Коростяний свербіння - будова паразита, шляхи зараження, симптоми, діагностика і як лікувати у дітей або дорослих

Яскравими симптомами ураження дорослого або дитини коростяних зуднем є шкірний свербіж і ходи кліща на шкірі, які видно на фото. Перший ознака доставляє сильний дискомфорт вранці і ввечері. Короста – одне з найбільш поширених шкірних захворювань. Патологія заразна, легко передається через тісний контакт з хворим, його одягом, постільною білизною. З цієї причини часто хворіють члени однієї сім'ї. Коростяний кліщ у людини ще називається псорой, свербежем, псороптозом, коростяной почесухой, хориоптозом.

Що таке коростяний свербіння

Це одна з назв корости – шкірного паразитарного захворювання, викликаного коростяним кліщем (sarcoptes scabiei). Патологія викликає сильний свербіж, який мучить ще більше в ранковий і нічний час з-за особливих ритмів активності паразита. Через дії кліща на шкірі з'являються папульозно-везикулярные висипання. Захворювання характерно для бомжів і членів неблагополучних сімей. Найчастіше воно проявляється в умовах антисанітарії, але іноді відзначається і у охайних людей.

Як виглядає коростяний кліщ

Збудник корости має дуже маленькі розміри, тому побачити паразита вийде тільки під мікроскопом. Тіло кліща має 4 пари кінцівок: 2 передні і 2 серединно-задні. На перших можна виявити безліч суставчіков. Крайній з них має трубчастий хоботок і присмоктуються елемент. На кінчику суглоба є три коготка невеликої довжини. Ними кліщ і проробляє ходи в шкірі людини. У самки на задніх ніжках є щетинка, а на животі є щілина, через яку вона відкладає яйця.

Особливості існування паразита

Через ділянки шкіри з мінімальною товщиною рогового шару відбувається впровадження коростяних кліщів в організм господаря. Через тонкощі і м'якості епідермісу у збудника це легко виходить. Такі ділянки розташовані:

  • між пальців, у зоні сідниць, паху, передній частині живота і стоп;
  • на молочних залозах – у жінок;
  • на обличчі, пахвових западинах і ліктьових згинах – у дітей.

З допомогою присосок на передніх лапках кліщ прикріплюється до шкіри. Для живлення паразит вибирає рогові лусочки. На поверхні можна розрізнити невеликі вертикальні отвори, які проколює самка коростяного кліща. Для розпушення рогового шару шкіри вона виділяє спеціальний секрет, який і викликає у людини ранковий і нічний свербіж. Від кожного вертикального отвору в сторони відходить по 8 кліщових ходів довжиною 1-3 см, приблизно як на фото.

Розмноження коростяного кліща

Самка відкладає 2-3 яйця в день. Більш сильна активність кліщів відзначається в період з вересня по грудень. Через 3-7 днів після відкладання личинки вилуплюються. Їх розмір становить 0,1-0,15 мм. У них поки 3 пари ніжок на відміну від дорослого кліща. Під час всього циклу коростяного кліща личинки знаходяться в папулах і везикулах на шкірі і зовні незмінному епідермісі. Потім дорослі особини піднімаються на поверхню. Там відбувається спарювання кліщів, а весь цикл повторюється з початку. Самці гинуть, а самки вражають нового господаря чи впроваджуються в шкіру колишнього.

Скільки живе коростяний кліщ поза тіла людини

На шкірі людини кліщ живе до 30 діб. Поза тіла господаря паразит швидко зневоднюється і гине. Термін життя знижується при зменшенні вологості навколишнього середовища. Для самок критичною є показник у 60%, а для личинок – до 80%. Поза людського тіла паразит проживає до 3 діб при температурі 18-20 градусів. При кип'ятінні або на морозі коростяний кліщ гине миттєво.

Як можна заразитися коростою

Джерелом виступає тільки вже хвора людина. Кліщ передається від нього до інших людей. Близько 90% всіх випадків ураження зуднем виступає безпосередньо близький контакт з хворим. Медицина відносить коросту і до категорії захворювань, що передаються статевим шляхом. На другому місці за ступенем зараження знаходиться непрямий шлях передачі захворювання. Це стосується рушників, мочалок, постільної білизни, іграшок та інших предметів, що належать хворому, якими скористався здорова людина.

Ознаки корости у дорослих

Основний симптом будь-якій стадії ураження зуднем є постійний свербіж, інтенсивність якого зростає. Особливо складно терпіти коросту ввечері і вночі з-за того, що збудник активізується в цей час. Хвороба короста проявляється і іншими симптомами:

  • екскоріаціі і расчеси;
  • висипання, що перетворюються через розчісування в струпи;
  • тонкі прямі або звивисті лінії блідо-сірого кольору на шкірі з маленьким бульбашкою на кінці;
  • бляшки з облущеними лусочками;
  • папули – невеликі припухлості;
  • гнійничкові висипання при приєднанні бактеріальної інфекції.

Перші ознаки

Перші симптоми проявляються тим швидше, чим більше кліщів прикріплюється під шкіру. Вираженість ознак при цьому не змінюється. Зараження відбувається швидше, якщо воно відбувається вже не перший раз. У такому разі інкубаційний період становить 4 дні. При першому зараженні він варіюється від 2 тижнів до 1,5 місяців. Коростяний кліщ на ранній стадії проявляється наступними ознаками:

  • висип з невеликими прозорими бульбашками на долонях, кистях рук, животі, ліктьових згинах, міжпальцевих складках;
  • свербіж шкірних покривів;
  • парні кліщові ходи на шкірі;
  • кров'яні скориночки після розчісування.

Симптоми та ознаки у дітей

Ті ж ознаки коростяного кліща характерні і для дітей, в тому числі новонароджених. На шкірі можна виявити коростяні ходи, папули та везикули. У дітей на перших місяцях життя клінічна картина може нагадувати кропив'янку, що ускладнює діагностику патології. У деяких малюків відзначається мокнутие, онихия і пароніхія. Локалізація висипань: на ступнях ніг, волосистої частини голови.

Потім пухирі поширюються на спину, сідниці і особа. З-за дискомфорту дитина погано спить. На тлі поразки зуднем у дітей можуть виникати:

  • лімфангіт;
  • погіршення загального стану;
  • температура;
  • зниження апетиту;
  • плаксивість;
  • лімфаденіт;
  • альбумінурія;
  • лейкоцитоз;
  • прискорення ШОЕ;
  • сепсис (у грудних дітей).

Види корости

В організмі певних людей коростяний кліщ може вести себе по-різному. Залежно від цього короста на руках і інших частинах тіла має класифікацію і поділяється на наступні види:

  1. Типова. Ця форма ураження зуднем має класичне протягом, яке описано вище.
  2. Без ходів. Головною відмінністю є зменшена кількість висипань і відсутність коростяних «норок». Замість них присутні тільки сверблячі пухирці. Такий стан характерно для зараження личинками, а не дорослим кліщем.
  3. «Чистий». Схожа на типову коросту. Різниця полягає в причині. Ця форма захворювання розвивається на тлі щоденного миття тіла.
  4. Вузликова (лимфоплазия). Ознакою є коричневі або рожеві круглі вузлики в місцях укусу кліщів.
  5. Норвезька. Це дуже рідкісне захворювання, яке спостерігається при ослабленому імунітеті на тлі синдрому Дауна, Сніду, туберкульозу.
  6. Псевдочесотка. Проходить самостійно, коли людина перестає контактувати з твариною, який хворий псевдосаркоптозом.
  7. Ускладнена. Супроводжується іншими інфекціями, що розвивається внаслідок не долеченной типової форми.

Діагностика

Вже на підставі клінічних ознак лікар може запідозрити, що у пацієнта коростяний свербіння, але для підтвердження патології необхідно проведення додаткових досліджень. В їхній список входять:

  • первинний огляд пацієнта на наявність коростяних ходів;
  • експрес-діагностика за допомогою молочної кислоти;
  • забарвлення шкіри йодною настойкою – кліщові ходи стають коричневими;
  • виявлення за допомогою видеодерматоскопа.

Аналіз на коросту

Лабораторні аналізи загальної спрямованості не будуть інформативними. В крові може бути виявлений підвищений рівень еозинофілів, які є ознакою сенсибілізації. Крім того, її аналіз здатний показати, що в організмі є запальний процес. Підтвердити захворювання може тільки зішкріб на коросту. Процедура полягає в зрізанні та паркані невеликої ділянки верхнього шару епідермісу біля коростяних ходів. У взятому матеріалі виявляють самих кліщів або їх личинки.

Лікування коростяного кліща

Короста на голові та інших частинах тіла припускає комплексне лікування. Починається воно з душу з милом і мочалкою, з допомогою яких видаляють частину паразитів. Після цього хворому необхідно щодня втирати в шкіру протикліщове засіб. Процедуру рекомендується проводити ввечері. Натільну і постільну білизну змінюють після закінчення терапії. Його потрібно обов'язково прокип'ятити.

Медикаментозна боротьба з паразитом

Лікарська терапія припускає використання тільки місцевих препаратів. Це мазі, спреї, гелі, емульсії. Пероральний прийом медикаментів показаний тільки для зняття свербіння. Висип при корості і інші її симптоми усувають за допомогою таких ліків:

  1. Сірчана мазь. Її використовують щодня протягом тижня. Помитися потрібно тільки в перший день. Наступна процедура повинна бути через 5 діб. Тоді ж міняють білизну. Плюс мазі в її низькій ціні, а мінус в запаху і плями на одязі.
  2. Емульсія бензилбензоата. Проявляється протипаразитарну дію. Плюси– добре вбирається, володіє знеболюючим ефектом. Недоліком є подразнення шкіри.
  3. Спрегаль. Це препарат у формі спрею. Перевагу в швидкодії. Ефект спостерігається вже після першого застосування. Крім того, препарат дозволений для новонароджених. Мінус – висока вартість.

Лікування корости народними засобами

Позитивний ефект роблять і деякі народні засоби. Короста на нервовому грунті і інші її типи лікується наступними домашніми рецептами:

  1. Змішати мисливський порох і сметану в пропорції 1:3. Дати суміші постояти 2 години в теплому місці, періодично помішувати. Змащувати отриманим засобом повністю все тіло. Дочекатися вбирання, а потім промити шкіру теплою водою.
  2. За допомогою терки подрібнити господарське мило, залити невеликою кількістю води. Поставити масу на повільному вогні до однорідності. Далі ввести натертий часник і цибулю. Дати масі охолонути, після чого зліпити з неї інше мило. Використовувати його під час прийняття душу перед сном.
  3. Натирати тіло маслом лаванди перед тим, як піти спати.

Що робити, якщо короста важковиліковних

Коли захворювання не піддається лікуванню, вдаються до більш сильних препаратів. До них відносяться антибіотики і деякі протипаразитарні засоби. Прикладом останніх служить медикамент Трихопол. Він випускається у формі таблеток і свічок, заснованих на метронидазоле. Для запущених випадків показані ін'єкції 10% хлористого кальцію хлориду. Ще вони називаються «гарячими» уколами. Їх ефект полягає в усуненні запалення, хорошому вплив на нервову систему і допомоги організму в боротьбі з інфекцією.

Профілактика

Будь-яку патологію легше запобігти, ніж лікувати. Важливо при перших же симптомах своєчасно починати терапію проти захворювання. Знаходяться в контакті з хворим люди повинні пройти обробку тіла противочесоточными засобами. Людини, що заразилася, потрібно обов'язково відгородити від решти членів сім'ї. Якщо ви не можете прокип'ятити, або прогладити одяг, варто обробити її спреєм «А-пар». Інші заходи профілактики:

  • проводити прибирання дезінфікуючими засобами;
  • дотримуватися правил гігієни;
  • уникати випадкових статевих контактів;
  • частіше змінювати одяг і постільну білизну, прасувати їх праскою.

Фото корости на руках

Відео

Короста і коростяний кліщ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!