Причини запальних захворювань матки - прояви і симптоми, діагностика і лікування

Запалення в матці часто виникає з вини патогенних мікроорганізмів, що потрапляють в її порожнину. У деяких випадках ураження поширюється на маткові труби і зачіпає яєчники. Це дозволяє віднести ці явища до класу захворювань, званих запальними захворюваннями органів малого тазу. Запалення матки вимагає від жінки негайно звернутися до лікаря для призначення відповідного індивідуального лікування.

Що таке запалення матки

Запальний процес в матці зачіпає зовнішній, м'язовий або слизовий шар жіночого репродуктивного органу. Якщо не проводити лікування і запустити запалення, воно може досягти цервікального каналу шийки матки, зачепити труби, привести до безпліддя. Гостра форма захворювання може перейти в хронічну форму, лікування якої буде більш складним і потребує більше часу. Однією з причин цієї недуги є інфекції, що передаються статевим шляхом, як наслідок незахищеного сексу.

Симптоми

Перші ознаки запалення матки стане різке збільшення температури тіла, яка може сягнути 40 градусів. Часто жінки скаржаться на больові відчуття в животі, у виділеннях з'являється кров. Можливий озноб, виділення змінюють колір, набувають неприємний запах. Післяродові запальні процеси проявляються через кілька днів після народження дитини. Хронічна форма проходить майже непомітно.

Хронічне запалення матки

Хронічна запальна хвороба матки проявляється формуванням невеликих кіст, атрофії або гіпертрофії, які вказують на ураження ендометрія. Одним із симптомів вважається порушення циклу місячних, поява кровотечі. При хронічному недугу можливо навіть зачаття, але зародку буде важко імплантуватися в уражену ендометрій, що не дозволить плоду нормально формуватися і може привести до проблем з вагітністю. Хронічна форма проявляється гнійними виділеннями, ниючим болем у животі.

Гостре запалення

Називається гострим ендоцервіцітом, в більшості випадків зачіпає м'язовий шар шийки матки, що приводить до збільшення виділень слизу, смешивающейся з клітинами епітелію і ексудатом, зменшує здатності організму до захисту проти інфекції і прискорює розмноження хвороботворних бактерій. Симптомами є загальна слабкість, болі у нижній ділянці живота, підвищення температури, гній у виділеннях, лейкоцитоз, збільшення розмірів матки, біль при пальпації.

Причини

Захворювання матки виникає з вини інфекцій, як грибкових, бактеріальних, вірусних, і передаються статевим шляхом. Серед часто зустрічаються збудників запалення відзначаються гонококи і хламідії, слідом за ними йдуть кишкова паличка і мікоплазми, замикають список патогенні мікроорганізми, до яких відносяться стафілококи, стрептококи, спірохети, а також вірус герпесу.

Виникнення і розвиток запалення можливо ще з причин травматичного характеру. Під ними мається на увазі механічне пошкодження під час проведення гінекологічних процедур з недотриманням правил гігієни. Запальний процес може виникнути після проведеного аборту або якщо вишкрібання було зроблено з причини завмерлої вагітності. Важкі пологи можуть призвести до ураження матки.

Кесарів розтин збільшує небезпека запалення вдвічі. Ризик ще більше зростає при слабкої скорочувальної функції матки. Жінки повинні пам'ятати, що в дні менструації їх організм вразливий перед різноманітними інфекціями, тому в цей час слід утриматися від статевих контактів. До запального процесу призводить тривале використання внутрішньоматкових спіралей.

Види запалень матки

При ураженні слизової оболонки (внутрішній шар матки) мова йде про виникнення ендометриту. Якщо запалення переходить на м'язовий шар, то це метроэндометрит, причиною якого можуть бути проблеми з кровообігом, застійні процеси в малому тазі. При цьому можливі підвищена температура, гній і кров у виділеннях. Порушені хворобою маткові труби призводять до сальпингиту. Запалення придатків може перейти на очеревину. Це називається периметритом, який розпізнається по відчуттю напруги в нижній частині живота, хворобливого сечовипускання.

Запалення матки при вагітності

Найбільшу небезпеку запалення жіночого органу являє під час виношування дитини. Хвороба часто призводить до тромбозу, відшарування плаценти, раннього відходу амніотичної рідини та іншим явищам, які загрожують життю плода. У вагітних швидше можливо запалення придатків матки. Лікування можливе лише після з'ясування причини і здачі мазка на аналіз для визначення виду патогенних бактерій, що спровокували запалення.

Діагностика

Для визначення причини запалення гінеколог повинен провести ретельний огляд. Він дозволить йому зрозуміти ступінь ураження і те, яке патологічний вплив вона справила на орган. Аналіз мазка із шийки матки виявить хвороботворні мікроорганізми. При необхідності більш докладного дослідження жінці буде рекомендовано використовувати й інші методи обстеження, зробити УЗД малого тазу, біопсію, кольпоскопію. Починати лікування запального процесу в матці слід негайно.

Лікування

Антибіотики входять в обов'язкову програму лікування. Гінеколог ще призначає гормони, вітаміни, препарати для поліпшення метаболізму, імуностимулятори, протимікробні засоби для комплексної терапії можливі фізіотерапевтичні процедури, такі як масаж, електричні струми, ультразвук, прохолодні компреси для купірування болю при запаленні. Бажано відвідувати гінеколога і здавати повторні аналізи, щоб переконатися у повному усуненні інфекції. Проводити лікування необхідно і статевому партнеру.

Антибіотики

Для лікування запалення жіночого органу гінеколог призначає препарати антибіотичної дії за результатами обстеження та виявлення збудника. Доктор призначає метронідазол (Метрогіл), сульфаніламіди, Флюкостат, Азитроміцин, Таривид, Доксициклін, Зовіракс, Ацикловір, Еритроміцин. В доповнення до лікування йдуть таблетки вагінальні свічки Овестин, Ізоконазол, Клотримазол.

Після усунення основних симптомів для завершення лікування і профілактичних заходів призначаються Димексид, двопроцентний Хлорофіліпт та розчин нітрату срібла для місцевої обробки. Поширилося на придатки запалення лікують тампонами з Левомеколем (у разі ерозії), Димексидом (при інфекції і запаленні). Тампони заборонено використовувати хворий при недавньому аборті.

Свічки

Свічки є одним з найпоширеніших способів лікування багатьох гінекологічних захворювань. Ендометрит виліковують із застосуванням ректальних свічок, ін'єкцій. Доктор може призначити свічки, знімають біль і запальні процеси в матці. Популярними серед них є Моваліс, Індометацин, Фламакс, Диклофенак, Вольтарен; вагінальні (Тержинан, Флуомизин). По завершенні курсу лікування рекомендується відновлення мікрофлори піхви за допомогою свічок, що містять лакто - і біфідобактерії.

Лікування народними засобами

Відомо безліч народних засобів, які можуть допомогти при запаленні. Одне з них передбачає використання листя або кори дуба. Для приготування ліків візьміть трохи інгредієнта, залийте склянкою окропу, потримайте на вогні ще 30 хвилин і дайте півгодини настоятися. Відвар застосовується для зовнішніх компресів і при спринцюванні. З цією ж метою для лікування використовується настій суниці.

Ускладнення

Найгіршим ускладненням є поширення інфекції в жіночому статевому органі, в результаті можливий сепсис. Якщо хвороба перейде в хронічну форму, то можливе скупчення гною в матці. Запущене захворювання на певній стадії викликає сильні болі внизу живота, призводить до високої температури, змін менструального циклу і стає причиною безпліддя. Запальні захворювання матки вимагають своєчасної діагностики та лікування, щоб уникнути неприємних та небезпечних наслідків.

Відео

Відгуки запалення матки після пологів (післяпологова) - як це буває в житті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!