Як забрати машину зі штрафстоянки

Багато водіїв стикалися з евакуацією транспортних засобів з-за порушення різних правил руху. В таких випадках не варто втрачати час, адже стоянка, на яку відвезли машину, є платною. Порядок викупу автомобіля пов'язаний з низкою проблем, особливо якщо евакуювали її разом з документами.

Як знайти машину на штрафмайданчику

Дуже неприємною ситуацією для господаря є затримання автомобіля і евакуація його на платну стоянку. Застосовуються подібні заходи щодо автолюбителів з різних причин. Але особливо неприємно, коли транспортний засіб відвозять у відсутності власника. Як правило, таке трапляється, коли водій залишив авто там, де не можна пакуватися, в результаті не знайшов його на місці, коли повернувся.

Якщо забрали машину на штрафмайданчик у вашу відсутність, то треба подзвонити за телефоном служби евакуації у вашому місті, щоб дізнатися, на якій стоянці автомобіль. Подальші дії залежать від того, де документи на транспортний засіб. Якщо папери у водія з собою, то слід відправитися у відділення ГИБДД, який евакуював машину. Після оплати штрафу потрібно отримати у інспектора квитанцію і дозвіл забрати автомобіль.

Однак набагато частіше документи залишаються в салоні автомобіля, що значно ускладнює процес пошуку і повернення транспортного засобу. В цьому випадку потрібно насамперед відправитися на штрафмайданчик. В присутності власника автомобіля співробітник повинен буде заповнити протокол розтину, після чого можна буде отримати необхідні документи. З паперами потрібно звернутися у відділення ГИБДД, де сплачується штраф і оформляється дозвіл забрати автомобіль.

Дозвіл на видачу автомобіля зі штрафстоянки

Перш ніж забрати свою машину, водієві потрібно зібрати всі потрібні документи. До того як забрати авто зі штрафстоянки, потрібно уточнити питання про те, які довідки потрібні, і здійснити оплату штрафу. На руках у водія має бути наступне:

  • дозвіл на видачу авто з ГИБДД;
  • страховка ОСАГО, в яку вписані дані водія і власника;
  • довіреність, посвідчена нотаріально від власника (якщо машина чужа);
  • квитанція про оплату штрафу.

Хто може забрати машину зі штрафстоянки

Якщо евакуювали машину, власником якої ви є, то не варто хвилюватися. Не обов'язково власник повинен викуповувати авто, адже забирати його за законом має право будь-який громадянин, який допущений до керування даним транспортним засобом. Якщо ваші дані містяться в полісі ОСАГО, то після оплати штрафу, за наявності документів, на підставі дозволу ГИБДД можна повернути машину в той же день.

Як забрати автомобіль зі штрафстоянки

Громадянам, які пройшли через евакуацію транспортного засобу, знайома процедура, як забрати машину зі штрафстоянки. Якщо ж з вами це сталося вперше, то перш за все, варто відзначити, що перші добу транспортний засіб знаходиться під охороною безкоштовно, після чого нараховують платежі за кожну годину. В інтересах водія викупити його як можна швидше і більше не залишати в недозволених місцях.

Процедура викупу авто являє собою наступне:

  1. Усунення причини затримання. Наприклад, якщо у вас прострочений поліс ОСАГО, потрібно продовжити його. Коли транспортний засіб забрали з причини відсутності у водія при собі прав, то обов'язково потрібно з'їздити додому за ними.
  2. Отримання протоколу затримання. Щоб взяти цей документ разом з дозволом на викуп ТЗ зі стоянки, потрібно знайти інспектора, що складав протокол. Якщо евакуація пройшла без водія, то потрібно зателефонувати за номером поліції або звернутися до чергового найближчого відділення ДПС для з'ясування обставин.
  3. Отримання письмового дозволу для викупу ТЗ зі стоянки. Видає папір інспектор ГИБДД після оплати штрафу за незаконну парковку або інше порушення ПДР.
  4. Викуп машини зі стоянки. Отримавши у інспектора зразок письмового дозволу можна вирушати за транспортним засобом на штрафмайданчик.

Вартість стоянки та евакуації автомобіля

До того як забрати машину зі штрафстоянки, господарю доведеться оплатити не тільки штраф за порушення правил дорожнього руху, але і послуги евакуатора зі стоянкою. Скільки коштує знаходження ТЗ під охороною, залежить від регіону, а також його технічних характеристик. Наприклад, московським автолюбителям доведеться заплатити в 2016 році за наступними цінами:

  • 3 000 рублів при обсязі двигуна не більше 80 літрів;
  • 5 000 рублів за двигун, об'ємом 80-250 літрів;
  • 7 000 рублів за транспортний засіб з об'ємом двигуна більше 250 літрів;
  • 27 000 рублів, за вантажну машину.

Важливо пам'ятати, що забирати ТЗ краще відразу після евакуації, або доведеться платити за кожну добу простою 500 - 3000 рублів. При цьому столичне законодавство містить статтю про те, що оплачуються лише повні добу. Варто бути уважніше, перевіряючи правомірність затримання та нарахування штрафів. Крім того, не варто забувати брати квитанції, які можуть знадобитися для уточнення обставин евакуації.

Відео: як повернути авто зі штрафстоянки

Евакуація автомобіля, штрафстоянка. Як забрати автомобіль зі штрафстоянки.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!