Догляд за драценою

Ті, хто вирощує вдома кімнатні рослини, знайомі з цим дивовижним квіткою. Він нагадує екзотичну пальму, вражає витонченістю листя: зелених, з смужками білого, червоного, жовтого кольору. Якщо пощастить, то «зелений друг» порадує і дивовижними кольорами. Різноманіття видів допомагає підібрати рослина за кольором, висоті, декоративним якостям стовбура і листя. Важливо знати, як правильно доглядати за драценою, щоб радувала вас своєю красою весь рік. Це не вимагає великої праці, але має свої особливості.

Догляд за драценою в домашніх умовах

Правила дуже прості. Оскільки рослина прийшло до нас з країн Африки, то не любить сильного поливу. Як виростити драцену в домашніх умовах? Рекомендується зволожувати грунт всього два рази в місяць. Рослина любить світло, тільки не переносить прямих сонячних променів, відмінно відчуває себе в півтіні. Влітку його краще винести на балкон, уникаючи протягів. Замість поливу допускається обприскувати листя або збризкувати їх під душем. Навесні і влітку бажана підживлення добривами. Необхідна пересадка через два роки.

Основна проблема при вирощуванні пов'язана з листям. Зелень легко втрачає свої декоративні якості. Спочатку у драцени сохнуть кінчики листя, потім вона жовтіє повністю. Квітка швидко гине. Чому у драцени жовтіє листя? Швидше за все у рослини проблеми з корінням, які залиті водою. Це відбувається з кількох причин:

  • великий розмір вазона;
  • частий полив;
  • застій рідини в піддоні;
  • нестабільний полив: то пересушують, то заливають;
  • не вистачає світла;
  • горщик для драцени маленький, коріння знаходяться в дренажі.

Не чекайте, коли рослина повністю пожовтіє. Як тільки з'явилися у драцени сухі кінчики листя, бажано зробити пересадку. Це врятує рослину від загибелі. Пересадка драцени в домашніх умовах важлива і для того, щоб та краще росла. Технологія посадки проста:

  1. Дістати квітку з горщика.
  2. Видалити хворі коріння.
  3. Покласти в горщик високий дренаж.
  4. Замінити землю.
  5. Коріння присипати корневином.
  6. Посадити.
  7. Пролити фунгіцидами від хвороб.
  8. Правильно поливати.

Маргіната

Самий популярний і розповсюджений сорт – Маргіната. Його називають ще так: драцена облямована, або драконове дерево. Нагадує маленьку пальму, хоча при правильному догляді виростає до 2,5 метрів. Деревоподібний стовбур облямовують витончені, довгі, тонкі листи. Виростити квітку просто. Завдяки рясній зеленій масі рослина зволожує і очищає повітря. Росте практично скрізь: вдома, в офісах, громадських місцях. Одна з різновидів квітки – червоно облямована, або біколор – має червоно-зелене листя. Подивіться, як сорт виглядає на фото.

Як доглядати за драценою Маргинатой? Тут немає особливих труднощів. Квітка не можна заливати, але рекомендується постійне зволоження листя. Варто уникати яскравого світла і протягів. Після покупки його бажано пересадити в новий горщик, замінивши землю. Магазинні квіти посаджені в торф'яний грунт, який утримує воду. Горщик вибирають за розміром кореневої частини. Обов'язково на дно кладуть великий шар дренажу. Дотримуючись ці прості умови, ви виростите здорове рослина, яка принесе вам багато радості. Дуже популярний такий вид квітки, як на цьому фото.

Деремская

Ця різновид на початку росту нагадує кущ, тільки потім стає одноствольным рослиною. Тільки сорт драцена Мікс росте зовсім без стовбура. Квітка дуже невибаглива, росте повільно, але досягає висоти до півтора метрів. Щоправда, один із сортів – Серпрайз – виростає тільки на 20 сантиметрів. Листя у рослини довгі і широкі, найчастіше бувають зеленого кольору, але зустрічаються різновиди з смужками білого і жовтого кольору. Розмноження квітки відбувається живцями, які приростають протягом місяця. Бажано пересаджувати цей вид раз в рік.

Запашна

Драцена запашна, одна з її різновидів називається Компакта, зростає щільним пучком яскраво-зеленого листя. Зустрічаються види смугою сріблясто-сірого кольору, у висоту здатні досягати двох метрів. Особливість цієї рослини в тому, що навесні з'являються білі квіти з сильним приємним ароматом, які розпускаються ввечері, а вранці опадають. Цвіте два тижні. Подивіться, як виглядає це чудо.

Сандера

Відомий «бамбук щастя» – драцена Сандера – має перекручені пагони з зеленим листям. Декоративну форму їм додають, вигинаючи стовбур за допомогою дроту. Рослину вирощують у горщиках або гідрогелы. Ця квітка, за повір'ям, приносить щастя, тому його дарують на дні народження. Домашній вихованець» користується величезним успіхом у любителів фен-шуя. Досягає висоти до метра, але часто до нього застосовують декоративну підрізування.

Догляд за драценою взимку

Взимку рослина вимагає особливого до себе ставлення. В цей час повітря в приміщенні пересушений, тому бажано листя періодично збризкувати, поливати теплим душем. Оскільки взимку у квітки завмирає зростання, полив обмежують, але важливо стежити, щоб грунт не пересихав зовсім. Оскільки світловий день короткий, краще поставити рослину на вікно, уникаючи прямого попадання сонячних променів. Важливо витримувати температуру в приміщенні не нижче 11 градусів.

Відео: як доглядати за пальмою драценою

Подивіться це відео, і ви наочно побачите, який правильний догляд за цією квіткою. Які особливості вирощування, що любить, а що категорично не переносить. Дізнайтеся, що робити, щоб пальма радувала багато років. Уточніть з відео, як рослина відноситься до світла і воді, в який час необхідно проводити підгодівлю. Ви зрозумієте, що з якоїсь причини у квітки опускаються листя і чи небезпечно це.

Драцена догляд в домашніх умовах

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!