Лабораторна діагностика сальмонельозу у дітей, дорослих і вагітних - види аналізів і скільки часу роблять

Кишкова інфекція, викликана сальмонелами, провокує таке неприємне захворювання, як сальмонельоз. Для виявлення патогенної флори необхідний бак посів, інші види лабораторних досліджень організму. Кал на сальмонельоз здають в лабораторію, а за результатами лікар призначає ефективне лікування в домашніх умовах або в стаціонарі.

Які аналізи здають на сальмонельоз

При виникненні підозри на сальмонельоз необхідний комплексний підхід до проблеми, який включає ряд лабораторних досліджень. Це хороша можливість визначити характер небезпечної інфекції, ступінь її поширення та способи, як прискорити процес одужання. Комплексна діагностика сальмонельозу передбачає медичною практикою наступні аналізи:

  • бактеріологічний посів для визначення присутності, кількості і зростання шкідливих сальмонел;
  • серологічний метод для точного виявлення антитіл з докладним дослідженням венозної крові;
  • копрологічне дослідження для виявлення характерних сальмонеллезу змін у структурі калових мас;
  • забір крові на аналіз з метою виявити антитіла до сальмонеллезу. Метод інформативний при ранньому інфікуванні;
  • імунофлюоресцентний метод є сучасною експрес-методикою;
  • иммунохроматографический аналіз для визначення зв'язку між збудником і антитілом на клітинному рівні;
  • дослідження змиву з посуду, яєчної шкаралупи для виявлення характеру патогенного збудника;
  • реакція зв'язування комплементу для виявлення антитіл до сальмонеллам;
  • аналіз на дизгруппу для виявлення в організмі сальмонельозу або дизентерії.

Аналіз калу на дизгруппу

Окремо варто виділити останнім лабораторне дослідження, яке для лікаря є особливо інформативним. Посів калу на дизгруппу необхідно виконати, якщо пацієнт страждає від прогресуючих симптомів диспепсії, очевидних ознак інтоксикації організму. Пацієнту доведеться брати стерильну ємність для забору та зберігання біологічного матеріалу, а після виконання аналізу відправитися в лабораторію за самим дослідженням і результатами. Ціна такої послуги варіює в межах 500 рублів, що доступно всім зацікавленим своїм здоров'ям пацієнтам.

Аналіз крові на сальмонельоз

Щоб визначити присутність хвороботворних бактерій, насамперед необхідний загальний аналіз крові. При підозрі, що розвивається сальмонельоз, це потрібне і інформативне лабораторне дослідження, для виконання якого потрібно виключно венозна кров. Її порція поміщається в спеціальну пробірку з вмістом речовини для згортання, після лікар спостерігає за реакцією біологічного матеріалу. Додатково проводиться біохімічний аналіз крові, щоб відстежити поведінку патогенної флори.

Лабораторна діагностика сальмонельозу

Фекалії – це біологічний матеріал, забір якого дозволяє провести серологічне обстеження на черевний тиф та інші інфекційні захворювання. Таким способом можна виявити патогенного збудника, ступінь патологічного процесу, прогнозувати клінічний результат. Пацієнтові належить пройти наступні лабораторні дослідження, методики.

Копрологічне дослідження калу

Такий метод допомагає визначити ступінь пошкодження кишечника і функції органів ШКТ при підвищеній активності бактеріальної флори. Копрограма калу надає лікареві наступну інформацію про прогресуючому недугу:

  • кількість м'язових волокон збільшується;
  • обсяг крохмалю і неправильної клітковини збільшується;
  • лейкоцити, кров, лейкоцити не радують своєю присутністю.

Щоб відповідь була достовірною, ранкову порцію калу збирають у стерильну пластикову ємність і направляють в лабораторію. Біологічний матеріал можна зібрати на аналіз і напередодні вечорів, але важливо пам'ятати про допустимому способі зберігання. Калові маси в герметичному стані можуть без зниження якість зберігатися у холодильнику протягом 24 годин – не більше. В іншому випадку діагностика сальмонельозу не відрізняється високою точністю.

РПГА з сальмонеллезным діагностикумами

Реакція пасивної гемаглютинації є допоміжною діагностикою кишкової інфекції. Якщо бактеріологічне дослідження показало негативний результат, РПГА з сальмонеллезным діагностикумами допомагає поставити клінічний діагноз. Щоб позитивний результат був достовірним, повторне лабораторне дослідження проводиться повторне через 7-10 днів. Використання пасивної гемаглютинації доречно після тривалого зараження, інакше концентрація антитіл нікчемна мала.

Як здавати аналіз на сальмонельоз

Лікар виконує забір крові, додатково досліджує порцію калових мас. При правильній підготовці цей процес займає не так багато часу, при цьому забезпечує достовірний результат. Перед тим як беруть аналіз на сальмонельоз, фахівець вивчає скарги людини, проводить збір даних анамнезу і дає направлення для проходження зазначеного аналізу. Якщо це кал, його забір проводиться в домашніх умовах, а кров з вени видобуває професійна медсестра лабораторним шляхом.

Бак аналіз на сальмонельоз

Це морально застарілий метод діагностики, який використовують завдяки його універсальності. Біологічним матеріалом може бути не тільки кал, але і блювотні маси, жовч або води шлунка. Бак посів на дизгруппу проводиться в лабораторних умовах при використанні тільки свіжої порції калових мас. Таким способом можна виявити не одну, а цілу групу кишкових збудників, сприяють розвитку дизентерії і не тільки. Проводять таке дослідження в будь-діагностичному центрі, при цьому визначають домінуючий тип сальмонели, ступінь її активності.

Аналіз на серологічне дослідження

Антитіла до сальмонеллам характеризують присутність захворювання. Лабораторним методом можна визначити наявність залишків ДНК патогенної флори, а для цього необхідний забір венозної крові. Такий аналіз для виявлення сальмонел необхідний при очевидних ознаках розлади травлення, при цьому проводиться в комплексі з бактеріологічним методом. Серологічні дослідження крові на антитіла не вимагає попередньої підготовки, але важливо розуміти: якщо пацієнт раніше перехворів на сальмонельоз, в його крові, як і раніше присутні антитіла до сальмонеллам.

Як беруть мазок на сальмонельоз при вагітності

Щоб в патологічний процес не було залучено внутрішньоутробний розвиток плода, необхідно провести аналіз на сальмонельоз при вагітності. Деякі пацієнтки не здогадуються про інфекції, тому не думають про лікування. Таке зволікання вагітних тільки шкодить дитині, а на світ може з'явитися інвалід. Щоб цього не сталося, энтеробактерия виявляється лабораторним методом. Зазначений мазок краще провести ще при плануванні вагітності, щоб у разі необхідності своєчасно пролікуватися. Тільки після цього можна благополучно планувати зачаття.

Аналізи на сальмонельоз у дітей

Оскільки підростаюче покоління потрапляє в групу ризику, проведення профілактичних заходи повинно бути систематичним. При перших підозрах про прогресуючому захворюванні необхідна комплексна діагностика сальмонельозу у дітей, яка прискорює процес постановки діагнозу, визначення схеми інтенсивної терапії. Це однозначно наступні методики:

  1. Серологічний метод. Його задіють через 7 днів з моменту захворювання, а після повторюють ще через тиждень ефективного лікування.
  2. Бактеріологічний метод, який дає достовірний висновок пацієнтові через 3-4 дні.
  3. Експрес-діагностика сальмонельозу, представлена в медичній практиці реалізацією иммунофлуоресцентного методу.

Скільки робиться аналіз на сальмонельоз

Робити аналіз належить при перших ознаках сальмонельозу, причому це не одне лабораторне дослідження, а цілий комплекс. При підозрі такого токсичного отруєння необхідна діагностика за допомогою ПЛР, яку лікарі виконують протягом доби, а потім надають пацієнтові результати на руки. Серологічне дослідження проводиться протягом 5-7 діб і копрологічне дослідження теж. Питання, скільки днів робиться аналіз на сальмонельоз, індивідуальний для кожного діагнозу, тому першим ділом потрібно з'явитися на огляд до лікаря.

Результати аналізів на сальмонельоз

Якщо спостерігаються передумови до сальмонеллезу, необхідно здати аналізи. Лікар повідомляє, скільки доведеться чекати результатів, а у зазначений день пояснить отриману в руки розшифровку. Якщо аналізи на сальмонельоз показують відсутність антитіл, це означає, що проблема зі здоров'ям повністю відсутня. Для більшої впевненості, не завадить виконати повторний мазок, наприклад, ще через тиждень. Тільки так можна не сумніватися, що сальмонельоз відсутня.

Якщо відповідь позитивний, дорослому пацієнту і дитині потрібно негайне лікування. Гострий напад отруєння супроводжується інтоксикацією організму, тому належить усунути неприємні симптоми, позбутися залишків інфікованої їжі, як основного провокуючого фактора. Виконаний аналіз крові надає наступні зміни в складі біологічної рідини:

  • кількість лейкоцитів підвищена
  • спостерігається зсув формули вліво;
  • підвищення показника ШОЕ;
  • еритроцитоз;
  • діагностичний титр при РПГА – 1:200;
  • наростання титру антитіл у парних сироватках;
  • присутність сальмонельозний Про і Н – монодиагностикумов.

Дитині проводити аналіз необхідно суворо за показаннями, але також не виключена необхідність проведення лабораторного дослідження при надходженні в дитячий сад, інший навчальний заклад. Щоб взяти путівку в табір або на стаціонарне лікування, важливо виконати мазок на сальмонельоз. Такий метод обстеження може використовуватися і в інших інстанціях. Наприклад, дорослим належить здати аналіз на черевний тиф для санкнижки при оформленні на нове місце роботи. Найчастіше вказане дослідження проводиться на платній основі.

Ціна аналізу на сальмонельоз

При підозрі на вогнище патології пацієнт відправляється до лікаря або викликає карету швидкої допомоги. Для санкнижки краще звернутися в платний медичний центр, тим більше, ціна аналізу доступна для всіх бажаючих. У Москві є ряд лабораторій, які з максимальною точністю проводять лабораторні дослідження, надають на руки інформативні результати. Ось приблизні розцінки платної послуги в різних медичних установах столиці.

Назва медичного центру

Назва лабораторного дослідження на сальмонельоз

Ціна аналізу, рублів

МедЦентрСервис

ДНК сальмонел

від 400

Сімейна Клініка

Антитіла до сальмонеллам

від 500

Альфа-Центр Здоров'я

ДНК сальмонел

від 550

Петеро клінік

РПГА

від 600

Медсен 2

Антитіла до сальмонеллам

від 700

Закладу кдл

Антитла до сальмонеллам

від 400

Відео: Чим небезпечний сальмонельоз

Обережно, сальмонельоз!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!