Операція зі стентування судин серця

Атеросклероз – поширена хвороба, головною ознакою якої є порушений обмін речовин. Провокують недугу неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, шкідливі речовини, що знаходяться в атмосфері, інші фактори. При атеросклерозі в крові зростає рівень холестерину і інших шкідливих ліпідів, які відкладаються в стінках судин. Для лікування ішемічних захворювань використовують різні методики. Завдяки стентування судин серця відновлення організму відбувається швидше і легше. Дізнайтеся, кому показана операція.

Показання до проведення операції

Стентування коронарних артерій може бути проведено тільки після повної діагностики, що включає ангіографію – обстеження рентгеном і контрастом серцево-судинної системи. Це допомагає визначити наявність звужень в судинах, їх локалізацію, протяжність, інші нюанси. На основі даних лікар вирішує, чи припустимо проводити стентування пацієнту, і підбирає відповідний тип трубки.

Хірургічне втручання теж проходить під контролем рентгенографії. Іноді коронарографія серця і стенирование здійснюються в один день. Однак друга операція підходить не всім, а лише:

  • пацієнтам з ішемією, яким не допомагають медикаменти;
  • тим хворим, яким за результатами аналізів була дозволена установка стента в серце (якщо атеросклероз не вразив головний стовбур артерії);
  • пацієнтам зі стенокардією, професійна діяльність яких тісно пов'язана з серйозним фізичним навантаженням;
  • мають нестабільну стенокардію або недавно пережили інфаркт міокарда:
  1. якщо в установі, куди їх доставили можуть зробити таку операцію;
  2. і якщо стан хворого це дозволяє.

Основні типи коронарних стентів

Вид стента підбирається лікарем-хірургом. Фахівці в області кардіології, як правило, пропонують хворим найкраще обладнання з наявного у них. При виборі стента багато залежить від індивідуальних особливостей пацієнта, наприклад, якщо він має підвищену згортання крові, ставити краще покритий тип. Але якщо пацієнту з інфарктом потрібна екстрена операція, йому ставлять будь-який наявний у наявності стент. У подібних обставинах пріоритетною метою є оперативне відновлення кровопостачання міокарда. Стенти діляться на 2 типи:

  1. Без покриття. Це трубочки з металевих сплавів, що мають вигляд сітчастих каркасів. У потрібному місці сучасного стента можна зробити розширення відповідного діаметру. Останнє покоління медичного обладнання має спеціальне покриття лікарськими речовинами. Завдяки цьому ризик повторного стенозу всередині поставленого стента істотно знижується. Речовини, нанесені на трубочки, запобігають утворенню повторного звуження судини усередині стента, у тому числі якщо таке буде реакція артерії на встановлений чужорідний предмет.
  2. Покриті спеціальним полімером. Стенти з монокомпонентным покриттям, що використовувалися раніше, призводили до негативних наслідків: тривалість процесу загоєння збільшувалася, на стеках судин виникали запалення, зростав ризик тромбозів. Пацієнти з такими трубками повинні були довічно приймати тиеноперидины. Нові стенти з багатокомпонентним полімерним покриттям володіють високим рівнем біосумісності і забезпечує рівномірне виділення препарату з трубки.

Чи є протипоказання до стентування судин

  1. Не можна проводити стентування при наявності у пацієнта поширеного стенозу, що займає більшу частину аорти. В даному випадку стента не вистачить, щоб покрити весь посудину і відновити його прохідність.
  2. Ставити стент у серці не рекомендується в літньому віці. Є ризик розвитку у таких хворих стент-тромбозу міжшлуночкової артерії.
  3. Аорто-коронарне стентування заборонено при значному звуженні просвіту декількох судин.
  4. Якщо атеросклероз судин поширився на капіляри або маленькі артерії, стент не встановлюють із-за значних відмінностей у діаметрі.
  5. Утримуються від стентування судин серця, якщо у пацієнта є будь-які перешкоди до проведення операцій (навіть тих, які здійснюються малоінвазивним методом).

Як проводиться стентування

Звуження судин унаслідок розвитку атеросклерозу дуже небезпечно для людини. У залежності від місця ураження артерій захворювання може спричинити порушення кровопостачання мозку – сонні артерії живлять його кров'ю, а при стенозі ця функція погіршується. Є й інші не менш серйозні патології. Часті проблеми:

  • ішемія серця;
  • атеросклероз нижніх кінцівок.

Сучасна медицина (галузь – ендоваскулярна хірургія) володіє декількома поширеними методиками для відновлення артеріальної прохідності:

  • консервативна медикаментозна терапія;
  • стенирование серцевих судин;
  • аортокоронарне шунтування;
  • ангіопластика (відкриття з допомогою катетера ураженої артерії).

Процедура стентування може бути проведена в екстреній ситуації (за наявності нестабільної стенокардії або інфаркті міокарда). В інших випадках операцію проводять у плановому порядку. За результатами лабораторних досліджень, в ході яких, визначається стан судин і серця пацієнта, лікар стверджує забороняє стентування судин. Перед встановленням стента:

  • у пацієнта беруть загальний аналіз крові, сечі;
  • роблять ЕКГ, коагулограму;
  • виконують УЗДС.

Стентування проходить в стерильних умовах операційної з застосуванням місцевого знеболювального. Встановлення стентів роблять під контролем рентгеноскопії. Щоб отримати доступ до ушкоджених судинах, лікар робить прокол крупної артерії. Крізь отвір вводять невелику трубку (інтродьюсер). Вона потрібна для введення в артерію інших інструментів. Крізь інтродьюсер до гирла ураженої артерії підводять гнучкий катетер. Через нього до місця звуження судини доставляють безпосередньо стент.

Спеціаліст розміщує трубку так, щоб після розкриття вона була розташована максимально вдало. Далі балон стента наповнюють контрастом, що і призводить до його раздутию. Під впливом тиску трубка розправляється. Якщо стент розташовується правильно, лікар дістає інструменти і накладає пов'язку на місце проколу. Стентування в середньому займає від 30 до 60 хвилин, але продовжується, якщо необхідна установка відразу декількох трубок.

Можливі ускладнення після процедури

Ускладнення найімовірніше виникають у пацієнтів, які мають серйозні форми ішемічної хвороби серця. Потребують уваги підвищене згортання крові, цукровий діабет. Знизити ризик рестеноза і прискорити процес відновлення можна, суворо дотримуючись рекомендацій лікаря. Як правило, передбачувана користь стентування судин перевершує можливі ризики, тому більшості пацієнтів з симптомами атеросклерозу проводять операцію. До можливих ускладнень стентування судин відносяться:

  • алергічна реакція на контрастує речовину;
  • тромбоз посудини, який був проколений;
  • кровотеча з проколотого посудини;
  • інфаркт під час стентування;
  • рестеноз проколеної артерії;
  • рання стенокардія після проведеної операції.

Реабілітаційний період

Реабілітація після стентування включає в себе комплекс заходів, які допоможуть людині швидше відновитися і знизити ризик рецидиву хвороби. Відразу після операції пацієнт повинен дотримувати строгий постільний режим в умовах стаціонару (1-2 дні). Лікуючий лікар в цей час постійно контролює стан людини. Коли пацієнта випишуть, він повинен забезпечити себе максимальним спокоєм в домашніх умовах. Фізичні навантаження на перших порах заборонені. Крім того, після стентування не можна приймати гарячий душ/ванну.

Реабілітація після стентування передбачає прийом призначених лікарем медикаментів. З допомогою ліків ризик розвитку інфаркту міокарда значно знижується, а такі показники, як тривалість та якість життя при ішемічному захворюванні серця підвищуються. Тривалість курсу становить в середньому до півроку. До списку призначуваних препаратів після стентування судин відносяться:

  • знижують кількість холестерину в крові;
  • антиаргеганты;
  • антикоагулянти.

Під час реабілітаційного періоду важливо дотримуватися дієти. В раціоні людини повинні бути обмежені жирні продукти. При гіпертонії варто відмовитися від солі. Якщо пацієнт страждає на цукровий діабет, його раціон повинен містити виключно продукти дев'ятого столу за Певзнером. Людям з ожирінням варто максимально скоротити калорійність споживаної їжі.

Перенесла стентування серцевих судин людина через 1-2 тижні після операції повинен регулярно виконувати ЛФК (лікувальна фізкультура). Правила:

  1. Ідеальним варіантом є піші прогулянки. Показана легка домашня робота.
  2. Тривалість навантажень повинна обмежуватися 30-40 хвилинами і проводитися щодня.
  3. Прекрасним реабілітаційним засобом вважається теренкур – обмежені за часом, куту нахилу і відстані сходження по спеціально організованим маршрутами.
  4. Заняття сприяють м'яким тренувань серця і поступово відновлюють його функцію.

Що краще стентування або шунтування

Обидві методики мають позитивні і негативні сторони, тому лікар визначає спосіб лікування залежно від індивідуальних особливостей клінічної картини. До стентування частіше звертаються, якщо пацієнт молодий і має локальні зміни на судинах. Дефект можна виправити установкою декількох трубок. Для пацієнтів похилого віку з серйозними ураженнями артерій, як правило, застосовують шунтування. Однак при цьому лікар враховує тяжкість стану пацієнта – навантаження на організм при шунтування значно вище.

Відео: що таке стентування судин серця

Стентування судин серця

Відгуки пацієнтів

Олена, 32 рокиБатькові нещодавно зробили стентування серцевих судин, було поставлено 4 трубки. Досі він лежить в реанімації, оскільки після операції виявилася ниркова недостатність (з-за низького тиску нирки не справляються з рідиною). Лікар сказав, що це може бути ускладненням після стентування. Ще у батька з'явилася задишка, але лікарі обіцяють, що це незабаром відбудеться.
Василь, 48 роківРік тому мені зробили стентування, трубки встановили з лікарським покриттям. Операцію робив у приватній клініці, тому обійшлася вона мені недешево. На реабілітації пив 3 препарату протягом 12 місяців. Побічних ефектів і ускладнень не було. Відновився після стентування судин майже повністю, займаюся спортом, але не перезавантажуюсь.
Людмила, 51 рік3 роки тому мені зробили стентування судин, поставивши 3 трубки. Після пройшла призначений курс ліків («Плавикс», «Тромбо АСС» «Туліп» та ін). Весь час відчувала себе чудово, але пару місяців тому болю повернулися. Планую знову відвідати лікаря, оскільки, як мені сказали, є підвищений ризик утворення тромбів і варто це перевірити.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!