Орхідея Фаленопсис – догляд в домашніх умовах і полив. Розмноження, пересадка і хвороби орхідеї Фаленопсис

Практично нещодавно розведення орхідеї Фаленопсис було прерогативою лише самих досвідчених садівників, сьогодні ж вона все частіше зустрічається на підвіконнях звичайних квартир. Коли ви зважилися на придбання цього екзотичного квітки, спочатку дізнайтеся всі особливості догляду за ним.

Що таке Фаленопсис

Фаленопсис – це екзотична квітка з родини Орхідні, середовище проживання – тропічні місця з жарким кліматом. У рослини є всього одна єдина точка зростання – розетка з листя. Орхідея середніх розмірів буває висотою до метра, міні-версія зростає максимум до 30 див. Забарвлення бутонів на фото різноманітна: рожевий, ніжно-рожева, біла або жовта. Є рослини, у яких з боків квіточки є додаткові прикраси: яскраві смуги або вкраплення.

Батьківщина рослини

Про цю квітку світ вперше дізнався завдяки Карлу Блюме у 1825 році. Розглядаючи джунглі через бінокль, чоловік побачив на гілках ліан дуже красивих метеликів. Знахідка настільки зацікавила дослідника, що він вирішив підійти ближче і був вкрай здивований – це були квіти. Так і з'явилася назва нині популярного кімнатного рослини Фаленопсис, що означає мотылькоподобный. Батьківщина орхідеї Фаленопсис – північно-схід Австралії і Філіппінські острови.

Догляд за орхідеєю Фаленопсис в домашніх умовах

Любителі бояться купувати орхідею просто тому, що не знають, як доглядати за Фаленопсисом. Виростити вдома цей екзотичний квітка не складніше, ніж розводити фіалки. Він такий самий невибагливий, любить тепло і помірний полив, обожнює денне світло, а в розсадниках для нього можна вмикати штучне освітлення. Однак він важко переносить зміну проживання, тому догляд за орхідеєю Фаленопсис в домашніх умовах починається відразу після її придбання.

Догляд в домашніх умовах після магазину

Ви тривалий час придивлялися до вітрини з орхідеями, ретельно вибирали і розглядали рослину і ось нарешті принесли красуню додому. Що робити після? Як доглядати за орхідеєю Фаленопсис відразу після покупки? Спочатку вдихніть глибоко, заспокойте б'ється від захвату серце і виберіть правильне місце для утримання горщика з рослиною.

Якщо вдома на підвіконні вже живуть інші квіти, тоді орхідею краще поставити окремо від них. Не потрібно відразу ж поливати рослину і тим більше підживлювати коріння спеціальними добривами, мінімум два тижні. Крім того, тільки що купленого квітці не знадобиться навіть природне освітлення. Запам'ятайте, хороший догляд за Фаленопсисом після магазину – забезпечити рослині повний спокій.

Як пересаджувати орхідею Фаленопсис в домашніх умовах

Головне питання всіх любителів екзотичних квітів – як пересадити Фаленопсис. Орхідея не занадто вибаглива, тому перемістити її в новий горщик особливих труднощів не складе. Головне – це правильно вибрати час для пересадки знати кілька тонкощів. В цілому ж пересадка орхідеї Фаленопсис в домашніх умовах повинна проходити за наступною схемою:

  1. Злегка пам'ятаєте горщик руками або змочіть субстрат водою, а потім вийміть рослина.

  2. Промийте коріння під душем, видаліть залишки кори і землі. Для того щоб бруд було легше відмити, рослину можна залишити у воді.
  3. Розгляньте кореневу систему і зріжте всі погані ділянки. Подрежьте квітконоси. Щоб не пошкодити гілку, робіть надріз на 1 см вище нирки. Використовувати для цього краще садовий секатор або гострі ножиці.
  4. Залиште рослина на ніч, щоб всі зрізи на коренях встигли затягнутися.
  5. Потім помістіть квітка в новий вазон, заповнивши порожнечі свіжим грунтом.

Коли пересаджувати

Щоб пересадка Фаленопсиса пішла їй на користь, а не навпаки, варто загострити свою увагу на загальному стані квітки. Якщо листочки м'які або обвислі, а грунт нагадує злежався мочалку, місцями навіть проглядається гниль – рослина слід прямо зараз пересадити. Якщо ж під час пересадки з'ясувалося що з корінням зовсім біда, доведеться обрізати навіть квіткові стрілки.

Коли ж листочки свіжі або тільки почали рости нові, ґрунт складається з великих шматочків, а корінці живі – переселяти орхідею в новий вазон поки немає потреби. Взагалі професіонали радять пересаджувати орхідею Фаленопсис не особливо часто і завжди після цвітіння. Найсприятливішим часом року вважається рання весна: березень-квітень, а от в момент холодів, приблизно з жовтня по січень турбувати рослину не можна.

Грунт

Підбірка правильного субстрату – це практично найважливіша складова успішної пересадки. Ці квіти категорично відмовляються рости у звичайній землі. Грунт для орхідей Фаленопсис необхідний спеціальний: крупнозернистий, зроблений на основі кори, добре вентильований. Якщо немає можливості купити субстрат в магазині, можна скласти суміш будинку із звичайної кори, моху і кубиків деревного вугілля діаметром до 3 див.

Горщик

Скляна ємність, а краще напівпрозорий пластиковий горщик для Фелинопсиса повинен бути трохи більше розміром попереднього. Можна помістити рослину і в звичайний темний горщик, але скло буде забезпечувати постійний приплив сонячного світла, і коріння відчують себе набагато краще. Вибираючи ємність, варто придивитися до тієї, у якої є великі дренажні отвори – застій води вкрай не допустимо.

Як поливати орхідеї Фаленопсис в домашніх умовах

Перед тим, як поливати Фаленопсис варто переконатися, що субстрат добре просох. Тому набагато зручніше, коли росте квітка в прозорому горщику. Якщо орхідея живе якраз в такій ємності, то сигналом до поливу будуть світлі корені, при нормальних умовах вологості вони світло-зеленого кольору. Якщо ж горщик затемнений, то полив доведеться виробляти на дотик: розгребти верхній грунт і пальцями спробувати вологість.

Полив орхідеї Фаленопсис в домашніх умовах після пересадки дещо відрізняється. Про воду слід забути на 1-2 дні, щоб ранки обрізання коренів встигли зажити. Та й взагалі пристосовуватися до поливу доведеться заново, адже свіжий субстрат буде просихати трохи швидше старого ґрунту. Є єдине правило для всіх типів ґрунту – субстрат повинен встигнути висохнути перед наступним поливом.

Розмноження орхідей Фаленопсис в домашніх умовах

Поділ рослини здійснюється вегетативно, через пагони біля основи розетки. Ті дітки, на яких з'явилися перші листя, а повітряні корені сягають довжини до 5 см, відсаджують. Спочатку їх відокремлюють, потім підсушують і висаджують в нову земляну суміш. Як тільки Фаленопсис продовжить рости, можна вводити в грунт розчин з добривами. Розмноження орхідей Фаленопсис в домашніх умовах можна починати кілька місяців після цвітіння.

Цвітіння

Для ініціації цвітіння рослина потрібно правильно поставити. Глибокої восени і в зимовий період орхідею краще розташувати на південній стороні, на західну і східну частину будинку горщик можна перенести влітку. Важливий процес з вашого боку – зниження поливу, краще зовсім тільки обприскувати субстрат з пульверизатора. При нормальних умовах цвітіння орхідеї Фаленопсис в домашніх умовах триває до півроку. Якщо ви хочете продовжити цей момент, тоді обприскуйте і сам квітконіс теплою водою.

Догляд після цвітіння

Слідом за тим, як бутони відцвітуть, висихає стрілка і її зрізують, але так відбувається не завжди. Якщо квітконіс залишився зеленим, тоді догляд за Фаленопсисом після цвітіння може проходити по одному з трьох сценаріїв:

  • залишити стебло як є, з часом на ній з'являться нові бутони;

  • обрізати квітконіс до першої нирки;
  • обрізати квітконіс повністю, поставити у вазу і почекати, поки з'явитися нирка.

Чому не цвіте Фаленопсис

Через три місяці, рослина пустить нові бутони і зацвіте знову. Якщо ж цього не сталося, щось ви робите неправильно. У більшості випадків не цвіте Фаленопсис з наступних причин:

  • Рослині не вистачає сонця. Горщик повинен знаходитись в легкій тіні, де температура може коливатися в межах 25 градусів, а вологовміст повітря 35-40%. Плюс в кімнаті повинна бути хороша вентиляція.

  • Занадто багато підживлення. Необхідно почекати поки всі корисні вітаміни і мінерали повністю не вберуться корінням.
  • Йому необхідний спокій і помірна активна стимуляція росту. Щоб привести рослина в порядок, дайте йому кілька місяців спокою, а потім простимулює цвітіння препаратами.

Хвороби і шкідники

Єдине, що вимагає від свого господаря орхідея Фаленопсис – догляд в домашніх умовах згідно всіх вимог. При помірному поливі, дотримання температурного режиму, вона буде радувати око красивим цвітінням постійно. Якщо неправильний догляд, рослина може загинути. Атакують квітка, як правило, такі інфекції:

  • Фузаріозу – грибкове захворювання, яке вражає коріння рослини. Головний показник загнивання – зайва волога. Вилікувати це захворювання ніяк не вийде.

  • Кропив'янка – вірусна інфекція, зачіпає листя рослини. Причина – квітка перестав отримувати свіже повітря.
  • Ботритісу – вражає нирки, які з часом в'януть і обпадають. Причина – в приміщенні занадто вологе повітря.

Страшні для орхідеї і деякі види паразитів. Наприклад, борошнистий червець часто стає причиною опадання листя, павутинний кліщ – покриває квіти павутиною, трипси знищують і квітки, і листя одночасно, а щитівка буде висмоктувати життєві соки з орхідеї. І хвороби, і шкідники Фаленопсиса вкрай небезпечні для життя рослини. Якщо вам вдалося виявити перші ознаки, орхідею потрібно обробити спеціальними розчинами.

Відео

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!