Эхеверія: догляд за квіткою в домашніх умовах

Одним з популярних рослин серед квітникарів є эхеверія (лат. Echeveria), що представляє собою теплолюбний квітка, який поширився в різні країни світу з жаркої Мексики. Квітникарі успішно вирощують його не тільки в оранжерейних кам'янистих садках, але і на підвіконнях. Надзвичайно декоративна і невибаглива эхеверія не доставляє великих клопотів у догляді і добре росте в домашніх умовах, радуючи всіх своїм оригінальним естетичним виглядом.

Що таке эхеверія

Рослина эхеверія (по-іншому ечеверія) є жителем посушливих гірських схилів і кам'янистих рівнин Центральної Америки. Свою назву воно отримало на честь ілюстратора Анатасио Эхеверриа – в позаминулому столітті він оформив книгу «Флора Мексики». Ще одна назва, «кам'яна троянда», пов'язане з тим, як виглядає рослина – щільні розетки квітки справді чимось схожі на троянди.

Рід Эхеверія входить до складу сімейства Товстолисті і складається приблизно з двох сотень видів. Виростання в жаркому і сухому кліматі обумовлює основні відмінні риси квітки. Листя рослини зібрані щільною розеткою, їх довжина коливається в межах 3-30 см, а ширина – 1-15 див. Листові пластинки є циліндричними або плоскими, з загостреним кінчиком. Вони опушені або покриті шаром воску. Завдяки такій будові листа, квітка здатна переносити різкі температурні перепади.

Забарвлення квітки сизо-зелена, а кінчики листочків мають більш темний і червонувато-бурий відтінок. Стебло більшості видів практично непомітний і укорочений, хоча, є і кущисті різновиди. Цвіте дзвоновими квітками, які розташовуються на суцвіттях довжиною 4-50 див. Окремі дзвіночки можуть мати розмір 1-3 див. Колір у них помаранчевий, червоний, жовто-зелений. Нерідко на кінцях квітконосів починає розвиватися додаткова розетка.

Види

Квітка эхеверія в якості кімнатної рослини представлений десятками видів. Вони відрізняються один від одного розміром, формою розетки, забарвленням листя. У змісті всі різновиди є абсолютно невибагливими, з цієї причини можна без великої побоювання вибрати будь зацікавив сорт. Відомі і популярні види:

  • Эхеверія витончена (elegans Rose). Має дуже коротке стебло, щільні розетки. Листя округлі з гоструватим кінчиком, шириною до 2 см і довжиною до 5 див Відрізняються світло-зеленим забарвленням з сріблясто-сизим нальотом. Квіти мають рожевий відтінок з жовтою верхівкою. Починають з'являтися на розгалужених квітконосах в кінці весняного сезону.
  • Эхеверія агавовидная (agavoides). Це кущ, що має дуже коротке стебло, щільні і округлі розетки. Довжина листочків доходить до 9 см, а ширина – до 6 див Від підстави листя з загостреним кінчиком розширюються, після чого різко звужуються. Їх основний колір світло-зелений, але на кінцях вони жовтувато-зелені, покриті помітним сизим восковим шаром. Квіточки зібрані в суцвіття довжиною близько 40 см, що з'являється з центру розетки. Квітки мають форму округлих дзвіночків, а колір – червоний або жовтий. Агавовидная починає цвісти під час весняно-літнього періоду.
  • Эхеверія щетиниста (setosa Rose et Purp). Цей вид майже не має стебла. Розетки правильної форми, щільні, а квіти дрібні, зібрані в суцвіття висотою до 30-40 см, Листки м'ясисті, ланцетні, шириною до 4 см і довжиною до 10 див Забарвлення яскраво-зелена, причому рівномірна. Вся пластина, вкрита сріблястим колючими щетинками. Цвітіння починається на початку літа.
  • Беловолосистая (leucotricha). Короткостеблових вид з розеткою діаметром 15 см, ланцетними довгастими листками, нижня частина яких округла і опукла, а зовнішня – плоска. Листові пластини мають зелений колір з коричневою облямівкою по краю, при цьому вони густо вкриті светловатыми волосками. Квіточки червонувато-коричневі, розташовуються на квітконосах довжиною до 40-50 див. Цвітіння припадає на весну.
  • Блискуча (fulgens Lera). Кущистість різновид з товстими пагонами. З розетки, яка є центральною, виростають пагони другого порядку. На кінцях останніх можна розгледіти невеликі розеточки. Листя з гострим кінчиком мають овально-довгастої форми, завдовжки до 10 см і завширшки до 4 див. Світло-зелене забарвлення доповнюється восковим нальотом, по краях. Квіточки розміром 1-2 см пофарбовані яскраво-червоним кольором. Цвітіння припадає на лютий-березень.
  • Горбатоцветковая (Gibbiflora). Деревовидний вигляд з нерозгалужених пагонами. На їхніх верхівках знаходяться відносно невеликі розетки – на 15-20 листя. Останні є округло-ланцетними і трохи загостреними на кінчиках. З внутрішньої сторони вони вигнуті, а з зовнішньої – трохи увігнуті. Край пластини трохи хвилястий, але є сорти з яскраво вираженою хвилястістю. Забарвлення коливається від сизо-зеленої до червонувато-сизої з більш світлою облямівкою по краях. Червоно-жовті квітки округлі у вигляді дзвіночків розміром 2 див.
  • Деренберга (Derenbergii). Має сланкі пагони з щільними розетками правильної форми. Листочки довжиною до 4 см і шириною до 2 см лопатоподібні, розташовуються дуже близько один до одного. Листові пластини мають сизо-зелене забарвлення з кольоровою окантовкою по краю – частіше коричневою або рожевою. 6-16-сантиметрові суцвіття відрізняються червоно-жовтими дзвіночками.
  • Подушковидная (pulvinata). Має короткий трав'янисте стебло з нещільної розеткою. Овальні листя дуже м'ясисті, досягають в довжину 5 см і завширшки 2 див. Пластина зеленого кольору має короткі сріблясті волоски. На верхівках листків знаходяться невеликі колючки. Квіточки розміром 1-2 см, опушені і мають червоно-жовтий колір. Цвітіння припадає на початок березня.
  • Пеакоцкого, або Пикока (peacockii). Рослина з прямостоячим, але невисоким стеблом, на верхівці якого знаходяться пухкі розетки – діаметр становить близько 10 див. Округло-лопатоподібні листочки з гострим кінчиком мають рівномірну зелене забарвлення з сизим нальотом. Червоні квітки зібрані на никнули квітконосах. Цвітіння починається в кінці весни або на початку літа.
  • Шавиана, чи Шо. Цей тип представлений у вигляді короткого стебла трав'янистої з щільною розеткою правильної форми. Листя овальні, плоскі, з гострим кінчиком, але є сорти з хвилястим краєм. Забарвлення сизо-зелена. Квіти рожеві, зібрані в суцвіття, які знаходяться на прямостоячих розгалужених квітконосах. Цвітіння припадає на початок літа.

Догляд в домашніх умовах

Після придбання квітки рекомендується пересадити його в постійну ємність, яка наповнена оптимальним грунтом, т. к. магазинний субстрат не підходить для тривалого вирощування эчеверии. Земля в ємності повинна добре пропускати вологу, адже в природі квітка росте на кам'янистих осипах і в ущелинах скель – дощова вода при таких умовах просто не затримується біля коріння, а відразу стікає. На дно горщика потрібно укласти камінчики, попередньо рівномірно змішавши їх з грунтом. Можна взяти биту цеглу, графий фракцією 4-6 мм, дрібну гальку.

Вермикуліт і пісок для наповнення ємності категорично не підходять: вермикуліт затримує вологу, а у піску дуже маленькі частинки. Оптимальний склад землесуміші для вирощування ехеверії:

  • 3 частини садової землі;
  • 1 частина камінців;
  • 1 частина торфу;
  • трохи деревного вугілля.

Як варіант, ви можете придбати землю для сукулентів (рослини зі спеціальними тканинами для запасу води) або кактусів, після чого додати туди невелику кількість каменів. Визначити, чи підійде землесуміш для эчеверии просто: стисніть жменю субстрату в руці і подивіться, що вийшло – якщо грунт розсипався, то він підходить, але, якщо він перетворився у грудку, то для рослини він є занадто важким.

Для вирощування эчеверии в домашніх умовах підберіть горщик. Квітка має не дуже сильну поверхневу систему коренів, тому йому потрібна неглибока і широка ємність з дренажним отвором на дні для стоку води та вентиляції грунту. Переконайтеся, що діаметр ємності на 1-1,5 см більше листової розетки. Ефектно виглядають групові посадки у великих квіткових ящиках. За допомогою декоративних камінчиків і декількох сортів сукулент можна створити мініатюрний садок. Поливайте акуратно, щоб коріння квітки не стали гнилими у великому обсязі грунту.

Не забувайте, що молоді екземпляри вимагають щорічної пересадки. Дорослі рослини потрібно пересаджувати в міру потреби, коли стара ємність стане тісною. Щоб ечеверія показала себе у всій красі, їй потрібно створити умови, які будуть максимально наближені до природних:

Період

Відповідна температура

Режиму поливу

Оптимальний рівень вологості повітря

Освітлення

Весна-літо

.+22..+28°C.

Регулярний, але помірний полив, з підсихання грудки землі.

Для эчеверии потрібен сухе повітря. Обприскування при цьому протипоказані.

Яскраве сонячне світло. Попадання прямих променів сонце допустимо.

Осінь-зима

+10..+15°C, а для квітучих екземплярів – +18..+20°C.

Рідкісний полив, який потрібно проводити після значного висихання землі. Чим нижче температурі, тим рідше варто виконувати цю процедуру.

Освітлення

Більшість видів ехеверії часто цвіте будинку. Бутони починають формуватися у рослин віком не менше 2-3 років. Період цвітіння, як правило, починається в травні-червні і триває протягом 3-х тижнів. Щоб підштовхнути рослина до утворення суцвіть, потрібно створити відповідні умови у вигляді 12-годинного освітлення протягом 2-х місяців. Температура приміщення повинна становити від 15 до 18°С. з Огляду на те, що листя покриті восковим нальотом, квітка не боїться прямого впливу сонячних променів, навпаки, вони стимулюють цвітіння.

Полив

Особливу увагу приділіть поливу ехеверії, яка добре почуває себе при зниженому рівні вологості. З цієї причини можна без побоювання розташовувати біля приладів опалення або в приміщеннях з сухим повітрям. Запам'ятайте, це рослина не потрібно обприскувати, т. к. надмірна вологість призведе до загнивання листя. З цієї ж причини треба уникати при поливі попадання вологи на листову розетку.

Поливати квітку з Центральної Америки потрібно дуже помірно. У літній час, коли дні стануть гарячими, робити це потрібно частіше – як тільки грудка землі добре підсохне. В зимовий період року полив скорочують: чим нижче температура змісту квітки, тим менше вологи йому потрібно. Не забувайте, що застій води надає згубний вплив на эхеверию.

Підживлення

Підгодовувати эхеверию необхідно виключно під час активного росту, тобто з початку весняного і до кінця літнього сезону. В якості добрив можна скористатися готовими сумішами для сукулентів, наприклад, Стимовіт, Абсолют, Агрікола та ін. Вносити підживлення необхідно разом з поливом приблизно раз на місяць. В осінньо-зимовий період від процедури підгодівлі необхідно відмовитися. Починати вносити добрива можна тільки через пару місяців після посадки квітки.

Цвітіння

Багато видів ехеверії без проблем цвітуть на підвіконнях. Цвітіння у більшості випадків припадає на травень-червень. Триває це протягом трьох тижнів. Якщо квітка не хоче випускати бутони, то можна йому в цьому допомогти з допомогою регулювання тривалості світлового дня та температурного режиму. Якщо утримувати кущики 1,5-2 місяці при температурі від +15 до +18°C і 12-13-годинному світловому дні, то до кінця цього відрізка часу почнуть з'являтися перші бутони.

Зовсім молоді ехеверії цвісти не будуть – це можливо лише на другий або третій рік життя. При цвітінні потрібен рясний полив і підживлення комплексним добривом, призначеним для квітучих кущів. Після відцвітання приходить період спокою. Під час нього необхідно скоротити як полив, так і підгодівлі. Час відпочинку триває до кінця зимового сезону без втрати декоративності. Щоб эхеверія знову зацвіла, на зиму її потрібно перемістити в добре освітлене, але прохолодне приміщення.

Розмноження

Для розмноження ехеверії в домашніх умовах, щоб отримати міні-садочок на підвіконнях своєї квартири або будинку, можна скористатися кількома способами розмноження:

  • з насіння;
  • листовими живцями;
  • прикореневими або верхівковими розетками;

З насіння

Якщо після цвітіння квітка з Центральної Америки сформував коробочки плодів, то можете спробувати розмножити його за допомогою насіння. Для цієї мети їх треба висіяти суміш з крупного піску і торф'яної суміші у співвідношенні 1:1. Зробити це потрібно в лютому-березні. Важливо знати, що насіння ехеверії дуже дрібні, тому їх не слід присипати землею, а потрібно лише злегка вдавлювати в поверхню.

Посіви необхідно зволожувати з пульверизатора і накривати склом. Надалі їх потрібно утримувати при температурі 20-25°C, регулярно доглядати за ними і не забувати провітрювати. Перші паростки з'являться через 2-3 тижні. Підросли сіянці можна буде розсадити за невеликим горщикам вже через 2-3 місяці. Коли розеточки зростуть в діаметрі до 3-х см, пересадите їх ще раз, але вже на постійне місце.

Розмноження листом

Екзотична квітка з Мексики легко розмножити за допомогою листових живців. Для початку вам буде потрібно відламати від маточного квітки нижнє листя – здорові і великі. Їх потрібно залишити підсохнути на 2-3 години, після чого приступити до наступних дій:

  1. Підшукайте відповідний горщик і покладіть в нього землесуміш з крупного піску і садової землі у співвідношенні 1:2. Насипте зверху близько 2-3 мм чистого піску.
  2. Втисніть листочки зламом у грунт, розташувавши їх трохи під нахилом.
  3. Обприскайте живці з пульверизатора, накрийте поліетиленовим пакетом.
  4. Горщик з живцями слід постійно зволожувати, а укриття провітрювати. Слідкуйте за температурою змісту живців, яка повинна складати приблизно +25°C.
  5. Через 2-3 тижні біля основи листочків з'являться молоді «дітки». Після того, як матковий листочок повністю висохне, маленькі ехеверії необхідно розсадити по горщикам.

Розмноження розетками

З допомогою вкорінення цілих розеток можна отримати повноцінний квітка вже через рік. Для цього дотримуйтесь наступних етапів:

  1. Зріжте гострим ножем верхівкову або прикореневу розетку, приберіть 3-4 нижніх листочка. Залиште її в притіненому місці на 3-4 години, щоб вона подвялилась.
  2. Підготуйте землесуміш, використовуючи садову землю і крупний пісок або дрібний гравій у співвідношенні 1:1. Наповніть нею ємність.
  3. Увіткніть розетку в грунт, після чого трохи полийте її.
  4. Містити квітка необхідно при температурному режимі 22-24°C, не забуваючи регулярно поливати його. Земля постійно повинна бути вологою.
  5. Через місяць кущик пуститься в ріст, а через 1-2 місяці її потрібно пересадити в постійну ємність. Якщо буде рости повільно, то залиште його до наступного року і тільки потім пересадити.

Пересадка

Щоб підтримувати декоративність квітки, необхідно пересаджувати його один раз кожні 2-3 роки. Процедура пересадки відносно проста:

  1. Викладіть дренаж з керамзиту, черепиці та каменю приблизно на 1/4 горщика.
  2. Грунтову суміш прожарити для знезараження. Після чого досипте приготовленим субстратом.
  3. Пересаджувати кущ вийміть з старого ґрунту, огляньте і при необхідності обріжте пошкоджені і хворі корінці. Зрізи присипте активованим вугіллям.
  4. Заглубите эхеверию у добре зволожений ґрунт. У перший тиждень якогось додаткового зволоження не знадобиться.

Останнім часом, за відгуками квітникарів, популярність придбала эхеверія мікс з кімнатних рослин, які вирощуються у флорариумах (міні-тепличках). Ечеверія поєднується з каланхое, літопси, хаворт, кактусами (пустельними або лісовими) та ін Вирішивши пересадити ця квітка в флораріум для створення цікавої композиції, займіться облаштуванням міні-теплички:

  1. Підберіть підходящу скляну ємність, протріть її зсередини спиртом.
  2. Підготуйте до посадки сукуленти. Для цього промийте їх коріння і опустіть на півхвилини в рожевий розчин марганцівки.
  3. Насипте на 1/4 висота шар знезаражені (наприклад, шляхом прожарювання в духовці) дренажу, попередньо змішаного з товченим вугіллям (активованим).
  4. Насипте зверху такий же шар грунту.
  5. Висадіть з допомогою пінцета кілька эхеверий різних сортів або зробіть композицію з сукулентів.
  6. Увесь вільний простір грунту оформіть, наприклад, засипте камінчиками.
  7. Всі сукуленти акуратно полийте, використовуючи маленьку лійку. Накривати суккулентовый флораріум склом не потрібно, оскільки ці рослини воліють сухе повітря.
  8. В якості догляду потрібно забезпечити яскраве освітлення і полив, який повинен бути більш рідкісним порівняно з суккулентами, які вирощуються в горщиках.

Хвороби і шкідники

Як і інші товстолисті, эхеверія стійка до шкідників і хвороб. Основну небезпеку для неї представляють кореневі та борошнисті червці, а також галова нематода. Способи боротьби з хворобами і шкідниками:

Назва шкідника

Ознаки

Про лікування

Кореневий червець

Кущ стає пригніченим, він перестає рости. Листя втрачають пружність, стаючи млявим. Грудка землі немов обплутаний білою ватою – це гнізда шкідника.

Повністю змініть грунт в ємності і проведіть 3-4 поливу Актара (1 г на 5 л води) з тижневим інтервалом.

Борошнистий червець

На кущику можна побачити вогнища воскових ниток, схожих з ватою, пухом. Листя покриті липким нальотом. При детальному огляді можна помітити білястих овальних комах, які покриті борошнистим нальотом. Эхеверія пригнічується, перестає рости.

Обприскайте кущики Карбофосом: 6 г на 1 л води. При необхідності доведеться викинути кущик, укоренивши здорові живці. При відсутності видимого ефекту використовуйте інсектициди, дотримуючись інструкції.

Галова нематода

Квітка пригнічується, на коренях можна побачити потовщення зразок бусинок. Коріння згодом загнивають.

Зріжте пошкоджені корені, помістіть кущ на півгодини у воду з температурою 40-45 °C, а потім пересадити " на новий грунт. Полийте землю 3-4 рази Актара, розчиненої в пропорції 1 г на 5 л води.

Якщо ви помітили сірі плями на листках і порушення воскового шару, то проблемою є попадання води на листя, неакуратне поводження з кущиками. В цьому випадку намагайтеся не доторкатися до листочків ехеверії при пересадці і догляді. Уникайте попадання вологи на розетку. Інші проблеми:

Ознаки

Причини

Способи усунення

Розетка витягнулася, стала пухкою, а листя зблідли.

Нестача освітлення

Перемістіть ємність в більш світле місце, але поступово. Якщо зробите це різко, то квітка отримає стрес і захворіє.

Розетки і листя зморщується.

Відсутність поливу в жаркий час.

Терміново приберіть кущ з жаркого підвіконня, після чого полийте.

Дрібні листочки, дуже повільний ріст.

Нестача вологи, занадто бідний грунт, відсутність добрив.

Налагодьте полив (не забувайте про негативний вплив перезволоження), пересадіть кущ на більш поживний грунт або почніть регулярні підгодівлі.

Фото ехеверії

Відео

Ечеверія (Echeveria) - догляд, розмноження, тонкощі вирощування

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!