г кальцинованої соди розведіть в 1 л води, додавши трохи мильної стружки. Лікування отриманим розчином здійснюйте 1 раз в тиждень.

Лікування проводите спеціальними препаратами (якщо ураження рослинності сильне), наприклад, фунгіцидами Топаз, Тіовіт, Скор, Вектра, Хом. Застосовуйте їх строго по інструкції без самостійного збільшення дозування та з дотримання всіх заходів безпеки. Непоганим варіантом є Топаз, 1 ампулу (2 мл) якого розводять в 10 л води. Правда, таку кількість розчину при обробці кімнатних квітів не потрібно, тому розділіть ампулу на кілька обробок.

На чагарниках і деревах

Чим швидше ви помітите хвороба, тим більше шансів на успіх. Видаліть всі мляві, тобто втратили тургор листя або пагони. Якщо грибок уразив кущаться види, наприклад, півонії, петунію, то обріжте як можна більше уражених пагонів. Радикальна обрізка збільшить шанси вирішити проблеми. Рослинні залишки спаліть і, крім того:

  • Постарайтеся замінити верхній шар ґрунту біля чагарнику або дерева. Зверху насипте шар попелу товщиною 1-2 див.
  • Обприскайте хворі кущі, дерева фунгіцидами, придатними для боротьби з пепелицей. Обробку зробіть рясної, щоб пагони і листя «купалися» в розчині.
  • Обприскування доповніть протокою землі. Проведіть кілька обробок через певний інтервал часу (докладніше в інструкції препарату).

На трояндах

Борошниста роса на трояндах – це одне з найпоширеніших захворювань, збудником якого є грибок Sphaerotheca pannosa. Якщо ви помітили, що ваші кущі троянд піддалися цьому недугу, то видаліть всі пошкоджені частини і знищте їх. Потім проведіть ретельне обприскування, скориставшись такими фунгіцидами, як Скор, Тіовіт-Джет, Бактофіт, Фітоспорин, Топаз.

Ефективним засобом є сірка, але в разі, якщо використовувати її в перші дні появи пепелицы. Як тільки ви помітили перші симптоми зараження зростання грибком, відразу обприскати їх фунгіцидом на основі сірки. Процедуру слід провести кілька разів. Природним зберігачем сірки є часник, вичавлений сік якого використовується для створення розчинів для обприскування троянд. Правда, сірка може мати руйнівний ефект, тому замість неї можна розпорошувати розчин харчової соди кілька разів на тиждень.

На квітах

Багато садівники задаються питанням, як позбутися від борошнистої роси на квітах. Одного універсального способу впоратися з цією проблемою немає, оскільки для її вирішення потрібен цілий комплекс заходів. В цілому, способи використовуються практично ті ж, що і в боротьбі з пепелей, вразили дерева, кущі, кімнатні рослини. Для цього можна скористатися вищеописаними народними засобами або хімічними препаратами на зразок Топазу, Флінт Стара, Топсина М. Ці засоби швидко вбираються і поширюються по судинній системі квітів, не завдаючи їм істотної шкоди.

На овочах

Борошниста роса на овочах лікується фунгіцидами, народними засобами, але боротьба із захворюванням на огірках неможлива без профілактичних заходів. Профілактика полягає в дотриманні агротехніки культури та триразової обробки грядок Квадрисом в суворій відповідності з інструкцією. Допомагають і обприскування огірків з допомогою коров'яку. Непогані результати дає опудривание огірків порошок сірки: 25-30 г на 10 м2. Не забудьте перед обприскуванням видалити уражені хворобою частини.

Помідори доцільно обробляти розчином гумату натрію у відповідності з інструкцією – 1 раз в 2 тижні. Непогано із завданням справляються і біологічні препарати, наприклад, 1% розчин Бактофіта. Крім того, для боротьби з пепелицей на помідорах використовується культуральна рідина Планриз. Кабачки можна врятувати шляхом зрізу уражених листків і пагонів, які потрібно спалити і перекопування грунту навколо інфікованих рослин. Для знищення збудника застосовуйте розчин золи, коров'ячого гною або кальцинованої соди.

Профілактика борошнистої роси

Обов'язково дотримуйтеся комплексу заходів, спрямованого на профілактику захворювання. Всі заражені рослинні рештки повинні негайно знищуватися шляхом спалювання всіх пагонів і листя з ознаками хвороби. Пропалывайте бур'яни, оскільки багато хто з них схильні до ураження сферотекой. Але це ще не все, є кілька інших профілактичних заходів:

  • Намагайтеся дотримуватися сівозміни. Не садіть культури, піддані зараженню грибком, на одному і тому ж місці.
  • Купувати насіння та саджанці культур потрібно тільки ті, які мають генетичну стійкість до хвороб.
  • Інструмент, використовуваний для підв'язування або обрізки (секатор, стрічки, мотузки та ін) потрібно дезінфікувати.
  • Забезпечте достатню ступінь циркуляції повітря.
  • Уникайте скупченості посадок, не забуваючи проріджувати розсаду, сходи.
  • Не слід переборщувати з азотними добривами, але вносити фосфорно-калійні кошти потрібно регулярно.
  • Якщо вдаєтеся до принципу дощування, то поливайте ягоди і овочі в ранкові години – вони повинні мати можливість просохнути протягом доби. Краще віддати перевагу системі крапельного поливу – вона допоможе тримати листя в сухому вигляді.

Сироватка

Непоганим варіантом є використання кислого молока (кефіру) або скисшего молока. Для цього вам потрібно відокремити сироватку, розбавити її холодною водою у співвідношенні 1 до 10 – краще цю концентрацію збільшити до 1 до 2-3 частинах. Отриманим засобом проводите обробку уражених грибком рослин. Найкраще молочна сироватка працює в якості профілактичного засобу. До неї варто вдатися, якщо ви помітили недалеко від свого заражені ділянки бур'яни, дерева, чагарники. Захищати слід і смородину, троянди, аґрус і ін

Зола

В якості хорошої профілактики сферотеки і лікування заражених рослин виступає обробка золою. Для цієї мети потрібно взяти 1/2 склянки деревної золи (чистої, просіяним від сміття), залити 1 л тільки що скипіла води. Одержаний розчин настоюється протягом 2 діб. Після настоювання залишається додати 4 г мила, попередньо змішаного з невеликою кількістю води. Процідіть розчин в обприскувач і обробіть хворі кущі два рази з інтервалом в 7 днів. При необхідності збільшити кількість обприскувань.

Відео

Борошниста роса: боротьба і методи профілактики.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!