Що таке естуарій - географічне поняття, опис найбільш великих і відомих на Землі

Дане поняття нерідко можна зустріти в географічних підручниках, посібниках по геології або з вивчення водної стихії, у правових документах про морських проектах і водних лініях, в різних тлумачних словниках. Що таке естуарій, де він зустрічається, як утворюється воронкоподібний, які річки і затоки мають подібне затопляемое гирлі?

Поняття естуарій

Латинське слово «aestuarium» дає відповідь на питання: «Що таке естуарій?». У перекладі термін означає «гирло річки», яке підтоплюють припливи. Частіше зустрічається визначення естуарію як «воронкоподібне гирло річки». У цей термін не входить опис, як річкові і морські води змішуються, він не розповідає про солоні водойми. Більш точне формулювання наступна – це напівзамкнені водні об'єкти, що є частиною річок і відрізняються процесами змішування вод. Відмітна особливість водних ділянок у значному розширенні до моря.

Як з'являється естуарій

Процес виникнення естуарію наступний: нижній ділянку узбережжя затоплюється припливами. З-за цього гирлі наповнюється морською водою, іноді океанської, в русло може потрапляти і частина річкової води. Коли v-образні естуарії мають високі і круті береги, рівень водної маси утворює величезну хвилю, що має назву «бор». Цей потік йде на значні глибини, поступово витрачаючи власні сили.

Естуарії найбільших річок

На великих гирлах, які впадають у море, сходяться річкові і морські шляхи, будуються великі порти. Найвідоміші естуарії в таких водоймах, як Обська губа, водотік Святого Лаврентія, Чесапікська затока, бухта Нью-Йорк, Єнісейського затока, Західна Шельда. Однак це далеко не всі водні структури, які мають великі воронкоподібні гирла.

Щоб зрозуміти, що таке морський естуарій, слід розібратися в його різновидах. Всього їх виділяють чотири:

  1. Дельти річок. Виникають під впливом людини, коли наноси заповнюють улоговини гаваней. Другий спосіб утворення – геологічні процеси, що призводять до затоплень.
  2. Губа. За формою довгасте освіта, вода в ньому прісна. Ширина, довжина і глибина морського фиорда підходить для судноплавства.
  3. Лиман. Нагадує гавань, але відділений косою.
  4. Типове гирлі річки.

Обська губа

Зрозуміти, що являє собою водний впадіння, можна на прикладі Обської губи. Це гавань розташована між Гыданским півостровом і Ямалом. Природа лиману одноманітна. Прісні води впадіння чудово підходять для розведення риби, особливо осетра і стерляді. Крім цих видів риб, що розводяться і інші, не менш цінні: мині, чир, тугун, ряпушка, пелядь та інші.

Річка Святого Лаврентія

Річка Святого Лаврентія є однією з найбільших водних артерій. На прикладі цієї водної лінії або річки Амазонки можна розібратися, що таке річковий естуарій. Відмітна особливість річки Святого Лаврентія: наявність найбільших в світі фіордів. Наприклад, в затоці Святого Лаврентія розташоване впадіння, довжина якого близько 400 км, а ширина – до 50 км. На глибині 400 м солона вода протікає через камені і, вириваючись на поверхню, змішується з прісною.

Чесапікську затоку

Водотік Саскуеханна має найбільший фіорд в Америці – Чесапікську, який по праву може вважатися гаванню Балтімора. Вважається, що в глибині материка, між Віргінією і Мэрилендом і бере початок Чесапікську затоку, де-факто вважається частиною Атлантичного океану. Басейн гавані налічує понад 150 річок і струмків, численні дельти. Площа заплави перевершує 12.000 км

Бухта Нью-Йорк

Нью-Йоркську бухту часто називають портом Нью-Йорка і Нью-Джерсі. Географічне поняття дає більш повну характеристику затоки. Бухта Нью-Йорк являє собою дельти річок, численних заплав. Всі ці водні шляхи розташувалися недалеко від річки Гудзон. В деяких джерелах під бухтою мається на увазі виключно верхній залив, який відкриває вид на океани.

Єнісейського затока

Єнісей впадає в Єнісейського затоку. Свою назву заплаву отримала від слова «енэ», що в перекладі означає великий водотік. Місцеві жителі, кети, додали до нього термін «сес». Так вийшло слово Енэсес, яке пізніше стало Єнісеєм. Сьогодні сучасний Єнісейського затока перетворилася на морську магістраль, по якій, починаючи від нижнього Єнісею, до Темзи, проходять судноплавці. Східний берег гавані є портом Диксом. Для ділянки узбережжя характерна наявність гідрометеорологічних обсерваторій.

За геологічними характеристиками Єнісейського затока має протяжність до Сопочной Карги в 225 км, ширину – в 150 км, глибину – від 6 до 20 м. Є фиордом Карського моря. З жовтня по квітень-травень покритий льодом. Практично скрізь лід нерухомий, але північна частина затоки покрита плавучим настом. Розташувався лиман між берегом материка і Гыданским півостровом.

Західна Шельда

Річка Шельда розташувалася в південно-західній частині Нідерландів. Колись водотік налічував не одне впадіння, проте через деякий час багато закрили. Найбільшим був естуарій річки Східна Шельда. Після того, як лимани були відрізані, єдиним залишилося гирлі річки Західна Шельда. В даний час це важливий судноплавний шлях, який не тільки не був відрізаний, але і додатково укріплений масивними дамбами.

Відео

Rest on the estuary. Відпочинок на лимані. Літо. in 4K .

Гирло річки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!