Цибулю-шалот - опис сортів з фото. Вирощування, догляд та корисні властивості ашкелонского лука

Одним з культурних репчатых сортів є цибулю кущівка, друга назва якого шалот. Його батьківщиною вважається Близький Схід, однак корисні властивості зробили такий натуральний продукт популярним у всьому світі. Цибулини шалот мають унікальний склад, який знайшов своє широке застосування в кулінарії, косметології та медицині.

Цибулю-шалот - що це таке

Цей харчовий інгредієнт додають в багато страви, що надає їм пікантний смак. Цибулини шалот ростуть «гніздом», яке складається одразу з декількох головок середніх розмірів. Їх форма, розміри і кількість залежать не тільки від сорту цибулин, але і від особливостей догляду за ними. Це морозостійкий цибуля, тому висаджувати його можна навіть під зиму, головне – дотримуватися елементарних правил, з'ясувати індивідуальні особливості сорту. Численні фото на тематичних сайтах мережі додаються.

Сорти цибулі-шалот

Перш ніж вирощувати таку домашню культуру, насамперед необхідно визначитися із зовнішнім виглядом і смаком майбутнього коренеплоду. Всі існуючі сорти цибулі-шалоту з фото можна знайти на тематичних сайтах «городників» або особисто порадитися з досвідченими агрономами. Якщо їх правильно класифікувати, можна виділити дві головні групи шалот:

  1. Старожитні – це великі цибулини, серед них «Сибірський янтар», «Гірник», «Сніжок», «Гуран», «Сережка», «Сибірський жовтий», «Альбик», «Спрут», «Зірка».
  2. Кустовики – цей дрібний цибулю, отриманий шляхом селекції, дуже родючий. Це «Айрат», «Гарант», «Смарагд», «Дімон», «Гуран», «Афоня», «Айрат», «Шалот банановий».

Є й інша класифікація:

  1. Ранньостиглі сорти шалот – це «Вітамінний», «Белозерец» та інші.
  2. Середньостиглі сорти цибулі – це «Альбик», «Андрійко» та інші.
  3. Пізньостиглі сорти шалот – це «Янтар сибірський», «Уральський фіолетовий».

Цибулю-шалот - відміну від ріпчастої

Деякі люди через незнання називають шалот звичайним ріпчастою цибулею, але це не так. Радикальні відмінності все-таки є, причому за зовнішніми та смаковими параметрами. Якщо цікаво знати, чим відрізняється цибулю-шалот від ріпчастої цибулі, нижче представлені характерні особливості першого сорту. Це:

  1. Шалот зовні нагадує сливу, причому за формою і розміром. Ріпчасту цибулю більше, крупніше.
  2. Ріпчаста цибуля має гіркий, терпкий смак, тоді як шалоту властива м'якість, приємна пікантність.
  3. У шалоте є порція цукру, суперфосфати, корисні речовини і ємна концентрація вітаміну С. Виходить, що це потужний антисептик у боротьбі з «шкідниками» організму.
  4. Ріпчасту цибулю залишає неприємний смак, а з шалотом цього не відбудеться, тому його додають в страви на банкетах.
  5. В азіатській кухні це незамінний інгредієнт салатів, других страв, вегетаційного меню. В їжу одночасно додається зелень.

Як виростити цибулю-шалот

Це натуральний продукт швидкого приготування, який дещо змінює, освіжає смак страв. Навіть звичайна яєчня з додаванням сорти шалот стає особливо смачною. Вирощування цибулі-шалот – це нескладний процес, який стартує ще ранньою весною. Коренеплоди не бояться морозів, тому не варто побоюватися весняних заморозків. Дрібні цибулини для посадки брати масою 10 грам, 3-5 см в діаметрі. Особливості вирощування шалот наступні:

  1. Попередньо вибрати сонячний ділянку для посадки, вивчити склад землі. Наприклад, цибуля зазначеного сорту не терпить сухого грунту. Обробити грунт, заздалегідь підготувати посадковий матеріал.
  2. Грунт повинен бути попередньо взрыхлен, збагачений мінеральними добривами, після посадки необхідно забезпечити якісний полив коренеплодів. Це важливо, оскільки коренева система є «слабким місцем» культури.
  3. Цибулю сорту шалот обов'язково висаджувати на грядці кількома рядами на глибину 5 см, з відстанню від сусідніх коренеплодів – не менше 10-15 див.
  4. Після висадки гарненько залити водою, щоб зміцнити і дати початок потужній кореневій системі культури. У цьому ж місяці можна отримати перший урожай у вигляді молодого листя.
  5. Містити ділянку в чистоті, своєчасно прибирати бур'яни, удобрювати грунт, підтримуючи помірну кислотність. Так рослина швидше порадує урожаєм.
  6. Посадка під зиму передбачає зігрівання коренеплодів, а для цього необхідно використовувати плівку, накривати цибулю.
  7. Якщо дотримуватися всіх правил, висаджувати цибулю можна при кімнатній температурі на власному підвіконні. При бажанні шалот замінить ріпчасту цибулю, зробить блюда максимально корисними для організму. В деяких країнах взагалі вважається делікатесом.

Цибуля сорокозубка – вирощування

Це культурна рослина може вироджуватися з насіння. Дернова земля у поєднанні з перегноєм – краща грунт, причому обидва натуральних інгредієнта повинні бути взяті у рівних співвідношеннях, можна доповнити мінеральними добривами. Для висадки шалот в домашніх умовах підготувати дерев'яний ящик, вибрати насіння вищого сорту. Подальші дії такі:

  1. Перед тим як виростити цибулю-шалот з насіння, на дно ящика укласти шар грунту заввишки 7-8 см, після чого виконати невеликі борозенки з інтервалом 5 див.
  2. Укласти в борозенки цибульні насіння, присипати землею і рясно полити відстояною водою. Ящик залишити на тиждень в теплому місці при температурі навколишнього середовища 25 градусів.
  3. Як тільки насіння шалот почнуть проростати, належить знизити температуру до оптимального значення 18-20 градусів. Це допоможе зробити коріння рослини міцними.
  4. Для удобрення цибулі купувати спеціальні розчини і препарати, використовувати підгодівлю тільки по інструкції, при цьому забезпечити рослині якісний полив.

Можна садити цибулю-шалот під зиму

Оскільки це морозостійка рослина, його можна висаджувати в холодну пору року. Наприклад, шалот необхідно накривати поліетиленом, підтримуючи сталість температури навколишнього середовища, відсутність протягів. На відкритій ділянці молоді пагони або насіння цибулі не залишати. Посадка цибулі-шалот під зиму передбачена лише для окремих сортів шалот, серед них «Уральський фіолетовий», «Янтар сибірський». Сорти смачні і корисні, а виглядати буде як інші представники зазначеного виду.

Цибулю-шалот - догляд

Для кого-то простіше купити шалот, а хтось воліє вирощувати його на власному підвіконні. Між тим важливо з'ясувати, як зробити так, щоб отримати бажаний результат – багатий урожай. Догляд та розмноження цибулі-шалот – окрема тема, на які нюанси необхідно звернути увагу:

  1. Протягом всього вегетативного періоду забезпечити якісний полив всій площі ґрунту. За кілька тижнів до збору врожаю грунт, навпаки, повинна підсохнути.
  2. Оскільки бур'яни швидко ростуть біля кореневої системи цибулі, грунт потрібно систематично прорихлять.
  3. Добрива використовувати тільки при появі перших пагонів шалот, коли коренеплід особливо має потребу в інтенсивному харчуванні.
  4. Пір'я цибулі прорідити по мірі росту, і їх можна сміливо використовувати в їжу, задіяти для приготування страв.
  5. Якщо листя шалот сохнуть або втрачають насичений відтінок, потрібно використовувати спеціальні засоби, в яких містяться лікувальні для цибулі компоненти.

Цибулю-шалот - застосування в кулінарії

Якщо потрібно маринувати овочі, цибулю сорту шалот приходить на допомогу, оскільки він виключає гіркоту інгредієнтів, надає солодкуватий присмак. У більшості страв, які становить кухар, присутній цей цінний харчовий інгредієнт. Цибулю-шалот в кулінарії просто незамінний: його додають в соуси і делікатеси, які використовують під час приготування супів, страв з птиці і диких тварин.

Відео: Ашкелонский цибуля

Сузан В. Р. Особливості цибулі шалот

Відгуки

Світлана, 41 рікЯкщо тримати в сухому місці, термін зберігання цибулі продовжується. У мене так в ящику всю зиму шалот зберігався. Використовувала цей сорт тільки на сімейні свята і для лікування дітей. В середині цибуля солодкий, за властивостями – корисний, особливо в період сезонної епідемії грипу. До того ж, шалот – потужний антисептик, який швидко вбиває мікробів.
Марина, 37 роківЯ раніше шалот тільки на фото бачила. А нещодавно подруга принесла спробувати пару головок цибулі. Так на смак він солодкий, не такий терпкий. Нагадує ялтинський цибулю, але тільки за кольором не фіолетовий. Мені сподобався, тому почала постійно купувати по парі головок шалот до столу. У подальших планах – вирощувати його на балконі самостійно.
Ганна, 33 рокиЯ купую шалот для супів. Такий сорт цибулі робить смак перших страв незабутнім, пікантним. Навіть звичайний суп з локшиною вся наша дружна родина їсть з великим задоволенням. Ще використовую смачний і не гострий шалот для профілактики застуди взимку. Діти цибулю теж їдять – не відмовляються. Шалот – це просте і доступне засіб профілактики при авітамінозі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!