Город для ледачих

Праця на землі вважається тяжким і виснажливим. Хто пробував копати пару соток землі або прополоти їх, той знає, як це непросто. Хочеться відпочивати інакше: природа, шашлики, пташки співають, а овочі нехай ростуть самі, при мінімальній участі дачника... Ви здивуєтеся, але таке можливо! Організуйте ледачий город – і відпочивайте на славу.

Яким має бути лінивий розумний город

Прогрес роблять ледарі. Їх не влаштовує велику кількість роботи з невеликим результатом, вони вдосконалюють все навколо, від знарядь праці до технологій. Їх мета одна: аби поменше трудитися. Так людство отримало різною побутовою технікою: пральними машинами, мотокосами, бензопилами. Так було винайдено розумне, ліниве, ефективне землеробство.

Отже, яким повинен бути лінивий город? Уявіть, більше немає необхідності копати, полоти, сапати, а поливати й удобрювати доводиться набагато рідше. Витрати на мінеральні підгодівлі, гербіциди зводяться до мінімуму. З кожним роком роботи в ледачому городі стає все менше, а урожай тільки зростає. Як таке можливо? Давайте розбиратися разом.

Як організувати ледачий город

Город не стане розумним без вашої участі. Що треба робити, щоб поміняти велику частину праці на відпочинок, не втративши при цьому в урожаї? Відмовитися від технологій, згубних для городу, а замість них освоїти корисні, що творять. Які види робіт виключаються на ледачих городах? Дачники, які бажають жити в гармонії з природою:

  • не копають землю;
  • не розпушують її після дощу;
  • не займаються прополкою;
  • не поливають рослини часто;
  • не користуються гербіцидами, отрутами.

Як таке можливо? Що виросте на некопаной землі, серед бур'яну, при спеки і посухи? Не буде бур'яну, щільною грунтової кірки і спеки, тому що організація городу для ледачих передбачає:

  • зменшення оброблюваної площі;
  • мульчування;
  • спільні посадки;
  • повторні посіви;
  • посадку сидератів.

Що посадити в городі

Для початку визначтеся, скільки і яких дарів землі ви хотіли б виростити. Не поспішайте відповідати: «Всього побільше!» Хороший врожай будь-якої культури треба виростити, зібрати, переробити, зберегти. Це праця не для ледачих. Якщо результат коштує витрачених зусиль – дерзайте, але сійте, висаджуйте овочі, які ви дійсно з'їсте. Досвід показує, що в землі залишається деколи половина врожаю і більше.

В городі для ледачих зручно вирощувати культури, які дають швидкі і великі сходи: квасоля, кабачки, огірки, гарбуз, картоплю, кукурудзу. Після першої прополки міжряддя закривають товстим шаром органічної мульчі. Для цього можна використовувати солому, траву, опале листя, тріски, кору дерев, хвою і багато іншого. Під мульчею зберігається прохолода і волога, може ріст бур'янів, не утворюється грунтової кірки.

Гарні і легкі в догляді рослини, що вирощують через розсаду: капуста, перець, помідори. До їх висадки ранньою весною можна встигнути виростити сидерати, наприклад овес: він зробить ґрунт пухкий і дасть зелену масу для мульчі. Висаджені після вівса рослини швидко приживаються і йдуть у ріст. Закриті шаром органіки, вони не потребують в прополці, розпушуванні, а поливати їх треба рідко. Зелень і мелкосеменные культури добре ростуть на спеціальних «ледачих» грядках.

Як робити грядки для ледачих

Традиційний город являє собою чергування рядків і міжрядь, які з часом перетворюються в утоптанные доріжки. Подивіться уважно на таку ділянку: культурні рослини займають третю частину площі, не більше. Щоб не витрачати сили на марну обробку землі, ледачі городники створюють постійні грядки. Довжина їх може бути будь-який, становить від 40 до 100 см, як зручніше городникові. Важлива умова: ви повинні без праці діставати до середини грядки не наступаючи на неї.

Відмінно, якщо ви можете захистити по периметру ледачі грядки своїми руками. – для цього годяться дошки, шифер, метал, але якщо такої можливості немає – не впадайте у відчай. Головне – пам'ятайте, що грядки повинні мати постійне місце і обробляти ви будете тільки їх. Щоб різко підвищити врожайність грядок, можна заправити їх компостом, якщо його немає – знаходите будь-яку можливість додати органічних речовин у ґрунт: вирощуйте сидерати до та після основних культур, мульчируйте.

Лінивий город за новою технологією

Город для ледачих будується на ідеях природного, природного землеробства. Крім мульчування та вирощування сидератів розумною дачі застосовуються спільні посадки рослин. Овочі, що ростуть поруч, здатні допомагати один одному, підгодовувати і захищати від ворогів. Розумні сусідства потрібно ретельно продумувати, дізнаватися більше про переваги кожної культури. Освоївши цю технологію, ви зможете отримувати більше здорових овочів з меншої площі.

Один з принципів природного землеробства вчить: грунт не повинна пустувати. У природі не зустрінеш родючої землі, на якій нічого не росте. Не тільки грунт годує ростуть на ній трави, квіти, овочі. Вони теж з усіх сил плекають її. Після збирання раннього врожаю не кидайте грядку незайнятою, посадіть на ній кріп, салат, мангольд, редьку або редиску. Восени стіл збагатиться свіжою зеленню, а грядка отримає свою порцію органіки.

Дача для ледачих повинна відрізнятися родючим грунтом. Знайдіть можливість вкрити грядку перед зимою. Підійде все: бадилля овочів, трава без насіння, опале листя, тирса, солома. Хороша ідея – посіяти після збору врожаю гірчицю, гречку, горох. Нехай молода поросль піде під сніг, до весни ваша грядка не тільки відпочине, але і отримає відмінне харчування!

Земля, багата гумусом, не потребує глибокої перекопуванні. Ліниву грядку розпушують поверхнево, на глибину не більше 5 см Кращі інструменти для цього – плоскоріз і мотика. Родючий шар схожий на губку, він порізаний ходами дощових черв'яків, каналами, що залишилися від дрібних корінців загиблих рослин. Така грунт називається структурованою, копати її – тільки псувати.

Гарний сад для ледачих

Розумною дачі повинен бути лінивий сад: він починається з газону. Щоб замість бур'янів під деревами виросла трава, потрібен регулярний підкіс. Ледачі клумби і квітники засаживайте ефектними багаторічниками – вони з кожним роком стають привабливішими, а догляду вимагають все менше. Пристовбурові круги юних дерев у перший рік ховайте під чорну плівку або агроволокно. Пізніше садівник може перетворити простір під деревцем у маленьку клумбу. Сад і город для ледачих – справа творче!

Відео: що таке лінива грядка

Б. А. Бублик. Лінива поєднана грядка

Відгуки

Іван, 52 рокиЗовсім закинули город на дачі, їздили тільки відпочивати. Віддавали йому всі сили і час, а врожай – курям на сміх. Попалася мені книга Галини Кизими про ледачий город. Зробили кілька грядок в ледачому стилі, удобрюємо травою, овочевими очищеннями, безкоштовне добриво, але ефективне. Садимо, доглядаємо менше, а врожай зростає!
Тетяна, 37 роківЗахоплююся розумним, ледачим землеробством. Багато читала про це у Миколи Курдюмова і Павла Траннуа. Особливо подобається, як впливає на рослини солом'яний мульча. Під нею волого навіть у спеку, коли у сусідів все в'яне, мої помідори, огірки та гарбузи бадьорі і зелені! Рясно мульчую все, навіть квітник.
Віра, 42 рокиУ вересні прибрали картоплю, за порадою сусіда посіяли вівса з горохом. До морозів зросла зелень, близько 12 см, взимку замерзла під снігом. Сніг зійшов, згребли бадилля з ділянки. Така земля під нею розкішна, пухка, навіть обробляти не стали, посіяли моркву і буряк. Чекаємо хорошого врожаю!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!