Печія: причини і наслідки

Кожна людина хоч один раз у житті відчував неприємне печіння в нижній частині грудей. Це печія: причини і наслідки сигналізують про будь-яких запальних процесах всередині організму. Усуваючи симптоми медичними препаратами або народними засобами, рідко хто замислюється про те, що хвороба серйозна. Щоб розібратися в особливостях захворюванні, потрібно дізнатися, звідки вона з'являється.

Причини виникнення печії

Чому це відбувається? Печія: її причини та наслідки її завжди сповіщають про будь-які проблеми зі здоров'ям. Стравохід людини захищений від попадання соляної кислоти м'язом сфінктера і діафрагмою. Вони не дозволяють вмісту шлунка повертатися назад. У маленьких дітей вони ще не розвинені, тому відбувається зригування. Щоб зняти неприємні прояви, купируют симптоми: випити води, прийняти антацид. Однак це вирішить проблему на час: кожен день печія у горлі буде повертатися, порушуючи звичний спосіб життя.

Після їжі

Основною причиною виникнення хвороби є прийом їжі. Обжерливість і звичка перехоплювати на льоту не сприяють здоровому травленню. Зловживання кислими, солодкими або гострими продуктами дратують слизову шлунка, тим самим провокуючи неприємні симптоми. Виникає печія від бананів, алкоголю, кави, газованих напоїв, від борошняного – звичних продуктів.

Постійної печії і відрижки

Відрижка та печія: їх причини і наслідки завжди небезпечні для здоров'я людини. Захворювання жовчовивідних шляхів і підшлункової залози, підвищена кислотність шлунка сприяють появі неприємного ефекту. При нераціональному харчуванні, перекуси симптоми стануть постійними. Продукти і напої, які викликають підвищене газоутворення і печіння:

  • яйця;
  • бобові;
  • капуста;
  • чорний хліб;
  • жирне молоко;
  • газовані солодкі напої.

Після видалення жовчного міхура

Жовчний міхур – це важливий резервуар, куди надходить секрет з печінки. Печіння при його видаленні невипадково, адже «соки» концентруються, а потім повільно виділяються в дванадцятипалу кишку. Після видалення жовч доставляється безпосередньо в кишечник, навіть якщо в ньому ще немає їжі. Рідина починає дратувати слизову і сфінктер. М'яз розслабляється, відбувається вкидання агресивного середовища в стравохід, турбують:

  • гіркота у роті;
  • здуття;
  • пронос;
  • нудота

Вранці

Якщо після пробудження вас мучить печія, то це сигналізує про запальних процесах травної системи – гастриті, виразці, панкреатиті, онкологічних захворюваннях. Порушення структури слизової оболонки руйнує перешкоду між навколишнім середовищем і внутрішніми органами. Шлункові соки дратують глибокі шари тканин. Це викликає появу неприємних ознак.

Як позбутися від печії? Щільний вечеря на ніч не сприяє травленню і стане приводом для симптому. Під час сну функції людського тіла сповільнюються, а окремі органи перестають повноцінно працювати. Шлунок, кишечник в цей час відпочивають. Куріння впливає на нервову систему сфінктера і провокує виникнення небажаних симптомів. Невелика чашка кави або шоколадна цукерка з ранку дратують стравохід, тим самим наближаючи поява недуги.

Ночами

Граничне формування кислоти в шлунку припадає на нічний час. У період практично припиняється слиновиділення, завдяки якому нейтралізується кисле середовище. Пізня вечеря обов'язково спровокує неприємне печіння в нижній частині грудей. Не забувайте, що останній прийом їжі має бути не пізніше чотирьох годин до сну. Що робити при печії? Відмовтеся від нічних перекусів, алкоголю. Іноді низька подушка стає джерелом дискомфорту.

При вагітності

Від печії страждають жінки в останньому триместрі вагітності. Уникнути появи симптомів повністю неможливо, так як зростаюча матка тисне на шлунок. Обсяг органу зменшується, тому звична норма їжі переповнює його. Додатково гормон прогестерон розслаблює сфінктер. Сукупність всього перерахованого призводить до повернення з'їденого в стравохід. Що робити при печії, підкаже лікар з жіночої консультації.

Наслідки печії

Дезорганізація роботи організму завжди несе негативні наслідки. Щоденна печія, яка замучила постійними нападами, порушує моторику органів травлення. Починаються запальні процеси, що призводять пізніше до утворення виразок. Рубцювання ерозій стане причиною звуження стравоходу: у людини з'являється відчуття комку в горлі, дискомфорту при ковтанні. Якщо не лікувати, це призведе до онкологічних утворень.

Дізнайтеся, що такедуоденогастральний рефлюкс - симптоми, лікування та профілактика захворювання.

Відео: причини і лікування печії

Чи можна самостійно вилікувати захворювання? Усунення симптомів в домашніх умовах не гарантує позбавлення від хвороби. Які ускладнення чекають пацієнта, який не звернувся вчасно до фахівця? Небезпечна і сильна печія після прийому їжі, що сигналізує про наявність проблем в шлунку. Вони призведуть до виникнення більш складних захворювань. Про це розповість відеоролик нижче.

ПЕЧІЯ - причини, лікування. Як позбутися від печії в домашніх умовах.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!