Чим відрізняються місячні від кровотечі

Критичні дні – не самі приємні моменти в житті більшості жінок. Мігрень, біль у животі, попереку – часті супутники менструацій. Знаючи, як відрізнити місячні від кровотечі, ви зможете своєчасно відреагувати на ситуацію, звернувшись за планової або термінової консультацією в медичний заклад. Які основні відмінності природного фізіологічного процесу від патології, яка загрожує здоров'ю?

Причини виникнення внутрішньо-маткових кровотеч

Будь-яка втрата крові небезпечна для організму. Більше третини випадків маткових кровотеч не пов'язані з нормальними процесами функціонування репродуктивних органів жінки. Більшість патологій життєво небезпечні, однак, нерідко викликають загальне погіршення самопочуття, призводять до анемії та зниження показників заліза в крові. Страждає сексуальне життя, знижується соціальна активність представниць прекрасної статі. Які причини збоїв в організмі і як відрізнити місячні від патологічного кровотечі:

  1. Переривання вагітності (аборти), незалежно від медичних показників або бажання жінки.
  2. Наслідки кесарева розтину.
  3. Дієти, голодування, що призводять до інтоксикації.
  4. Гормональні порушення.
  5. Авітаміноз, дефіцит мікроелементів (особливо заліза).
  6. Захворювання крові, пов'язані з погіршенням згортання.
  7. Стресові ситуації, затяжні депресії – причина відсутності або раптової появи маткових виділень.
  8. Інфекційні захворювання.
  9. Підняття тягарів, важка чоловіча робота.
  10. Гінекологічні проблеми і запалення.
  11. Новоутворення (доброякісні/злоякісні).

Класифікація маткових кровотеч і їх симптоми

Кровотечі з матки в медичній практиці прийнято умовно ділити на 3 види:

  1. Нормальні. До природного фізіологічного процесу лікарі відносять тільки місячні.
  2. Умовно-нормальні кровотечі. Часто виникають в період овуляції або безпосередньо після неї. У цю групу ряд гінекологів включає імплантаційний вид кровотеч у вагітних жінок, які можна відрізнити за часом настання – на 7 днів зачаття і незначної кількості виділеної крові.
  3. Патології. Виникають у репродуктивному віці, після настання клімаксу, у дівчаток, які не досягли статевої зрілості. Діляться на:
    • функціональні, які можливо відрізнити за збоїв в роботі гіпофіза і всієї ендокринної системи;
    • органічні (вагінальні, маткові), викликані новоутвореннями: поліпами, гіперплазією, ендометріозом;
    • системні, причиною яких є аутоімунні або хронічні захворювання.

Ознаки кровотечі з матки, не пов'язані з нормальним менструальним циклом:

  1. Рясність виділень. Середня норма втрати крові під час місячних не перевищує 50-80 г протягом циклу. Перевищення норми – спосіб, як відрізнити менструацію від кровотечі.
  2. Частота заміни прокладки. Зміна гігієнічних засобів рази частіше за годину – привід звернутися до гінеколога.
  3. Збої менструального циклу. Раптовий початок місячних, затримка можуть викликатися серйозними гінекологічними захворюваннями.
  4. Розподіл кількості крові, що втрачається під час місячних. Для нормальних менструацій характерні невеликі «мазання» протягом перших двох днів, потім збільшення кількості крові, що втрачається і призупинення процесу до повного закінчення. Кровотечі ви зможете відрізнити по наявності однієї з стадій: затяжним мізерним виділенням, сильної втрати крові (як у 3-4 день).
  5. Колір крові. Кров'янисті виділення При менструаціях мають темно-червоний або коричневий відтінок. Більшості кровотеч притаманний яскраво-червоний колір і наявність характерного запаху.
  6. Згустки. Під час менструацій в організмі жінки утворюються тромби. Тому, якщо при місячних виходять згустки крові, не слід лякатися. Лікарі вважають таке явище нормою. Наявність патологій передбачає відсутність подібного явища.

Дисфункціональний

Відрізняється тривалим періодом або нехарактерною, рясної крововтратою. Найчастіше виникає у жінок клімактеричного віку, при статевому дозріванні дівчини. Поштовхом до виникнення стає дефіцит/надлишок прогестерону або естрогенів – гормонів, що виробляються ендокринною системою, необхідних для функціонування статевих органів жінки і нормального циклу місячних. Для лікування в більшості випадків призначається гормонотерапія.

Дисфункціональні кровотечі діляться на:

  1. Овуляторні. Відрізнити їх від місячних допоможе «аномальний» цикл: тривалі, дуже мізерні виділення протягом місяця і більше або короткі менструації з втратою крові від 90 м і інтервалом більше 35 днів.
  2. Ановуляторні. Характерними зовнішніми ознаками є: велика крововтрата, збої циклу, слабкість, відсутність апетиту, сонливість. Розпізнати даний вид патології в клінічній практиці можливе при гінекологічному огляді, на підставі лабораторних досліджень, УЗД.

Ювенильное

Ювенільні кровотечі у більшості жінок виникають у сезонній формі. Характерними особливостями є: відсутність процесу утворення жовтого тіла (овуляції) внаслідок гормональних порушень. Більше 90% захворювань припадає на дівчат пубертатного періоду. Нерідкі випадки ювенільних патологій у дівчаток до статевого дозрівання, викликаних новоутвореннями.

Проривний

Близько третини кровотеч проривного типу викликаються ушкодженнями матки, викликаними внутрішньоматкової спіраллю. Виникають на тлі використання протизаплідних засобів, гормональних контрацептивів. Для лікування необхідні: відвідування гінеколога, що включає огляд, здачу лабораторних аналізів; зміна дозування протизаплідних препаратів або витяг спіралі.

Профузні

Як відрізнити місячні від профузної кровотечі? Цей вид патології відрізняється великою втратою крові, червоним кольором виділень, нагадує по симптоматиці менструальні болі. Період виникнення варіюється. Вимагає негайної госпіталізації. Лікування передбачає оперативне втручання – чищення (вишкрібання матки. Дану метроррагію дуже проблематично відрізнити від місячних.

Кровотеча при клімаксі

Ендометрія, міома матки, поліпи та інші новоутворення найчастіше характерні для жінок в клімактеричному періоді. Зменшення вироблення естрогенів, прогестерону призводить до відсутності менструацій або збої циклу. Як відрізнити місячні від кровотечі у жінок після 45 років? Больові відчуття під час статевого контакту, інтервал між циклами понад 90 днів або постійні виділення – типові ознаки.

При вагітності

Будь кровотечі у жінок після зачаття несуть загрозу життя, здоров'я мамі і малюкові. Винятком є імплантаційний вигляд. Виявивши кров'янисті виділення яскравого кольору, майбутня матуся повинна терміново звернутися в жіночу консультацію або викликати невідкладну допомогу. Кровотечі під час вагітності супроводжуються симптоматикою:

  • приступоподібні болі внизу живота, що нагадують сутички;
  • нудота;
  • блювання;
  • пітливість;
  • запаморочення.

Що таке кровотечі під час менструацій

Місячні – єдиний вид маткових виділень крові, характерний для здорового функціонування репродуктивних органів жінки. Початок менструацій збігається з статевим дозріванням дівчаток від 11 до 14 років. Щомісячні кровотечі супроводжують жінок більшу частину життя, припиняючись у період менопаузи або при виношуванні дитини. Під час менструального циклу можуть спостерігатися ознаки, що свідчать про запальних процесах або фізіологічних відхилень:

  1. Значна кількість згустків, нехарактерних для жінки.
  2. Дуже темний (ближче до чорного) колір виділень або яскраво червоний відтінок.
  3. Збільшення крововтрати.

Чим відрізняються місячні від патології

При місячних у більшості жінок з'являються незначні больові відчуття в області живота, органів малого тазу. Як відрізнити менструації від кровотечі:

  • по циклу – не частіше разу на 21-30 днів;
  • по інтервалу між кровотечами – мінімальний становить 21 день, максимальний – 36 днів;
  • по інтенсивності виділень – наростаючий характер лохій протягом перших 3-х днів з наступним зменшенням на 5-е добу дозволяє відрізнити місячні;
  • за віком – кровотечі можуть виникати у дівчаток, які не досягли статевої зрілості;
  • по хворобливості відчуттів – місячні характеризуються незначним дискомфортом або відсутністю болю.

Після пологів

Кровотеча з матки після народження дитини – природний процес відновлення організму. Післяпологові лохії можуть тривати до 50-60 днів. Причиною є відділення від матки плацентарного тіла. Викликати тривогу в цей період мають наступні ознаки:

  • неприємний запах;
  • яскравий колір, відсутність згустків;
  • підвищення температури;
  • сонливість;
  • апатія.

Імплантаційні кровотечі

Будучи нормою, в 40% випадків у вагітних жінок «продовжуються менструації в перший місяць вагітності. Такий вид місячних кровотеч називається імплантаційним і пов'язаний з руйнуванням покриву матки при впровадженні зародка після запліднення. Візит до гінеколога допоможе визначити відсутність патології, що загрожує зривом вагітності або передчасними пологами.

Як зупинити сильну кровотечу при місячних

Червона кров при місячних, рясні виділення зі згустками, погіршення самопочуття з підозрою на кровотечу – привід для звернення до лікаря. Менструальні виділення часом завдають не тільки дискомфорт, але і призводять до анемії, авітамінозу, сонливості, апатії. У таких випадках прийом лікарських препаратів, що сприяють згортання крові, зменшення кровотеч – єдиний спосіб нормалізувати здоров'я:

  1. «Дицинон». Відпускається без рецепта, сприяє згортання крові. Серед побічних ефектів відзначена підвищена ймовірність утворення тромбів, тому часте застосування є небезпечним.
  2. «Триниксан». Відноситься до числа ліків останнього покоління. Добова доза не повинна бути більше 250 мг. Швидко зупиняє сильні кровотечі при місячних.

Що робити, якщо є підозра на маткова кровотеча

У випадках, коли жінка не знає, як відрізнити місячні від маткової кровотечі, при підозрах на патологічну форму їх протікання, слід негайно звернутися за допомогою до фахівців швидкої допомоги. При очікуванні спеціалістів для зниження крововтрати необхідно:

  • лягти в ліжко так, щоб ноги були вище тіла;
  • холодна грілка, сухий лід допоможуть зменшити втрату крові;
  • пити невеликими порціями підсолоджену воду, теплий чай уникнути зневоднення.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!