Ароматизатори для будинку своїми руками

Сприйняття тієї чи іншої житлоплощі насамперед залежить від запаху. Щоб у домі завжди пахло приємно і смачно, немає необхідності використовувати цілий ряд дезодоруючих засобів. Створити затишок можна, використовуючи натуральний ароматизатор повітря для будинку. Зробити його можна самостійно. На це у вас піде порівняно небагато часу, але користь такого засобу буде неоціненною. Воно не тільки наповнить пахощами житло або автомобільний салон, але і допоможе надовго нейтралізувати неприємні аромати. Головне – такий засіб не завдасть шкоди вашому здоров'ю.

Що таке ароматизатори для будинку

Під ароматизаторами маються на увазі засоби, покликані боротися з неприємними запахами у приміщенні і насичувати повітря ароматами, які допоможуть створити в будинку необхідний затишок. Якісний парфум для будинку такого типу виготовляється з гіпоалергенних і натуральних компонентів. Він допоможе впоратися з запахами тютюну, приготування їжі та домашніх тварин. Деякі нейтралізатори поміщаються в шафа з білизною і навіть в холодильник. При виборі аромату для будинку потрібно врахувати смаки кожного члену родини, тому що деякі запахи здатні викликати головний біль чи алергію.

Масляні

Для ароматизації повітря в приміщенні широко застосовуються ефірні масла, наприклад, апельсинове, лавандова, сандалове, іланг-іланг. Ця категорія включає в себе наступні засоби:

  • Содовий ароматизатор. Найбільш простий і доступний варіант, для приготування якого у соду додають кілька крапель аромамасла. Після цього весь склад перемішують, а ємність накривають кришкою з маленькими дірочками.
  • Дифузори з паличками. Дифузор є красивою ємністю зі скла, яку заповнюють рідиною з приємним запахом. У неї ставлять високі аромапалички для дому, виконані з пористого бамбука. Поступово вони просочаться ефірним маслом і поширять аромат по всьому приміщенню.
  • Аромалампи. Класичний варіант виготовляється зі скла, кераміки, металу або каменю і являє собою гібрид підсвічника і вази. Невелика чаша заповнюється водою або ефірною олією, а внизу потрібно помістити свічку. При нагріванні рідина поширює пахощів по всьому приміщенню.
  • Гелевий варіант. Схожий на желе, яке складається з желатину, соку, гліцерину і ефірного масла. Після застигання суміш застосовується невеликими шматочками, які викладають в баночку, піалу або іншу зручну ємність.
  • Аромакамни. Складаються з борошна, солі, ефірних масел і деяких інших компонентів, які поєднуються в одну масу. Після висихання їх розкладають по всьому будинку в довільному порядку.

Сухі

Широке поширення набули також і сухі ароматизатори для приміщень. Для їх виготовлення використовуються збори запашних трав і рослин. До популярних варіантів відносяться лаванда, жасмин, м'ята, материнка, розмарин і ін. Альтернативної служать спеції, наприклад, кориця, бадьян, сушена цедра цитрусових, бадьян. Деякі варіанти:

  • Кавовий. За допомогою цього ароматизатора будинок стане більш затишним, адже атмосфера в ньому наповниться смачним кавовим ароматом, який подобається багатьом людям.
  • Попурі з сухих трав і квітів, просочених пахощами або ефірними маслами. Такі набори можна придбати вже в готовому вигляді і викласти в декоративну чашу або вазу на обідньому столі.
  • Можна зробити саші і наповнити такий мішечок будь сушеними пахучими травами і квітами, або іншим сухим наповнювачем, на який слід нанести кілька крапель ароматичного масла.

Водні

Мають менше поширення із-за того, що їх незручно використовувати. Щоб отримати бажаний ефект, ароматизований розчин потрібно кожен раз підігрівати. Для отримання кошти один з нижче перерахованих компонентів потрібно залити водою, після чого довести до кипіння:

  • імбир;
  • хвоя;
  • гвоздика;
  • апельсин;
  • розмарин;
  • кориця;
  • лимон.

Як зробити ароматизатор для будинку своїми руками

Щоб зробити сухі або рідкі ароматизатори для будинку самостійно, головне – визначитися з підходящим варіантом. Деякі з них стануть інтер'єрної складовою тієї або іншої кімнати, наприклад, аромакамни або дифузори. Навіть у випадку, якщо ви не затятий шанувальник ароматерапії, то полотняні мішечки і саші з пахучим вмістом не будуть зайвими в шафі з одягом – вони не тільки додадуть гардеробу свіжий запах, але і відженуть моль та інших комах. Для самостійного виготовлення відмінно підходять наступні варіанти:

  • дифузор;
  • саше;
  • аромакамни;
  • зволожувач повітря;
  • кавовий ароматизатор.

Дифузор для будинку

Цей варіант аромааксессуара є одним з наймодніших, оскільки з його допомогою можна не тільки освіжити повітря, але і прикрасити інтер'єр. Він ідеально підходить для ароматизації житлових приміщень, особливо невеликих. У більшості випадків ємність дифузора виготовляється зі скла, яку в подальшому заповнюють ароматичною рідиною. В останню ставлять спеціальні палички. Для самостійного виготовлення дифузора з паличками вам знадобиться:

  • красива і важка фаянсовий або скляна пляшечка з вузьким горлом;
  • ароматичні і ефірні масла;
  • базове легке масло жожоба, фракціоноване кокосове, мигдальне або сафлорова) або діпропіленгліколь (ДПГ).
  • палички з дерева, ротанга, або бамбукові шампури/шпажки, або сухі стебла рослин.

Знайти описані компоненти не так вже проблематично. Процес приготування дифузора з паличками ще простіше:

  1. Створіть суміш на ДПГ/базовому маслі (виберіть одне з них) – бази має бути 70%, а ефірної олії або суміші декількох масел – 30%. Якщо запах виявиться не таким сильним, як хотілося б, то збільште частку ефірів. Іноді до суміші ефірних масел просто додають кілька чайних ложок спирту.
  2. Спробуйте отриману суміш у невеликій кількості в аромалампу. У разі необхідності відкоригуйте рецепт, після чого згідно з пропорцією повторіть його вже в ароматичному дифузорі.
  3. Потім вставте в горлечко пляшки заздалегідь підготовлені палички. Через кілька годин переверніть їх іншого боку. Палички рекомендується перевертати різними сторонами з періодичністю в кілька діб.
  4. З часом суміш в дифузорі закінчиться, а дерев'яні палички перестануть вбирати і проводити аромамасло. В такому випадку потрібно зробити новий дифузор.

Сашкові

Вирішивши зробити натуральні ароматизатори для дому, зверніть увагу на сашкові, які не втратили своєї актуальності і донині. Наповнити такий мішечок можна сухими кірками від цитрусових (мандарина, лимона, грейпфрута), сушеними пахучими травами і квітами (полином, м'ятою, мелісою). В якості наповнювача підійде навіть вата – на неї потрібно лише накапати трохи рожевого або розмаринового аромамасла.

Доповненням до саші стануть різні прянощі: аніс, гвоздика, стручки ванілі, аніс та ін При цьому врахуйте, що частка їх ваги від загальної маси саморобного ароматизатора в мішечку повинна бути порівняно невеликою. Справа в тому, що вони мають інтенсивний, а часом різкий запах. Етапи виготовлення:

  1. Для початку вам необхідно підготувати мішечок. Зшити саше можна з будь-якого матеріалу, але зробіть вибір на користь натуральних тканин, наприклад, льону, мішковини і т. д. Розміри повинні бути порівняно невеликим – часто це 10х8 або 12х13 див.
  2. Викроєний мішечок потрібно зшити з трьох сторін. Після того як він буде наповнений ароматичним вмістом, зав'язати його повністю або зашити.
  3. Якщо такий ароматизатор ви плануєте вішати, то обов'язково пришийте до нього невелику петельку. Було б непогано прикрасити мішечок мереживом, стрічками, вишивками або намистинами.
  4. Використовувати саші як ароматизатор повітря можна відносно недовго – близько 3 місяців в залежності від вмісту. Після закінчення цього терміну старий наповнювач слід замінити новим.

Аромакамни

Оригінальним способом декорувати будинок або квартиру і при цьому нейтралізувати неприємні запахи, є виготовлення «кам'яного» ароматизатора – аромакамней. Зробити їх неважко, а інгредієнти, необхідні для їх створення, знайдуться на кухні будь-якої господині. Сам аромакамень являє собою невелику фігурку, яка може мати будь-яку форму. Для виготовлення часто використовують пористі матеріали, наприклад, тісто, глину, гіпс. Дуже важливо, щоб матеріал був екологічно чистим і добре всмоктує в себе ароматичні масла. Для виготовлення каменів підготуйте:

  • будь борошно – 600 г;
  • сіль – 1 кг;
  • гарячу воду – 200 мл;
  • кукурудзяний або картопляний крохмаль – 5 ст. ложок;
  • різні ефірні масла – по кілька крапель;
  • фарби для творчості (можна гуаш) або харчові барвники.

У більшості випадків аромакамни роблять маленькими, т. к. часто їх застосовують для ароматизації невеликих приміщень. З цієї причини такий камінець можна носити з собою в сумці або кишені. Технологія виготовлення:

  1. Насипте в глибоку посуд сіль, крохмаль і борошно. Гарненько перемішайте всі інгредієнти.
  2. Розчиніть у воді барвник, після чого змішайте з іншими компонентами і замісіть круте тісто.
  3. Розділіть тісто на кілька маленьких порцій, з яких сформується подобу камінчиків. Або розкачайте всю масу в корж товщиною 1 см і з допомогою формочок або гострого ножа вирізати з тіста різноманітні фігурки.
  4. Нанесіть на кожен отриманий камінчик по 2-3 краплі будь-якого ефірного масла, після чого залиште до повного висихання.
  5. Як тільки ароматичні камінчики висохнуть, розставте їх по всьому будинку в довільному порядку. Розкладіть їх по одному або групами по кілька штук, сформувавши цікаві композиції.
  6. З часом аромакамни перестануть давати приємні запахи, але не викидайте їх. Щоб вони стали пахнути знову, капніть на них ще раз трохи ефірного масла.

Зволожувач повітря

Цікавим варіантом ароматизатора для дому стане зволожувач повітря. Щоб зробити його, підготуйте ємність об'ємом приблизно 200 мл, воду (150 мл), 1-3 краплі екстракту ванілі і ефірні масла. Вам знадобиться лимон з розмарином у співвідношенні 15:5. Процес приготування:

  1. Додайте у воду ванільний екстракт і аромамасла. Ретельно перемішайте весь склад.
  2. Вилийте отриману рідину в підходящу ємність (піалу або баночку), яку треба поставити на батарею опалення.

Кавовий ароматизатор

Альтернативою ароматним духам, крейдяним ароматизаторів або спеціальним освежителям може стати кави. Така натуральна парфумерія підійде для будь-якої квартири або будинку. Створити кавовий освіжувач можна двома способами:

  • Наповніть смаженими зернятами красиві шкатулочки, страви або невеликі вази, і розставте їх по всій площі.
  • Зшийте мішечок або купіть вже готовий, після чого засипте туди мелений натуральна кава і перев'яжіть мотузкою. Потім повісьте або поставте готовий ароматизатор на відповідне місце.

Відео

Як зробити домашні ароматизатори - Все буде добре - Випуск 156 - 28.03.2013 - Все буде добре

Ароматизатори для дому, робимо самі. Мої вироби.

Ароматизатори для будинку своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!