Як почистити комп'ютер від сміття для прискорення роботи

Під час роботи операційної системи, запуску програм, завантаження драйверів, перегляду сайтів та ін. накопичуються непотрібне сміття. Це логи помилок, шкідливе ПЗ (програмне забезпечення), тимчасові файли. Щоб все це не уповільнювало роботу системи і не викликало критичні помилки, ПК або ноутбук потрібно чистити вручну або спеціальними утилітами.

Очищення комп'ютера від непотрібних файлів

Більша частина стандартного сміття накопичується в папках операційної системи. Вона знаходиться за адресою C:WindowsTemp (Temp від англ. «temporary» – тимчасовий). Вірусне ПО часто також часто накопичується серед системних папок. Від стандартних програм залишаються файли для установки.

Очищення сміття на комп'ютері здійснюється двома способами:

  1. Вручну. Повністю видаляється вміст папки C:WindowsTemp і зайві файли програм, виконується очищення диска системними засобами.
  2. Спеціальними утилітами. Чищення комп'ютера від сміття додатковим ПЗ проводиться в напівавтоматичному режимі і більш якісно. Утиліти (Dr.Web CureIt, CClean тощо) знаходять приховані файли, дублі, справляються з деякими вірусами, здатні працювати з Кешем браузерів.

Чистка реєстру

Сам реєстр – це база даних, де зберігаються дані про конфігурацію системи, установлених (і вже видалених) програмах. Інформація з часів накопичується і не видаляється в автоматичному режимі. CCleaner – безкоштовна програма для очищення комп'ютера від непотрібних файлів, яка може привести в порядок системну базу даних. Очищення реєстру з її допомогою виробляється так:

  1. Встановіть і запустіть утиліту.
  2. У лівому меню виберіть кнопку «Реєстр», далі «Пошук проблем», залишивши всі виставлені галочки за замовчуванням.
  3. Створіть резервну копію бази даних, коли від утиліти надійде така пропозиція.
  4. По закінченні пошуку і перевірки загроз натисніть «Виправити перевірено» (за замовчуванням відзначені всі знайдені проблеми).

Чистка системного диска

Розділ жорсткого диска, на якому встановлена операційна система (в основному це C:/), містить багато сміття. Він накопичується у міру виникнення помилок ОС, поповнення журналу подій і т. д. Почистити жорсткий диск можна засобами, вбудованими в систему:

  1. Відкрийте «Мій комп'ютер», виберіть диск C.
  2. Клікніть по ньому правою кнопкою миші, в яке розгорнулося меню виберіть «Властивості».
  3. Виберіть «Очищення диска», проставте галочки навпроти всіх типів сміттєвих файлів, підтвердьте своє рішення.

Як почистити комп'ютер від непотрібних програм

Багато утиліти виходять з вживання або втрачають актуальність, але залишаються на комп'ютері. Це згубно позначається на швидкості роботи і завантаження системи. Вручну позбутися від неактуального можна наступним чином:

  1. Відкрийте «Мій комп'ютер».
  2. Виберіть у верхньому меню «Видалити або змінити програму».
  3. Користуючись розгорнулися списком, видаліть всі ЗА, якими не користуєтеся.

Простого видалення іноді мало: залишаються тимчасові файли, сліди в реєстрі. Для повноцінного очищення від сміття скористайтеся програмою допоміжної (наприклад Revo Uninstaller):

  1. Встановіть і запустіть утиліту.
  2. Виберіть неактуальну програму, натисніть «Видалити» в верхньому рядку меню.
  3. Утиліта запропонує повністю стерти сліди небажаного ПЗ (дані всередині реєстру, системних папок, дублі). Виберіть «Помірний» режим деінсталяції.
  4. Перевірте знайдені сліди (їх часто містить адресу в кінці назва самої програми), підтвердіть видалення.

Як очистити комп'ютер від реклами

Поява реклами викликано роботою вірусів. Очистити від них диск можна за допомогою будь-якого антивірусу (Dr.Web, 360 Total Security, Kaspersky):

  1. Відкрийте антивірус.
  2. Виберіть «Повна перевірка».
  3. Після закінчення пошуку підтвердіть видалення знайдених вірусів.
  4. Завжди оновлюйте антивірус, щоб його база даних не втрачала актуальності.

Відео

[відео] [youtube id="VRdmka8S0s8"] [youtube id="orWWK8PBiP4"] [/videos]
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!