Пневматоз кишечника - симптоми і ознаки. Лікування пневматоза кишечника ліками і народними засобами

Пневматизацией кишечника або дивертикульоз товстої, тонкої кишки хворіють усі вікові групи. Патологія шлунково-кишковому тракті, як правило, супроводжується неприємними симптомами, і не є самостійною хворобою. Як виникає пневматоз і яким способом його лікувати?

Що таке пневматоз підвищена

Підвищена пневматизация кишечника відбувається внаслідок травмування оболонки товстої, тонкої кишки. Стінки стоншуються, відкриваючи шлях газів і повітря. Всередині оболонки з'являються кісти або порожнини, які супроводжуються симптомами і загрожують ускладненнями. Якщо розглядати кишечник зсередини, то стінки будуть покриті пухирями. Серед видів патологічного синдрому розрізняють: поширений на кишечник, обмежений, пневматоз ободової кишки, здухвинній частині кишечника, ілеоцекальній області (ділянка рясного розмноження мікроорганізмів).

Виражений пневматоз кишечника

Поодинокі бульбашки, що утворилися при запальних процесах в шкт, не так страшні, але якщо всі стінки спіткає та ж доля, то може статися перекриття просвіту кишки. Цей хворобливий стан називається «гиперпневматоз» і є важкою стадією пневматоза, коли з загальними симптомами дивертикулеза відбувається запалення органу. Гиперпневматизация кишечника виникає при синдромі непрохідності кишечника. Процес характеризується порушенням моторики даного органу і проблемами з прохідністю їжі по травному тракту.

Причини пневматоза кишечника

Пневматоз петель кишечника формується через скупчення газів і неможливості їх всмоктування в кров. Так, газові скупчення не виводяться, утворюючи повітряні порожнини на слизової оболонки кишки. Іншими факторами розвитку патології є проникнення повітря зі шлунка в стінки кишки і неправильний розвиток лімфатичних капілярів. Інші причини пневматоза:

  • ураження товстої і тонкої кишки внаслідок важких інфекційних захворювань кишечника, при яких газ є продуктом життєдіяльності патогенних мікробів і залишається в пошкоджених стінках органу (протей, кишкова паличка);
  • мала рухливість дітей в ранньому віці;
  • гази не виводяться через природні отвори;
  • порушення перистальтики;
  • кишкова непрохідність;
  • кишкові спазми;
  • збільшення внутрішньочеревного тиску.

Пневматоз кишечника у дитини

Патологія виявляється у дітей при кишкової непрохідності після операції. Виражений пневматоз кишечника у дитини впливає на тонус і знижує моторику кишки. У грудних дітей дане захворювання може виникнути внаслідок малої рухливості або патології шлунково-кишкового тракту. При виявленні великого скупчення газів на черевній порожнині під час УЗД, педіатр або гастроентеролог виписує дитині препарати, що знижують газоскопление щоб уникнути серйозних ускладнень, і масаж.

Пневматоз кишечника при вагітності

Кишкова емфізема, пневматоз при вагітності, виникає через збій роботи шлунково-кишкового тракту або захворювань, таких як коліт або ентерит. У вагітних жінок, при виникненні даної патології може постати питання, як патологія позначиться на здоров'ї майбутнього малюка? Знаходиться при дивертикульозі кишкова паличка може при пологах потрапити в організм новонародженого, що загрожує розвитком менінгіту. Тому, якщо джерелом пневматоза є патогенні бактерії, краще рано почати лікуватися, щоб уникнути можливих наслідків.

Симптоми пневматоза кишечника

Головним проявом клінічної картини при такому захворюванні, як дивертикулез кишкових петель, є зайве газоутворення або метеоризм. Вираженість симптомів залежить від ступеня поширення газових бульбашок (повітряних порожнин і кіст) на слизових оболонках кишкової області. Але як відрізнити звичайний метеоризм від шлунково-кишкової патології, здатної призвести до перитоніту? Основні ознаки пневматоза кишечника:

  • розтягування стінок відчувається дискомфортом в кишкової області;
  • кольки;
  • блювання;
  • нудота;
  • шкірна блідість;
  • відрижка;
  • больові відчуття переймоподібного характеру;
  • проблеми з випорожненням (запор або діарея);
  • кишкова непрохідність розвивається внаслідок перекриття просвіту кістами;
  • при перитоніті відзначається різке погіршення самопочуття, сильні болі в животі.

Діагностика пневматоза

Як же виявити пневматоз товстої кишки та тонкої? На жаль, діагностика дивертикулеза утруднена через неспецифічність симптомів патології. Головним чином, причиною захворювання є інші проблеми шлунково-кишкового тракту. Серед методів діагностики розрізняють: рентген, УЗД, ендоскопію (колоноскопію), пальпацію. Як краще всього діагностувати патологію? Самим ефективним методом вважається ендоскопічне обстеження, яке можуть проводити лікарі для підтвердження діагнозу кишкової емфіземи після рентгену з контрастним речовиною.

Пневматоз кишечника на УЗД

Одним з методів виявлення дивертикулеза є УЗД. Випадковим чином лікар на УЗД тонкого або товстого кишечника може виявити скупчення газів різної етіології. Пневматоз кишечника на УЗД діагностується, якщо обстежити шлунково-кишковий тракт або черевну порожнину. Ультразвукове обстеження проводиться натщесерце, за 2 дні до процедури потрібно виключити продукти, які спричиняють газоутворення: сирі овочі, боби, молоко, чорний хліб.

Пальпація кишечника

У деяких випадках гастроентеролог зможе виявити у пацієнта дивертикулез без проведення лабораторних методів дослідження, шляхом пальпації живота. Це трапляється рідко, але таке можливо: повітряні бульбашки в кишкової області можна промацати. При активній пальпації кишечника виявляється кіста-мішечок. Такі кісти розташовуються вервечками, при обмацуванні можна почути звук лопаються газових і повітряних бульбашок.

Як лікувати пневматоз кишечника

Небезпечним для життя запальним процесом при патології кишкових петель вважається перитоніт, при якому гази проникають у черевну порожнину з-за розриву кишки внаслідок збільшення тиску газообразований. Своєчасне лікування пневматоза кишечника та спеціальне харчування вбереже від наслідків. В основному, проводяться терапевтичні заходи основних захворювань, що викликають травматизацію кишкових стінок, т. к. кишкова емфізема є вторинним процесом.

У дітей раннього віку кишкові інфекції лікуються діючими антибіотиками, виходячи з результатів бактеріологічного посіву і антисептиками. При кишкових спазмах показаний прийом спазмолітиків, а при запорах, перше, що потрібно зробити – нормалізувати харчування і почати приймати проносне. У разі розвитку кишкової непрохідності та появи симптомів перитоніту в терміновому порядку проводиться госпіталізація, хірургічне втручання і дренування черевної порожнини.

Лікування пневматоза кишечника ліками

Лікарська терапія спрямована на зменшення кількості газів і їх висновок природними шляхами, лікування основного захворювання, що викликало газоскопление, нормалізації кишкової мікрофлори. Так як лікувати пневматоз кишечника медикаментозно? Перш за все, необхідно звернутися до лікаря-гастроентеролога, який зможе відрізнити дану патологію від іншого захворювання, з допомогою проведення діагностичних методів. Медикаментозне лікування проводиться такими препаратами, як:

  • прокінетики;
  • піногасники, вітрогінні препарати (симетикон, еспумізан);
  • адсорбенти (препарати вісмуту, активоване вугілля);
  • смазмолитики (но-шпа, баралгін);
  • проносні засоби;
  • проти діареї (мотиліум, церукал).

Лікування пневматоза кишечника народними засобами

В домашніх умовах позбутися патології можна за допомогою таких натуральних ліків: петрушки, кропу, ромашки, кульбаби, полину, кімнатного рослини традесканції, алое, відварів з інших рослинних зборів. Найбільш дієвими рецептами, як лікувати пневматоз кишечника народними засобами, вважається настій з насіння петрушки і кропу. Для приготування першого засоби, потрібно подрібнити насіння петрушки, взяти в кількості 1 ч. л. Затока увечері 1 ст. злегка теплої води, залишити до ранку. Лікувальний ефект настає, якщо приймати настій по 1 ст. л. щогодини.

Для приготування кошти з кропу, потрібно подрібнити насіння до стану порошку. Потім взяти 1 ст. л. отримав сировини, залити окропом (300 мл). Процідити через 3 години. За 30 хвилин до їжі, пити настій по 1 ст. Непогані результати лікування надає ромашковий настій: 1 ст. л. квітка необхідно подрібнити в порошок, залити 1 ст. окропу. Приймати перед їжею, зробивши кілька ковтків. При утворенні повітряних кіст у кишкової області використовують настій з кореня кульбаби: корінці подрібнюють, заливають на ніч водою. Приймати треба по 30 мл перед прийомом їжі.

Дієта при пневматозе кишечника

Харчування при пневматозе виглядає наступним чином: виключаються продукти, що викликають гази, важка їжа. Не можна їсти: боби, сирі овочі (особливо помідори), злаки, капусту квашену, жирне, копчене, консерви, солоне, смажене. Вживати овочі можна тільки у вареному або тушкованому вигляді, але без масла. Правильне харчування при пневматозе кишечника включає: айву, кисіль, суп-пюре, чорницю, груші, рибні і м'ясні страви, приготовані на пару.

Дізнайтеся, що такеколіт кишечника - симптоми і лікування у дорослих.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!