Як позбутися від шипицы на ногах

Існує безліч різних способів, як позбутися від шипицы на пальцях рук або ступнях, включаючи аптечні препарати та народні рецепти, які можна використовувати в домашніх умовах. Сам дефект являє собою підошовну бородавку, причиною якої виступає вірус папіломи людини. Вона може з'явитися після походу в лазню, сауну або басейн. З-за контакту з вологим середовищем створюються сприятливі умови для розвитку шипицы. Новоутворення приносить великий дискомфорт і біль при ходьбі, тому дефект потрібно терміново видаляти.

Що таке шипица

Так називаються бородавки, розташовані на ступні людини, але можуть бути і на пальцях ноги, частіше на великому або мізинці. Іноді вони виникають на долонях і біля нігтів. Шипица, або гуска, являє собою щільне сухе утворення, що складається з ороговілих частинок. Колір бородавки жовтуватий, а її структура дещо піднімається над поверхнею решти шкіри, як видно на фото. Від мозолів її відрізняє поява болю після натискання.

Шипичка поширюється за рахунок корінцевих ниткоподібних розростань сосочкового типу. Позбутися новоутворення складно. Якщо прибрати ороговілу частину, то бородавка знову з'явиться. Причинами зростання шипицы є:

  • занози, натертості, мозолі від незручного взуття;
  • травми на поверхні шкіри;
  • зниження імунітету;
  • хронічні захворювання, часті застуди;
  • відвідування саун, лазень, басейнів і спортзалів без захисного взуття;
  • гіпергідроз – підвищена пітливість ніг;
  • недотримання правил гігієни;
  • носіння або примірка чужого взуття.

Як вивести шипицу

Дізнатися про бородавки можна за неприємним поколювання при ходьбі. Це і відрізняє її від натоптиша. Наріст обов'язково потрібно вилікувати, адже він може стати злоякісним новоутворенням. Щоб позбутися шипички, можна використовувати різні методи, включаючи:

  1. Народні методи. Припускають використання домашніх звичних продуктів, наприклад, соку часнику, оцтової кислоти, кропиви або цибулі. Є і незвичайний метод, як можна позбутися від шипицы – це змова проти бородавки.
  2. Хірургічне втручання. Класичним способом є видалення за допомогою скальпеля, після чого залишається глибока рана, що загоюється довгий час. Існують і інші, менш травматичні методи.
  3. Використання медикаментів в домашніх умовах. Сюди відносяться таблетки проти вірусу папіломи людини і деякі місцеві препарати для зовнішнього застосування.

Лікування в домашніх умовах

Виділяється кілька методів видалення шипицы в домашніх умовах. Вони передбачають нанесення на бородавку певних коштів або ж прийом препаратів усередину. В цілому такі методи поділяються на:

  1. Народні. Серед цих методів часто використовують чистотіл. Соком рослини намазують саму шипичку, не зачіпаючи здорові ділянки. Практично за тією ж схемою використовують яблучний оцет, марганцівку, листя хрону, часник, йод, лук і навіть яйця зі шкаралупою.
  2. Аптечні. Включають таблетки для перорального застосування, наприклад, Циклоферон. Це препарат проти вірусу папіломи людини. Інші засоби – креми, мазі, гелі, пластирі, які впливають на бородавку зовнішньо.

Видалення в медустанові

Щоб дійсно позбутися шипицы, краще звернутися за допомогою до професіоналів. Сучасні медичні методики дозволяють вилікувати новоутворення з мінімальною травматичністю. Завдяки їм, шипичка більше не з'являється, оскільки її усувають повністю. Список використаних хірургічних методів включає:

  1. Операція. Скальпелем вирізають всю шипичку. У результаті залишається велика рана, що важко і довго гояться. Метод є найбільш травматичним, тому використовується рідше.
  2. Припікання рідким азотом. Передбачає заморожування тканин шипицы. Метод відрізняється безболісністю, але він не завжди ефективний. Рецидив можливий у разі непрофесіоналізму при проведенні процедури.
  3. Електрокоагуляція. Являє собою припікання шипицы високочастотним струмом.
  4. Лазер. Цей метод більш ефективний і найшвидший. На шкірі після випалювання лазером не залишається ніяких рубців.

Змова від шипицы

Незвичайний метод, як позбутися від бородавки – змова. Для проведення процедури можна використовувати продукти, речі або рослини. З останніми змова проводиться наступним чином:

  • на тертці натерти корінь свіжого хрону;
  • бинтом примотати до бородавки (краще робити це на ніч);
  • перед сном вимовити фразу «Хрін все вбирає, він гострий йому впорається, а від мене хвороби піти, мені легко від неї позбутися».

Як прибрати шипицу аптечними засобами

Засоби з аптеки, допомагають позбутися від шипички, володіють більшою ефективністю в порівнянні з народними. З цієї причини медикаменти вважаються оптимальним рішенням проблеми з бородавкою. Серед найбільш поширених можна виділити:

  • мазь Віферон;
  • Ляпісний олівець;
  • пластирі;
  • Суперчистотел;
  • Аргоника.

Віферон мазь

Це засіб засноване на інтерфероні, який має імуномодулюючу, антипроліферативну та противірусну дію. Мазь допомагає вилікувати ураження, викликані папіломавірусом. Основні характеристики препарату:

  1. Як застосовувати. Зрізати під корінець шипицу, нанести мазь, закрити ватним диском і закріпити лейкопластиром. Ходити так протягом доби.
  2. Курс лікування. Процедуру повторюють ще 2-5 разів.
  3. Побічні ефекти. Можлива алергічна реакція.
  4. Плюси. Безпечний для вагітних і дітей, невисока вартість.
  5. Мінуси. Потрібно багато часу, щоб позбутися від шипички.

Ляпісний олівець

Дія Ляписного олівця полягає в припіканні шкірних покривів. Додатково препарат чинить бактерицидну дію за рахунок нітрату срібла в складі. Особливості використання медикаменту:

  1. Застосування. Використовувати один раз в тиждень, проводячи по 1-2 процедурою.
  2. Тривалість лікування. Не більше 4 тижнів.
  3. Побічні реакції. Незначні алергічні реакції.
  4. Переваги. Легко видаляє дрібні шипички.
  5. Недоліки. Не впорається з великим наростом.

Пластир від шипицы

Існують спеціальні пластирі, які наклеюють безпосередньо на бородавку. Вони припікають новоутворення, чинять протизапальну дію. Такими ефектами володіють такі пластирі:

  1. Салипод. Включає сірку, саліцилову кислоту і ланолін. Пластир наклеюють на шипицу після розпарювання шкіри ступень або пальців в теплій ванні близько 10 хвилин. Знімають його через 2 дні. Мінус пластиру – він не ефективний проти вірусу папіломи людини, тому потрібно додаткове застосування інших медикаментів.
  2. Leiko. У центрі пластиру мозольна область з саліцилової кислотою. Засіб ніяк не впливає на здорову шкіру, доступно за ціною. З мінусів можна відзначити тільки алергічну реакцію. Пластир наклеюють на шипичку, закріплюють зверху звичайним лейкопластиром. Пов'язку залишають на 2-3 дні. Застосовують засіб до повного усунення бородавки.

Аргоника - концентрат іонів срібла

Препарат являє собою концентровану сироватку рідкого срібла. Вона надає противірусний ефект. Також Аргоника сприяє активізації імунітету на пошкодженій ділянці шкіри. Перед застосуванням засобу треба розпарити шипицу в теплій ванні, потім насухо протерти. Далі концентрат капають прямо на шипичку. Пластиром її заклеюють тільки після висихання засобу. Цикл повторюють до повного зникнення новоутворення.

Суперчистотел

Цей препарат використовується конкретно з метою видалення бородавок. Засіб засноване на хлориду натрію і гидрокарбонате натрію, який дуже ефективний по відношенню до новоутворень. Судячи з відгуків, всього крапля препарату здатна очистити шкіру від бородавок. Медикамент викликає опіки, але сіль і сода нейтралізує надто негативний вплив лугу, тому ефективність препарату дуже висока. Серед побічних дій можливі набряклість і почервоніння. Спосіб застосування ліків наступний:

  • протягом 3 днів кожну бородавку окроплюють 1 краплею Суперчистотела;
  • дитячим кремом змащують шкіру навколо дефекту;
  • обов'язково чекають висихання засобу.

Видалення шипицы хімічними засобами

Механізм дії хімічних засобів полягає в опіку, який викликає сам препарат при попаданні на шкіру. Їх треба застосовувати обережно, адже легко пошкодити і здорові ділянки. Ефект хімічного опіку мають наступні препарати:

  • Солкодерм;
  • Криофарма;
  • Колломак;
  • Веррукацид.

Солкодерм

Засіб являє собою розчин, заснований на різних кислотах. Вони надають місцеве некротизирующее дію. Особливості застосування Солкодерма:

  1. Інструкція. Здорові ділянки поруч змастити вазеліном, а Солкодерм нанести на шипичку.
  2. Побічні ефекти. Можливе відчуття печіння, почервоніння.
  3. Курс лікування. Обробляти кілька днів по 2-3 рази за добу.
  4. Плюси. Наріст можна прибрати буквально за 1-2 дні.
  5. Мінуси. Легко пошкодити здорову шкіру.

Криофарма

Це ліки допомагає видалити шипицу в домашніх умовах всього за день. склад включає суміш диметилового ефіру і пропану. Препарат діє подібно припікання рідким азотом. Випускається у вигляді аерозольних флаконів з аплікаторами. Застосування засобу відбувається з урахуванням таких нюансів:

  1. Як використовувати. В отвір аплікатора вставити стрижень держателя, щоб його не було видно. Взявши балон однією рукою за нижню частину і направивши на бородавку, натиснути на тримач до появи шипіння і утримувати так 3 секунди.
  2. Побічні реакції. Тимчасове виникнення ішемічного кільця біля місця нанесення.
  3. Терапія. Вистачить однієї аплікації. Якщо через 2 тижні бородавка не зникла, її обробляють ще раз.
  4. Переваги. Швидко усуває новоутворення.
  5. Недоліки. Лікування може бути болючим.

Колломак

Основою даного медикаменту є саліцилова кислота має кератолітичну (ніжний) дію. Застосовується засіб зовнішньо по 1 краплі розчину до 2 разів за добу. Попередньо шкіру треба розпарити. Курс лікування становить в середньому 4 дні. Мінусом є потенційні побічні ефекти: почервоніння, печіння, свербіж, алергія.

Веррукацид

Це дуже агресивна речовина, що являє собою маслянисту рідину. Вона надає мумифицирующее і припікаючу дію. Обробляти бородавки потрібно по 3-4 рази за добу. Дрібні освіти можна змастити тільки один раз. Після процедури можлива поява свербежу, печіння і набряклості. Мінус – не дозволено дитині молодше 7 років. Крім того, препарат не використовують на площі більше 20 кв. див. Плюс – Веррукацид має виключно місцевою дією, в кровотік не потрапляє.

Циклоферон - таблетки від вірусу папіломи людини

Серед препаратів проти бородавок виділяються і ті, що приймають всередину. Наприклад, таблетки Циклоферон з противірусним ефектом. Дозування і тривалість застосування визначаються лікарем. Повністю позбавити від наростів Циклоферон не допоможе, але призупинення розвитку вірусу і запобігання нових утворень препарат гарантує. Мінусами є висока вартість і неможливість застосування під час вагітності та лактації.

Апаратні методи лікування

Якщо медикаменти і народні методи не допомагають або освіти знову з'являються, пацієнту рекомендовано апаратне лікування шипицы. Серед таких методів виділяються:

  • лазерне видалення;
  • кріодеструкція;
  • радіохвильова терапія;
  • електрокоагуляція;
  • хірургічне втручання.

Видалення лазером шипицы

Цей метод один з найшвидших і ефективних. Процедура полягає всього в 5 хвилинах обробки лазером. Повторний сеанс не потрібно. Мінус – висока вартість процедури, а плюс – відсутність шрамів, з-за чого лазер можна використовувати для будь-якої частини тіла. Побічних ефектів процедура не має. Є лише протипоказання у вигляді будь-яких захворювань і їх рецидивів.

Кріодеструкція бородавок

Так називається процедура з видалення новоутворень рідким азотом. На це вистачає всього 2-3 днів в залежності від розміру ураженої площі. Сама процедура займає від 30 секунд до 2 хвилин. За допомогою апарату зі спеціальним наконечником бородавку заморожують, після чого вона відмирає. Недолік методу – потенційна небезпека при попаданні азоту на здорову шкіру. Якщо проводити процедуру в клініці, такий ризик мінімальний.

Радіохвильовий метод лікування

Ще один безболісний і ефективний метод видалення бородавок. Він відноситься до категорії малотравматичных. Його перевага у відсутності рубців після процедури. В області обробки пацієнт відзначає лише легке поколювання. Процедура теж займає всього пару хвилин, як і у випадку з лазером. Для видалення використовують спеціальний радіохвильової апарат.

Випалювання электрокоагулятором

Процедура електрокоагуляції більш ефективна проти наростів на ніжці. Вона зрізається спеціальним електроножем. Судини припікаються, тому кровотеча відсутня, а ранка після процедури швидко гоїться. Плюс – додаткові сеанси електрокоагуляції більше не потрібні. Крім того, метод не має протипоказань. Недолік в тому, що електрокоагуляція частіше використовується у разі новоутворень на шиї і обличчі.

Хірургічне видалення скальпелем

Даний метод є найбільш травматичним. З-за цього недоліку він використовується дуже рідко. Крім того, після процедури залишаються великі рубці. Немає гарантії успішного результату, адже наріст може мати глибокий корінь. Якщо лікар залишить його, то шипица з'явиться знову і зросте ще більше. Можливо навіть появи інших новоутворень з нею поруч.

Як позбутися від шипицы народними засобами

Існує безліч методів, як видалити шипицу в домашніх умовах. Вони відносяться до народної медицини, яка часто буває ефективна по відношенню до таких новоутворень. Серед особливо дієвих рецептів виділяються:

  • оцтове тісто;
  • часникові компреси;
  • примочки з соком чистотілу;
  • компреси з коренем хрону;
  • компреси з тертою картоплею;
  • сік ріпчастої цибулі;
  • використання сухого цементу.

Використання оцтового тесту

Незвичайний народні рецепт від шипички – оцтове тісто. Для його приготування знадобиться столова ложка оцту і борошно. Її потрібно додавати стільки, щоб вийшла густа маса, схожа на тісто. Здорову шкіру навколо новоутворення потрібно заклеїти пластиром. Далі змащують шипицу кашкою оцту з борошном, а потім загортають целофаном і бинтом. Компрес залишають на ніч. Процедури проводяться аж до зникнення дефекту.

Компреси з часнику

До початку процедури необхідно розпарити шкіру стоп і пальців в теплій ванні. Далі треба взяти один зубчик часнику і очистити його. До ушкодженого місця прикладають тільки половинку головки. Її примотують до бородавки на 1 годину. Після процедури потрібно промити шкіру теплою водою. Повторювати сеанс потрібно щоденно, краще вранці і ввечері. Тривалість терапії залежить від того, як швидко зникне новоутворення.

Лікування соком чистотілу

Засіб на основі соку чистотілу є отруйним, тому використовувати його потрібно обережно, щоб не потрапити на здорові ділянки. Для проведення процедури необхідно:

  • шкіру навколо бородавки змастити дитячим кремом;
  • взяти свіжий чистотіл;
  • зрізати стебельце і видавити з нього крапельку соку прямо на шипичку;
  • почекати поки висохне;
  • повторювати процедуру ще 2-3 дні.

Примочки з хріном

Перед використанням хрону шкіру ступень треба розпарити. Потім корінь рослини подрібнюють до стану кашки, яку прикладають до дефекту. Сировина накривають поліетиленом, а потім наклеюють зверху пластир. Краще проводити сеанс перед сном, щоб залишити компрес на ніч. З ранку ногу потрібно промити теплою водою. Хрін можна замінити часником або використовувати їх разом. Курс лікування триває до повного усунення бородавки.

Лікування шипицы тертою картоплею

Сік свіжої картоплі допомагає від бородавок. Судячи з відгуків, це засіб дуже ефективно. Щоб позбутися шипички, необхідно дотримуватися такої інструкції:

  • очистити одну картоплину, промити;
  • відрізати від неї скибочку середнього розміру;
  • прикласти до бородавки і примотати бинтом;
  • залишити компрес на ніч;
  • повторювати поки дефект повністю не зникне.

Ріпчаста цибуля від бородавок

Перед процедурою очищений шматочок цибулі потрібно замочити в оцті. У цей час можна зробити теплу ванночку, щоб розпарити шкіру. Далі прикладають до шипице цибулю, а зверху кріплять його звичайним лейкопластиром. Краще витримати такий компрес протягом всієї ночі. Робити їх потрібно до моменту, поки бородавка не зникне. Ефективніше рецепт буде в поєднанні з часником.

Видалення шипиц цементом

Серед незвичайних методів, що описують, як лікувати шипицу, можна виділити спосіб втирання сухого цементу. Перед початком процедури шкіру розпарюють, потім зрізують ороговілий шар шкіри. Отриману ранку (прямо сирої) натирають сухим цементом до повного його висихання. Судячи з відгуків, для повного одужання вистачає 3-5 таких процедур. Повторювати сеанси рекомендується кожні 3 дня за 3 рази протягом доби.

Відео

Шипица на руці і нозі. Причини і лікування. Бородавка, ВПЛ, як виглядає

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!