Характеристика та застосування оцтової кислоти

Це один з базових продуктів, одержуваних у процесі промислового органічного синтезу. Оцтова кислота не має кольору, але відрізняється специфічним запахом і смаком, її отримання здійснюється за допомогою окислення певного альдегіду; з-за своїх хімічних властивостей, вона здатна заподіяти істотної шкоди людині, тому рідина використовується лише у формі водних розчинів. Більше половини виробленого продукту витрачається на виготовлення полімерів, а також похідних вінілацетату та целюлози.

Що таке оцтова кислота

Це синтетичний продукт, утворений шляхом бродіння етанолу і вуглеводів або після природного скисання сухих винних сортів. Этановая кислота бере участь в обмінних процесах, що здійснюються в організмі людини. Кислу рідину, крім того, використовують для приготування консервів, маринадів. Певні властивості продукту роблять його незамінним у безлічі хімічних сполук, засобах побутового значення.

Формула

До складу оцтової кислоти входить оцет 3-9% оцет і 70-80% оцтова есенція. Солі та ефіри продукту називаються ацетатами. Звичайний оцет, який використовується в кулінарії, містить яблучну, аскорбінову, оцтову і молочну кислоти. Щорічно в світі виробляють близько 5 мільйонів тонн этановая кислоти. Її хімічна формула має наступний вигляд: C2H4O2.

Отримання

З чого роблять оцтову кислоту сьогодні? Для отримання рідини технічного призначення використовується деревне чорний порошок, який містить велику кількість смолистих речовин. Самим вигідним хімічним способом отримання продукту є окислення этаналя або ацетальдегіду, який в промисловості одержують або за допомогою гідратації ацетилену з солями ртуті (метод називають реакцією Чугаєва) або ж окисленням етилового спирту над розжареною міддю. Ацетальдегід самостійно окислюється киснем і перетворюється в оцтову кислоту.

Розчин оцтової кислоти транспортується на різні відстані в автомобільних чи залізничних цистернах, вироблених із спеціальних видів нержавіючих сталевих матеріалів. На складах рідина зберігається в герметичних контейнерах, контейнерах, бочках під навісами або в спеціальних приміщеннях. Заливати і зберігати кислоту в полімерній тарі допускається максимум протягом одного місяця.

Концентрація

Розчини оцтової кислоти, які застосовуються харчовою промисловістю, побутової кулінарії, консервації, називаються оцтом і оцтовою есенцією. Абсолютна концентрована кислота називається крижаний, оскільки при замерзанні вона перетворюється на масу, що нагадує за структурою лід. Різна концентрація оцтової кислоти обумовлює наступну класифікацію продукту:

  • есенція (містить 30-80% кислоти, є компонентом медикаментів від сверблячки, грибків);
  • крижана (розчин 96%, використовується для видалення мозолів, бородавок);
  • столовий оцет (має концентрацію 3, 6 або 9%, активно використовується для побутових цілей);
  • ацетатное речовину (ефір кислоти);
  • натуральний яблучний оцет (має низький кислотний відсоток, застосовується косметологами, кулінарами);
  • бальзамічний оцет (настояний на певних пряних рослинах кухонна продукт).

Властивості

Прозора рідина володіє різким запахом, має щільність 1,05 г/см2. Фізичні властивості оцтової кислоти обумовлюють її замерзання при температурі 16,6 градусів, при цьому субстанція набуває вигляд прозорих кристалів, що нагадують лід (з-за цього концентровану кислу рідину називають крижаною). Кислота має здатність активно поглинати вологу з повітря, вона може нейтралізувати основні оксиди і гідрати, і, крім того, витісняти з вуглекислих солей вуглекислоту.

Вплив оцтової кислоти на організм людини

Оцтовий продукт зарахований до речовин з третім класом небезпеки з-за своєї займистості і небезпечного впливу на організм. При будь-яких роботах з субстанцією фахівці використовують сучасні засоби захисту (протигази). Навіть добавка в їжу Е-260 може бути токсичною для організму, проте ступінь її впливу залежить від концентрації та якості продукту. Небезпечний вплив оцту на організм можливо при кислотності вище 30%. Якщо концентрована субстанція буде взаємодіяти з шкірою/слизовими оболонками, на тілі проявляться сильні хімічні опіки.

При розумному використанні засоби, оцет допоможе усунути багато захворювання і косметичні дефекти. Так, оцтовий продукт застосовується для лікування застуди та ревматизму в якості препарату для розтирання. Кисла рідина, крім того, чинить бактерицидний ефект: натуральний антисептик допомагає знищити грибки та іншу патогенну флору при ангіні, фарингіті, молочниці. Корисний оцет для волосся, оскільки є відмінним засобом проти лупи. Для шкіри рідину використовують при косметичних обгортаннях і як засіб проти свербіння після укусу комах.

Передозування

Вплив оцтового продукту на організм людини нагадує вплив азотної, сірчаної або соляної кислот, при цьому головна відмінність полягає в поверхневій вплив оцту. Смертельною для людини дозою продукту є 12 мл: це кількості дорівнює приблизно склянки столового оцту або 20-40 мл есенції. Оцтові пари при попаданні в легені стають причиною розвитку пневмонії з ускладненнями. Інші симптоми передозування – це:

  • геморагія печінки;
  • некроз тканин;
  • опік внутрішніх органів;
  • виразка органів ШКТ;
  • нефроз з супутнім відмиранням ниркових клітин.

Застосування оцтової кислоти

Кисла рідина широко застосовується в різноманітних сферах. Вона незамінна для фармакології, оскільки служить компонентом аспірину, фенацетину і інших лікарських препаратів. Під час нітрування ароматичні аміни NH2-групи захищаються шляхом введення ацетильной групи СН3СО – це теж поширена реакція, в якій бере участь оцет. Важливу роль продукт грає при виробництві ацетону, ацетилцелюлози, різних синтетичних барвників.

Без продукту не обходиться виготовлення різної парфумерії і негорючих типів плівок. Часто кислу рідину використовують у харчовій промисловості, у ролі добавки Е-260. При цьому без оцту не обходиться побутова кулінарія та консервування. При фарбуванні основні види солей кислоти виконують функцію спеціальних протрав, забезпечуючи міцну зв'язок текстильних волокон з барвником. Оцтові солі часто використовуються для ліквідації найбільш стійких рослин-шкідників.

В медицині

У фармакології і медичної сфері рідина застосовується як основа лікарських засобів, наприклад ацетилсаліцилової кислоти (аспірину). Крім того, з неї отримують оцтовокислі солі свинцю та алюмінію, які виконують роль в'яжучих засобів і використовуються для лікування запальних процесів різної етимології. Оцет має жарознижувальну, протизапальну, болезаспокійливу дію, тому він використовується при головному болю, пропасниці, невралгії та ін

Кисла субстанція часто комбінується з іншими лікарськими засобами в народній медицині для лікування багатьох патологій – поліартриту, лишаїв, ревматизму, педикульозу, алкогольного отруєння, бородавок, радикуліту, пр. Приклади застосування продукту:

  1. Обтирання при високій температурі. Краще використовувати рисовий, яблучний або винний натуральний оцет, але можна взяти і звичайний столовий (6 або 9%). На 0,5 л теплої води слід додати 1 ст. л. оцту, перемішати склад, після чого використовувати для розтирань.
  2. Засіб від атеросклерозу. З 4 головок часнику і 5 лимонів потрібно вичавити сік, змішати компоненти з 0,5 л меду і 50 мл оцту (яблучного). Приймати відвар потрібно по 1 ст. л., змішавши з ½ ст. води, тричі за добу. Курс терапії становить 3 місяці.

У косметології

Свою ефективність продукт показав при боротьбі із зайвою вагою і в'ялістю шкіри. Курс обгортань з оцтом дозволяє практично повністю усунути целюліт. Крім того, відомо про застосування рідини для лікування прищів, вугрів і лупи: такий результат досягнуто завдяки бактерицидним властивостям оцту. Приклади застосування продукту:

  1. Оцтовий пілінг. Складену в декілька шарів марлю, занурюють в злегка підігрітий винний оцет (попередньо потрібно зробити прорізи для очей та губ). Компрес поміщають на обличчя на 10 хвилин. Після зняття матеріалу ще годину треба ходити, не вмиваючись. Після цього потрібно взяти серветку або губку середньої жорсткості, протерти нею обличчя, після чого вмитися прохолодною водою.
  2. Засіб проти мозолів. Слід змішати 1 літр теплої води, 0,5 ст. яблучного оцту і 1 ст. л. харчової соди. Ноги парять не менше 15 хвилин, після за допомогою пемзи відмерлі тканини легко знімаються.

Відео

Оцет. Отрута чи їжа? Шкода оцту. Е260

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!