Вибір процесора для комп'ютера

Серцем комп'ютера називають процесор (processor), що є його основним обробляють дані пристроєм. Деталь має вигляд набору мікросхем і відповідає за обчислювальні процеси. Як вибрати процесор для комп'ютера – найважливіше питання при покупці техніки. Від продуктивності даної деталі в чому залежить загальна швидкість роботи системи. Щоб не шкодувати про своє придбання, вибирайте комплектуючі з урахуванням їх характеристик.

Основні характеристики процесора

  1. Виробник. Виділяють два основних конкурентів, що випускають процесори для комп'ютерів – це AMD і Intel. Друга фірма вважається лідером, розробляють надсучасні технології. Головна перевага компанії АМД перед Інтел – відносно низькі ціни. Причому продукція першої поступається другий в продуктивності незначно (в середньому, на 10%), але вартість має нижчий у 1,5-2 рази.
  2. Що таке тактова частота процесора? Цей параметр визначає, скільки операцій здатне виконати пристрій за секунду. На що впливає частота процесора: високий показник даної характеристики обіцяє швидку обробку даних комп'ютером. Параметр вважається одним з найважливіших при виборі пристрою. Як дізнатися частоту в ОС Windows: необхідно викликати правою кнопкою миші меню властивостей на значку «Мій комп'ютер».
  3. Кількість ядер. Цей показник впливає на кількість програм, які можливо запустити на ПК без втрати його продуктивності. Застарілі моделі комп'ютерів оснащені чотирьохядерними або двоядерними процесорами. Нові пристрої, випущені протягом останніх років, мають 6 - і 8-ядерні деталі. Однак якщо програмне забезпечення оптимізовано під двоядерний ПК, більша кількість ядер не прискорить його роботу. На коробці деталі можна побачити буквено-числове маркування, розшифровка якої надасть дані про кількість ядер.
  4. Частота системної шини. Характеристика говорить про швидкості потоків вхідної або вихідної інформації. Чим вище показник, тим швидше здійснюється обмін інформацією.
  5. Кеш-пам'ять. Велику роль в роботі ПК відіграє кеш процесора, який має вигляд високошвидкісного блоку пам'яті. Деталь розташовується безпосередньо на ядрі і необхідна для підвищення продуктивності. Завдяки їй обробка даних відбувається швидше, ніж у випадку з оперативною пам'яттю. Є 3 рівня кеш-пам'яті – від L1 до L3. Перші два мають невеликі обсяги, але впевнено виграють треті, що передбачають більшу місткість – за рахунок швидкості роботи.
  6. Тип роз'єму (сокет). Дана характеристика не вважається першочерговим, проте має певну актуальність при виборі пристрою. Сокет – це «гніздо» в материнській платі, в яке поміщається процесор, тому воно повинно бути сумісне з обраної деталлю. Приміром, якщо сокет має маркування АМЗ, необхідний відповідний роз'єм на материнській платі. Останні моделі оснащені сучасними типами «гнізд» і часто мають поліпшені характеристики (частота шин та інші).
  7. Енергоспоживання та охолодження. Потужні сучасні пристрої чинять негативний вплив на енергоспоживання комп'ютера. Щоб уникнути перегріву деталей і їх поломки, використовують спеціальні вентилятори (кулери). Для визначення рівня тепловиділення використовують показник TDP, який вказує на кількість тепла, необхідного у відведенні. На основі цієї величини підбирається певна модель системи охолодження.

Чим відрізняються AMD від Intel

Часто задається питанням серед охочих придбати процесор є: «Що краще АМД Інтел або?». Головною відмінністю є технологія гиперпрочности і збільшений обчислювальний конвеєр, якими володіють моделі Intel. Завдяки цьому пристрою швидше виконують ряд завдань: архівують файли, проводять кодування відео, виконують інші завдання. Деталі від AMD не гірше справляються з перерахованими завданнями, але витрачають на це більше часу. Кожен визначає сам: який процесор краще Інтел або АМД.

Щоб спростити вибір, ознайомтеся з перевагами продукції обох виробників. Порівняння процесорів AMD та Intel:

Переваги Інтел

Переваги АМД

Висока швидкість роботи ПК

Оптимальне співвідношення ціни та якості

Економічне енергоспоживання

Стабільність роботи системи

Висока продуктивність в іграх

Багатозадачність

Багатопоточність Core i7 і i3 дає додаткову продуктивність

Можливість прискорити роботу процесів на 5-20%

Чудово налагоджена робота з оперативною пам'яттю

Мультиплатформеність (можливість зібрати ПК з деталей різних поколінь фірми АМД)

Який процесор вибрати для комп'ютера

Відповідь на поставлене питання залежить від тих завдань, які має виконувати ПК. Так, при виборі ігрового комп'ютера увагу варто приділити моделі відеокарти, оскільки графічний адаптер несе відповідальність за підтримку певних технологій і рівня продуктивності в іграх. Однак без правильно підібраного центрального процесора відеокарта не розкриє свого потенціалу. Для роботи з іншими програмами або використання ПК в офісі підходять менш вимогливі деталі.

Для ігор

Як вибрати процесор для ігрового комп'ютера? До «геймерському» ПК пред'являється ряд вимог. Пристрій повинен вміти обробляти як мінімум чотири потоки даних. Результати тестів довели, що технологія Intel Hyper-Treading збільшує число кадрів в секунду. Фахівці вважають оптимальними для ігрового ПК моделі Інтел Core i5. Деталі від АМД показують меншу продуктивність. Якщо у лінійці від Інтел зі своїми завданнями справляються 4-ядерні пристрої, то їхні конкуренти показують такий же результат з 8-ядерними аналогами. Який процесор вибрати для ігор?

Топ пристроїв для ігор:

  1. Intel Core-i5 Ivy Bridge (чотирьохядерний);
  2. Intel Core i5-4440 Haswell (чотирьохядерний);
  3. AMD FX-8350 Vishera (восьмиядерний).

Для використання вдома або в офісі

Браузери та інші необхідні для офісної роботи програми мають потребу у значному обсязі оперативної пам'яті, але практично не навантажують жорсткий диск і процесор. Тому краще вибирати комп'ютер з великим обсягом пам'яті. Однак продуктивністю процесора теж нехтувати не варто. Згідно з результатами тестування, вдалим рішенням стануть моделі з лінійки Intel Core i3 або i5.

Список бюджетних пристроїв для офісу:

  • Intel Celeron G1820;
  • AMD ATHLON II X2 255;
  • AMD ATHLON II X4 750K;
  • AMD A8-6600K.

Для роботи з вимогливими програмами

До даної категорії відносяться деталі, функція яких – забезпечувати швидку роботу вимогливих програм, наприклад, відео-, графічних редакторів та ін. Пристрої такого типу належать до дорогих комплектуючих і відрізняються максимальною швидкодією. Ця категорія процесорів часто цікавить геймерів, які хочуть добитися кращої якості зображення під час гри.

Огляд кращих пристроїв для вимогливих програм:

  • AMD FX-8350 (8-ядерний). Ідеально підходить для ігор та інших програм, розрахованих на високу продуктивність ПК. Відрізняється швидкодією і виправданою ціною.
  • Інтел i7-4770 (4-ядерний). Запускає гри на максимально високих налаштуваннях, працює швидко, ідеально оптимізований для відеокарт від Інтел.

Рейтинг кращих процесорів для ПК 2019 року

  1. Intel Core i7-990x. Ідеальний для ігрового ПК останнього покоління. Пристрій призначений для роз'єму 1366, оснащене 6 ядрами, має частоту в 3,46 гГц і 12 мегабайтами кеш-пам'яті. Приблизна вартість: 38 000 $
  2. Intel Core i7-3970X Extreme Edition. Одна з найпопулярніших моделей. Оснащена 6 ядрами, має 15 Мб кеш-пам'яті і 3,5 гГц тактової частоти. Відмінно працює з будь-якими новими вимогливими іграми та програмами. Приблизна вартість: 46 000 $
  3. Intel Core i5-4690K. Недорога модель покаже гарні результати в плані швидкодії. Якщо порівняти i5-4690K з іншими пристроями, воно вигідно виділяється завдяки співвідношенням ціни/якості. Процесор оснащений кеш-пам'яттю третього рівня, має 3,5 гГц тактової частоти і 4 ядра. Приблизна вартість: 22 000 $
  4. AMD FX-9370. Самий потужний процесор AMD має новий сокет АМ3+, 8 ядер, що розвивають максимальну частоту до 4,4 гГц. Модель обладнана 8 Мб кеш-пам'яті, що дозволяє поліпшити роботу ПК і використовувати будь-які програми, ігри. Приблизна вартість: 20-22 000 грн.
  5. Intel Xeon E3-1230 v3. Чотириядерне пристрій відноситься до четвертого покоління процесорів від Інтел. Воно оснащене сокетом типу 1150, який вважається кращим серед існуючих. Тактова частота Xeon E3-1230 v3 – 3,3 гГц, об'єм кеш пам'яті рівний 8 Мб. Приблизна вартість: 22 000 $

Таблиця тестів процесорів 2015 року

Щоб зрозуміти, як вибрати процесор для комп'ютера, слід ознайомитися з результатами тестування. Пристрої проходять випробування на базі ОС Windows 7 (64-bit). Для цього підбираються певні програми, щоб розкрити потенціал багатопоточності, визначити, чи є підтримка технологій AMD Turbo CORE (динамічного розгону) і Intel Turbo Boost Technology, можливо використовувати нові SIMD. Результати випробування виражаються у відсотках від продуктивності найшвидшого серед існуючих пристроїв, має 100% результат.

Зведена таблиця продуктивності процесорів:

Назва

Результат

Intel Core i7-5930K BOX

92.5%

Intel Core i7-4960X Extreme

89.9%

Intel Core i7-4960X Extreme BOX

89.9%

Intel Core i7-5820K BOX

74.2%

Intel Core i7-4790K

70.2%

Intel Core i7-4790K BOX

70.2%

Intel Core i7-4790

64.9%

Intel Core i7-4790 BOX

64.9%

AMD FX-9590 BOX

61.6%

Intel Core i7-4820K BOX

60.7%

Intel Xeon E3-1240 V2

58.9%

AMD FX-9370 BOX

58%

Intel Xeon E3-1230 V2

57.4%

Відео: рекомендації по вибору процесора

При бажанні придбати процесор вам варто вивчити його характеристики. Приміром, в гонитві за частотою, багато хто забуває про особливості ядра конкретного виробника, що негативно впливає на продуктивність комп'ютера. Щоб залишитися задоволеним покупкою, необхідно врахувати параметри пристрою і його сумісність з іншими деталями. Дізнайтеся, як вибрати підходящий процесор для комп'ютера, подивившись запропоноване відео.

Як вибрати процесор | Що потрібно знати при виборі процесора і складанні PC

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!