Як вибрати сковороду: яка краще, відгуки

Посмажити млинці або яєчню, пасерувати цибулю з морквою – все це не можна зробити без сковорідки. При цьому вона повинна бути не аби який, а з хорошим покриттям, безпечної ручкою і потрібного розміру. Як же тоді її вибрати? Нижче ви знайдете не тільки рекомендації з цього приводу, але і варіанти, які сковорідки найкращі.

Чавунна сковорода

Перед тим як вибрати конкретну сковороду, варто вивчити існуючі різновиди. До категорії універсальних відноситься чавунна. На ній виходять не тільки відмінні млинці, але і пироги в духовці. Чавунна сковорідка не боїться кислот, тому можна сміливо додавати в страви оцет або лимонний сік. Крім того, цей матеріал є безпечним для здоров'я і навіть трохи корисним, адже в процесі приготування наповнює їжу залізом. Відмінним вибором у співвідношенні ціни та якості є сковорідки Lodge, про яких багато хороших відгуків.

Головна перевага будь чавунної начиння – природне антипригарне покриття, утворене за рахунок вбирання порами матеріалу олії. До мінусів можна віднести наступне:

  • матеріал важкий і вимагає особливого догляду;
  • чавунну сковорідку можна мити в посудомийці;
  • їду в такому посуді не варто зберігати довго, адже матеріал іржавіє;
  • сучасні миючі засоби руйнують природну захист чавуну.

Для індукційних плит

Якщо для газової плити можна обрати будь-яку сковороду, то з індукційної не так. Її склокерамічна поверхня нагріває посуд за рахунок електромагнітного поля, при цьому сама залишається холодною. З цієї причини матеріал посуду повинен добре проводити електричні струми і включати в себе магнітні сплави. Сковорода для індукційних плит може бути наступною:

  1. Чавунної. Така сковорідка має довгий термін служби, не піддається іржі, але при цьому відноситься до крихким, адже може розколотися при падінні.
  2. Емальованому. Виготовляється на основі чавуну або сплавів. Відрізняється опором окислення і корозії, але при цьому піддається сколів і тріщин з-за неправильного використання.
  3. Алюмінієвої. Відрізняється легкістю, високою теплопровідністю, низькою ціною. Мінус її схильності деформацій з-за маленької міцності.
  4. З нержавіючої сталі. Не окислюється, зберігає в їжі більше корисних речовин. Мінуси – довго нагрівається із-за подвійного дна, може викликати алергію через що входить до складу нікелю.

З мармуровим покриттям

Якщо ви вирішили вибрати сковороду з мармуровим покриттям, то знайте, що вона складається з того ж тефлону, в який просто додано крихта з мармуру. Цей матеріал відрізняється легкістю, рівномірним прогріванням і більш довгим процесом охолодження, чого не можна сказати про тефлон і кераміку. Крім того, мармурова сковорода менш схильна до механічних впливів і перепадів температур. До мінусів можна віднести високу ціну, а також відсутність кришки в комплекті.

З нержавіючої сталі

Багато професіонали рекомендують вибрати сталеві сковороди без будь-якого антипригарного покриття. Вони максимально зберігають смак і навіть колір продуктів. Посуд гриль теж часто виготовляється з нержавіючої сталі. Вона не піддається подряпин від вилок або ножів, миття теж їй не зашкодить. До мінусів можна віднести складність приготування яєць та деяких інших продуктів – потрібно постійно стежити, щоб їжа не прилипла. У рейтинг сковорідок з нержавійки першими входять бренди De Buyer, Fizzler, і Lagostina. Вони мають високу ціну. Недорого коштують вироби виробника Silampos.

Сковорода з антипригарним покриттям

Найбільш затребуваною є антипригарна сковорода. Вона має кілька різних видів. Вибір сковороди з антипригарним покриттям здійснюється з наступних варіантів:

  1. Тефлонове – перша за популярністю покриття алюмінієвих сковорідок. Така посуд легкий, не вибаглива у догляді, але при цьому має обмеження по температурі до 200 градусів. Винятком є фірма Tefal. Якщо вибрати її сковорідки, то їх можна прогріти до 260 градусів.
  2. Керамічне. Ще один вид антипригарного покриття, який являє собою композитний полімер, що має в складі наночастинки піску. Такий матеріал спокійно нагрівається до 450 градусів, не виділяючи при цьому шкідливих речовин. Їх головний мінус – «боязнь» механічних пошкоджень. Вибрати можна з брендів TVS, Moneta, Fissler – про них багато хороших відгуків.
  3. Титанове і алмазне. Ціна таких покриттів найвища, але вона виправдана надійністю та іншими плюсами – швидким нагріванням і зносостійкістю. Мінусами є якраз вартість і неможливість використання на індукційних плитах. Популярні фірми - Swiss Diamond, Risoli, Woll.

З гранітним покриттям

До посуді з антипригарним покриттям відноситься і гранітна сковорода. Інше її назва – мармурова або кам'яна. Поряд з титановими і алмазними вона має високу ціну. Така вартість виправдовується стійкістю до механічних пошкоджень і тривалим терміном служби. Крім того, гранітна крихта абсолютно екологічна і безпечна для здоров'я. Недоліком є низька стійкість до перепадів температур.

З титановим покриттям

Антипригарним покриттям володіє і титанова сковорода. Якщо вона справжня, то має дуже високу ціну. Зате така якісна сковорідка прослужить дуже довго. Виробники вказують термін трохи чи не 100 років. Мінусом є те, що іноді в складі виявляються різні добавки більш дешевої сировини. Це може бути нікель, які окислюється і негативно позначається на їжі.

Алюмінієва

Найпростіший варіант – це алюмінієва сковорода. Вона дуже легка, але при цьому в готуванні приносить більше розчарувань. Їжа швидко пригорає, прилипає і стає непридатною. Крім того, алюміній боїться перегріву і подряпин. Вибрати таку посуд складно. Її дно повинно бути товстим, тобто не менше 5 мм. Така товщина вважається оптимальною для смаження м'яса.

Як вибрати гарну сковороду

На кухні ніяк не обійтися без сковорідки. З цієї причини будь-якої господині рано чи пізно доводиться стикатися з проблемою покупки такого посуду. Як правильно вибрати сковороду? Слід враховувати кілька нюансів:

  • для приготування яких страв буде використовуватися начиння;
  • зовнішній вигляд;
  • кришка і ручки;
  • оптимальна товщина і вага виробу;
  • сам матеріал і вигляд покриття.

Кришки для сковорідок

Необхідним атрибутом будь-сковорідки є кришка. Вона дозволяє акумулювати більше тепла, за рахунок чого продукти швидше готуються. Під кришкою продукти виходять більш соковитими. Крім того, так менше витрачається електрика і газ. Вибрати кришки для сковорідок можна з урахуванням наступних факторів:

  1. Матеріал. Металеві швидко нагріваються. Зі скляними ж легко стежити за процесом готування.
  2. Щільність прилягання до самої сковорідці. Це важливо для створення герметичної середовища. Добре прилягають кришки з металевим обідком. Важливий і їх діаметр, який повинен підходити до сковорідці. В магазинах можна знайти кришки від 16 до 30 див.
  3. Випускає отвір. Воно убезпечить від термічних опіків.
  4. Ручка. Вона повинна бути зручною і не нагрівається.

Ручка

Не менш важливою деталлю виступає ручка для сковороди. Оптимальний варіант, якщо вона буде литий. У такому разі можна користуватися виробом буде зручно і не страшно, що вона відвалиться. Ідеально, якщо лита ручка буде ще й додатково покрита пластиком або деревом або ж буде бакелітовій. Так вона не нагріється. Якщо сковорідка частіше використовується для запікання в духовій шафі, то хорошим варіантом буде знімна ручка, інакше посуд може не поміститися.

Яке покриття найкраще

Вибір конкретного покриття сковорідки залежить від багатьох факторів. На керамічному приємніше готувати, адже воно сильніше ковзає. Зате тефлонове довше зберігає антипригарні властивості. У глибокій чавунній сковороді зручно готувати тушковані страви, а в керамічній смажити рибу або м'ясо. Плоска тефлонова ж підійде для усіма улюблених млинчиків, а така ж, тільки у вигляді сотейника або жаровні – для рагу. З цієї причини не можна точно визначити, яке покриття сковороди краще. Все залежить від особистих цілей і переваг.

Як визначити діаметр сковороди

Одне з перших вимог – це відповідний діаметр сковороди. Для цього показника більш звичними є значення 24 або 26 див. Такий діаметр вважається оптимальним для більшості тушкованих або смажених страв. Якщо ви часто готуєте котлетки для великої родини, то можна взяти сковорідку 28 див. Вона місткішими. Для простого омлету або млинчиків підійде і зовсім маленька, тобто з діаметром 24 див

Краща сковорода для смаження

Якщо ви частіше використовуєте сковорідку для смаження, то оптимальним варіантом буде чавунна. Він рівномірно прогріває їжу. На алюмінієвій ж їжа швидко підгорає. Тефлонова сковорідка не вимагає використання масла, тому відмінно підходить для тих, хто дотримується правильного харчування. Для швидкого ж обсмажування рекомендується керамічна. Яка сковорода краще для смаження? Любителям м'ясних стейків краще брати квадратну. Для риби ж гарна овальна або кругла форма. Розмір залежить від кількості членів сім'ї, на яких ви будете готувати.

Для млинчиків

Де точно не обійтися без сковорідки, так це смаження млинців. Посуд для їх приготування повинна мати відповідний розмір і форму. Як вибрати сковороду для млинців? Дно її має бути рівним, без перекатів і товщиною не менше 5 мм, а борт заввишки близько 1 див. Оптимальний розмір – 15-16 див. Такі млинці краще пропечуться. Якщо вони будуть з начинкою, то краще підійде діаметр 20 див.

Ціна на сковороду

Купити гарну сковороду складно, адже потрібно враховувати дуже багато різних факторів. Не останнє місце серед них займає ціна. Вона залежить від матеріалу виробу, форми, розміру, наявності кришки і виробника. Нові сковорідки можна замовити чи купити в інтернет-магазині. Прямо на сайті в каталогах представлені всі характеристики виробів. У простому посудном або магазин побутової техніки купити сковорідку теж можна. Продавці можуть запропонувати вам широкий асортимент і допомогти обрати конкретний варіант. Приблизний діапазон цін ви можете вивчити в таблиці.

Виробник

Вартість, тисяч рублів

Тефаль

До 5

Zepter

12-35

Rondell

2,5-5

Woll

2-4

Fissler

7-16

Lodge

1,5-10

De Buyer

1,7-6

Lagostina

3-5

TVS

2-4

Moneta

2-3

Swiss Diamond

5-19


Відео

Вибираємо сковорідки - Все буде добре - Випуск 424 - 10.07.2014 - Все буде добре, Все буде добре

Відгуки

Наталя, 26 роківДовго не могла вибрати сковорідку для млинців. В результаті зважилася купити Тефаль і вже через пару раз використання розчарувалася. Дно деформувалося, стало хвилястим, так і в цілому вона виглядає вже не так привабливо. Навіть звичайна чавунна сковорідка і то краще виглядає, хоча їй уже 20 років, і сама вона чорненька.
Андрій, 34 рокиЗ дружиною завжди сперечаємося, яку вибрати сковорідку. Останній раз зійшлися на фірмі Le Cruaset. Натрапили на їх сковорідки в Ікеї. Всередині покриття чавунне чорного кольору, а зовні – червоне. У підсумку вирішили вибрати 2 – діаметром 24 і 28 див. Дуже зручно. На одній смажимо млинці, а на другий – котлетки або стейки. Можна зробити відразу на всю сім'ю, адже влазить аж по 8 штук. Не пошкодували, тому радимо вам теж вибрати такі сковорідки.
Тетяна, 42 рокиЩе 9 років тому придбали сковороду Тефаль. Поки жодного разу не підводила, тому я зважилася вибрати у виробника ще парочку. Купили одну великого діаметру, а іншу – поменше. Сумно, але через 3 тижні гуртка по центру не стало, а денце скривилося. Доведеться знову думати, як вибрати сковороду, адже млинці вимагає з мене вся сім'я.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!