Що буде, якщо натиснути кнопку F5 на клавіатурі комп'ютера або ноутбука

Більшість користувачів не знають про можливості пристрою, яке використовують кожен день. Наприклад, що буде, якщо натиснути кнопку F5 – одну з так званих функціональних клавіш, які знаходяться в першому ряду розкладки клавіатури комп'ютерів і ноутбуків. Натискання на неї подає системі спеціальну команду, яка залежить від того, який софт відкрито і з якою кнопкою її використовували. Крім того, по Мережі вже близько 15 років ходить міф про наслідки утримання цієї клавіші. Чи є в ньому частка правди?

Для чого потрібна клавіша F5

Функціональні клавіші використовуються самостійно, разом з Alt, Shift, Ctrl та ін. Вони допомагають автоматизувати роботу за комп'ютером, виконуючи необхідну дію одним натисненням. Кнопка F5 – не виняток. В операційній системі їй, як і всім іншим, призначена функція. ОС Mac до 9 версії надавала користувачам можливість самим призначати, що будуть робити кнопки. Нижче присвоєні опції F5 для Windows.

Функції

Основне призначення кнопки – оновлення інформації відкритого вікна. Яке з наступних дій буде здійснено при натисканні, залежить від програми. Це може бути:

  • Оновлення вкладки в будь-який з браузерів.
  • Копіювання файлів Total Commander).
  • Оновлення в вікнах середовищ розробки (використовується програмістами).
  • Відкриється вікно «Знайти і замінити» (Microsoft Office Word).
  • Вставка дати та часу («Блокнот»).
  • Показ слайдів (Microsoft Office PowerPoint).

Що буде, якщо натиснути F5 на 30 секунд

У виключеному стані пк - нічого. У включеному – залежить від того, яка програма відкрита. Наприклад, якщо браузер буде постійне оновлення сторінки (причому вона навіть не буде встигати прогружаться). Ніяких додаткових функцій кнопка F5 при натисканні на неї протягом 30 секунд не виконує. Але поширений міф свідчить, що це призведе до самоліквідації операційної системи Windows.

Зараз функція знищення системно не закладена, але вона існувала тоді, коли інтернет був військовою розробкою Америки – як частина захисту інформації. Видалення всіх даних на тих старих комп'ютерах можна було здійснити шляхом натискання трьох довільних клавіш. Коли інтернет поширився і став масовим явищем, опцію прибрали, а міф залишився.

Чому цікавить, що буде, якщо натиснути на клавішу F5, а не на будь-яку іншу? Є кілька припущень. Перше: чиста випадковість, по якій який-небудь початківець хакер вибрав цю клавішу, щоб розповісти про неї «страшну таємницю». Враховуючи, що перевірити інформацію вирішувалися тільки сміливці, вона швидко розійшлася по мережі. Друге: на деяких ноутбуках 30-секундне натиснути F5 на клавіатурі гасить екран і включає сплячий режим, і функція могла «удосконалюватися» у Всесвітній павутині.

Поєднання Alt+F5

Комбінація клавіш Alt + F5 при роботі з файловими менеджерами дозволяє запакувати файли, тобто зробити архів. З Word – відновити попередній розмір поточного вікна. З Visual Studio – перейти в режим налагодження. Якщо натиснути поєднання в програмі, в якій для комбінації не встановлено дію (таким прикладом є браузер Opera), нічого не станеться. Не зарезервовано функцій під спільне натискання цих клавіш і в самій ОС Windows.

Поєднання Shift+F5

Файлові менеджери зарезервували комбінацію для копіювання файлів в поточний каталог з перейменуванням. Текстовий редактор Word для здійснення переходу до попереднього виправлення або до місця, де стояв курсор при останньому відкритті документа. Середовище розробки Visual Studio – для зупинки роботи запущеного додатку. Ті, хто працюють з Photoshop, застосовують комбінацію для опції «Вільного трансформування». Браузери при натисканні кнопок Shift+F5 оновлюють сторінку (без кеша).

Відео

ЩО БУДЕ ЯКЩО НАТИСНУТИ F5 НА 30 СЕКУНД

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!