Штори для веранд та альтанок

Власники заміських ділянок або приватних секторів, на території яких стоять альтанки, замислюються про їх захист. Літня тераса не повинна мокнути під дощем або снігом, адже від цього термін її служби зменшаться. Важливо ще те, що навіть під час поганої погоди власники можуть продовжувати відпочивати в альтанці, захищеного спеціальними шторами.

Які бувають вуличні штори для альтанок і веранд

Окремому покупцеві хочеться бачити в такому зручному пристосуванні щось своє. Комусь хочеться краси і романтики, деякі ж хочуть зберегти прекрасний вид на галявину або озеро неподалік. Іншим важливо створити надійний захист від вітру і дощу, при цьому створюючи затишну атмосферу всередині. Побажання клієнта завжди закон, тому сьогодні існують різні види штор для веранд та альтанок. Можна вибрати з декількох варіантів матеріалів, які вдало впишуться в загальний дизайн вашої дачі, дадуть можливість насолоджуватися сонцем і повітрям на відпочинку.

Тканинні

Штори в альтанку з такого матеріалу більше грають декоративну роль. Важливими їхніми перевагами є доступна вартість, різноманітність кольорів і моделей, можливість легкої заміни. Недоліками ж вважається те, що захисту від комах або поганої погоди штори для веранд і альтанок з тканини не дають. Крім цього, вони потребують частого прання (після дощу тканинні штори виглядають погано), прасування, на зиму заносяться в будинок. Нюанси:

  • Для створення романтичної атмосфери використовуються шовк, органза, шифон.
  • Акрилові штори пропускають повітря, захищаючи від палючого сонця, відштовхують пил і вологу.
  • Москітні сітки не дозволяють комах проникати на веранду через вікна.
  • Завіса з тканини блекаут створена захищати від спеки, створювати відокремлену обстановку.

Захисні конструкції

М'які, гнучкі матеріали не призначені для огорожі веранди від холоду. Негода не змушує закриватися в будинку, коли на терасі є тентові штори. Брезент – міцний матеріал, що відрізняється довговічністю. Часто його використовують для захисту вуличних будівель взимку. Рідко зустрінеш альтанку під брезентом, адже прикрасити їм складно. Промислові споруди господарі із задоволенням вкривають таким захисним матеріалом. Зовнішні рулонні жалюзі (рольставні) теж виконують цю функцію. Закривають їх на період, коли верандою не користуються, відкрити ж можна в будь-який момент.

Прозорі штори з ПВХ

Виготовляються з полівінілхлориду, виконують декоративну і захисну функції. Вибрати можна прозорі штори ПВХ для альтанок і веранд, а ще кольорові, захищають від проникнення сонячних променів. Пластикова плівка виступає відмінним рішенням для захисту від холоду. Настання холодної пори року не є причиною, по якій потрібно знімати ці штори для тераси і веранди. Мінусом вважається тільки низька повітропроникність, але ж ПВХ – морозостійкий матеріал, інакше б він таким не називався. Для провітрювання альтанки є моделі з вікнами (на блискавках).

Критерії вибору

Багатий асортимент часто ставить у глухий кут, вибрати з такого яскравого розмаїття дуже нелегко. Кожен підходить до купівлі декоративних прикрас на дачу індивідуально. Покладатися тільки на вартість або зовнішній вигляд штор було б нерозумно. Перед тим, як ви підете за покупками, рекомендується ознайомитися з головними критеріями, на які слід звертати увагу при виборі. Сюди відносяться:

  • Функції. Найголовніше – вирішити, чого ви очікуєте від штор. Захисту від спеки та холоду, краси або ж спробуєте поєднати? Тільки після вирішення цього питання слід визначатися з матеріалом.
  • Дизайн. Краще всього виглядають світлі штори на дачу, вони вдало вписуються практично в будь-який інтер'єр. Любителям яскравих кольорів (синіх, червоних) рекомендується придбати пару аксесуарів: вази, статуетки, картини.
  • Простота у догляді. Слід знати, що за тканина вимагає постійного догляду. Зате штори для веранд та літніх альтанок з цього матеріалу можна змінювати в зв'язку з особливими випадками: з повсякденних на святкові. Завісу з ПВХ ви не зміните так швидко, зате доглядати за нею легко. Варто тільки протерти вологою ганчірочкою і прибрати дрібні забруднення, як вона приймає первозданний вигляд.

Особливості кріплення фіранок

Штори для веранд та альтанок, різні за матеріалом, вимагають особливого підходу в кріпленні. Деякі зможе повісити і господар будинку (тканинні, жалюзі). Інші ж краще встановлювати якщо не самими фахівцями, то з їх чітким рекомендацій. Існують нюанси, які обов'язково слід враховувати при кріпленні тканинних і пластикових штор. До них відносять:

  • На карнизи вішають звичайні штори з легких матеріалів. Їх залишають вільно спадати або збирають по сторонам від вікон.
  • Завдяки рулонному кріпленню можна повністю прибрати штори в спеціальний короб. Дуже зручно при необхідності провітрити приміщення, підняти або опустити завісу на певну висоту.
  • Вінілові фіранки (ПВХ) кріпляться за допомогою спеціальної фурнітури. Знадобляться скоба, люверс з ремінцем, ремінь для кріплення штори, коли вона в зібраному (піднятому) вигляді.
  • Встановлюючи пластикові штори влітку, не натягуйте їх по максимуму. Прийшли холоди можуть вплинути на зміну форми матеріалу. Прохолодні пори року вимагають протилежного підходу – натяг повинен бути сильним.
  • Фіранки в альтанку кріплять з застосуванням поворотних скоб і з установкою розсувної системи. Перший спосіб характеризується тим, що в розгорнутому положенні полотно добре натягнуто. Другий відомий зручністю, адже одні фіранки, слідуючи за іншими, зсуваються і розсуваються дуже легко.

Де купити і скільки коштують

Будівельні магазини не дуже часто мають широкий асортимент готових вуличних фіранок, зате можуть запропонувати замовити товар. Те ж саме ви можете зробити і в самого виробника, вирішувати вам. Вартість м'яких вікон за квадратний метр варіюється від 450-750 до 3000 р. Рулонні штори можна придбати від 180 до 900 грн. за такий же обсяг (залежно від матеріалу). Ціни на утеплюючі брезентові штори в цех, гараж починаються від 240 р. в роздріб і 210 р., якщо брати оптом.

Відео: як зробити штори для веранди своїми руками

Штори для веранди своїми руками

Як виглядає оформлення альтанки або веранди шторами – фото

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!