Кум і кума - хто це: як вибрати хресних батьків

Значення слова Куми з часом втратило свій первинний сенс. Вважається, що такими званнями «нагороджують» родичів, близьких друзів. На Русі ж, з моменту становлення християнства, так називались люди, відповідальні за духовне здоров'я дитини. Для малюка вони ставали хрещеними батьком і матір'ю. Батьки повинні робити усвідомлений вибір, який вплине на життя їх чада.

Хто кум і кума

Кум і кума – воспріємників новонародженої дитини перед хрещенської купіллю. Російська традиційна культура передбачає значиму роль восприємників в житті хрещеника, вважається, що духовний зв'язок між ними сильніше, ніж кровна. З моменту здійснення таїнства хресні батько і мати стають свого роду посередниками між своїм підопічним і Богом. Вони займаються моральним і духовним вихованням дитини. Воспріємників стають близькими людьми по відношенню до фізичних батьків хрещеника. Вони отримують статус «духовні родичі», а по народному – «кум» та «кума».

Кумівство на Русі являло собою певну систему взаємовідносин. Для неї були характерні певні поведінкові норми:

  • стриманість, повага кумів по відношенню один до одного;
  • взаємодопомога;
  • боязнь сварки, яка вважалася гріхом;
  • сприйняття кума і куму, як безпосередніх членів сім'ї;
  • виховання в дітях глибокої поваги до хрещеним.

Історія появи обряду хрещення на Русі

В період становлення християнства в стародавній Русі проводився обряд хрещення над дорослими людьми, які розуміли, для чого здійснюється таїнство. Вважалося, що немовлята не мають гріхів, і їх не треба хрестити. З розвитком православних традицій змінилося і ставлення до цього питання. У сучасному світі хрещення немовлят проводиться після 40 дня життя. У разі тяжкої хвороби дозволено проводити обряд з перших хвилин життя.

Кілька століть вважалося, що хрестити дитину можуть тільки кровні родичі. Це пояснювалося тим, що вони зможуть приділяти багато часу підопічному, перебуваючи в постійному контакті з його батьками. Першими хрещеними для своєї дитини виступали кровні батьки (батько). За останні кілька десятиліть принцип вибору восприємників дещо змінився. Батьки запрошують кумами приятеля, начальника, сусідку по сходовій клітці. Такий підхід не можна назвати правильним, адже хрещені перед Богом несуть відповідальність за дитя.

Родинні стосунки

Багато років у самій церкві йде суперечка з приводу дозволеної ступеня споріднення восприємників по відношенню до хрещеника і один до одного. 211 стаття Номоканона (збірки правил православної церкви, складеного ще в стародавній Візантії) забороняє чоловікові і дружині хрестити одного і того ж малюка. Вони можуть це зробити відносно двох різних дітей з однієї сім'ї.

Але «Настільна книга священнослужителя» 1913 року говорить про те, що «якщо батьки хочуть взяти хрещеними подружжя, це можна зробити. Потрібно подати прохання Правлячого архієрея єпархії, де планується проводитися таїнство хрещення».

Що стосується людей, ще не пов'язаних узами шлюбу на момент проведення обряду, вони не можуть вінчатися після виголошення обітниці біля купелі. Так вважає більшість церковних службовців. У «Настільній книзі священнослужителя» зазначено, що при такій ситуації воспріємників можуть бути обвенчаны з дозволу архієрея». Світські шлюби це питання обходить стороною з причини їх «гріховності».

Рідних брата або сестру можна запросити хрещеними малюка, якщо юнакові виповнилося 15 років, а дівчинці – не менше 13. Почесна роль дозволена тіткам, дядькам, бабусям і дідусям. Головне, щоб восприемник був воцерковлен і мав уявлення про православну віру. Родичі у разі смерті батьків піклуватися про дитину в будь-якому випадку. Тому багато хто намагається взяти в куми не рідних по крові людей, щоб отримати впевненість додаткової опіки над дитиною.

Хто такі куми хрещенику

Звичай брати хрещених для малюка йде своїм корінням до Апостольським переказами. Обряд хрещення передбачає присутність тільки одного хресного. Якщо ж восприємників двоє, то у хлопчика чоловік – хрещений, у дівчинки – жінка. Для свого підопічного вони стають духовними батьками.

До основним духовним обов'язків восприємників відносяться:

  1. Навчання дитини основам християнського віросповідання.
  2. Хресні зобов'язані молитися за своє духовне чадо. Коли малюк підросте, завдання хресних – навчити його основним молитвам, пояснити зміст головних церковних таїнств.
  3. На своєму особистому прикладі хресні повинні показувати дитині прояв християнських чеснот – доброти, милосердя, любові.
  4. Духовні батьки зобов'язані підготувати підопічного до подружнього життя, навчити премудростям побуту, допомагаючи матеріально.

Таїнство хрещення

Кілька століть хрещення вважалося церковним таїнством. На ньому були присутні тільки священик, хресні і дитина. Останні 10-15 років у храмі збираються всі бажаючі. Відповідно до законів РПЦ, воспріємників стають духовними родичами для хрещеника і його батьків після виголошених біля купелі обітниць.

Під час важливої події хресні приносять немовлят на руках. До занурення в купіль хлопчика може носити хрещена мати, дівчинку – хрещений батько. Після триразового обмивання дитини бере восприемник однакового з ним статі. При цьому в його руках повинна бути чиста пелюшка для витирання малюка. Хресні зобов'язані знати основну молитву православних християн – Символ віри. Від особи хрещеника воспріємників дають обітницю зречення від Сатани.

Потім дитини нарікають ім'ям святого, який народився приблизно тоді, що і малюк. Воцерковлених хлопчиків заносять у вівтар і кланяються престолу. Немовлят обох статей прикладають до ікон Божої Матері та Спасителя. В кінці таїнства кровний батько здійснює три земні поклони в бік священика і бере дитину на руки.

Обов'язки хрещених

При проведенні обряду хрещення дитини на восприємників накладаються певні зобов'язання:

  1. Причастя і сповідь перед початком таїнства. Хресні повинні вступати в роль духовних наставників з чистими помислами.
  2. Хрещений батько повинен придбати в подарунок натільний хрест своєму підопічному.
  3. Хрещена мати повинна приготувати хрестильне рушник і одяг для малюка. Ці речі в подальшому використовують тільки у разі хвороби дитини – вкривають його рушником або одягають речі з залишками хрещенської води.

Як правильно вибрати кума і куму

Є кілька рекомендацій щодо того, як правильно вибрати своєму малюкові людей, які дійсно будуть прикладом для нього:

  1. Вибирати хресних необхідно, виходячи з моральних якостей людини, її духовного розвитку.
  2. Воспріємників повинні мати можливість спілкуватися з хрещениками хоча б 2-3 рази за тиждень, щоб наставити на правильний шлях.
  3. Слід пам'ятати, що з кумами батькам доведеться спілкуватися багато і постійно, разом відзначати свята, миритися з якимись вадами.
  4. Хрещеними вибирають людей, які готові любити малюка, віддавати йому не тільки свій час, але і дарувати частинку душі, щастя істиною віри.

Кого не можна брати в куми

З приводу подружніх пар і тих, хто планує ними стати, однозначної думки в питанні придатності на роль сприйменником, немає. Але духовенством чітко визначений перелік осіб, яким заборонено стає хрещеними та кумами:

  • фізичні батьки малюка;
  • монахи, монахині;
  • юнаки віком до 15 років;
  • дівчатка віком до 13 років;
  • жінки в період менструації
  • люди з відхиленнями у психіці;
  • сектанти, іновірці.

Відео

Хресні батьки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!