Суха шкіра рук - що робити і як лікувати в домашніх умовах кремами, масками і вітамінами

Груба, суха, шорстка шкіра на руках – це зовсім не вирок, якщо добре за нею доглядати. Харчування, зволоження важливо не тільки жінкам з шкірою, схильної до сухості, але і всім іншим: часто ця проблема з'являється в холодну пору року, при перепадах температур, хворобах. Суха шкіра рук – що робити з нею, якими кремами, маслами зволожувати, які вітаміни додати в раціон і чого уникати – про це читайте далі.

Що таке суха шкіра

Суха шкіра – це постійне відчуття стягування, поколювання, лущення, тріщини на руках. Поверхня шкіри на тильній стороні кистей і долонях стає грубою, нееластичною, особливо натягується після контакту з водою, милом. Побутові домашні справи можуть завдати ще більшої шкоди в цій ситуації, тому важливо користуватися спеціальними рукавичками під час миття посуду, прибирання.

Чому сохне шкіра на руках

Епідерміс на кистях більш тонкий, зовсім не має сальних залоз, містить мало вологи, на відміну від шкіри обличчя. Несприятливі погодні умови, контакт з алергенами, постійне миття гарячою водою, не виконання елементарних повсякденних правил по догляду за собою - все це призводить до того, що сохне шкіра на руках. Які причини можна виділити:

  • холод: якщо не носити рукавички в низьку температуру – шкіра обов'язково стане шорсткою;
  • побутові хімічні засоби: мити посуд, вікна, робити вологе прибирання тільки в рукавичках;
  • груба робота голими руками;
  • вроджена схильність;
  • порушення харчування, нестача вітамінів, дерматические хвороби.

Що робити, якщо суха шкіра рук

Для початку потрібно зрозуміти, що суха шкіра рук – це тимчасова проблема. Ситуацію легко виправити, якщо слідувати корисним порадам і надалі намагатися уникати небезпечних факторів. Давайте розглянемо, як позбавитися від сухості шкіри рук:

  • якщо критична проблема: присутні глибокі тріщини, мозолі, ранки, шкіра сильно лущиться – варто звернутися до дерматолога або косметолога для підбору ефективної відновлюючої терапії;
  • якщо ж шкіра просто висохла і виглядає не дуже красиво – різні креми, лікувальні маски і масла неодмінно вам допоможуть.

Вітаміни при сухості шкіри рук

Якщо причина сухості в сезонних розладах організму, то обов'язковим елементом для позбавлення від проблеми є вітаміни. Для зволоження краще всього допомагають вітаміни В, А, С, Тобто Необхідно включати в раціон продукти, багаті необхідними речовинами: це печінка, жирна червона риба, горіхи, зелень, фрукти. Важливий водний баланс: в день потрібно випивати багато чистої рідини, не вживати алкоголь. Вітаміни при сухості шкіри рук можна приймати в капсулах, у вигляді готових комплексів.

Як зволожити шкіру рук в домашніх умовах

Щоб зволожити шкіру рук у домашніх умовах, потрібно щодня наносити живильні, пом'якшувальні креми, їсти їжу, багату корисними жирами, стежити за чистотою і збереженням рук. Чим мазати руки від тріщин і сухості? Прості рецепти зволожуючих засобів, які можна приготувати з доступних натуральних компонентів допоможуть вирішити проблему. Готуйте їх самостійно або обирайте спеціальну косметику, яку можна купити в будь-якому магазині.

Ванночки для рук від сухості

Ванночки - зручна і дієва процедура. Вони насичують шкіру всіма необхідними речовинами, завдяки своїй водної структурі, тривалого впливу проникають глибоко в шкіру і нормалізують роботу сальних залоз. Також трав'яні настоянки добре заліковують полущені ділянки, дрібні ранки і тріщинки. Кілька рецептів для домашнього приготування ванночок для рук від сухості:

  • Літр відвару липового цвіту, 7 крапель ефірного масла пачулі, можна замінити апельсином, 1 ч. л. гліцерину. Опустити руки в гарячу ванночку, тримати 30 хвилин.
  • Вівсяна мука. У 0,5 окропу додати 3 ст. л. борошна, розмішати, остудити до комфортної температури, помістити руки в масу, тримати 20 хвилин.
  • Картопляний або селеровий відвар. Охолодити рідину, тримати руки 20 хвилин.
  • Молоко злегка підігріти, додати чайну ложку меду, 2 краплі масла (авокадо, жожоба, оливкова, шавлії). Розмішати, тримати близько 20-ти хвилин.
  • Півлітра кефіру, 2 сирих жовтки, 1 ч. л. лляного, оливкової або іншої рослинної олії. Добре перемішати, тримати руки у ванночці 20 хвилин.

Маска для рук від сухості і тріщин

Щоб ефект від проведення процедур був помітний – маски для рук від сухості і тріщин потрібно робити регулярно, 2 рази в тиждень. Руки перед цим треба ретельно вимити, витерти рушником, помасажувати. Процедуру можна робити як вдома, так і професійно, на прийомі у майстри манікюру або косметолога. Які маски можна зробити з підручних засобів:

  • Сирий жовток, будь-яке рослинне масло, мед. Змішати по столовій ложці меду і масла з жовтком, розтерти, нанести на руки, змити теплою водою через 15 хвилин, або залишити на ніч, надівши зверху тонкі рукавички.
  • Сік однієї часточки апельсина або лимона, рослинне масло. Намазати руки сумішшю, почекати 15 хвилин, поки вона вбереться наполовину, змити.
  • Банан, 1 ч. л. вершкового масла, 1 ч. л. меду. Розім'яти банан, змішати з іншими інгредієнтами, нанести компрес на руки, обмотати їх целофаном і надіти зверху теплі рукавички. Витримати 30 хвилин.
  • М'якуш білого хліба розмочити гарячою водою,додати краплю лимонного соку і будь-якого масла, змастити руки, надіти тонкі рукавички. Змити через 10 хвилин.

Засіб від сухості шкіри рук

Лущення рук може викликати чимало дискомфорту як естетичного, так і внутрішнього, оскільки шкіра стає більш вразливою, підлягає впливу зовнішніх факторів. Хороший засіб від сухості шкіри рук - парафінові ванночки і маски з воску, які можна зробити вдома, при наявності потрібних компонентів, або у майстра за невелику суму. Спеціальна лікувальна косметика, яка продається в аптеках, надає швидкий, гарантовано безпечний ефект. При підборі потрібно пробувати кожен засіб на собі і слідувати інструкції.

Крем від сухості шкіри рук

Крему, приготовлені вдома, відрізняються натуральністю і нешкідливістю, однак можуть зберігатися недовго, до 2-х тижнів, в деяких випадках можуть викликати алергію при неправильному підборі складу. Для основи домашнього крему від сухості шкіри рук добре підходить бджолиний віск, парафін, риб'ячий або свинячий жир, вершкове масло і гліцерин. Засіб має обов'язково містити ефірні олії та інші природні пом'якшувальні компоненти.

Крем для потрісканої шкіри рук краще наносити на ніч для кращого впливу, щоб максимально зволожувати кисті і запобігти появі нових тріщин. Ось домашні рецепти, які можуть знадобитися:

  1. Вершкове масло – 2 ст. л., 1 ч. л. меду, 1 ст. л. відвару із звіробою. Зберігати в холодильнику, втирати у шкіру рук щодня перед сном.
  2. Розчин, що містить вітаміни А і Е – 1 ч. л., 1 ч. л. будь-якого меду, 1 ч. л. свіжого соку лимона, 1 ч. л. масла, бажано оливкової, 1 ч. л. нежирних вершків. Наносити за допомогою ватного диска.
  3. Нічний крем потрібно наносити і тримати під рукавичками: 1 ст. л. міцного зеленого чаю, 1 ч. л. масла каріте, 1 ч. л. олії апельсина, 1 ч. л. бджолиного воску, 2 капсули вітамінного комплексу (наприклад, аевіт). Розігріти суміш на водяній бані, перемішати, остудити.
  4. Суміш трав (ромашка, чистотіл, звіробій) – 2 ст. л., залити половиною склянки окропу, наполягати півгодини. Змішати 2 ч. л. обліпихової олії, 3 ст. л. розтопленого воску, пів чайної ложки прополісу і проціджену настоянку. Наносити вранці і перед сном.
  5. Гліцерин – 4 ст. л., 3 ч. л. соку лимона, 3 ч. л. крохмалю, 2 ст. л. горілки. Підігріти на водяній бані, перемішати, остудити, використовувати кожен день.
  6. Взяти столову ложку масла какао, 3 крапельки олії гіркого апельсина, пів чайної ложки кориці. Змішати, підігріти, збити виделкою або вінчиком, остудити.

Олія для рук від сухості

Масла – природне джерело зволоження і живлення шкіри. Якщо вживати в їжу потрібну кількість жирних продуктів, додавати натуральні масла в каші та салати, можна отримати потрібних жирів для підтримки м'якості і балансу шкіри. Олія для рук від сухості можна використовувати в складі масок або в чистому вигляді. Регулярний догляд за допомогою масел допоможе шкірі залишитися гладкою і в холодні періоди. Які масла ефективні:

  • Масло какао. Можна наносити твердим, або в розтопленому вигляді.
  • Масло ши, кокосове, натуральне вершкове.
  • Поживна маска: по чайній ложці олії авокадо, виноградних кісточок, мигдального, абрикосового, апельсинового, оливкової. Змішати, злегка підігріти, обробити особливо пошкоджені місця кистей, лікті.

Мазь від сухості шкіри рук

Якщо ситуація серйозна і руки сильно сохнуть, тріскаються, може знадобитися щоденний, ретельний догляд. Тріщини і сухість можуть виникати з плином часу, в літньому віці, особливо якщо раніше ви займалися грубим фізичною працею (роботою на городі, на виробництві). Почати боротися з цією проблемою потрібно вчасно – з допомогою щоденного догляду сприяти тому, щоб шкіра повернулася в м'яке, ніжне стан, не забувати користуватися кремами, захисними рукавичками. Які мазі від сухості шкіри рук знадобляться:

  • З календули: півсклянки сухого рослини розтерти в порошок за допомогою блендера або вручну, додати склянку розтопленого сала. Розігріти на водяній бані, перемішати, остудити, зберігати в холодильнику.
  • Порошок подорожника змішати з чайною ложкою будь-якого масла і столовою ложкою вазеліну.
  • Пелюстки домашньої троянди перетерти в кашку, змішати зі свинячим салом, настояти кілька днів.
  • Гладкий остудник: з'єднати 100 г подрібненої рослини і 2 ст. олії оливкової або мигдального. Настоювати тиждень.

Лікування аптечними засобами

Косметика, яка пропонується в аптеках, хороша тим, що містить готовий набір активних компонентів, ефективність яких доведена клінічно. Мінус – у високій вартості таких засобів та малоймовірною, але можливої алергії. Тим не менш, якщо ви не хочете морочитися з приготуванням – лікування аптечними засобами теж вихід: вони зможуть якісно зволожити шкіру і захистити її від агресивного впливу зовнішнього середовища. Якщо слідувати інструкціям, вказаним на упаковці і користуватися кремом регулярно – розвиток та оновлення клітин шкіри почнеться швидко.

Які засоби дієві:

  • французька косметика Vichy, La Roche Posay, Eucerin, Lierac;
  • складових для домашніх кремів: гліцерин, парафін, віск, трав'яні збори, корисні масла;
  • вітаміни А і Е в капсулах: для прийому всередину і розведення з маслом.

Відео: зволоження рук в домашніх умовах

Маска для рук прибере сухість і лущення

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!