Що п'ють при отруєнні - лікарські препарати, чаї, відвари і настої з рецептами приготування

Різкі болі в області живота, сильні приступи нудоти або блювотні позиви, рідкий стілець – виникнувши після їжі, ці симптоми часто вказують на погану якість спожитих продуктів, попадання в блюдо отруйних компонентів або порушення санітарних норм при приготуванні їжі. З такою ситуацією хоч раз, але стикався кожен чоловік, а як з неї виходити – мало хто розуміє. Як діяти відразу після нападу і допомагають народні засоби при отруєнні або потрібні більш серйозні медикаменти?

Що таке отруєння

Харчова токсикоінфекція або харчова інтоксикація (залежить від етіології) – так в офіційній медицині називають отруєння, що сталося в результаті вживання продуктів харчування. Захворювання переважно протікає в гострій формі, виникає на тлі вживання їжі, покритої хвороботворними мікроорганізмами і виділяються ними токсинами. Харчові отруєння поділяються на:

  • Мікробні – викликані кишковою паличкою або ботулиновой, ентерококами, стафілококами. Сюди відносять токсикоінфекції, мікотоксикози і бактериотоксикозы.
  • Немикробные – отруєння рослинними і тваринними продуктами, спочатку небезпечними через отруйності або накопичили токсини через певних причин.
  • З-за домішок хімічних речовин – виникли при вживанні продуктів, що містять надлишок пестицидів, нітратів, солей важких металів.

Клінічні прояви харчових отруєнь носять характер гастроентериту, але в деяких випадках симптоматика відсутня або спостерігається лише кілька годин. Така картина властива ботулизму, свинцевому отруєння. При класичній інтоксикації немікробного характеру початок хвороби завжди раптове, а протягом коротке, що супроводжується такими симптомами:

  • нездужання, слабкість;
  • різкі болі в животі;
  • діарея, часті позиви до дефекації;
  • газоутворення, здуття живота;
  • нудота, блювання.

Важливим моментом є здатність людини відрізнити харчову інтоксикацію від кишкової інфекції, при якій складати загальну схему лікування потрібно зовсім інакше. Кишкова інфекція проникає в організм повітряно-краплинним або контактним шляхом (не через їжу), її інкубаційний період довший (від доби до місяця) і вона характеризується високою температурою, яка тримається кілька днів, частою діареєю і зневодненням.

Що робити при отруєнні

Якщо проблема виникла через потрапляння у ШЛУНКОВО хімічних речовин або отруйних продуктів, з'ясовувати, що п'ють при отруєнні, безглуздо: потрібна негайна госпіталізація хворого. У разі ж, коли виною всьому зіпсована або забруднений мікробами їжа, впоратися з інтоксикацією можна самостійно. Перша допомога при харчовому отруєнні, що передує основної терапії, виглядає так:

  1. Спровокувати блювоту як можна раніше – це запобігатиме потраплянню токсинів в кров, прискорить процес одужання.
  2. Провести промивання шлунка: випивши 0,5-1 л води (майже залпом), щоб стимулювати новий напад блювоти.
  3. Зробити клізму, якщо з моменту вживання потенційно винною їжі пройшло більше 2 ч. Альтернатива: прийняти проносне, але тільки при відсутності стільця або запорі, оскільки такий препарат завдає удару по кишечнику.
  4. Запобігти зневоднення – пити слід повільно і маленькими ковтками, разовий обсяг рідини не перевищує півсклянки.
  5. Нейтралізувати токсини – скористатися сорбирующими препаратами. Протидіарейні ж на цьому етапі не застосовують, оскільки так буде заблоковано природне очищення організму.

Подальше лікування передбачає обов'язкове дотримання дієти, а перші кілька годин після нападу отруївся наказаний повний голод (дозволено тільки пити, щоб швидше вивести токсини і не допустити зневоднення). На повні добу голодний режим не розтягують, оскільки це уповільнює процес відновлення слизової оболонки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Лікування отруєння у дітей і дорослих вимагає:

  • Обмежити кількість надходить в організм їжі, але забезпечити рясне пиття. Лікарі рекомендують хворому після нападу пити кожні 10 хв., особливо дитині. На наступну добу інтервали можна збільшити до півгодини.
  • Обов'язково пити регидранты – розчини, які відновлюють водно-сольовий баланс.
  • У раціоні перших днів використовувати тільки каші на воді, пюреобразні супи, варену товчену картоплю (молочні продукти не використовувати). На 3-4 день можна додати галети, сухарі, нежирне м'ясо, печені яблука.

Якщо отруїлася людина непритомніє, в стільці чи блювотних масах спостерігаються домішки крові, на шкірі з'являється висип, або шкірні покриви і очні жовтіють склери, домашнім самолікуванням займатися не можна. Потрібно викликати швидку і надати постраждалому першу допомогу, крім чистої води нічого не давати пити. Аналогічна ситуація при харчової інтоксикації всіх членів сім'ї.

Що пити

Рідини потрібні отравленному організму як засіб очищення, збереження водного балансу і навіть для приглушення почуття голоду перші кілька годин, поки заборонена їжа. Хворому обов'язково слід пити маленькими ковтками чисту воду, але кімнатної температури або теплу, а з нею і:

  • содові та сольові розчини;
  • трав'яні чаї;
  • вівсяний і рисовий відвар.

Сольовий розчин

Під час нападу блювоти людина позбавляється 1,5 л води, тому зневоднення настає швидко, особливо якщо блювотні позиви часті і інтенсивні. Пити чисту воду важливо, але ще важливіше приймати розчини, що затримують рідину і заповнюють її втрату. Найпростіший – сольовий, але він вимагає слідувати деяким правилам:

  • сіль протипоказана при виразковій хворобі шлунка і кровотечах ШКТ;
  • після нападу блювоти потрібно провести полоскання ротової порожнини для видалення блювотних мас, перш ніж пити сольовий розчин;
  • рекомендований об'єм розчину для хворого в гострому періоді – 5 мл/кг;
  • після зниження інтенсивності позивів до дефекації і блювоти отруївся дають по 200 мл розчину після кожного нападу діареї, а дітям – по 50 мл.

Пити сольовий розчин можна з 2-ма цілями: викликати блювоту для очищення шлунка на ранній стадії інтоксикації, або для запобігання зневоднення. Класичне засіб готують просто: розводять 2 ч. л. солі в склянці кип'яченої гарячої води для дорослих і 1 ч. л. – для дітей віком 3-12 л. Враховуйте, що п'ють розчин теплим (для виклику блювоти охолодити до 30 градусів), інакше ви спровокуєте шлунковий спазм. Альтернативний варіант для дегідратації – 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі і 0,5 ч. л. соди на 1 л води. Пити маленькими ковтками, інтервал між ними – 10 хв.

Сода при отруєнні

З метою нормалізації стану при харчової інтоксикації коштувати пити не тільки сольовий розчин – содовий теж добре очищає, запобігає напади блювоти, допомагає позбутися від печії, оскільки здатний знизити кислотність шлункового соку. Такий розчин не готують при:

  • виразкової хвороби;
  • кровотечах ШКТ;
  • отруєння кислотами.

На відміну від сольового розчину, содовий не самий безпечний і вимагає дотримання обережності. Він призначається при сильній діареї, печії, блювоті, лихоманці, але п'ють його в маленьких обсягах. Концентрацію роблять завжди низьку: 1 ч. л. на 1 л теплої кип'яченої води. Можна доповнити аналогічним кількістю солі. Пити з інтервалом в 5-10 хв. по 1 ст. л., поки не пройдуть вказані симптоми.

Який чай пити

З метою запобігання зневоднення гастроентерологи радять пити отруївся людині міцний солодкий чорний чай, але тільки після усунення основних симптомів проблеми: діареї і блювоти. Залишки нудоти допоможе прибрати шматочок свіжого лимона або шматочок імбиру. Зелений чай теж можна пити, але він не дає такого закріплює ефекту. Ще кілька варіантів корисного чаю:

  • на основі квітів ромашки – для поліпшення стану ШКТ;
  • з листям м'яти – для усунення нудоти;
  • з сіллю – для нормалізації водно-електролітного балансу.

Ліки

Медикаментозне вплив на організм, що переніс отруєння, потрібно не у всіх ситуаціях: легка харчова інтоксикація має на увазі тільки прийом сорбентів, щоб швидше позбутися від залишків шкідливих речовин. Якщо стан хворого важкий, можуть знадобитися більш сильні симптоматичні препарати, але бажано підбирати їх з лікарем. Гастроентерологи використовують такі групи лікарських засобів:

  • Адсорбенти (Ентеросгель, Атоксіл) – зв'язують і виводять токсини, які застосовуються для лікування дітей і дорослих, але не призначаються при температурі. Обов'язково розносяться по часу з іншими медикаментами (на 1-2 ч.).
  • Регидранты (Регідрон, Ацесоль) – відновлюють водно-електролітний баланс, використовуються при будь-якому отруєнні. Оральне введення або інфузійне, залежить від стану хворого.
  • Знеболюючі (Дротаверин, Дюспаталин) – спазмолітики, які п'ють тільки при сильних гострих болях, що супроводжують напади діареї.
  • Протиблювотні (Метоклопрамід, Церукал) – лікарі називають блювоту природною захисною реакцією організму, яка допомагає позбутися від токсинів, але при дуже інтенсивних приступах її можна блокувати ліками.
  • Протидіарейні (Каопектат, Лоперамід) – застосовуються тільки при прискорених нападах діареї, стають причиною сильного зневоднення.
  • Жарознижуючі (Ібупрофен, Парацетамол) – застосовуються рідко, переважно у маленьких дітей і тільки коли хворий знає, що температура викликана не кишковою інфекцією.
  • Пробіотики (Лінекс, Біонорм) – використовуються на завершальних етапах лікування з метою відновлення мікрофлори ШКТ.

Від отруєння і блювоти

У фармакологічну групу протиблювотних засобів входить кілька різновидів препаратів, що впливають на нервову регуляцію. Переважно вони блокують дофамінові, серотонінові, гістамінові рецептори, знижуючи збудливість блювотного центру, або працюють як місцеві анестетики. Популярним і ефективним протиблювотну препаратом при отруєнні вважається Церукал: працює він на метоклопрамиде (10,54 мг в таблетці і 5,27 мг в 1 мл розчину), використовується перорально або внутрішньовенно. Ключові моменти:

  • Фармакологічна дія: центральний блокатор дофамінових (Д2) рецепторів і серотонінових, викликає гальмування тригерної зони блювотного центру.
  • Показання: гикавка, нудота, блювання будь-якого генезу, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, атонія шлунка, дискінезія ЖВП, виразка шлунка.
  • Дозування: по 1 таблетці дорослим за півгодини до їжі, запиваючи теплою водою, з частотою до 4-х разів/добу (при частих нападах блювоти). Дітям старше 14-ти років не більше 3-х таблеток за добу. Внутрішньовенно розчин повільно вводять до 3-х разів/день по 10 мл за раз.
  • Протипоказання: кровотечі в ШКТ, кишкова непрохідність, екстрапірамідні розлади, вік до 2-х років.
  • Побічні ефекти: кропив'янка, порушення стулу, сухість у роті, тахікардія, затримка рідини, сонливість (при частому прийомі).

Важливою перевагою Церукала та інших препаратів на метоклопрамиде (Метамол, Метоклопрамід, Реглан) є швидке вплив на нудоту і блювоту будь-якої етіології, крім вестибулярну – через півгодини стан нормалізується. Рідше лікарі призначають як протиблювотний ліки Осетрон, що працює на ондансетроне. На відміну від метоклопраміду дана речовина не викликає підвищення рівня пролактину, але повністю його механізм впливу на блювоту не з'ясований. Інструкція по застосуванню:

  • Показання: нудота і блювання післяопераційного генезу або викликані прийомом цистостатиков, променевою терапією.
  • Дозування: добова доза – 8-32 мг для дорослих, за раз бажано прийняти не більше 8 мг.
  • Протипоказання: вагітність, вік до 2-х років (таблетки) і до 12-ти років (великі дози), лактація.
  • Побічні ефекти: головний біль, аритмія, запор.

Ліки при отруєнні та проносі

З метою купірування діареї, напади якої відбуваються частіше, ніж 2-3 рази/добу, можна використовувати відвари в'яжучих трав або протидіарейні препарати з властивостями, які базуються на лоперамиде, аттапулгите, рацекадотриле, смектите. Деякі з них додатково є і сорбентами. Переважно при отруєнні гастроентерологи радять брати ліки на аттапулгите, до яких відноситься Неоинтестопан (630 мг на 1 таблетку):

  • Фармакологічна дія: адсорбція рідини і патогенних мікроорганізмів з виробленими ними токсинами в кишечнику, загальне зниження інтоксикації, нормалізація кишкової флори, згущення рідкого вмісту.
  • Показання: гостра діарея на тлі харчового отруєння, порушення рівноваги кишкової мікрофлори.
  • Дозування: початкова доза – 4 шт. після дефекації, потім по 2 шт., запиваючи теплою водою. Добова доза не перевищує 14 шт. для дорослих. У дітей 6-12 років дозування знижені в 2 рази.
  • Протипоказання: лихоманка, кишкова непрохідність, паразитарна діарея, дитячий вік до 3-х років.
  • Побічні ефекти: запор.

Каопектат по фармакологічній дії аналогічний Неоинтестопану, оскільки теж на аттапулгите, але в 1 таблетці міститься 750 мг активної речовини, що робить даний препарат більш ефективним (з позиції швидкості дії). На відміну від Неоинтестопана, Каопектат випускається у вигляді суспензії, де та ж концентрація діючого компонента (750 мг) досягається при прийомі 15 мл Показання та протипоказання ідентичні описаним вище, потрібно звернути увагу тільки на дозування:

  • Дорослим: 2 ст. л. суспензії або 2 таблетки до 6-ти разів/добу, після кожної дефекації.
  • Дітям 6-12 років: 1 ст. л. суспензії або 1 таблетка до 6-ти разів/добу.
  • Дітям до 6-ти років: не більше 1 ч. л. суспензії до 6-ти разів/добу.

Знеболювальне

Якщо гостра стадія інтоксикації супроводжується сильним больовим синдромом, що викликають муки під час позивів до дефекації і між ними, лікарі допускають прийом спазмолітичних препаратів. Найвідоміший засіб такого типу – Но-шпа (аналогами є Дротаверин, Спазмол). Працює на дротаверине, є миотропным спазмолітиком, розслаблює кишкову мускулатуру, дозволено при непереносимості М-холіноблокаторів. Особливості використання:

  • Показання: спазми гладкої мускулатури ШЛУНКОВО-кишкового тракту та сечовивідних шляхів.
  • Дозування: 1-2 таблетки не частіше 3-х разів/добу.
  • Протипоказання: гіпотензія, лактація, вагітність, ниркова, серцева та печінкова недостатність.
  • Побічні ефекти: зниження артеріального тиску, запаморочення, аритмія, шкірні реакції.

Менш відомими є спазмолітики на мебеверине (Дюспаталин, Спарекс), що призначаються тільки при болях в животі. Вони теж мають міотропну дію, але не викликають падіння артеріального тиску, не впливають на нормальну кишкову перистальтику. Крім них, як знеболюючі таблетки при отруєнні можуть застосовуватися холінолітики Платифілін, що використовується при спазмах гладких м'язів органів черевної порожнини та судинних спазмах, або комбінований засіб Спазмалгон (у складі метамізол натрію, гідрохлорид питофенона і бромід фенпивериния):

  • Фармакологічна дія: аналгетичну, спазмолітичну.
  • Показання: гастроентерити, коліт, непоточнені болі в області живота.
  • Дозування: до 6 таблеток за добу по 1-2 на прийом. Після їжі, запиваючи водою.
  • Протипоказання: захворювання серця, печінки, нирок, вагітність, лактація, вік до 6 років.
  • Побічні ефекти: головний біль, тахікардія, кропив'янка.

Сорбенти

Найважливішою частиною лікування отруєння є прийом адсорбуючих препаратів, які допомагають виведенню токсинів з організму, але їх п'ють тільки при відсутності інтенсивної блювоти. Інші лікарські препарати можна приймати не раніше, ніж через 2 год., оскільки інакше крім токсинів будуть захоплені і корисні речовини. Самий безпечний і доступний адсорбент – білий або чорний активоване вугілля (і препарати на його основі: Карбактин, Сорбекс), але частіше гастроентерологи радять Полісорб МП, на діоксиду кремнію:

  • Фармакологічна дія: сорбційне і дезінтоксикаційну, зв'язування і виведення екзогенних та ендогенних токсинів, патогенних бактерій, харчових алергенів, солей важких металів.
  • Показання: гострі і хронічні інтоксикації будь-якої етіології, кишкові інфекції, отруєння отруйними речовинами.
  • Дозування: розраховується індивідуально, 0,1-0,2 г порошку на кг ваги з частотою до 4 разів/добу, готувати суспензію рівно перед прийомом. П'ють ліки за 1 годину до їжі.
  • Протипоказання: загострення виразкової хвороби, атонія кишечника, кровотечі в ШКТ.
  • Побічні ефекти: алергічні реакції.

Недоліком Полисорба є формат порошку, який вимагає розведення (потрібну кількість розчиняють у 50-100 мл води). Аналогічні дії потрібно виконувати з препаратами Смекта та Неосмектин, які працюють на смектите і крім адсорбції виконують антидиарейную функцію. Більш зручний з позиції використання пастоподібний Ентеросгель (на полигидрате полиметилсилоксана):

  • Фармакологічна дія: сорбує і виводить середньомолекулярні токсичні, має дезінтоксикаційний ефект.
  • Показання: гострі і хронічні інтоксикації будь-якої етіології, кишкові інфекції, отруєння отруйними речовинами.
  • Дозування: 22,5 г (1,5 ст. л.) з частотою 3 рази/добу. Добова доза – 67,5 р. Пити, розмішати в теплій воді.
  • Протипоказання: атонія кишечнику.
  • Побічні ефекти: нудота, запор.

Ліки від отруєння для дітей

Педіатри радять використовувати для нормалізації стану дитини тільки сорбенти, що допомагають виводити токсини. Пити спазмолітики, протиблювотні та інші симптоматичні медикаменти бажано тільки при гострій необхідності і після консультації з лікарем, оскільки в таких препаратів найчастіше довгий список протипоказань і негативних сторін (по відношенню до здоров'я). Розглянутий вище Ентеросгель – один із самих безпечних і ефективних сорбентів, у дітей використовується так:

  • немовлятам слід пити препарат, розведеним у материнському молоці або воді (0,5 ч. л. на 1,5 год. л. рідини) перед кожним годуванням до 6-ти разів/добу;
  • дітям віком до 5-ти років дають 0,5 ст. л. Ентеросгелю (розмішати в 1,5 ч. л. води) до 3-х разів/день;
  • дитина віком від 5 до 14 років може пити по 1 ст. л. (розвести 3-ма ст. л. води) теж 3 рази/добу;
  • підлітки старше 14 років приймають дорослу дозу.

Більш бюджетыми вважаються сорбенти на основі активованого вугілля: Карбактин, Микросорб. Серед показань до їх застосування значаться гострі і хронічні інтоксикації будь-якої етіології, кишкові інфекції, отруєння отруйними речовинами. Дані препарати безпечні, протипоказані тільки при шлункових або кишкових кровотечах з побічних ефектів викликають тільки запор. Представлені в різних лікарських формах: капсули, таблетки, гранули для приготування суспензії. Принцип застосування:

  • Карбактин: не більше 4 г за раз, розводячи порошок водою (100-150 мл). Пити за 1,5-2 години до інших ліків або їжі. Частота прийому становить 3 рази/день.
  • Микросорб: водною суспензією при гострому отруєнні промивають шлунок (готують 20% розчин), після готують розчин, виходячи з розрахунку 100 мг/кг Порошок розводять водою (100 мл). П'ють до їжі за 2 ч., 3-4 рази/добу.

Народні засоби

Лікування при отруєнні може базуватися тільки на рецептах нетрадиційної медицини, якщо стан хворого неважкий. Завдання терапії не змінюються – вивести токсини, нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, відновити мікрофлору, запобігти зневоднення і прибрати неприємні симптоми. Допомагають у цьому:

  • відвари насіння кропу, петрушки, кмину;
  • настої полину, деревію;
  • сік лимона;
  • чай з м'ятою, імбиром.

Настій кориці

Серед продуктів харчування, які мають властивості сорбентів, лікарі виділяють корицю – вона добре зв'язує і виводить токсини, не завдаючи шкоди запаленої слизової шлунка і кишечника. Для приготування настою змішують 200 мл гарячої води і 0,5 ч. л. меленої кориці. Через 10-15 хв. його слід процідити через марлю, випити дрібними ковтками, поки тепле.

Імбирний чай

При перманентної нудоті добре себе проявляють м'ятний або імбирний чай. Останній готується просто: подрібнити свіжий корінь імбиру, чайну ложку отриманої маси залити склянкою гарячої води (70-80 градусів). Настоювати суміш не довше 5-ти хв., після процідити, додати мед або обійтися зовсім без добавок, і випити маленькими ковтками повільно.

Лимонний сік

При низькій кислотності шлунка зупинити розмноження патогенних бактерій допомагає лимонний сік, який приймають на наступну добу після нападу інтоксикації. Видавлюється він з 3 свіжих лимонів, розлучається 5:1 з прохолодною водою, випивають залпом. За бажанням (якщо дуже кисло) можна додати до нього чайну ложку меду або цукру. Прийом такого засобу здійснюється до 2 разів/добу.

Профілактика

Огляд продуктів харчування на ступінь свіжості, вид, колір, смак і запах – головний спосіб захисту від харчової інтоксикації. Дотримуйтесь норми і терміни зберігання, особливо для м'яса, риби, морепродуктів, молока, уважно ставитеся до дат виготовлення на фабричних виробах, цілісності упаковки. Додатково виконуйте наступні правила:

  • Пам'ятайте про гігієну введіть в звичку мити руки після виходу на вулицю, відвідування туалету, перед прийомом їжі і привчайте до цього дітей.
  • Піддавайте термічній обробці всі продукти тваринного походження, а рослинну їжу хоча б обдавайте окропом.
  • Використовуйте різні обробні дошки для м'яса, риби, овочів (фруктів).
  • Готові страви навіть зберігайте в холодильнику не довше 3 діб.

Відео

Отруєння і пронос. Які ліки допоможуть швидко

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!