Асцит при цирозі печінки - лікування і дієта. Скільки живуть з асцитом при цирозі печінки

Один або декілька негативних факторів, наприклад, гепатит, споживання алкоголю, деякі лікарські засоби, отруйні речовини, чинять руйнівний вплив на печінку. Асцит при цирозі є негативним ускладненням, яке поступово проявляється, вказує на занедбаність хвороби, має несприятливий прогноз.

Чому накопичується рідина в черевній порожнині

З-за процесу відмирання печінкових клітин, розростання сполучної тканини відбувається руйнування кровоносних судин органу. Хвора печінка не здатна очищати необхідну кількість крові. З-за цього тиск портальної венозної системи поступово підвищується, організм забруднюється токсичними продуктами обміну. Внаслідок зменшення печінкового кровотоку відбувається просочування плазми з крові крізь стінки судин, яка скупчується в черевній порожнині. Це стає початком розвитку асциту.

Ознаки асциту

Визначити точно, що у пацієнта розвивається асцит при цирозі печінки, можна тільки при накопиченні 1 л рідини. Вона стерильна, не містить патогенних мікроорганізмів, має 2,5% білка, прозорий колір з жовтуватим відтінком. Живіт поступово збільшується, відвисає, стає напруженим. Під час постукування пальцями виходить тупий звук. Виявляється і флюктуація: при толчкообразной пальпації відбувається хвилеподібний рух рідини всередині.

Ще один частий симптом – кровотеча вен стравоходу. Можуть спостерігатися також поверхневі венозні колатералі при збільшенні об'єму живота. Хворий може скаржитися на порушення пам'яті, тяжкість у шлунку, збільшення маси тіла, набряки ніг, рук. При сильному асциті перебіг хвороби характеризується:

  • розширенням вен;
  • розвитком грижі;
  • сильним здуттям живота;
  • выпученным пупком.

Як класифікують асцит черевної порожнини

Хвороба має класифікацію стадії розвитку і типу. Ці фактори визначають, як пацієнта будуть лікувати, скільки того залишилося жити. За кількістю накопиченої рідини виділяють 3 стадії:

  1. Менше 3 літрів. Зовнішні симптоми не надто помітні, визначається цей етап на ультразвуковому обстеженні або за допомогою лапароцентеза (діагностичний прокол). При виявленні стадії високий прогноз одужання.
  2. Більше 3 літрів. Змінюється форма живота, але черевна стінка все ще не розтягнута, рух діафрагми залишається незмінним. Спостерігаються ознаки ниркової недостатності, можуть проявлятися симптоми порушення вищої мозкової діяльності, яка називається печінковою енцефалопатією.
  3. Від 10 до 20 л. Збільшений живіт заважає хворому, з'являються утруднення при диханні, виникає порушення серцевої діяльності. Людина відчуває постійну втому, набрякає тіло.

Окремо асцит ділять на рефрактерний і нерефрактерный. Останній випадок лікуванню не піддається, а перший реагує на терапію. Виділяють 3 групи асциту при цирозі печінки. Поділ відбувається за характером поведінки рідини:

  1. Напружений. Лікуюча терапія не допомагає, кількість рідини зростає.
  2. Стаціонарний. Від рідини вдається позбутися, якщо лікувати консервативним методом.
  3. Транзиторний. Лікувати легко, використовуючи ефективні методи.

Як лікують скупчення рідини в черевній порожнині

Основний напрямок терапії при даному захворюванні – видалення рідини з черевної порожнини, запобігання розвитку цирозу. На сьогоднішній день доведеного ефективного лікування захворювання немає. Всі кошти, які прописує лікар, впливають тільки на симптоми хвороби, які позбавляють від першопричини хвороби: алкогольної або іншої інтоксикації, вірусу, аутоімунних процесів. Це допомагає поліпшити прогноз, уповільнити перебіг захворювання. Частим вирішенням стає пересадка печінки, що зобов'язує все життя дотримуватися иммуноподавляющей терапії.

Медикаментозне лікування цирозу печінки з асцитом

Як правило, хворому призначаються діуретики (Етакринова кислота, Фуросемід, Спіронолактон), коли необхідно лікувати асцит при цирозі печінки. Чоловік зобов'язаний контролювати кількість випитої води, але реальна ефективність сечогінних засобів незначна. Важливим фактором курсу лікування печінкової недостатності, часто супроводжує асцит, стає регулярний стілець (мінімум 2 рази за добу), профілактика закрепів. Для цього призначають проносне, приміром, Дюфалак.

Дієта при цирозі печінки з асцитом

Важливим аспектом лікування є дієта при асциті. Харчування відноситься до консервативного методу терапії і може зупинити подальший розвиток захворювання. Цироз буває двох видів: компенсований і декомпенсований. Для них існують різні рекомендації. Харчування при цирозі печінки з асцитом призначається різний – у залежності від виявленого типу недуги.

Компенсований

Печінка при компенсованому типі здатна утилізувати аміак при синтезі сечовини. Хворому необхідно включити в меню більше продуктів з вмістом білка. За добу його слід отримувати не менше 140 р. Велика кількість амінокислот, речовин, що перешкоджають синтезу ТАГ і допомагають синтезувати фосфоліпіди, полегшить стан. Необхідний для поповнення меню білок знаходиться:

  • у кисломолочних, молочних продуктах;
  • рибі;
  • яєчному білку;
  • гречаній крупі;
  • пісній яловичині.

Декомпенсований

В даному випадку в крові знаходиться багато амінокислот, характерна аміноацидурія (виведення корисних білкових сполук з сечею). Стан людини може бути близьким до коматозного. Меню дієти не повинно бути багате білком, не більше 30 г за добу. Це важливий фактор, тому що при розвитку стану печінкової коми білок завдасть додатковий шкоди організму. Найбільш прийнятними вважаються дієтичні столи під номером 5 і 10.

Пункція черевної порожнини

Коли консервативна терапія, правильне харчування не дають необхідного ефекту, хворого частина рідини можуть видалити за допомогою пункції. Процедура відбувається таким чином:

  • товстою голкою пацієнту проколюють черевну порожнину між лобком і пупком;
  • відсмоктують накопичилася рідина;
  • для припинення прогресування асциту призначають дієту, діуретики;
  • для відновлення норми білка прописують внутрішньовенне введення альбуміну.

Відео: рідина в черевній порожнині при УЗД

Цироз печінки. Асцит або як "плавають" органи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!