Застуда на носі: лікування і профілактика герпесу

Є чимало захворювань, які проявляються на шкірі у вигляді різних захворювань: герпес в їх числі. Застуда на носі може вискочити і у дорослих, і у дітей, багатьма воспринимаясь помилково як дерматит, але це захворювання носить вірусний характер і вимагає спеціального лікування, тому спроба помазати герпес не тими засобами, які необхідні, тільки погіршує ситуацію. Щоб виключити бактеріальні ускладнення, ослаблення імунітету, треба знати, як виглядає і правильно лікуватися така застуда.

Що таке застуда на носі

Герпесной інфекції, за даними досліджень, схильні до 95% людей. Поширеним вважається простий герпес або вірус 1-го типу, що виявляється як простудні бульбашки на губах. Герпес носа викликається цим же вірусом, який характеризується високою контагіозністю. При попаданні його в організм існує висока ймовірність розвитку герпесного вірусу. Найчастіше така застуда під носом здатна вискочити у осіб з ослабленим імунітетом.

Симптоми

Властиві вірусу герпесу симптоми можуть проявитися через кілька днів після попадання інфекції в організм. Ознаки захворювання яскраво виражені (див. фото):

  • дискомфорт (виникає біль, подразнення, свербіж, відчуття печіння в місці інфекції);
  • припухлість в ніздрях, почервоніння слизової;
  • можливе підвищення температури;
  • поява (через один-два дні) висипки, нагадує нариви – хворобливих бульбашок, розташованих близько один до одного, наповнених прозорою рідиною;
  • виникнення виразок при подальшому розірвання бульбашок.

Причини хвороби

При проникненні вірусу герпесу в організм імунною системою починається вироблення специфічних антитіл для блокування первинної інфекції, але знищити його зовсім не виходить. При сприятливих для інфекції умовах бактеріальна маса активізується, викликаючи рецидиви. Висип на носі може вискочити з різних причин, об'єднаних факторами, що впливають на зниження імунітету:

  • грип, ГРВІ, застуда;
  • ангіна, ЛОР-захворювання;
  • авітаміноз, гіповітаміноз при нераціональному харчуванні;
  • перегрівання та переохолодження (в тому числі від протягу, кондиціонера);
  • цукровий діабет;
  • менструальний цикл;
  • стреси, депресії;
  • імунні патології (алергія, СНІД, аутоімунний відповідь, пухлини імунної системи).

Чим лікувати застуду на носі

Займатися запаленням потрібно при кожному загостренні. Повністю позбавитися від захворювання неможливо, проте можна домогтися ремісії за допомогою ефективних препаратів, з якими застуда проходить швидше. При виникненні в носі на слизовій подразнення, лікування слід починати з противірусних медикаментів. Якщо починається нежить і виникає закладеність носа, добре підключати імуностимулятори, антигістамінні препарати. До появи висипань припухлі почервонілі області треба помазати, застосовуючи спеціальну мазь від застуди на носі.

Противірусні таблетки

Препарати проти герпесу поділяються на загальні і місцеві. Медикаменти загальної дії націлені придушити і нейтралізувати активність вірусу:

  • Ацикловір – противірусні таблетки направленої дії для нейтралізації вірусу герпесу. Плюси: активний компонент, ацикловір, дозволений для застосування дітьми з 2-х років. Мінуси: пероральна форма не ефективна при важкому ступеню захворювання.
  • Циклоферон – препарат для придушення вірусу герпесу з імуномодулюючу дію. Плюси: широка противірусна активність, протизапальну дію. Мінуси: багато протипоказань, обмежений прийом в період вагітності.
  • Виворакс – противірусний препарат активної дії проти герпесу. Плюси: висока біодоступність, низька ціна. Мінуси: повільно накопичується в організмі.

Мазь

Поряд з таблетками необхідна місцева терапія, що дозволяє позбавитися від симптомів швидше і полегшити самопочуття – змазування носа. Противірусними кремами, мазями чистими руками треба помазати уражені ділянки, повторюючи процедуру кожні 4 години. Повний курс, як правило, становить п'ять днів. Фармацевтика сьогодні пропонує хороший вибір препаратів:

  • Эразабан – мазь нового покоління з активною речовиною докозанол. Плюси: швидко допомагає прибрати неприємні відчуття, знімає свербіж, печіння, застосування препарату на ранній стадії мінімізує кількість бульбашок. Мінуси: висока ціна.
  • Панавир – противірусний гель на рослинній основі. Плюси: стійка ремісія, ранки гояться без утворення скоринки, безбарвна субстанція непомітна і ідеальна, якщо є герпес на кінчику носа. Мінуси: немає.

Зовіракс Мазь

Основна активна речовина – ацикловір. Препарат проти герпесной інфекції проводиться в різних формах (мазь, крем, таблетки). Мазь для місцевого нанесення наноситься тонким шаром ватяними паличками або чистими руками до п'яти разів на день. Використовується ліки не менше чотирьох днів, максимум – десять днів. Плюси: добре знімає біль, полегшує свербіж в уражених областях шкіри, блокує подальше розростання висипань. Мінуси: висока вартість.

Мазь Ацикловір

Антигерпетическая противірусна мазь Ацикловір – перший спеціалізований препарат місцевої дії. Ліки наносять безпосередньо на область ураження слизової оболонки всередині носової пазухи і зовні на крила носа. Тривалість лікування застуди встановлюється лікарем і, в основному, триває 5 діб, але не більше десяти днів. Плюси: прискорює лікування, позбавляє від неприємних відчуттів, перешкоджає виникненню нових вогнищ висипки. Мінуси: індивідуальна непереносимість, звикання при частому застосуванні.

Герпес на носі у дитини

При з'явилася висипки на носі у дитини, якщо загальний стан не порушено, необхідно лише запобігти інфекційне поширення, оскільки до 12 років багато ліки протипоказані. При хорошому імунітеті треба змащувати бульбашки для прискорення загоєння обліпиховою, шипшиновим, ялицевою олією, настойкою прополісу або камфорним спиртом. При необхідності лікування слід застосовувати мазі, креми на основі Ацикловіру.

Народна медицина

Для лікування цього захворювання народною медициною пропонується цілий комплекс ефективних методів. Відмінний ефект при герпесі дає ялицеве масло: кожен день, три рази на добу їм треба змащувати висипання. Добре протирати бульбашки настоянкою прополісу: перед застосуванням її розводять водою в рівних пропорціях. Можна приготувати самим лікувальну мазь: змішати одну частину соку квіток календули, природного антисептика, і чотири частини вазеліну.

Народні рецепти можна застосовувати як дитині, так і дорослому. Крім того, корисно вживати трав'яні чаї зі звіробоєм, ехінацеєю, лікувальної ромашкою, календулою (нігтиками). Крім того, це добре для зміцнення імунітету, відвари дають ще і відмінний протизапальний ефект при застуді. Щоденний раціон харчування рекомендується поповнити фруктами і овочами.

Можливі ускладнення

Тривале перебування герпесу в організмі призводить до частих рецидивів захворювання і загрожує розвитком ускладнень, особливо при імунодефіциті. Без ефективного лікування можливе поширення інфекції далі носової області до мозкової оболонки (герпетичний енцефаліт) та очного нерва. Головна небезпека – генералізація інфекції, коли уражається вже більшість органів і систем. Уникнути цього допоможе коректно проведене лікування, правила гігієни і профілактичні заходи.

Заходи профілактики

Кращою профілактикою герпетичного зараження буде – виключити близькі контакти з хворим та підтримувати власний імунітет. Важливо:

  • дотримуватися правильного режиму сну і відпочинку;
  • займатися загартовуванням;
  • дорослим – відмовитися від шкідливих звичок;
  • при епідеміях грипу уникати людних місць;
  • дотримуватися елементарних правил гігієни;
  • правильно харчуватися;
  • для запобігання поширення висипки не слід чіпати, розчісувати, розкривати бульбашки, користуватися загальними побутовими предметами.

Відео

Простудні прищі на обличчі: лікування, кошти, профілактика

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!