Габардин - що за тканина, її властивості, склад та які вироби шиють з матеріалу

Сьогодні, коли величезний вибір тканин, недосвідченому людині в цьому різноманітті легко заплутатися. Часто в магазинах одягу або текстильних виробів покупці задають питання: "Габардин – що за тканина така?" І, почувши від продавця опис (не пропускає вологу, зберігає тепло, не мнеться, м'яка, легка), вирішуються на покупку габардинового пальто, плаття, костюма або штор. А адже строго кажучи, габардин - це назва не тканини, а способи її виготовлення. Весь секрет - в техніці виробництва: особливому переплетенні ниток, їх товщині, ступеня прилягання.

Що таке габардин

Часто габардиновий матеріал використовується для виготовлення верхнього одягу. Роблять його з вовняної пряжі. Для виготовлення пряжі застосовується переважно тонка вовна овець-мериносів. Волосся їх відрізняються тим, що вони набагато тонше, м'якше і легше, ніж у звичайних. Однак габардин можуть виготовляти і з іншої сировини: хімічні, шовкові, бавовняні волокна.

Історія виникнення

У місті Бейзингстоук був заснований відомий бренд Burberry. У 1879 році Томас Бербері придумав унікальну тканина, яка не промокала, тому що її просочували водовідштовхувальним розчином. Вона користувалася величезним попитом, була дуже актуальна в умовах англійських дощів. Цей матеріал був першим, який дійсно рятував від негоди, він вважався всесезонної тканиною. Однак справа не тільки в сировині, яка використовується для виробництва габардину, але і тип переплетення ниток.

Опис

Спочатку матеріал робився тільки з вовни, без яких-небудь додавань інших компонентів. Однак зараз технології більш досконалі, тому з'явилася можливість робити цю тканину з синтетики, бавовни або шовку. Властивості матерії можуть відрізнятися, але залишаються головні властивості габардину: міцність, щільність, стійкість до вологи. Є габардин-стрейч, який відрізняється можливістю розтягуватися і набувати форму, яка потрібна для конкретної фігури.

Зовнішній вигляд

Основна відмінність матеріалу – це його рельєф, який помітний з лицьової сторони. З вивороту гладка тканина. Зовнішній вигляд дозволить покупцеві визначити, що за матеріал перед ним. З першого погляду можна зрозуміти приблизний склад: шерсть робить полотно матовим, а синтетичні нитки надають блиск, який буде інтенсивніше в залежності від відсотка їх змісту.

Особливості переплетення ниток качка й основи

Відмінною особливістю габардину є спосіб виробництва – незвичайне плетіння. Всі нитки сплітаються один з одним по діагоналі, при цьому дотримується кут у 45-63 градуси. Завдяки такій технології на тканині з'являються діагональні смужки. При цьому нитки основи скручені вдвічі і вони тонше, ніж додаткові – качка, які одинарні. Фарбується матерія в різні кольори. Популярним, особливо привабливим є габардин-меланж, в якому нитки основи і качка пофарбовані різними відтінками.

Склад

Габардин може складатися з волокон різного походження, від чого буде залежати сфера його використання і основні характеристики. 100% вовна підходить для виготовлення пальто: куртки, легенів. Часто з такої тканини шиють костюми та офіцерське обмундирування. Крім того, що вовняна габардиновая одяг не пропускає вологу, вона ще дуже тепла. Вітер майже не проникає крізь неї, тому верхній одяг особливо популярна в місцях з суворим кліматом. На виробах виразно видно візерунок-рубчик.

Напіввовняної тканиною називається така, в яку додають синтетичні волокна або віскозу. Також можна зшити з габардину, що має у своєму складі інші волокна, верхній одяг, дрібні рубчики добре помітні. Відсоток вовни має бути вказано на етикетці або бирці, якщо цього немає, то необхідно уточнювати у продавця. Такі вироби трохи дешевше, ніж чисто вовняні, тому покупець повинен це враховувати. Близький до напіввовняної змішаний тип. У ньому будуть поєднуватися відразу кілька різновидів волокон: від вовни до синтетики.

Поліестеровий габардин дешевий, часто його використовують початківці швачки, щоб навчитися майструвати одяг. З таким матеріалом легко працювати, його не шкода зіпсувати, якщо щось пішло не так. Шиють з поліестеру спецодяг, спідниці і брюки. Тканина гладко, рубчик розглянути можна, якщо дуже наблизитися до матеріалу.

Шовк – дуже витончена, тонка тканина. Вона приємна, легка. Її використовують для виготовлення білизни, суконь, кофтинок і т. д. шовкового Волокна габардину складаються з декількох компонентів, які повинні бути в певному процентному співвідношенні:

  • 18 амінокислот, калій, натрій – близько 2%;
  • віск і жир – до 3%;
  • серицин – 16-40%;
  • фіброїн – 50-80%.

Бавовна завжди представляється найкращим матеріалом для одягу, яка безпосередньо стосується тіла. Такий габардин має рослинне походження: роблять бавовняні волокна з насіння бавовнику. Тканина м'яка, легка, тонка, на відміну від, наприклад, грубого лляного матеріалу. Незабарвлена матерія має кремовий відтінок. З габардину на основі бавовни роблять сукні, спідниці, блузки, літнє пальто, постільна білизна.

Якими властивостями володіє тканина

Габардин і візуально, і за складом відрізняється від інших матеріалів. Серед основних властивостей виділяються:

  1. Присутній рельєфний візерунок, який розташований по горизонталі (рубчик). Якщо тканина вовняна, то рельєф сильно помітний, а якщо синтетична, то він майже не помітний.
  2. Легка і м'яка тканина.
  3. Щільна, має водовідштовхувальне просочення.
  4. Тримає форму без деформації, після прання не розтягується.
  5. Легко піддається пранню, розгладжується без додаткових зусиль.

Що шиють з габардину

З габардиновой тканини шиють речі дуже широкого діапазону: від нижньої білизни до верхнього одягу (в тому числі деяких видів офіцерською) і предметів текстильного інтер'єру. Для верхнього одягу важливі непроникність вологи і вітру, збереження тепла. Повсякденні і навіть вечірні сукні цінуються за їх м'якість, комфорт і універсальність. Ділові костюми не мнуться і відразу надають власникові презентабельний вигляд. А предмети декору будуть зберігати свою форму при будь-якому механічному впливі.

Верхній одяг

Дуже поширена верхній одяг з габардиновой тканини. Причому вона виготовляється частіше з чистої вовни, допускається невелике додавання волокон іншого походження. Пальто чи куртка з такого матеріалу, дуже міцні, призначені для тривалої експлуатації. Їм не страшні ні вітер, ні дощ, ні бруд. Чиститься габардин легко, не деформується, не вимагає великого відходу. Особливо популярні непромокальні плащі і пальто.

Діловий одяг

Ще один варіант використання габардиновой тканини – це пошив костюмів. В основному ділові костюми шиються з неї. Це пояснюється тим, що матеріал не мнеться, дуже міцний, еластичний. Сидячи в задушливому офісі, людина мало пітніє, відчуває себе комфортно. Якщо в приміщенні прохолодно, то тепло габардинового піджака зберігається добре. На вулиці навіть у вітряну і дощову погоду людина не буде відчувати дискомфорт.

Жіночі сукні з меланжу

Дуже м'яка і комфортна меланжева тканина. Вона часто використовується для пошиття жіночих повсякденних нарядів, у тому числі і суконь. У такому одязі комфортно ходити на роботу, можна відчувати себе комфортно весь день, до того ж не боятися, що вона деформується, помнеться. М'якість і легкість забезпечує габардиновой меланжевої тканини велику популярність у представниць прекрасної статі.

Пошиття спецодягу

Ще одним популярним напрямком є пошиття спецодягу. В більшості випадків використовуються синтетичний або бавовняний види. Синтетика приваблює тим, що вона дешева, практична, не мнеться. Однак як будь-яка штучна тканина, вона погано пропускає повітря і здійснює теплообмін. Бавовняні вироби в цьому плані виграють, проте за ціною вони трохи дорожче.

Штори і предмети декору

З цієї тканини шиють штори і предмети декору приміщень. Габардиновые штори хороші тим, що не сильно мнуться після прання. Крім того, габардин погано пропускає світло, тому в сонячний день можна спокійно відіспатися після безсонної ночі або в період обіднього сну, якщо штори висять в дитячій кімнаті. Перевага матеріалу стосовно різних текстильних предметів інтер'єру полягає в тому, що він не мнеться, не деформується, не піддається механічним впливам, речі легко чистити у разі забруднення. Ще матерія використовується для оббивки меблів.

Плюси і мінуси матерії

При всій широкій поширеності габардину з мінусів можна виділити тільки один: найвища сипучість матеріалу. Якщо тканина пошкодили, то вона буде руйнуватися і далі. Це пов'язано з технологією створення. Щоб перешити гудзик, необхідно проявити вправність, робити це акуратно. Однак матеріал все ж затребуваний, тому що володіє великою кількістю плюсів:

  1. Міцні, зносостійкі вироби, можуть служити довгі роки. Власники такої речі відмовляться від неї тільки тоді, коли вже пройшла мода на такий фасон, і пора оновлювати гардероб.
  2. Добре зберігає форму, лягає на фігуру, може драпіруватися, утворюючи красиві складки.
  3. Пропускає мало світла.
  4. Практично не пропускає вологу.
  5. Добре вентилюється, тому не буде парникового ефекту.
  6. Матерія тактильно приємна.
  7. Механічні дії не страшні, не мнеться.
  8. Не тягнеться після прання не деформується.
  9. Не потрібен особливий підхід у догляді за речами.

Догляд за виробами

За габардином потрібно доглядати по-різному в залежності від складу. Вовняні вироби, наприклад, краще віддавати в хімчистку, довіряючи догляд за ними професіоналам. Синтетичні речі перуть в машинці, використовуючи щадний режим. Можна прати і руками. Гладити рекомендується не гарячою праскою, а теплим. Є інший варіант: прасувати гарячою праскою, але постелити на тканину марлю. Точна допустима температура підбирається в залежності від складу матеріалу, що буде зазначено на етикетці.

Тканина-габардин - фото

Відео

Огляд тканин

Відгуки

Алевтина, 35 роківВже довгий час віддаю перевагу габардиновым тканин поряд з багатьма іншими. Навіть якщо купую бавовняну кофту, прагну знайти зроблену за особливою технологією. Такі речі служать набагато довше інших, зручні в носінні, регулює теплообмін. Вони приємні до тіла: м'які і легкі.
Антоніна, 53 рокиВ юності мама купила мені пальто з вовняної габардиновой тканини. Я його носила 5 років, потім воно стало мало, і мені довелося від нього відмовитися. Однак це пальто потім носила моя молодша сестра, а воно все ще залишалося в хорошому стані. З тих пір верхній одяг для себе і своєї сім'ї я купую з габардину, жодного разу він мене не підводив.
Ольга, 55 роківЯ вже 35 років займаюся швейною справою, зараз працюю з різними видами тканини, люблю вирішувати складні завдання в професійному плані. Починала як раз з синтетичного габардину. В моєму місті його було легко дістати, та й коштував недорого порівняно з багатьма іншими. Завдяки тренуванні на цьому матеріалі, я швидко виріс як професіонал.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!