Шеффлера - різновиди кімнатного рослини, опис та фото, правила догляду в домашніх умовах

Якщо ви вирішили зайнятися кімнатним рослинництвом, то придивіться до такого невибагливій, витонченому рослині як шеффлера. Для неї характерна велика кількість пальчасто-розсічених листя, які надають кущу особливу декоративність. Деякі за таку будову листа називають рослину зонтичним деревом. У природних умовах вона цвіте великою кількістю дрібних білих квітів. Деревоподібна рослина є великим, в квартирних умовах воно досягає 2 м, а в природі до 20-40 м. Вважається, що шеффлера може поглинати негативну енергію.

Що таке шеффлера

Під шеффлерою (Schefflera) мається на увазі декоративно-листяна рослина, забарвлення листя якого буває одноколірної зеленою або строкатою з наявністю білих і жовтих плям і розлучень. Відноситься до сімейства аралієвих (Araliaceae), що складається з майже 200 представників. У природних умовах кущ широко поширена в тропіках Африки, Південної Америки, Південно-Східної Азії.

Тропічне деревне рослина шеффлера було названо на честь німецького ботаніка XVIII століття Якова Християна Шеффлера. Особливість декоративного куща – незвично розсічені листкові пластини, схожі на розкриту долоню, які тримаються на прямому черешку і виходять з однієї точки. Забарвлення залежно від сезону року пластини не втрачають. «Парасольки» юних кущів налічують до 8 листочків, а зрілі можуть включати такі розетки до 16 штук. У природі зустрічаються різноманітні форми шеффлер: дерево, чагарник, в'юнка рослина.

Види

Кімнатний квітка шеффлера представлений великою кількість видів, тому заздалегідь визначитеся з одним з них. З усього безлічі представників цього сімейства декоративні листя є тільки у деяких сортів – їх розводять у приміщеннях. Відомі і широко використовувані види для домашнього розведення:

  • Шеффлера Герда (Gerda). Ця різновид зонтичного дерева відрізняється тим, що серединка має світло-жовтий колір, а краї – зелений відтінок. Сорт не вибагливий до догляду вдома, але воліє розсіяне освітлення. При вирощуванні в закритих грунтах досягає висоти від 50 см до 2,5 м – сильно залежить від умов утримання. Для Герди підходить помірна вологість субстрату, без висихання земляного кома і застою води. Листя – від біло-зеленої до жовто-зеленого кольору.

  • Лучелистная (actinophylla). Один з улюблених сортів серед квітникарів, рідним ареалом вирощування якого є австралійські території. Нерідко такий вид називають звездолистным. У природних умовах досягає висоти до 20 м. Сорт має деревоподібну форму і потужний стовбур, який відрізняється широким підставою порошно-коричневого відтінку. Черешки однотонних яскраво-зелених листків довгі, мають темно-червоне забарвлення. Цвіте actinophylla дрібними, об'єднаними в суцвіття квітками, після в'янення яких з'являються фіолетові плоди.
  • Восьмилистная (octophylla). Іноді цей вид називають «деревом-восьминогом» за незвичайну будову листя. Довгі черешки мають молочним відтінком і сильно звисають вниз – на них розташовуються до 12 листків. Форма їх по всій довжині витягнута і загострюється до вершини, кругле підставу. Листя глянсове, шорсткі на дотик. Спочатку вони мають темно-жовтий відлив, але з часом стає насичено малахітовими – з-за різниці відтінків жилки на аркуші стають більш видимими. Бутони мають темно-жовтий колір.
  • Шеффлера Джанін (Жанни, Джанні та ін). Сорт популярний за рахунок зовнішнього вигляду (особливо ошатною строкатою листя) і невибагливості у догляді. Світла зелень розбавлена хаотичними темними розводами і вкрапленнями. Джанін добре переносить тінь або півтінь без втрати строкатою забарвлення листя.
  • Деревна (arboricola). Є найчисленнішим і популярним видом в області кімнатного квітникарства. Нерідко зустрічається назва шеффлера Арборикола по латинській назві куща. У природному середовищі існування представлений формою дрібного чагарнику, але часом виростає, як невелика ліана. Досягає 3-метрової висоти.

  • Шеффлера Луїзіана. Один з найбільш витончених представників домашнього сорту, декоративні ажурні листя якого не залишать байдужими навіть досвідчених квітникарів. Листя блискучі і шкірясті, можуть мати строкату забарвлення з вкрапленнями білого або жовтого кольору. Наявність плям на шеффлере зумовлено перебуванням на сонячній стороні. Що стосується догляду, то Луїзіана не вимоглива, головне – дотримуйтеся загальних порад з утримання цього сімейства кімнатних рослин.

  • Шарлотта. Сорт виведений відносно недавно, але вже встиг стати популярним серед ландшафтних дизайнерів. Зовнішня частина листя має світлий тон, а по краях можна побачити темно-зелену крайку. Зі зворотного боку аркуша колір більш темний і насичений. Вид застосовується як декоративно-листяний кущі для озеленення офісних і житлових приміщень.
  • Пальчаста (digitata). Рідним ареалом вирощування сорту є новозеландські місцевості. Має форму дерева висотою до 8 метрів. Пластини листя пальмовидні, поділяються до 10 частин, досягають 35 см у довжину. Частини мають загострену з обох країв овально-витягнуту форму. Листочки відносно тонкі, глянцеві, схожі на пластину пергаменту. Черешок листа має форму довгої трубки – до 20 див. Є різновиди пальчато кущика, які відрізняються строкатістю розмальовки листя і ніколи не скидають свою листову масу.
  • Найвишуканіших (elegantissima). Деревце відрізняється високою декоративністю своєї листової маси. Стебел при цьому мало, а стовбур має витончену форму і порошно-коричневий відтінок. На кожному черешку виростає до 12 листків – вони мають дуже видовжені і витягнуті обриси з зубчастим краєм. При грамотному домашньому утриманні дерево досягає 2-метрової висоти.
  • Грін Стар (Грін Голд). Нещодавно виведених видів, що володіє м'ясистими темно-зеленим листям. Практично не кущиться і любить високу вологість повітря. Ємність з паростками ставиться в світле місце, але не на сонці, інакше ніжна листя Грін Стар отримає опіки і може загинути.
  • Вейча (veitchii). У цього сорту листова пластина має овально-видовженої форми з хвилястими краями. У молодих кущів червонуваті листочки, які з віком набувають насичено-смарагдовий відтінок.
  • Амате. Цей ошатний сорт привертає увагу квітникарів блискучими восковими листочками і хорошою стійкістю до шкідників кімнатних рослин, наприклад, щитовкам, павутинними кліщами, тріпсів. Сорт не вимогливий до світла, т. к. може перебувати в значній тіні. Відмінно підходить для офісів і квартир з вікнами, що виходять на північну сторону.

Як цвіте

В умовах квартири парасолькове дерево практично не цвіте, але в природі її суцвіття (метелочные або кистеобразные) випускають маленькі темно-жовті квіточки. Колір пелюсток сильно різниться в природному середовищі від білого до насиченого винного відтінку. Якщо цвітіння будинку все ж станеться, то квітки будуть чимось схожі на щупальця. Часто шеффлеру вирощують за її розкішною листя – вона відмінно виглядає у великих і добре освітлених приміщеннях. Для більшого ефекту на листя наносять рідкий віск.

Догляд за шеффлерою в домашніх умовах

При догляді за рослиною важливий комплексний підхід. Необхідно не тільки вчасно обприскувати, вносити добрива і підтримувати необхідний температурний режим, але і боротися з комахами і хворобами. Щоб не допустити загибель куща, поставтеся до догляду за ним серйозно. Якщо листочки почнуть жовтіти і опадати, це повинно вас насторожити – можливо, в кімнаті порушені оптимальні умови утримання. Час від часу потрібно проводити обрізування і пересаджування куща.

Місце розташування, освітлення

Шеффлера є світлолюбною рослиною, але світ повинен бути не тільки гарним і яскравим, але і без палючих променів. Якщо декоративне деревце буде довго стояти на незахищеному від прямих сонячних променів місці, то листя отримає опіки. Для установки куща підходять вікна, куди потрапляють не палючі промені заходу або світанку. Монохромні форми можуть рости в легкому затіненні, але краще розвиваються при наявності розсіяного світла на південно-західній і південно-східній стороні – ідеальним варіантом вважається західний чи східний підвіконня.

Якщо ви поставите рослина на північну сторону, то листя стане бляклої, а строкатий малюнок і зовсім може зникнути. Взимку парасолькового деревця знадобиться штучне освітлення. У літній час від вибору південного вікна доведеться відмовитися, оскільки велика кількість сонячних променів може вилитися в появу на листочках коричневих плям. Розташування на півдні може підійти тоді, коли світловий день стане коротким. З підвищенням температури повітря шеффлеру нерідко виносять на відкрите місце, вибираючи те, куди в обідні години не потрапляють сонячні промені.

Оптимальна температура для вирощування

Шеффлера воліє помірні температури. Навесні і влітку вона не повинна перевищувати 20 градусів, а восени і взимку – опускатися нижче 12. Зниження температури і переважно вночі, але для кущів з плямистістю на листках показник взимку не повинен бути менше 18°C. Підвищену температуру парасолькове дерево переносить вкрай погано. Не ставте його поряд з джерелами тепла, наприклад, батареями, інакше кущ скине свою чудову листя.

Полив і вологість повітря

Виробляти полив тропічного дерева необхідно помірно тільки тоді, коли верхній шар грунту в горщику просохне. Обмеження по поливу потрібні з метою зниження температурних показників. Для зонтичного дерева заболочування ґрунту є згубним – воно призведе до гниття кореневої системи. Воду для поливу беріть м'яку: зібрану дощову або талу, або відстояну протягом не менше 2-х діб. Її температуру роблять трохи тепліше кімнатної. Пересушене земляний ком призведе до уповільнення росту і обпадання листя деревця.

Особливе значення надайте вологості повітря. Для зонтичного дерева важливі високі показники цього параметру. Сприятливим чином на ріст і розвиток шеффлери впливає обприскування в літній і зимовий час відстояною водою – дощової, кип'яченою або талої. Як варіант, протирайте листя вологим ватним диском. Якщо такий підхід виявиться недостатнім, то поставте горщик з рослиною в глибоку тару – насипте туди дрібну гальку або керамзит і залийте водою так, щоб коріння не стосувалися її поверхні. Іноді замість керамзиту на дно кладуть торф або мох.

Підгодівля

Шеффлера починає бурхливо рости з приходом весни – в цей період потрібно почати використовувати підгодівлі. Вони складаються з цілого комплексу мінералів, які є універсальними добавками для кімнатних рослин. Періодичність їх внесення складає один раз в два тижні. Взимку добрива не використовують. Додатково щомісячно бажано обприскувати листову масу биорегуляторами. Після пересадки рослину починають підгодовувати добривами за умови появи молодих листочків.

Розмноження

Шеффлера розмножується кількома способами: живцюванням, повітряними відводками та насінням. Для кімнатної рослини ідеальний спосіб – це приміщення живців (свіжих гілочок) у воду. Дерево потрібно обрізати на потрібній висоті, а зрізану частину розділити на живці: верхівки і стеблові. Вибирайте оптимальний варіант у відповідності з особистими перевагами:

  • Живцювання. Для цієї мети підійдуть практично здерев'янілі пагони. Для успішного вкорінення умочіть їх перед посадкою в стимулятор корнеообразования, помістіть в субстрат на базі піску і торф'яної землі, взятих у рівних частинах. Температура підігріву грунту не повинна бути менше 24 градусів, але краще не використовувати для цієї мети опалювальну батарею. Накривати ємність з живцями слід поліетиленовою упаковкою – підійде і плівка. Періодично обприскуйте і провітрюйте їх. Освітлення має бути м'яким без прямих променів. Як тільки живці пустять корінці, знизьте температуру до 18°C. Після достатнього розвитку кореневої системи черешка, пересадите його в окремий горщик діаметром не більше 9-ти див. Місце для ємності виберіть з більш насиченим освітленням і температурою до 14-16°C.

  • Повітряні відводки. Якщо шеффлери досягли великих розмірів, то цей спосіб розмноження може стати оптимальним. Зробіть на початку весни на стовбурі одного з рослин невеликий надріз і запеленайте це місце зволоженим мохом-сфагнумом, який потрібно наситити стимулюючими поживними розчинами, наприклад, розведіть в 1 л води 1 кг комплексного добрива. Як тільки мох почне висихати, знову просочити розчином. Через кілька місяців на місці надрізу почнуть з'являтися кореневі відростки, ще через стільки ж часу видаліть листову крону з кореневими утвореннями нижче коренів і перемістіть в інший горщик. Останній заповніть субстратом, як для молодих рослин. Старе деревце зріжте до підстави, укрийте вологим мохом і продовжуйте зволожувати.
  • Насіння. Таким способом розмноження починають займатися в кінці зимового сезону. Для висівання насіння використовують той же грунт, що і для живців. Ґрунт перед посадкою потрібно дезінфікувати, наприклад, в духовці при високій температурі. Насіння потрібно замочувати (ненадовго) в розчині води, циркону або епіне. Висівають їх на відстані, рівній довжині двох насінин, а землю обприскують, влаштовуючи умови міні-теплиці. Для посіву часто використовують торф з піском. Ємність з сіянцями прикрийте шматочком скла або укутайте поліетиленовим пакетом, плівкою. Підігрівайте субстрат до 24°C, контейнер постійно провітрюйте, а землю в ньому обприскуйте. Після появи сходів з 2-3 листочками, розсадіть їх по пластикових стаканчиках – температуру опустіть до 18°C. У горщики рослини пересадіть після того, як їх коренева система повністю освоїть грунт.

Пересадка

Процедуру пересадки потрібно виробляти щорічно, якщо рослина молоде. У дорослому віці шеффлеру потрібно пересаджувати за необхідності – раз на кілька років. Для цього підберіть горщик діаметром на 2-3 см більше нинішнього, і «перекладіть» земляний ком з корінням в нього, заповнивши вільний простір новим ґрунтом. Для кращого вкорінення молодої рослини використовуйте спеціальні підгодівлі. Пересадку в домашніх умовах виробляєте навесні.

Якщо парасолькове дерево досягло великого розміру, то новий горщик повинен бути на 5 см більше попереднього. Краще вибрати виріб з глини, тому що цей матеріал допомагає підтримувати оптимальний мікроклімат для коренів, хоча і пластиковий варіант з хорошим дренажем виявиться не менш підходящим. Для підготовки ґрунту використовуйте суміш з листової і дернової землі, піску, перегною у співвідношенні 1:2:1:1. Посадку виробляєте у підготовлену, зволожену і удобрений грунт. Подкорму проводять під час активного росту з весни до осені.

Обрізка

Проводити регулярну обрізку необхідно для підвищення декоративності зонтичного дерева і досягнення необхідної форми. У формуванні крони беруть участь молоді, ще неодеревеневшие пагони і листя. Для отримання більш ошатним і пухнастою листя необхідно виконати правильну обрізку, звернувши основну увагу на верхні частини гілок. Відріжте видатні пагони, оскільки такий підхід стане поштовхом до розвитку бічних відростків. Для більшої густоти крони проводите не тільки обрізання, а й перенос (висадку) молодих рослин до більш старим.

Період спокою

У зимовий час парасолькового дереву потрібно період відносного спокою – обов'язкова складова розвитку цього зеленого насадження. У цей час ріст куща припиняється, тому шеффлеру потрібно утримувати в світлому приміщенні при температурних показниках в 14-16 градусів. Поливати при цьому слід обмежено, не забуваючи дотримувати всі правила догляду.

Проблеми вирощування шеффлери

Парасолькове дерево не є винятком у плані появи проблеми. Якщо вчасно не вжити заходів, то тропічний кущ закінчить свій життєвий цикл – причиною цього буває захворювання, паразити або неправильний догляд. Кілька поширених проблем та способи їх вирішення:

  • Якщо листя шеффлери почали чорніти, корічневеть або жовтіти, то причина може полягати в наступному: в приміщенні або дуже волого і жарко, або занадто прохолодно і волого. Різкі температурні перепади негативно впливають на розвиток куща.

  • Рослина примерзло. Кущу з тропічних країн категорично протипоказані протяги, знаходження взимку на підвіконні поруч з крижаним склом і полив холодною водою. Відмирають і замерзлі частини рослини потрібно підрізати, налагодивши надалі грамотний догляд.
  • Темні плями. Їх поява є симптомом того, що ви поливаєте дерево холодною водою або заливаєте його. Негайно припиніть полив і дочекайтеся, поки земляний ком не стане сухим. Після цього відновіть зволоження, але робіть це поступово і помірно. Ще одна можлива причина проблеми – недостатня повітропроникність ґрунту. Її рішенням є регулярне розпушування верхнього шару ґрунту або пересадка квітки у більш легкий субстрат.
  • У квітки підсохли і потемніли краї листя. Це є свідченням того, що кущик стоїть на протязі. Перемістіть його в більш затишне місце.
  • Нерідко втрата декоративності листя відбувається внаслідок ураження куща шкідниками.

Чому опадає листя

Причин цієї проблеми існує кілька. В більшості випадків вона з'являється з-за недотримання правил по догляду за шефлерою, адже рослина погано переносить різкі перепади температури, протяги, надмірне перезволоження і пересушування земляної грудки. Поширені причини і способи їх усунення:

  • Порушення температурного режиму. Якщо деревце почало скидати листя влітку, то, швидше за все, йому стало дуже жарко. Перенесіть горщик в більш прохолодне місце, збільште зволоження. У зимовий час кущу потрібна температура від +12°C. Якщо втрати будуть більшими, то квітка може врятувати пересадка в свіжий субстрат з попередньою обрізанням сухих гілок і обробкою срезков товченим вугіллям.

  • Занадто сухе повітря. При перших втрати листя негайно збільште обприскування, усуньте джерела, висушуючі повітря. Взимку це можуть бути радіатори опалення, обігрівачі, влітку – південне вікно.
  • Важка стадія надлишкового зволоження, ураження кореневою гниллю. Проблема може ускладнитися низькою температурою повітря. Реанимируйте кущ так: видаліть підгнилі частини коренів, витримайте протягом пари годин у розчині біостимулятора, обробіть кореневу систему розчином фунгіциду і пересадите в знезаражену ємність з новим поживним грунтом. Після зробленої пересадки створіть на 2 дні тепличні умови, помістивши рослина під поліетилен. Не забувайте періодично провітрювати.

Чому не зростає шеффлера

Якщо ваше декоративне тропічне дерево перестало йти в зростання, почало в'янути, опустило листя, а молоді пагони не з'являються, то спробуйте провести планову підгодівлю. Ще один варіант – виконання пересадки, якщо сезон року підходящий для цієї процедури. Уповільнення зростання в зимовий час є цілком нормальною реакцією шеффлери на період спокою.

Шкідники і хвороби

Найбільше шеффлера уражається павутинними кліщами, попелиць, щитівкою. У зонтичного дерева починають зсихатися і жовтіти листя, які обсипаються і скручуються. Для боротьби з цими паразитами збільшують вологість повітря поруч з кущиком або намагаються змити шкідників з листових пластин мильним розчином. Якщо це не допомагає, то рослину потрібно обробити інсектицидами. Всі заражені індивідууми на час лікування ізолюйте. Боротьба з хворобами і шкідниками:

  • Якщо листя стали блідо-зеленими і жовтими, то рослина відчуває нестачу в підгодівлі.

  • У разі появи білястих плям, приберіть шеффлеру з яскравого освітлення.
  • Втечі стали дуже витягатися, а листя втратила насичене забарвлення? Значить, кущу не вистачає освітлення.
  • Висихання країв листових пластин свідчить про зниженій вологості повітря.
  • Поява бурих плям говорить про висиханні земляного кома, дуже сухому повітрі.
  • Борошнистий червець. З'являється на старих рослинах. Видаліть шкідників вручну губкою, змоченою в метиловому спирті або обприскати, використовуючи малатіон або системний інсектицид.
  • Щитівки. Вражають гілочки, листя, стовбур. Ізолюйте забруднене кущ від здорових, зменшіть температуру і підвищить вологість повітря в кімнаті. Виконайте обробку дерева мильним розчином, а при сильному зараженні – рогором (1,5%) або карбофосом (2%).
  • Червоний павутинний кліщ. Вражає рослина, встановлене в сухих і жарких приміщеннях – на аркушах або під ними з'являється павутина. Щоб позбутися від паразитів, збільшіть вологість повітря в приміщенні і в разі сильного зараження обробіть шеффлеру актелліком (на 1 л води 15-20 крапель).
  • Попелиця. Про неї свідчать деформовані і липкі листочки з зеленими комахами. Обприскайте перетрумом або системним інсектицидом.

Відео

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!