Як прискорити роботу комп'ютера за допомогою оновлення драйверів, механічної чистки і заміни запчастин

Усередині системного блоку знаходиться багато деталей, які повинні оптимально взаємодіяти між собою. Від цього фактора залежить працездатність ПК, але не менше значення має оптимізація операційної системи – Windows, macOS або інший. Як правило, проблеми починаються при спробі запуску нових ігор або програм для обробки відео, тому що вони споживають багато ресурсів комп'ютера.

Як прискорити роботу старого комп'ютера

З часом комплектуючі ПК застарівають, нові програми, ігри споживають більше ресурсів і ОС просто не справляється з навантаженням. Можна перевірити потужність ПК за допомогою вбудованого в Віндовс інструменту «Оцінити продуктивність». Це дуже поверхнева діагностика комплектуючих, але вона може вказати на проблемні місця. Для цього:

  1. Запустіть панель управління.
  2. Натисніть на посилання під назвою «Система».
  3. Клацніть по опції «Оцінити продуктивність».

Перевірка займе не більше 5-7 хвилин. У формі списку Winows покаже оцінку основних складових системного блоку: оперативної пам'яті, процесора, відеокарти, жорсткого диска. Максимальна кількість балів – 7.9 (у Віндовс 7, у 10-й версії – 9.9). Перевірка покаже найслабша ланка системного блоку: якщо його замінити, можна прискорити роботу ПК. Пам'ятайте: це тільки поверхнева оцінка працездатності.

Заміна центрального процесора

Кожен рік провідні виробники Intel і AMD представляють нову лінійку своєї продукції. Проводити заміну процесора варто, коли приріст потужності нового «каменю» складе мінімум 30-50%. Брати варіант, який всього на 15-20% краще наявного, немає сенсу, прискорити ПК це не допоможе. При виборі моделі чіпсету не поспішайте: процесор – одна з найдорожчих складових системного блоку.

Деякі моделі можна «розігнати», тобто підвищувати їх продуктивність програмними методами. Творці закладають таку можливість, до прикладу, у Intel моделі маркуються буквою «K» в назву, що вказує на запас потужності. Процедура має свої підводні камені (перегрів, нестабільна робота), тому виконувати її без досвіду не слід, щоб не зламати ПК.

При купівлі процесора обов'язково перевірте, що він відповідає роз'єму на вашій материнській платі. Називається цей параметр Socket, і вони повинні бути ідентичними. Ще один важливий параметр – TPD (енергоспоживання). Материнська плата повинна повністю відповідати заводським вимогам процесора. Невідповідність параметрів може привести до непрацездатності або поломки комплектуючих (гарантія в цьому випадку не буде діяти). Якщо ви сумніваєтеся у виборі, зверніться до продавця-консультанта в магазині.

Додавання оперативної пам'яті

При повільному завантаженні операційної системи, програм і додатків прискорити роботу комп'ютера можна, збільшивши обсяг оперативки. Після завантаження запустіть диспетчер завдань (поєднання клавіш Ctrl+Alt+Del і виберіть потрібний пункт) і подивіться на завантаженість оперативної пам'яті. Якщо вона становить 80-100%, то потрібно додати пару планок (при наявності вільних слотів на материнській планці). Врахуйте купівлі комплектуючих такі параметри як:

  1. Тактова частота вже встановленої оперативки. Вона повинна збігатися. Щоб подивитися цей параметр, скористайтеся програмою Aida64 (має безкоштовний пробний період). Після запуску додатків перейдіть в розділ «Системна плата», натисніть на напис «SPD». Відкриється додаткове меню, де буде вказана тактова частота, наприклад, «2133».
  2. Тип оперативної пам'яті. Зараз є 2 види – DDR3 і DDR4. Різні типи пам'яті в одному пристрої взаємодіяти не будуть.
  3. Таймінги. Параметр вказує на швидкість взаємодії процесора з пам'яттю. Чим вони менші, тим краще. Представлені дані у вигляді декількох цифр прямо на планки оперативки, наприклад: 9-9-9-24. Намагайтеся підбирати додаткову «плашку» так, щоб таймінги теж максимально співпадали.

Заміна старого жорсткого диска

Ще один варіант прискорити роботу комп'ютера – збільшити обсяг вінчестера. Уповільнення ОС відбувається при вичерпанні дискового простору, Windows немає резерву для створення тимчасових файлів, завантаження необхідних даних, і ОС починає «тупити». У цій ситуації є кілька варіантів вирішення проблеми:

  1. Видаліть частину інформації з диска, на якому встановлена ОС.
  2. Якщо перший пункт виконати не виходить, тому що на вінчестері зберігається все потрібне, то можна за допомогою програми Ccleaner підчистити пошкоджені файли. Ця утиліта очищає реєстр, старі дані, які вже не використовуються.
  3. Купіть HDD з великим об'ємом пам'яті. Його можна використовувати як основний або додатковий у зв'язці зі старим.

При бажанні купити новий накопичувач зверніть увагу на швидкість роботи пристрою. Є такий параметр – швидкість обертання шпинделя, який обчислюється в об/хв. Оптимальним для сучасних ПК буде значення в 7200 обертів, якщо стоїть гвинт на 5400 про/хв, то його слід замінити. Якщо ж ви хочете значно прискорити ПК, то потрібно задуматися про придбання ssd-диска – твердотілих накопичувачів. Ціна на них завжди вище, а обсяг пам'яті нижче, але швидкість їх в рази відрізняється. Віндовс завантажується протягом 4-7 секунд.

Установка потужної відеокарти

Ця деталь відповідає за рівень комфорту під час ігор або роботи в графічних програмах. На швидкодію ОС від Microsoft прямо відеоадаптер не впливає, тому, якщо ви не любитель «порубати», то заміна цієї деталі вам не допоможе. При покупці нової відеокарти необхідно звернути увагу на те, чи здатний ваш процесор розкрити її повністю. Існує спеціальний графік від тестерів, де вказана сумісність цих двох комплектуючих. Якщо ви купуєте Топову «відюху», то і процесор вам потрібен з цього ж сегменту, наприклад:

Назва відеокарти

Відповідні процесори

GT 730 / GT 740 або AMD Radeon R7 240/R7 250

AMD A4-A6 і вище.

GTX 1050 Ti/GTX 1060 або AMD RX 470/480/570 /580

AMD Ryzen 3 1200, 1300X/Ryzen 5 1400/1500X

Intel Core i5-6xx0, i5-7xx0,

Intel Core i3-8100

GTX 1060/1070/1080/GTX SLI

AMD Ryzen 7 1700, 1700X, 1800X

Intel Core i5-8400, 8600K

Intel Core i7-6700K, i7-7700K, i7-7700, i7-7740X

Пам'ятайте, що для потужної відеокарти, вам знадобиться Топовий процесор, ігрова материнська плата і мінімум 16 Гб оперативної пам'яті. Швидкодія під час ігор залежить від конфігурації системного блоку, інакше одна з складових буде «обрізати» продуктивність графічного адаптера. Тільки рендеринг (обробка) 3D об'єктів і складної анімації споживає більше ресурсів, ніж сучасні ігрові проекти.

Прискорення комп'ютера за допомогою механічного чищення

Використання комп'ютера в квартирі, де живуть домашні тварини або рідко проводять прибирання, небезпечно забрудненням обладнання всередині системного блоку. Пил осідає на різних частинах і створює ефект «шуби» – акумуляції тепла. Кулери і охолодження не справляються з температурою, вона зростає, і для запобігання перегріву програма знижує тактову частоту процесора. Це викликає уповільнення роботи всієї системи.

Рекомендується мінімум один раз в тиждень знімати бічну кришку і пилососом видувати або збирати пил із устаткування (обов'язково у вимкненому стані). Для чищення кулера рекомендується використовувати балончик зі стисненим повітрям, щоб прочистити лопаті і пластини радіатора. Дно системника можна протерти вологою ганчіркою, щоб зібрати весь осів там сміття.

Викликати ефект уповільнення може пересохла термопаста. Це спеціальна речовина, яка наноситься між центральним процесором і кулером, щоб забезпечити максимальну теплопередачу системі охолодження. З часом вона підсихає (особливо дешева) і перестає виконувати свої функції. Необхідно зняти кулер, стерти за допомогою ватки і спирту старий шар нанести новий. Робити це потрібно не частіше 1 разу на рік при наявності гарної термопасти, і 1 раз в півроку, якщо вона дешева.

Як оптимізувати пк на windows

Комп'ютер може гальмувати навіть при хороших комплектуючих, високої продуктивності. Прискорити роботу windows 7 можна шляхом внутрішньої оптимізації, індексування файлів, очищення від непотрібних служб і сміття в реєстрі. Чим менше «битих», пошкоджених файлів, тим простіше Віндовс вирішувати поточні завдання. Перед початком оптимізації рекомендується зробити файл відновлення (бекап) ОС, щоб можна було повернути все до первісного стану.

Очищення операційної системи

Оптимізація роботи комп'ютера починається з перевірки реєстру. Це база даних, що містить відомості про конфігурації ноутбука або комп'ютера, налаштування ОС, настройки програм. За час використання там скупчуються файли, які вже не використовуються. Прискорити роботу Віндовс можна шляхом їх видалення. Основна складність полягає у визначенні тих даних, які слід видалити. У цьому може допомогти системна утиліта Windows або спеціальна програма Ccleaner. Використовуйте наступну покрокову інструкцію:

  1. Скачайте, встановіть програму очищення. Запустіть і знайдіть розділ під назвою «Реєстр». Натисніть на кнопку «Пошук проблем», процедура займе деякий час (залежить від обсягу інформації на HDD).
  2. З'явиться список файлів, які можна видалити. Натискайте на кнопку «Виправити», перед вами з'явиться пропозиція зробити файл відновлення даних реєстру – погодьтеся. Це допоможе уникнути проблем при випадковому видаленні потрібних файлів.
  3. Залишиться тільки натиснути кнопку «Виправити перевірено», почекати завершення процедури.

Видалення непотрібних програм з автозапуску

Деякі програми після установки у налаштуваннях мають пункт «Запускати разом зі стартом Windows». При запуску комп'ютера вони потрапляють в автозавантаження, створюють додаткові завдання при запуску ОС. Прискорити і оптимізувати роботу комп'ютера можна шляхом відключення непотрібних програм, в яких немає гострої необхідності при старті роботи. Оперативна пам'ять обробляє ці додатки, що може позначитися на швидкодії системи.

Як правило, існує всього 3-4 програми, які гостро потрібні при завантаженні: системні служби Windows, антивірус, драйвер звуку. Всі інші програми ви зможете запустити пізніше при необхідності. Прискорити Віндовс таким способом можна за допомогою 2 варіантів:

  1. Натисніть сполучення клавіш Win+R, відкрийте рядок пошуку і вбийте слово без лапок «msconfig». У верхньому меню знайдіть вкладку «автозавантаження», відключіть всі непотрібні програми.
  2. Запустіть програму CCleaner, зліва знайдіть розділ «Автозавантаження», вимкніть непотрібні програми.

Дефрагментація HDD

Це спеціальна процедура, яка допомагає прискорити роботу системи, шляхом оптимізації інформації на жорсткому диску. Зберігаються файли у спеціальних гніздах на вінчестері, після видалення даних комірки звільняються десь в середині бази пам'яті. Під час роботи відбувається сканування всіх сегментів HDD і більш компактне розташування зайнятих клітинок прискорить ОС. Для цього проводиться дефрагментація. На 10-й версії Windows ця процедура проводиться автоматично самої Віндовс запланованим розкладом. На Віндовс 7 процедура проводиться за наступною схемою:

  1. Зайдіть в «Мій комп'ютер».
  2. Клікніть правою кнопкою миші (ПКМ) на необхідному розділі вінчестера.
  3. Натисніть «Властивості» в новому випадаючому меню.
  4. Клікніть по вкладці «Сервіс».
  5. Знайдіть напис «Виконати дефрагментацію».
  6. На цьому етапі можна виставити розклад для проведення цієї процедури.
  7. Далі потрібно натиснути на відповідний диск і «Виконати дефрагментацію».

Оновлення драйверів пристроїв

За работспособность всіх комплектуючих комп'ютера відповідають спеціальні файли – driver. Він «розповідає», як варто взаємодіяти з тим чи іншим обладнанням: процесор, відеокарта, мишка, клавіатура і т.д. Якщо у вас не відбувається автоматичного оновлення, то прискорення комп'ютера windows 7 можна провести за допомогою скачування свіжих драйверів. У кожної компанії-виробника є офіційний сайт, на якому викладені необхідні файли для скачування.

Переустановка windows

При активному користуванні комп'ютером накопичуються помилки, особливо, якщо часто відбувалася установка або видалення програм. Це призводить до уповільнення роботи операційної системи, а чистка реєстру, дефрагментація вже не допомагають. Кількість сміття в реєстрі значно перевищує норму, а очистити його без шкоди саму ОС вже не виходить. У цьому випадку прискорити комп'ютер допоможе повна перевстановлення Windows.

Оновлення операційної системи тягне за собою повне видалення файлів з диска С. Опціонально ви можете вибрати варіант не чіпати інші томи на вінчестері, якщо він у вас розбито, або ж повністю відформатувати жорсткий диск і заново встановити необхідні програми. Пам'ятайте, що видаляється реєстру, тому встановлені раніше ігри, програми працювати не будуть.

Як правильно вибрати підходящу ОС

Перед перевстановлення Windows необхідно створити завантажувальний диск або флешку. Для цього вам знадобиться образ операційної системи. Існує кілька параметрів для підбору підходящої версії ОС. Якщо встановити на слабке «залізо» ресурсномістких операційну систему, прискорити систему не вийде. Дотримуйтесь при виборі таких рекомендацій:

  1. Встановлювати 7 або 8 версію Windows можна тільки при наявності 4 і більше гігабайт оперативної пам'яті. При меншій кількості віддайте перевагу XP або збільште обсяг оперативки.
  2. Встановлювати версії Vista, Millenium, 2000 не рекомендується зовсім.
  3. При виборі 10-ї версії Віндовс рекомендується встановлювати 32-bit версії при наявності від 4 до 8 Гб оперативної пам'яті, 64-bit – при наявності 8 і вище Гб.
  4. Не завантажуйте аматорські «збірки», які містять додатковий софт. У них часто зустрічаються «дірки», якими користуються зловмисники для злому.

Налаштування BIOS материнської плати

Базова середовище для введення-виведення називається БІОС. З її допомогою можна ще на етапі включення комп'ютера (до завантаження операційної системи) виставити необхідні налаштування для оптимізації взаємодії, роботи різних комплектуючих. Після покупки BIOS налаштований оптимально для стабільної роботи ПК. Користувач при наявності необхідних знань і ресурсів комплектуючих зможе прискорити роботу деяких з них, наприклад:

  • розігнати (підвищити частоту, напругу) процесор;
  • прискорити оперативну пам'ять;
  • провести збільшення швидкості обертання кулерів;
  • при нестачі об'єму відеопам'яті можна частину операцій перекласти на оперативку.

Проводити зміни такого роду треба дуже обережно, при перевищенні значень, система починає працювати нестабільно, відбуваються мимовільні перезавантаження або повне вимкнення. У таких випадках потрібно знову зайти в БІОС і вибрати опцію «Load Optimal Settings». Це допоможе скинути налаштування до заводських значень, відновити стабільний стан ПК.

Як збільшити швидкість роботи комп'ютера

Прискорити операційну систему можна без особливих грошових вкладень. Віндовс підтримує використання USB-накопичувачів для зниження навантаження на оперативну пам'ять, кешування файлів, що допоможе скоротити час обробки запиту. Це рішення проблеми при відсутності грошей на нову планку оперативки або слота під неї на материнській платі. Прискорити роботу системи допомагає технологія ReadyBoost, яка віртуально розширює пам'ять.

Операційна система записує на флеш-накопичувач частина даних, які часто використовуються програмами, для розподілу навантаження. Це прискорює запуск додатків, взаємодія з ними. Для активації функції:

  1. Вставте флешку в комп'ютер.
  2. З'явиться вікно автозапуску, де потрібно вибрати пункт «Прискорити роботу системи, використовуючи Winows ReadyBoost».
  3. Натисніть на пункт «Використовувати цей пристрій».
  4. За допомогою повзунка вкажіть, скільки місця з накопичувача можна використовувати для підкачки даних.
  5. Збережіть зміни, натисніть «Ок».
  6. Не витягуйте флешку з порту.

Відключення невикористовуваних служб

Деякі процеси Windows завантажують систему, але не виконують якихось важливих функцій. Від них можна відмовитися, щоб прискорити роботу комп'ютера. Виконується ця оптимізація системи з наступної інструкції:

  1. Відкрийте панель управління, виставите режим відображення «Дрібні значки».
  2. Знайдіть розділ «Адміністрування», клікніть по ньому і виберіть розділ «Служби».
  3. З'явиться перелік всіх служб, для відключення потрібно двічі клацнути по назві процесу і виставити навпроти «Тип запуску» режим «Вручну».

Список процесів дуже довгий, новачок не зможе самостійно розібратися, що слід відключити, щоб прискорити системи. Ось мінімальний перелік послуг, які можна відключити без шкоди роботі комп'ютера:

  • смарт-карта;
  • віддалений реєстр – це процес навіть потрібно вимкнути, тому що він має деякі «дірки», які пропускають трояни і черв'яки (віруси);
  • сервер не потрібен, якщо комп'ютер не підключений до локальної мережі;
  • диспетчер друку – марний при відсутності принтера;
  • постачальник домашніх груп;
  • браузер комп'ютерів – теж марно без локальної мережі;
  • модель підтримки NetBios – без локальної мережі не використовується;
  • вторинний вхід – необхідний для запуску програм від імені іншого облікового запису;
  • захищене сховище – пам'ять, яка тимчасово зберігає важливі цифри, паролі при роботі з програмами;
  • центр забезпечення безпеки – варто відключати тільки на свій страх і ризик;
  • планувальник Windows Media Center;
  • підтримка Bluetooth – більшість ПК просто не мають такої технології на борту;
  • Windows Search – відчутно навантажує систему, тому що постійно сканує файли, але тільки одиниці користувачів користуються пошуком всередині системи;
  • факс;
  • Центр оновлення Windows – можна відключити при стабільній роботі системи (при необхідності запускається вручну).

Зміна додаткових параметрів та візуальних ефектів

Сучасні версії Windows використовують інтерфейс Aero, який створює значне навантаження на вбудоване графічне ядро. Відключення цього візуального процесу допоможе прискорити роботу систем без зовнішньої відеокарти. Така ж проблема виникає на бюджетних варіантах нетбуков або ноутбуків. Полегшити навантаження на відеоядро можна, не відключаючи Aero повністю, відключивши деякі елементи. Скористайтесь наступною інструкцією:

  1. Зайдіть в меню Пуск.
  2. Відкрийте Панель керування.
  3. Натисніть на розділ «Система».
  4. Відкрийте «Додаткові параметри системи».
  5. Клікніть по вкладці «Додатково».
  6. Клацніть «Параметри» всередині розділу «Швидкодія».

Далі відобразяться параметри інтерфейсу Aero. Поліпшення продуктивності буде помітно, якщо відключити наступні пункти:

  • загасання меню;
  • анімовані елементи управління;
  • відображення тіні;
  • відображення вмісту вікна;
  • відображення прозорого прямокутника і зразка.

Відключення віддаленого помічника

Програма необхідна для підключення до іншого пристрою до комп'ютера для виконання дій, пов'язаних з технічною допомогою. Її можна відключити, щоб прискорити роботу комп'ютера. Відключення утиліти проводиться за наступним алгоритмом:

  1. Натисніть на меню «Пуск», клацніть ПКМ на розділ «Комп'ютер», виберіть з меню розділ «Властивості».
  2. Відкрийте налаштування віддаленого доступу з лівого меню вікна.
  3. Приберіть галочку навпроти рядка, яка дозволяє підключення через віддалений помічник до ПК.

Віруси та шкідливе ПЗ

Швидкодія системи Windows 8 або 7 сильно залежить від наявності або відсутності сторонніх програм, які без вашого відома виконують певні дію. Такими є віруси, які незаконно проникають на комп'ютер, переходять у прихований режим і навантажують систему. Існують різні види шкідливого програмного забезпечення: трояни, черв'яки, шпигуни, майнеры. Кожен з них уповільнює роботу Віндовс, тому для поліпшення продуктивності слід від них позбутися.

Для захисту ПК необхідно встановити антивірусну програму, яка буде не тільки перевіряти ваші папки, але і не допускати проникнення шкідливого ПЗ через інтернет або зі знімних носіїв. Як правило, використовують такі популярні антивіруси:

  • Kaspersky;
  • D. Web;
  • Avast;
  • Avira;
  • Nod32.

Відео

Як прискорити роботу комп'ютера

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!