Обрізка винограду навесні, влітку і восени

Якісне плодоношення винограду вимагає грамотного комплексного догляду за виноградною лозою. Першочерговим завданням є формування куща і обрізка винограду, яка має свої особливості для молодих і старих насаджень в різні пори року – восени, навесні і влітку. Наступним важливим етапом є обробка, зрошення, удобрення насаджень, захист від шкідників, хвороб. Завершальним етапом виноградного сезону є підготовка до зими, заходи щодо захисту від морозів. Дотримуючи всі правила, можна очікувати хороші врожаї тривалий час.

Види обрізки винограду

Виноградна лоза являє собою ліану, яка для диких сортів виростає на 40 м, а для садових сортів – 5-10 м за сезон. Якщо не доглядати і не обрізати зайві відгалуження, весь сік з кореня рослини піде в ріст лози, а гронам плодів нічого не дістанеться. За кілька тисячоліть селекції і вирощування винограду створено багато видів формування кущів, які залежать від сортів, погодних умов, грунту і т. д. Обрана виноградарем схема формування куща реалізується різними методами обрізки, основними з яких є:

  • формуюча – застосовується для молодих насаджень. При цьому видаляються всі зайві, слабкі, не визріли лози, створюється скелетна основа куща, елементи щорічного плодоношення. Цей вид обрізки триває від 2 до 4 років;
  • осіння – проводиться щорічно весь період життя куща для підтримки обраної формування;
  • обрізка старого або запущеного винограду – проводиться для його відновлення або цілей селекції;
  • омолоджуюча – для заміни елементів скелета формування куща новими молодими пагонами.

Правильна обрізка винограду

Основною є завдання з першого року виростити міцний саджанець. Для цього восени проводиться обрізка, в ході якої залишають 2-3 вічка. Навесні другого року один з вирощених пагонів обрізають, залишаючи декілька вічок. Другий трохи підрізують і формують з нього лозу. Формуюча обрізка реалізує обрану садівником схему формування куща, яка може бути кількох видів:

  • Віялова – нагадує віяло від свого кореня з кріпленням до одноплощинний шпалері 2-4 рукавів, до двоплощинного – 4-8 рукавів. На кожному такому виноградне рукаві формується сучок заміщення і кілька стрілок плодоношення, які утворюють плодове ланка. Рукава розташовуються на відстані один від одного для рівномірної їх освітлюваності.
  • Чашоподібна – застосовується при розміщенні кущів на кілках. Розрізняють малу чашу при її діаметрі не більше 50 см, середню – 50-70 см, велику – понад 70 див. Недоліками цієї формування є взаємне затінення і погане провітрювання куща.
  • Головчаста – застосовують для вирощування щеплених саджанців або сортів-озеленювачів. Для цього видаляються всі лози і рукава з залишенням на голові 5-6 сучків з 2-3 вічками для майбутніх лоз.
  • Кордонная – формування з горизонтальним або похилим розміщенням рукавів в 1-3 ярусу. Застосовується для високоврожайних укривних сортів. Красиво виглядає і легко обслуговується в оранжереї.
  • Одностороння і двостороння за Гюйо – застосовується для густих насаджень. Має один або два рукави, у кінці яких розташоване плодове ланка. Плодова стрілка кріпиться навколо колів. Цей тип підходить для малоурожайных кущів і неродючих ґрунтів.

Коли обрізається виноград

Головною метою обрізки є перетворення дикої ліани в правильний кущ винограду, в якому навантаження гронами відповідає силі росту куща, не допускаючи його загущення. Обрізати виноград восени починають через 3-4 тижні після опадання листя. Пізньої осені – для підготовки до укривання на зиму. Потім обрізку проводять ранньою весною – спочатку пізні сорти, потім – ранні. Річну обрізку проводять протягом усього сезону для створення найкращих умов вызревающим гронам.

Правила обрізки винограду

Сформувавши кущ, його треба підтримувати щорічної обрізанням. На рукавах формується плодове ланка з 1-2 плодових стрілок і сучка заміщення. Нижче підрізаній плодової лози залишають сучок заміщення з 3-4 оченятами. На сучку заміщення будуть формуватися ланки плодоношення в наступному сезоні. З проростаючих на сучку заміщення пагонів верхній обрізають для плодової стрілки. При цьому нижній, розташований із зовнішнього боку куща, втеча обрізають для сучка заміщення.

Французи, як великі фахівці у виноградарстві та знають, як виноград підрізати восени, кажуть, що лоза повинна «страждати». Щорічно обрізанням з плодоносного куща видаляється 50-90% усього приросту. Схема обрізки винограду восени для новачків є у всіх підручниках по виноградарству. Найпоширенішою помилкою початківця садівника-виноградаря є жалість до кущів і обрізка тільки верхівки лози. Це призводить до загущення кущів, затримується її визрівання, зменшується врожайність. Недотримання правил може призвести до пасоке, або «плачу лози».

Навесні

Рання весняна обрізка задасть тон всьому вашому сезону. Обрізка робиться на такому рівні, щоб зріз лози був яскраво-зеленим. Обрізані рукава підв'язуються до шпалери віялом. Пізньою весною після того, як нирки рушать в зростання, і на лозі стануть відрізнятися кисті, необхідна друга обрізка. Це нормирующее обрізання з видаленням двійників – 2-3 пагонів з однієї нирки. Для різних сортів винограду і клімату властивий свій характер вегетації, тому обрізка важлива для покращення сокоруху і визрівання плодів.

Влітку

Літня обрізка проводиться для збереження сили лози. При цьому видаляються свіжі, непотрібні пагони. Ця обрізка важлива для врівноваження балансу між плодоносними і порожніми пагонами. Літній догляд за виноградом включає обрізку і прищипування пагонів для поліпшення плодоношення, формування правильної форми кущів молодого винограду. При обрізанні плодоносних гілок бажано залишати не менше 6-8 очок. Такі процедури проводяться з червня по серпень.

Восени

Дуже важливо знати, як правильно обрізати виноград на зиму. Осіння обрізка проводиться з кінця жовтня по початок листопада. Бажано проводити її після перших заморозків, при температурі нижче -3 градусів Цельсія. Вона проводиться для додання форми кущах, дозволяє видалити пошкоджені частини, виявити співвідношення плодових і ростових лоз, визначити співвідношення між кореневою і вегетативної частиною насаджень. При посадці кущ підрізають, залишаючи на всіх гілках по 3-4 бруньки. Потім вирощують 2 втечі, один основний і запасний на випадок виморожування першого.

Як зробити обрізку винограду

Велике значення має техніка підрізування винограду. Для цього необхідний гострий секатор. Зріз здійснюється між вузлами під прямим кутом, при цьому площа рани лози буде мінімальною. Для зменшення гнилі рукава двох і більше років ріжуться не залишаючи пеньків більше 0,5 см. При проектуванні живців чубук повинен починатися і закінчуватися усиком, у якому знаходиться мембрана, що оберігає його від висихання. Для врожаю плодових ланок використовують лози, які виростають з верхньої частини рукава. В якості лози плодоношення залишають пагони діаметром більш 6 мм

1 року

Комплексний догляд за виноградом починається з моменту його посадки. Основна мета будь формування – це створити голову куща, виростити здоровий скелет, який буде містити кілька багаторічних рукавів. Для формування скелета з саджанця необхідний шпалер, який буде служити опорою для формування куща. Восени рукава обрізають до ділянки діаметром 10-12 мм. Для правильного формування штамба важливо, щоб перший очко від нього був звернений догори. Обрізка винограду восени проводиться із залишенням 3-4 нирок над поверхнею землі.

2 роки

На другий рік життя куща з черешка з 3-4 бруньками до осені зросте 1-2 міцних втечі. Якщо сформувалася тільки одна лоза, роблять коротку обрізку, залишаючи на ній 2-3 бруньки. Якщо на черешку сформуються дві молоді лози, вони підрізають на 2-3 нирки. Навесні при появі суцвіть і вусиків починають уламку всіх слабких, порослевих пагонів. Для перенаправлення потоку поживних речовин до суцвіттям застосовують прищипування – за 2-3 дні до цвітіння верхівки пагонів укорочують на 1-2 листка. Потім проводять видалення пасинків – пагонів, що виростають у пазухах листків.

3 роки

До літа третього року на кожній лозі з однієї нирки з'являються 1-2 нових вертикальних втечі. Стовбур куща обрізають на бажану довжину, видаляють всі, крім основного і резервного верхніх пагонів. Резервний втеча на третій рік життя зрізують, залишаючи 2 відрослих втечі. Один з них обрізається до 2 нирок для формування сучка заміщення, другий – до 5-7 нирок, створюючи плодоносную стрілку, які разом утворюють плодове ланка.

4 роки

Влітку четвертого року молоді пагони починають плодоносити. Тому восени обрізку проводять з залишенням 4-х рукавів від куща. Це буде скелет куща кілька років. На кожному рукаві залишають за два пагони. Верхній з них залишається довгою плодоносної стрілкою, нижній – підрізається коротко, для формування сучка заміщення. Після плодоношення верхня лоза обрізається до сучка, на якому до кінця сезону утворюється ще 2-3 втечі, які треба буде обрізати до 2-3 нирок.

Як правильно обрізати старий виноград

Обрізка старого винограду проводиться у весняний і осінній періоди для продовження плодоношення шляхом видалення багаторічних рукавів. Для визначення живої лози виробляють дрібний надріз секатором від верху до підстави до появи зеленого зрізу. Якщо суха лоза за 15-20 см від основи, її повністю видаляють. При відростанні пагонів на торішніх лозах їх обрізають до появи нових розвинених плодових ланок. При переховуванні на зиму лози знімають зі шпалер, укладаються, притискаються до землі в бік зростання рукавів. Зверху кущ покривається щільною плівкою.

Відео

Обрізка неукривного винограду навесні. Як обрізати виноград?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!