Видалення підошовних бородавок лазером - як проходить процедура

Бородавки, відомі під назвою підошовних або шипиц – це часта проблема в практиці будь-якого дерматолога. У пацієнтів ж після постановки діагнозу виникає питання – яким має бути лікування, щоб якомога швидше прибрати шкірне новоутворення з коренем. Більшість людей, прочитавши безліч відгуків, вивчивши ціни, приходять до висновку, що лікування і видалення підошовних бородавок лазером - це оптимальний варіант.

Що таке підошовні бородавки

Підошовні бородавки являють собою доброякісне новоутворення шкіри, обумовлене ураженням клітин шкіри в місці локалізації бородавки вірусом папіломи людини. Бородавки з'являються на пальцях ніг або підошві стопи і мають характерний зовнішній вигляд, чим пояснюється простота діагностики. Сильний імунітет дорослої людини не дає проявити вірусу свою руйнівну дію. До групи ризику зараження відносяться діти, які можуть інфікуватися в місцях загального користування.

Вірус, що потрапив на шкіру стопи через мікротравми, зовні може проявитися тільки через кілька тижнів у вигляді ерозії, що нагадує на початковій стадії мозоль. Запущені бородавки з часом починають доставляти больові відчуття і заражати вірусом навколишні ділянки шкіри, складаючи так звані мозаїчні кластери. Якщо придивитися або розкрити бородавку, то можна помітити чорні точки, які є закупореними тромбами кровоносними капілярами.

Лазерне видалення підошовних бородавок

Оскільки бородавка має тенденцію до зростання і здатна утворювати навколо себе конгломерат бородавок, то в інтересах людини її швидке видалення. За рахунок надійності, безпеки та естетичної бесследности величезною популярністю на сьогоднішній день користується лазерне видалення підошовних бородавок, яке виконується різними видами лазерів. Загальний принцип лазерів – випарювання води з новоутворення. Для видалення підошовних бородавок лазером використовують наступні типи обладнання:

  1. Імпульсний на барвниках: спрямований на руйнування капілярів бородавки, малоболезненный, естетично ефективний.
  2. Ербіевий: здатний видалити підошовну бородавку за рахунок випаровування рідини, майже не пошкоджує навколишні тканини.
  3. СО2: під час лікування випарює рідину, є ризик легкого ушкодження оточуючих покривів, може коштувати дешево.

Переваги лазерної терапії

Видалення бородавок лазером відноситься до безпечною процедурою. Під час неї відбувається випарювання вологи і коагуляція тканин. Перевагами методу лазерного є:

  • виключення ризику кровотеч;
  • здатність прибрати рану без виникнення рубців і шрамів;
  • відсутність впливу на здорові тканини;
  • відсутність контакту інструментів з поверхнею стопи;
  • мінімальний ризик інфікування і рецидивів;
  • безболісність виведення;
  • висока ефективність – за одну процедуру можна позбутися від бородавки повністю;
  • короткий час впливу лазера на шкіру – кілька хвилин лікування;
  • є можливість контролю глибини проникнення лазера.

Протипоказання і шкоду

Видалення підошовних бородавок лазером має свої протипоказання, які полягають в наявності наступних чинників:

  • цукровий діабет;
  • захворювання шкірних покривів;
  • вагітність, годування грудьми дитини;
  • активні стадії хронічних та інфекційних захворювань;
  • онкологія, злоякісні пухлини;
  • епілепсія;
  • умовними протипоказаннями вважаються висока температура, застуда, підвищений тиск, загострення герпесу.

Шкоду від впливу лазера на шкіру мінімальний, процедура безболісна. Його вплив можна порівняти з незначним сонячним опіком, шкіра після процедури злегка червоніє і опухає. Серйозною шкодою хірургічного методу називають виникнення алергічних реакцій. Щоб усунути прояви кропив'янки, набряку, свербежу та печіння, пацієнт повинен прийняти антигістамінні препарати. При чутливій шкірі можуть утворитися бульбашки, загоюються рубцями і пігментними плямами.

Лазерне видалення бородавок має високу ефективність – в 99% випадків новоутворення не з'являється знову. Повторне виникнення бородавки залежить від стану імунітету людини, ступеня поширення вірусу ВПЛ по організму. Якщо не зміцнити захисні сили, шипица знову може зрости на тому ж або іншому місці, вразити обличчя, руки, тіло.

Проведення процедури

Перед проведенням процесу видалення бородавки пацієнт відправляється до дерматолога, хірургові і онколога. Лікарі рекомендують перевірити ознаки атипового зростання, призначають ПЛР-аналіз (полімеразна ланцюгова реакція), виявляє належність штаму вірусу папіломи до певного типу. Онколог виявляє онкогенні властивості збудника. Додатковими методами підготовки служать імунограма, аналіз крові.

Сама процедура проводиться просто. Хворий лягає на кушетку, лікар налаштовує промінь лазера на певну глибину і температуру, впливає на освіту. Якщо область поразки велика, може застосовуватися місцева анестезія. Під час впливу лазер одночасно запаює пошкоджені судини, що виключає кровотеча. На місці новоутворення залишається невелика ямка. Процедура займає 2-3 хвилини, після чого відбувається обробка антисептиком, людина відправляється додому.

Післяопераційний догляд

Після видалення підошовної бородавки не залишається рубців, загоєння рани відбувається швидко за умови дотримання правильного постоперационного догляду:

  • на місці папіломи утворюється кірочка, яка відпадає сама – її не можна мочити, чіпати і намагатися самостійно прибрати;
  • під час місцевого лікування краще не заклеювати рану пластиром, у вологому теплому середовищі великий ризик розвитку мікробів;
  • не можна обробляти рану спиртом – краще застосовувати розчин марганцівки;
  • якщо струп почав відділятися, змочіть його розчином фурациліну і акуратно зріжте;
  • ямочка після відпадання скоринки згладжується за 2-5 тижнів, рекомендується обмежити навантаження на хвору ступню;
  • заборонено піддавати місце операції впливу високої температури, сонячного проміння, під забороною на місяць знаходяться солярії, сауни, басейни;
  • рекомендується пропити курс імуностимулюючих засобів, які не дозволяють виникнути новоутворення знову;
  • після того, як відпаде скоринка, змастіть ямку гідрокортизоновою маззю, щоб не утворився рубець;
  • у профілактичних цілях можна використовувати порошок Банеоцин, гель Контрактубекс, Медидерма, препарат Панавир;
  • для захисту ранки від проникнення мікробів пацієнт повинен дотримуватися чистоту і гігієну в цій області.

Ускладнення після лазерного видалення

Якщо видалення шипицы лазером пройшло успішно, ускладнень не виникне. Якщо ж фахівець, який проводив операцію, недостатньо володіє інструментом, або бородавка була дуже великою і запущеної, можливі ускладнення:

  • рубці і шрами залишаються з-за недостатньої кваліфікації хірурга, схильності пацієнта до утворення рубців, інфікування пошкодженої рани під час реабілітації, видалення великих глибоких утворень, що зачіпають сосочковий шар шкіри;
  • посилене почервоніння здорової шкіри, поява водянистих пухирців – з-за неправильного догляду за раною, чутливості пацієнта до лазерного випромінювання;
  • нагноєння рани – з-за неправильного догляду, розходження країв рани, усувається накладенням швів, промивання антисептиками.

Ціна

По Москві і Санкт-Петербургу лазерне видалення бородавок поширена у великих приватних клініках, безкоштовних поліклініка і невеликих кабінетах дерматологів. За відгуками, вартість лікування залежить від виду використовуваного устаткування, кваліфікації лікаря. Приблизні ціни на лазерне видалення складуть:

Процедура

Розкид цін, в рублях

Видалити бородавку, 1 шт.

600-1000

Лазерне вплив на великі агломерати новоутворень

4500-10000

Біопсія, консультація онколога

400-700

Лікування рубців після видалення ефективним методом мезотерапії

900-3000

Відео

Лазерне видалення підошовної бородавки

Відгуки

Олексій, 35 роківМені знадобилося видалити підошовну папілому, яка дуже сильно розрослася за місяць з маленької точки пляма діаметром більше сантиметра. Лікар спочатку відправив на аналізи, потім визначив, що це не пухлина, і провів вплив лазером. Було трохи боляче, а після операції важко ходити, але рана швидко загоїлася.
Ганна, 28 роківВід постійної ходьби на каблуках у мене почала боліти п'ятка. Я не надавала цьому значення, поки біль не стала гострою. Тоді я виявила у себе поява наростів з чорною крапкою всередині. Лікар поставив діагноз підошовна бородавка, запропонував видалити лазером, але я побоялася. Вибрала дешевий рідкий азот, було страшно, але начебто все обійшлося.
Олег, 41 рікУ мене знайшли велику підошовну бородавку. Самостійно я не намагався з нею впоратися, відразу пішов до лікаря. З-за її збільшеного розміру дерматолог запропонувала провести лазерну терапію, я погодився. За три хвилини мені вирізали папілому, сказали ретельно доглядати. Через місяць від неї залишилося лише невелике нагадування у вигляді ямки.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!