Продукти для відновлення печінки людини

Основна функція печінки – очищення крові від токсинів, отрут і шлаків, а при порушенні роботи цього органу шкідливі речовини проникають в тканини, ускладнюють функціонування всіх систем, викликають інтоксикацію всього організму. Правильно підібрані продукти прискорюють регенерацію, відновлення нормальної структури тканин, клітин паренхіми. Дізнайтеся, яка їжа повинна бути на вашому столі для збереження здоров'я печінки.

Що таке відновлення печінки

Одним з найважливіших органів в організмі є печінка. Вона виконує безліч необхідних для життєдіяльності організму функцій: знешкоджує, виводить токсини, бере участь у згортанні крові, метаболізмі вуглеводів, білків, а також володіє ферментною активністю. З часом кількість нормальних, працездатних гепатоцитів (клітин печінки), зменшується за рахунок негативних впливів. Це:

  • зловживання людиною алкогольних напоїв;
  • неправильне харчування;
  • погана екологічна обстановка;
  • вірусні, бактеріальні захворювання;
  • отруєння синтетичними отрутами, токсинами;
  • необхідність проводити тривале лікування гепатотоксичними лікарськими засобами.

Щоб підтримати і стимулювати природну регенерацію клітин, тканин, зменшити негативний вплив руйнівних факторів, необхідно змінити раціон харчування, застосовувати спеціальні медикаменти для відновлення гепатоцитів (гепатопротектори), біологічно активні добавки для відновлення структури, функціонування органу. Крім того, дієта для відновлення печінки повинна містити їжу, багату антиоксидантами, натуральними жовчогінними речовинами, клітковиною і вітамінами.

Харчування для печінки

Правильно підібрані продукти харчування здатні допомогти налагодити функціонування гепатоцитів навіть після серйозних захворювань. Як правило, цей орган щодня піддається атаці токсинів та інших шкідливих речовин, перевантажується метаболітами алкоголю, жирної, гострої їжею, що приводить до стрімкого руйнування клітин. Їжа для печінки повинна бути нежирної, в міру солоною чи солодкою. Для запобігання розвитку хронічних патологій органу рекомендується дотримуватися деяких правил харчування:

  1. З раціону необхідно суворо виключити: спиртовмісні напої, продукти з додаванням підсилювачів смаку, жирну, смажену їжу, фастфуд, шкідливі соуси (майонез, кетчуп). З обережністю та в обмежених кількостях слід вживати каву, гострий перець і добавки до їжі на його основі.
  2. Слід ввести в щоденний раціон свіжі продукти, багаті клітковиною, вітамінами, мінералами: овочі, фрукти, горіхи, куряче яйце і ін.
  3. Включити застосування лікарських трав, народних коштів на їх основі, наприклад, оливкова олія або олія розторопші. Вони багаті вітамінами К, А і Е, мають потужну антиоксидантну дію і посилюють регенерацію клітин.
  4. Варто звернути свою увагу на продукти-антиоксиданти, які здатні вловлювати, виводити вільні радикали, що містять у своєму складі велику кількість вітамінів. Наприклад, ягоди чорної смородини, аґрусу і чорноплідної горобини, шипшина, цитрусові.

Вітаміни

Багато процесів, які відбуваються в організмі, контролюють такі речовини як вітаміни, тому для правильного функціонування усіх систем необхідно їх збалансоване зміст. Щоб захистити тканини і органи від токсичних речовин, продуктів метаболізму, слід вживати ті вітаміни, які підтримують роботу печінки і сприяють її регенерації. Це:

  1. Вітаміни А, С і Р відновлюють, підтримують основні природні функції органу, що регулюють діяльність жовчного міхура, перешкоджають утворенню каменів у жовчних протоках. У великій кількості містяться в петрушці, моркві, гарбузі, пекінській капусті, журавлині, фенхелі.
  2. Вітаміни групи В покращують склад крові завдяки регулюванню кількості в ній формених елементів, холестерину і глюкози. Основними джерелами є хліб, броколі, часник, яловичина, горіхи.
  3. Вітамін Е продуктивно виводить з організму вільні радикали, нормалізують роботу, очищають і зменшують навантаження на орган, перешкоджають розвитку жирової дистрофії. Міститься у складі більшості рослинних олій, горіхів, насіння, авокадо, кунжуті.

Що корисно для печінки

Такого органу, як печінка для нормальної роботи необхідна підтримка у вигляді їжі, яка містить антиоксиданти, жовчогінні речовини. Важливо пам'ятати і про баланс вітамінів і мінералів. Виділяють такі корисні продукти для відновлення органу:

  1. Ламінарія. У листі морської капусти міститься до 10% солей альгінової кислоти. Ці речовини мають здатність зв'язувати і виводити з організму безліч шлаків, токсинів, серед яких солі важких металів. Крім того, ламінарія містить велику кількість селену, нормалізує роботу кишечника, підшлункової залози.
  2. Буряк. Цей овоч містить велику кількість вітаміну Т та речовини пектину, які підтримують роботу печінки, сприяють прискоренню регенерації гепатоцитів. Продукт покращує відтік жовчі.
  3. Курага. Цей сухофрукт є джерелом магнію, калію та інших важливих вітамінів і мінералів. Завдяки регулярному вживанню кураги знижується ризик розвитку атеросклеротичного ураження, портальної, артеріальної гіпертензії, зменшується швидкість деструктивних процесів і поліпшується імунний захист від вірусних, бактеріальних патогенних агентів.

Продукти, що відновлюють печінку

Для проведення комплексного лікування, щоб відновити нормальне функціонування печінки, жовчного міхура, нормалізувати травлення і очистити кров, лікуючий лікар в індивідуальному порядку коригує добове меню та режим харчування пацієнта. Список продуктів для відновлення роботи гепатоцитів обширний:

  1. Регулярне вживання в їжу буряків сприяє ефективній чищенні жовчовивідних шляхів, жовчного міхура від каменів, піску. Цей овоч багатий вітаміном С, пектин, рослинними жирами. Для ефективного лікування печінки за допомогою буряків рекомендується готувати з неї сік (його відстоюють 2 год) або робити салат з часником і свіжою морквою.
  2. Натуральний мед – один з найбільш корисних компонентів в раціоні людини. Містить всі необхідні вітаміни для печінки і жовчного міхура, антиоксиданти. Крім того, мед відрізняється протимікробну і противірусну дію, що допомагає при боротьбі з інфекційними захворюваннями печінки, корисно для зменшення набряку, запалення паренхіми органу. Високий вміст магнію, селену і калію сприяє швидкому відновленню пошкоджених гепатоцитів. Ефективний мед у поєднанні з гарбузами, цибулею й часником.
  3. Присутність в раціоні людини такої приправи як куркума забезпечує надійний захист від пошкоджень гепатоцитів токсинами, сприяє очищенню тканин від шкідливих речовин, знижує концентрацію холестерину в жовчі, що запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок у венах і артеріях печінки.
  4. Оливкова олія. Містить велику кількість вітаміну Е, який надає могутню антиоксидантну дію, завдяки чому цей продукт ефективно очищає організм від шкідливих речовин, солей важких металів і сприяє прискореної регенерації клітин.

Молочні

З'ясовуючи, які продукти корисні для відновлення печінки та нормалізації її роботи, необхідно пам'ятати про користь молочної продукції. Така їжа:

  1. значно полегшує природний процес функціонування шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи;
  2. попереджає розвиток портальної і артеріальної гіпертензії, формування атеросклеротичних бляшок;
  3. зменшує патологічні зміни анатомічної будови тканин паренхіматозних органів.

Всі види молочної продукції мають властивість детоксикації, очищення крові від шкідливих складових метаболізму. Кращі продукти для лікування органу:

  • сир з низьким відсотком жирності;
  • незбиране коров'яче або козяче молоко;
  • нежирний кефір;
  • простокваша;
  • тан;
  • айран;
  • ряжанка;
  • натуральний йогурт без добавок.

Сезонні

Головна перевага сезонних продуктів для регенерації печінки – їх невисока вартість, практично цілорічна доступність. Крім того, велика частина з них містить велику кількість необхідних вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Серед сезонних фруктів та овочів корисні для нормалізації функціонування печінки:

  1. Цибуля. Овоч є джерел вітамінів С, РР, заліза і селену. рекомендується для вживання при хронічному гепатиті, початкової стадії цирозу, гепатозах і механічної жовтяниці. З обережністю слід застосовувати в їжу цибулю людям з виразковою хворобою шлунка.
  2. Редис. Свіжий редис містить велику кількість вітамінів групи В, які стимулюють відновлення гепатоцитів. Крім того, коренеплід має потужний жовчогінну дію, що є профілактикою жовчнокам'яної хвороби.
  3. Свіжа зелень. Є джерелом вітаміну Р, який необхідний для підтримки тонусу стінок артерій, капілярів і вен. Запобігає розвитку атеросклерозу і спазми жовчовивідних шляхів.
  4. Томати. Овочі містять крохмаль, пектин, які стимулюють ріст, розмноження гепатоцитів, надають захисну дію від токсинів, нітратів та солей важких металів.

Самі корисні продукти

Для ефективної профілактики порушень роботи печінки рекомендується збагатити добовий раціон харчовими інгредієнтами, корисними для різних функцій цього органу. Ось деякі продукти для відновлення печінки, які допоможуть уникнути дистрофічних змін у тканинах, зменшити гепатотоксический ефект деяких лікарських засобів:

  1. Капуста. Овоч значно посилює антитоксичні характеристики клітин, сприяє відновленню уражених ділянок паренхіми.
  2. Яблука. Містять велику кількість антиоксиданту пектину, який нейтралізує отрути, токсини з товстого кишечника, знижує кількість холестерину, жирних кислот.
  3. Горіхи. Містять антиоксидант аргінін, який сприяє очищенню, захищає клітини органу від інтоксикації, нейтралізує отрути, шкідливі метаболіти алкоголю.

Що пити

Серед напоїв для поліпшення роботи гепатоцитів виділяють:

  1. Зелений чай. Напій володіє сильним антиоксидантною дією, надає благотворний вплив на нирки, центральну нервову систему, стан стінок судин. Крім того, зелений чай корисний при бактеріальних ураженнях печінки, допомагає засвоюватися вітамінам, мікроелементам. У напій можна додавати лимон або мед.
  2. Цикорій. Нормалізує процеси метаболізму в організмі, здатний очищати кров від токсинів. Цикорій сприяє очищенню нирок, знижує рівень цукру в крові, допомагає знижувати рівень холестерину, перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі. Напій покращує апетит, нормалізує роботу тонкого кишечника, ефективно позбавляє від печії.
  3. Відвар ромашки. Рекомендується пити для профілактики спазми жовчовивідних шляхів, печінкової коліки при жовчнокам'яній хворобі. Не слід вживати більше 1-2 склянок відвару ромашки на добу через ризик розвитку алергічної реакції.
  4. Журавлинний морс. Цей кислий напій багатий вітаміном С, надає сильний жовчогінний ефект. Крім того, журавлинний морс сприяє поліпшенню загального імунітету, його регулярне вживання є ефективною профілактикою бактеріальних, вірусних захворювань.

Що шкідливо

Для поліпшення стану печінкових клітин рекомендується відмовитися від жирних, надмірно солоних страв, оскільки вони значно перевантажують роботу печінки, ускладнюють фільтрацію крові. Крім того, заборонено вживати копченості, гострі страви, більшість маринадів, солінь і обов'язково виключити будь-який алкоголь. Серед заборонених продуктів харчування слід виділити:

  • жирні сорти м'яса, риби;
  • сало;
  • тверді жири;
  • свіжу випічку;
  • жирні сири;
  • сиропи;
  • варення;
  • чіпси, сухарики;
  • газовані напої.

Відео

Які продукти корисні для печінки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!