Як вивести пляму від червоного вина з різних видів тканини - хімічні і народні засоби

Відіпрати пляму від червоного вина складно, тому що до складу напою входять натуральні фарбувальні пігменти-антоціани. Чим довше вони проникають в тканину, тим складніше їх позбутися. Перш ніж приступити до виведення плями, потрібно врахувати тип тканини, на якому поставлено забруднення, а ще свіже воно або застаріле.

Екстрені заходи по виведенню плями від червоного вина

Не намагайтеся терти забруднення, так воно сильніше вбереться в волокна. Як тільки ви помітили червону пляму від вина, відразу приступайте до її виведення, особливо якщо на вас в білий одяг. Можна використовувати підручні засоби. Візьміть на замітку наступні рекомендації:
 
  • Приготуйте 2 тканинні серветки. Першу підкладіть під пляму, а другий промокніть зверху. Не розтирайте винний слід, так він сильніше в'їсться у волокна тканини.
  • Посипте пляму дрібною сіллю. Вона повинна щільно покрити поверхню плями на 1--2 хв. Проробіть маніпуляцію кілька разів, поки сіль не перестане намокати. Вона сповільнює проникнення фарбувального пігменту в тканину і вбирає вологу. Слід від червоного вина повністю не виведеться, але в перспективі легше відіпрається.
  • Потріть підсушене серветкою забруднення від вина часточкою лимона і знову промокніть. Повторюйте процедуру кілька разів до повного виведення плями.

Виведення слідів на різних тканинах

Перед тим як прибрати пляма від червоного вина, зверніть увагу на вигляд тканини. Способи позбавлення від подібних забруднень на вовну, бавовну, льон, капроні, шовку, білої і кольорової тканини розрізняються. Після використання будь-якого засобу оброблену річ потрібно випрати в теплій воді з використанням порошку без кольорових гранул. Найдієвіші методи виведення забруднень:

  • Відіпрати червоне вино з білої тканини можна з допомогою нашатирного спирту або перекису водню. У першому випадку в таз з водою додайте 1 ч. л. розчину аміаку, замочіть в ньому річ і почекайте 30 хв. Якщо ви вирішили використовувати перекис, то нанесіть її на червоне забруднення, залиште на 10 хв.
  • Льон і бавовняну тканину позбавити від червоних винних плям можна кількома способами. Зробіть слабкий блідо-рожевий розчин марганцівки, змочіть їм пляму, потім розчиніть в склянці води 1 ложку перекису водню, залийте цією сумішшю забруднення, потріть залишки винного сліду губкою. Другий метод передбачає використання молока. Просочіть їм пляма на 10 хв, потім виперіть господарським милом. У третьому випадку розчиніть у літрі води 3 ст. л. соди, рясно змочіть сумішшю забруднення.
  • З вовни виводите пляма винним спиртом і гліцерином змішаних в рівних пропорціях. Візьміть кожного інгредієнта по столовій ложці, нанесіть суміш на забруднення, ретельно потріть його від краю до центру. Через 4 години прополощіть річ холодною водою, роблячи акцент на колишній кляксе.
  • Для виведення плями від червоного вина з шовку, капрону і нейлону змішайте в стакані води 15 мл рідкого мила, 30 мл горілки, 4 краплі нашатирю. Губкою, змоченою цим розчином, потріть забруднення кілька разів, періодично промиваючи пляму прохолодною водою. Є й інший спосіб: 1 ст. ложку столового оцту розчинити в склянці води і поливати цією рідиною забруднення до повного зникнення.
  • Винні плями з кольорової тканини можна вивести сумішшю 1 яєчного жовтка і 20 мл гліцерину. Нанесіть суміш на забруднення губкою або ватним диском, дайте полежати 3 години, потім промийте теплою водою і заперіть слід від червоного вина господарським милом.
  • Видалити пляму з джинси та інших міцних тканин можна окропом. Натягніть річ над ємністю і лийте на забруднення гарячу воду до повного розчинення плями.

Позбавлення від застарілих плям

Чим старше пляма, тим важче позбутися від нього. Для виведення винного сліду знадобляться агресивні хімічні речовини або їх суміші:

Інгредієнти

Спосіб приготування

Спосіб застосування

Лимонна кислота

Додавши трохи води, зробити густу кашку

Нанести на винне пляма на 20 хв., прополоскати

50 мл рідини для миття посуду, 2 ст. л. нашатирю, 15 мл скипидару

Перемішайте компоненти в невеликому посуді

Просочіть пляму сумішшю, залиште відмокати 15 хв, потім прополощіть і виперіть з пральним порошком

Денатурований спирт, мило господарське

Інгредієнти використовуються окремо

Спиртом просочити забруднення, почекати 1 хв., запрати господарським милом

Пральний порошок без кольорових гранул, плямовивідник, рідина для миття посуду

Змішати інгредієнти в рівних пропорціях

Нанести на винний слід губкою, через 10 хв річ випрати

Відео

Як вивести плями від червоного вина з одягу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!