12 способів підняти собі настрій при депресії

В житті бувають моменти, коли здається, що все валиться. Коли стає сумно, нудно, нічого не хочеться робити, важливо знати, як підняти собі настрій. Почуття самотності, пригніченості, відчуття, що ніхто не любить, відбивається на поведінці.

Не кожному пощастило мати близького родича або друга, який допоміг би вийти з цього стану. Тим не менш, це не привід сумувати довгий час. Безумовно, легше сказати, ніж зробити, але потрібно докласти зусилля, щоб підбадьоритися і позбутися від нудьги. Наступні кілька способів допоможуть підняти настрій.

Відчуйте

Доктор Джілл Болт Тейлор – фахівець в області нейроанатоміі. Після інсульту вона спостерігала, як функції її мозку змінюються. Вона стежила за тим, як її мозок реагує на стимуляцію. В результаті доктор Тейлор прийшла до висновку: якщо дозволити собі відчути емоцію, вона пройде приблизно за 90 секунд. Так що не уникайте своїх почуттів в надії, що вони просто підуть. Не вийде, якщо не дати їм вийти.

Починайте день з зарядки

Фізична активність вранці відмінно підходить не тільки для здоров'я тіла, але і розуму. Пам'ятайте, що тіло – двигун, а свідомість бере з нього приклад. Якщо змусити тіло відчувати себе добре, мозок автоматично піде за ним і підбадьоритися. Вправи позбавляють від стресу і сприяють вивільнення серотоніну – важливого нейротрансмітера, керуючого почуттями і настроєм.

Опануйте свідомістю

Вербальна частина інтелекту обробляє близько 40 біт інформації в секунду. Невербальна – близько 11 мільйонів біт. Тому, коли вербальна частина мислення говорить “все відстій", вона не керується великою кількістю інформації. Знання про те, що думки не підкоряються людині і не ґрунтуються на всю істину, дозволить знайти свободу від них.

Добре відпочиньте

Більшість з нас живуть у швидкому темпі, відчувають стрес через дедлайнів і цілей, яких необхідно досягти. Порушений режим сну призводить до проблем зі здоров'ям, як фізичним, так і психічним. Лягайте спати, викинувши всі турботи з голови, щоб тіло і розум могли перезарядитися.

Займіться медитацією

Існує безліч способів для медитації. Ходьба, ментальна практика, сидяча медитація або на дихання. Підійде будь-який варіант, який подіє. Дозвольте собі відірватися від думок: вдихати спокій, а видихати зневіру.

Зберіть «зал чемпіонів»

Складіть список людей, які надихають, допомагають рухатися вперед. У складні моменти згадуйте про них, уявляючи, що вони порадили б при відвертій розмові.

Зверніться за допомогою

Уявні розмови не працюють? Попросіть про допомогу. Всі великі, успішні люди, які, здавалося б, переповнені самовпевненістю звертаються за допомогою, якщо вона їм потрібна. Подумайте, кому можна подзвонити і сказати: «Скажи мені, будь ласка, що я – класний».

Прогуляйте

Прогул – відмінний спосіб підняття настрою. Не має значення, як пройде цей день. Можна не вставати з ліжка цілий день і тинятися в піжамі або ж піти в кіно. Відсутність відповідальності за що-небудь протягом одного дня або хоча б його другу половину може підбадьорити кожного.

Поверніть спогади

Не виходить щось зробити? Образи можуть надавати короткочасне, сильний вплив на підсвідомість. Які картинки дозволять підбадьоритися? Багато людей стверджують, що їм допомагають пейзажі (дерева, гори або небо). Роздрукуйте або зберегти вподобану картинку, тримайте в легкодоступному місці. Цей спосіб працює спільно з одним з вроджених людських талантів – залежністю пам'яті від стану. Так, людина може згадати що-то при переході в стан, в якому було створено конкретний спогад. Тому, щоб згадати і пережити момент, що змушує відчувати себе краще, потрібно створити спусковий механізм, вибравши і використовуючи необхідну картинку.

Посидьте на сонці

Існує зв'язок між настроєм і перебуванням на сонці. Нестача вітаміну D може негативно позначитися на життєрадісності. Якщо не хочеться думати про сонцезахисний крем, достатньо провести близько 10 хвилин на сонці, щоб тіло наситилося необхідною кількістю сонячних променів. Для досягнення результату переконайтеся, що сонце потрапляє на відкриту шкіру.

Подякуйте за те, що маєте

Подяка може стати миттєвим стимулятором. Складіть список з 10 речей, за які хотілося б подякувати. Частина мозку, що відповідає за подяку, відрізняється від тієї, яка стоїть на чолі занепокоєння. Вони можуть працювати тільки окремо. Тобто, при активації подяки занепокоєння деактивується.

Посміхайтеся

На обличчі розташовані певні м'язи, які відповідають за емоції. Удавана посмішка допоможе змінити все навколо, незважаючи на почуття пригніченості. Вона ініціює вивільнення засобів підвищення настрою, які дадуть невеликий поштовх до кращого самопочуття.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!