Ерозія шийки матки - що це таке: симптоми і лікування

Жіночий організм – система тендітна, а різноманітність стресів сучасного життя не може не позначатися на здоров'ї милих дам. Дуже чітко така тенденція проявляється в гінекологічній сфері. Так, зараз дуже часто жінкам ставлять діагноз «ерозія шийки матки». Дізнайтеся, як проявляється ця патологія, чим загрожує і яке лікування передбачає.

Що таке ерозія

Таку назву офіційна медицина вважає дещо застарілим, замість нього правильно вживати ектопія шийки матки. Ще до недавніх пір в гінекології ця хвороба вважалася серйозним діагнозом, її розглядали навіть як ознака раку. Сьогодні думка лікарів дещо змінилося і, щоб зрозуміти причину цього, потрібно з'ясувати, що таке ерозія шийки матки. Такий діагноз визначає лікар після огляду пацієнтки, коли бачить, що на слизовій оболонці зовнішнього зіву органу є пошкодження. Це може бути істинною або псевдоерозія – порушення, різні за природою виникнення.

Як виглядає

При діагностики лікарі часто роблять кольпоскопію, щоб під збільшенням детально розглянути дефект слизової. Найчастіше це червоне пляма, яке проявилося внаслідок розростання циліндричного епітелію в нормі покриває тільки цервікальний канал) далі у піхву. Такий вид патології деякі фахівці вважають варіантом норми для даної пацієнтки, що не вимагає припікання. Якщо ж на слизовій видно поява справжньої ерозивній виразки, яка кровоточить від дотику, її треба лікувати, адже це ворота для інфекції.

Чим небезпечна

Коли така зміна є разросшимся епітелієм, то найчастіше це не становить загрози здоров'ю. Якщо ж виразка утворилася із-за того, що в шеечной області зникли захисні клітини епітелію, і слизова кровоточить – потрібна терапія. Через таку відкриту рану дуже великий ризик заразитися різними інфекціями, що в подальшому може призвести до проблем зі здоров'ям як у молодих родили дівчат, так і у жінок у віці. Також даний стан, особливо при наявності в організмі вірусу ВПЛ, вважається передраковим.

Ерозія шийки матки – причини появи

Лікарі виділяють кілька джерел виникнення цієї недуги, хоча точної відповіді, від чого з'являється ерозія шийки матки, поки немає. Патологія може бути діагностована навіть у дівчаток-підлітків і у родили, в таких випадках говорять про вродженої схильності. Головними причинами ерозії в сучасній медицині прийнято вважати:

  • запалення статевих органів – вагініти, цервіцити;
  • інфекції, які передаються статевим шляхом;
  • гормональні збої;
  • зниження місцевого та загального імунітету;
  • травми під час статевого акту.

Ерозія шийки матки – симптоми

Це захворювання протікає приховано і рідко проявляє себе якими-небудь болями. Найчастіше жінки тільки на консультації у гінеколога дізнаються про певні проблеми зі здоров'ям. Лише в деяких випадках у них можуть виявитися помітні симптоми:

  • болючість під час сексу;
  • невелике виділення крові, яка спостерігається після статевого акту;
  • біль у нижній частині живота або в попереку.

Виділення

Секрет, що виділяється з піхви, може нічим не відрізнятися від звичайного для даної жінки. Це зрозуміло: знаючи, ерозія шийки матки – що це таке, зрозуміло, що інше розміщення епітеліальних клітин не вплине на склад слизу. Інша справа, якщо дефект слизової являє собою ранову поверхню. В даному випадку виділення при ерозії шийки матки з великою часткою ймовірності будуть рожевого або коричневого кольору через домішки крові в них. Якщо спостерігається і секрет жовтуватого або гнійного кольору, це сигналізує про приєднання інфекційного недуги.

При вагітності

Нерожавшие дівчини або ті, хто вже мають дітей, можуть і не підозрювати про такий патології, поки не почують про це на огляді у гінеколога. Що робити в такому випадку – народжувати, а потім проходити терапію, або щось робити вже під час виношування? Багато лікарів сходяться на думці, що ерозія шийки матки у вагітних не лікується до пологів. Так надходять, щоб ліками не нашкодити малюкові. За станом жінки спостерігають, можуть призначити підтримуюче лікування. Якщо є підозра на рак, роблять біопсію, щоб вчасно виявити і зреагувати на онкологію.

Лікування ерозії шийки матки

Якщо цей стан вимагає застосування терапії, лікар оцінює, наскільки обширна зона ураження і занедбаний протягом хвороби. На підставі такого аналізу він вирішує, як лікувати патологію матки, вибравши один з таких методів:

  • Медикаментозний– застосовується ліки, що впливає на інфекцію, яка стала причиною подразнення слизової.
  • Місцевий– пацієнтку лікують за допомогою загоюють свічок і тампонів. Цей метод може передбачати хімічне припікання рани спеціальними препаратами з подальшою відновної терапією.
  • Хірургічна операція.

Припікання

Якщо процедури консервативної терапії не допомогли позбутися від рани на слизовій, пацієнтці пропонується один із видів хірургічного впливу. Як припікають ерозію шийки матки? Для цього використовуються такі методики:

  • кріодеструкція– заморожування ураженої ділянки рідким азотом;
  • термокоагуляція– застосування високої температури, щоб припекти тканина слизової;
  • діатермокоагуляція– вплив електричним струмом;
  • лазерокоагуляция– видалення патологічно змінених тканин за допомогою лазерного устаткування;
  • радиокоагуляция– спосіб передбачає випарювання уражених клітин з слизової.

Народні засоби

Є дієві рецепти проти цієї недуги і серед домашніх зілля. Такі поради часто виявляються дуже корисні для жінок, що задаються питанням, як вилікувати ерозію шийки матки без припікання. За відгуками, дуже дієво в цій справі обліпихова олія, яку можна купити в будь-якій аптеці. Ось прості рецепти з його застосуванням:

  1. Увечері поспринцеватися содовим розчином (1 ч. л. порошку на 0,5 л води). Просочити обліпиховою олією тампон, який потім ввести і залишити на ніч у піхву. Продовжувати процедуру 3 тижні, в цей період не можна статеві контакти.
  2. 2 таблетки мумійо ретельно розчинити в 1 ч. л. теплої води, додати масло обліпихи. Ставити тампон, просочений таким розчином, за вищеописаною схемою.

Народне лікування захворювання часто проводиться і за допомогою меду. Добре загоїти слизову можна такими способами:

  1. Зробити суміш з 100 мл меду і 200 мл соку алое. Змочені в цьому складі тампони ставити вранці й увечері протягом 14 днів. Перед кожною процедурою треба зробити спринцювання теплим настоєм календули (для цього попередньо 1 ч. л. квіток заливають склянкою окропу).
  2. Сформувати з затверділого меду і марлі лікувальні тампони, які треба вводити в піхву протягом 10 днів. Далі зробити такий же курс, застосовуючи тампони, просочені маслом обліпихи.

Псевдоерозія

Коли лікар виявив дефект на слизовій шийки матки, перед ним стоїть завдання розмежувати, справжня це ерозія, при якій часто без коагуляції не обійтися, або ж зазначена патологія для пацієнтки не представляє загрози. До другого варіанту – обійтися без лікування – лікар схиляється при псевдоерозії шийки матки, коли дефект утворився через поширення багатошарового епітелію на нехарактерні для нього ділянки.

Щоб спрогнозувати зміни стану пацієнтки в майбутньому, лікар повинен розпитати жінку про наявність симптомів, по тому, як виглядає дефект, визначити вид патології – залозиста, сосочковая або ін. Ще одне важливе питання, яке треба вирішити під час огляду гінеколога – розмежувати псевдоэрозию та ектропіон. Другий діагноз ставлять, коли шийка матки як би вивертається в піхву, її захисна функція знижується, а це в подальшому загрожує різноманітними запаленнями цервікального каналу.

Відео

Ерозія шийки матки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!