Лікування підшлункової залози при запаленні

В черевній порожнині розташований невеликий, але важливий орган – підшлункова залоза. Вона відповідає за вироблення ферментів, що беруть участь в травленні, виробляє гормони, регулює обмінні процеси. Якщо з-за чого-небудь функції порушуються, можливі негативні наслідки. Дізнайтеся, як вилікувати підшлункову залозу різними способами.

Як лікувати підшлункову залозу

Лікування передбачає повне утримання від їжі при появі перших симптомів. Завдяки цьому знижується інтенсивність больового нападу, перестають вироблятися ферменти, руйнуватися клітини органу. Чим лікувати підшлункову залозу? Пацієнтам з цим діагнозом необхідно постійно пити спеціальні таблетки, покликані усунути неприємні симптоми.

Як лікувати панкреатит

Про це захворювання кажуть, коли запалюється тканину підшлункової залози і порушується функція органа. Якщо говорити про панкреатит і його лікування, то все залежить від форми. Якщо у людини гостра, його негайно госпіталізують, призначають крапельницю. При хронічній запалення залози відбувається поступово, після консультації у лікаря і визначення хвороби можливе лікування панкреатиту в домашніх умовах. Пацієнту з дифузними змінами можуть бути призначені таблетки:

  • знеболюючі;
  • спазмолітичні;
  • ферментні;
  • антибіотики;
  • відновлюють мікрофлору кишечника.

Лікування раку підшлункової залози

Захворювання злоякісного характеру зустрічається не дуже часто. По мірі росту кісти, пухлини і проростання в навколишні тканини, у людини з'являються больові відчуття, закупорка проток, інтоксикація організму. Лікування раку підшлункової залози, ліпоматозу в основному проводиться методом операції за умови відсутності метастазів. Для зняття болю лікар може призначити анальгетики, спазмолітики, для покращання травної функції – ферментні таблетки.

Дізнайтеся більше про захворювання на рак підшлункової залози - перші симптоми та діагностика.

Чим лікувати підшлункову залозу в домашніх умовах

Підозрюєте, що порушене функціонування органу? З'явилися перші ознаки захворювань підшлункової залози? При першій же можливості потрібно перевірити орган. Як лікувати підшлункову залозу в домашніх умовах? Поради:

  • відмовтеся від їжі як мінімум на добу;
  • пити лужну мінеральну воду;
  • прикладіть холод до шлунку для усунення причини болю;
  • якщо раніше не призначалися препарати, можна випити Папаверин або Но-шпу;
  • при хронічному панкреатиті у період ремісії рекомендується пити Алмагель А, таблетки, полегшують перетравлення їжі.

Дізнайтеся, як проводиться лікування підшлункової залози в домашніх умовах.

Дієта

Іноді зняти неприємні симптоми, підлікувати печінку можна винятково завдяки дієті. У перші дні загострення панкреатиту важливо дотримуватися лікувального голодування. Дозволено пити мінеральну воду, шипшиновий відвар, слабкий чай. Особливості дієти при запаленні підшлункової залози:

  1. Починати прийом їжі можна з 4 дня після початку голодування.
  2. Для успішного лікування важливо повністю виключити з раціону продукти, що сприяють збільшенню вироблення ферментів, утворення кислоти.
  3. Продукти бажано готувати на пару або відварювати. Неприпустимо смажити, коптити, використовувати гриль.
  4. Масла не рекомендується піддавати термічній обробці – інакше вони принесуть тільки шкоду.
  5. Деякі продукти, дозволені під час лікування: круп'яної, вермішелевий супи, пісне м'ясо, риба, сухий пшеничний хліб, відварна локшина, яєчний омлет, картопля, морква, домашній сир.
  6. Заборонені: насичені бульйони, копченості, консерви, шоколад, кондитерські борошняні вироби, газована вода, редька, ріпа, всі цитрусові, м'ясні субпродукти і так далі.

Дізнайтеся, які симптоми панкреатиту у жінок.

Лікарські препарати

Медикаменти – обов'язкова складова лікувальної терапії і профілактики. Їх прийом дозволяє позбутися від болів різного характеру, нормалізувати функцію залози, поліпшити процес всмоктування корисних речовин, компенсувати ендокринну недостатність. В медицині використовуються наступні препарати для лікування підшлункової залози:

  1. Несильні анальгетики, спазмолітики. Це можуть бути Баралгін, Но-шпа, Папаверин. Вони відмінно знеболюють, але мають тимчасовим дією.
  2. Ферментні ліки, покликані нормалізувати травлення, полегшити перетравлення їжі. Також вони допомагають зменшити біль з-за зниження навантаження на залозу. Це: Панкреатин, Фестал, Мезим.
  3. Антациди. Ліки використовуються при порушенні екзокринної функції залози, необхідні для придушення вироблення соляної кислоти. Це: Альмагель, Маалокс, Омепразол.
  4. Додаткові препарати для симптоматичної терапії. Для відновлення нормальної роботи організму можуть бути призначені жовчогінні (Аллохол), седативні засоби, ліки від діареї, інтоксикації, вітаміни, гормони.

Дізнайтеся, як проводиться лікування підшлункової залози лікарськими препаратами.

Народні засоби

Якщо орган травний системи запалився, почав хворіти, погано функціонувати, полегшити загальний стан і прискорити процес одужання можна підручними способами. Народне лікування підшлункової залози не зробить негативного впливу на інші системи організму, може застосовуватися дітьми і навіть вагітними. Ознайомтеся з деякими ефективними рецептами:

  1. Благотворно впливає на орган картопляний сік. Для його приготування потрібно сирі овочі натерти на тертці, віджати рідину, використовуючи звичайну марлю. Приймати за пару годин до їжі по 100 р.
  2. Підтримати стан хворого, зменшити біль здатні деякі рослини, наприклад, топінамбур. Необхідно щодня відкопувати по 1 бульбі і з'їдати в свіжому вигляді.
  3. Знизити кислотність шлунка, перешкоджати утворенню жовчних каменів може прополіс. Його потрібно розрізати на частини, розжовувати близько години, потім випльовувати.

Овес

Цей цінний продукт рекомендований для вживання під час гострої фази, для відновлення організму після голоду. Якщо немає нападів хвороби, корисно їсти розсипчасту кашу, биточки, котлети, приготовлені з злаку. Овес для лікування підшлункової залози ефективний у вигляді відвару. Він допомагає швидко очистити протоки, купірувати біль. Корисний еліксир для лікування органу готується так: закип'ятити склянку зерен у літрі води, вилити відвар у термос, залишити настоятися. Пити його щодня по ½ склянки.

Трави

Якщо не знаєте, як відновити підшлункову залозу безпечними методами, спробуйте трави. Дуже активно використовується людьми розторопша, здатна посилити регенерацію пошкоджених клітин, поліпшити апетит, зняти болі. Рецепт відвару з неї: порубати коріння, листя, залити окропом (4 ложки), дати настоятися. Пити на добу за ¾ склянки – 3 рази. Є й інші корисні трави для підшлункової залози, наприклад, родіола рожева, гіркий полин, безсмертник, петрушка.

Також читайте: харчування при панкреатиті підшлункової залози.

Відео

Як лікувати підшлункову залозу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!