Мелкоточечный кератолиз - причини і симптоми, лікування препаратами і народними засобами

Зниження імунітету, висока пітливість ніг, постійне перебування у теплому вологому кліматі, викликають інфекцію, яка називається мелкоточечный кератолиз. До груп ризику належать люди з професіями, які передбачають постійне носіння одного й того ж типу взуття незалежно від температури і вологості повітря – військові, спортсмени, льотчики. Згідно з медичною статистикою, ексфоліативний кератолиз частіше вражає чоловіків, ніж жінок.

Що таке мелкоточечный кератолиз

Для країн з жарким кліматом характерні шкірні інфекційні захворювання різного роду. Їх вивчають не завжди уважно і пильно, ставлячи іноді неправильні діагнози і призначаючи помилкове лікування. Мелкоточечный кератолиз – це інфекційне ураження стоп ніг при постійному зіткненні з тісним взуттям, яке проявляється утворенням ямок на епідермісі стоп і дуже неприємним запахом від ніг, який змушує хворого звернутися до лікаря-дерматолога.

Причини мелкоточечного кератолиза

Збудниками хвороби є такі мікроби, як псевдомонадная (або синьогнійна) паличка і кокові мікроорганізми кулястої форми. Кулясті коки, зустрічаючись повсюдно, при нормальному стані організму, не несуть загрози, однак потрапивши на спітнілу шкіру стоп ніг починають розчиняти верхні шари епідермісу, накопичуючись в утворилися ямках. Їх скупчення заважають імунній системі людини зарастить ерозивні освіти.

Причини мелкоточечного кератолиза можуть бути в зараженні стоп псевдомонадой. Хвороба при цьому розвивається іншим шляхом. Маючи потребу в постійному припливі кисню, мікроб, після утворення стінкою ямки на епідермісі, переходить на інше місце стопи, сприяючи утворенню нової ерозії. При цьому мелкоточечние ямки починають зливатися в одну велику, яка, при розвитку, починає запалюватися. Лейкоцити крові намагаються залікувати вогнище запалення, здійснюючи фагоцитоз уражених клітин, однак мікроби мігрують на інше місце стопи, кератолиз прогресує.

Симптоми захворювання

Основні симптоми мелкоточечного кератолиза складаються в освіті мелкоточечних ямок на стопах ніг, дуже нагадують ураження грибком, з-за чого некомпетентні дерматологи помиляються при постановці діагнозу. Крім цього, до симптомів эксфолиативного кератолиза приєднуються:

  • відчуття свербіння в пальцях ніг, неприємного непроходящего печіння;
  • білястий відтінок на ерозивних утвореннях, що посилюється при змочуванні шкіри;
  • гіперкератоз стоп, що виявляється в потовщенні шкірного покриву в місцях, звідки мікроби мігрували;
  • смердючий запах стоп ніг;
  • у запущених випадках хвороба може проявлятися на внутрішніх ділянках долонь.

Діагностика

Будь-дерматолог повинен знати, як виявити мелкоточечный кератолиз у хворого. Одних даних візуального огляду під люмінесцентною лампою недостатньо, потрібно взяти зіскрібок з ураженої ділянки стопи, щоб виключити мікоз, провести посів на виявлення конкретного виду мікроба, що викликав кератолиз мелкоточечного типу. Морфологічні дослідження проводяться протягом декількох днів, після чого дерматолог отримує результати, з яких видно, якими мікроорганізмами викликана хвороба. Залежно від цих даних призначається курс терапії.

Чим лікувати мелкоточечный кератолиз

Правильна клінічна діагностика служить запорукою того, щоб лікування кератолиза здійснювалося правильними і ефективними методами. Бажано, щоб хвороба лікував не тільки дерматолог, але і фізіотерапевт, і навіть косметолог, оскільки з кератолизом мелкоточечного типу потрібно боротися комплексно. Щоб позбутися від постійної вологості стоп ніг, косметолог здійснює ін'єкційне введення у потові залози ботулина або ботулотоксину, який на час уповільнює вироблення поту у хворого.

Якщо у хворого в анамнезі зафіксовано гіперчутливість до ботулину, то мелкоточечный кератолиз лікується фізіотерапевтичними методами. Це лікування включає в себе електро - або іонофорез з хлоридом алюмінію або сріблом. При цьому прокладку з лікарською речовиною розміщують безпосередньо на підошвах ніг. На неї укладають подушку з електродом, і, під дією струму, ліки концентрується в ерозивних мелкоточечних зонах.

Антибактеріальні препарати

Гарне універсальне терапевтична дія робить еритроміцин при мелкоточечном кератолизе. Цей антибіотик і інші препарати з групи макролідів призначаються дерматологом як до прийому всередину, так і у вигляді мазей, присипок. Антибіотик знищує мікроби, тобто причину хвороби, тому нехтувати антибактеріальною терапією не можна ні в якому разі. Всі інші методи лікування носять допоміжний характер.

Народна медицина

У комплексі з антибіотикотерапією можна здійснювати лікування мелкоточечного кератолиза народними засобами. Їх може бути безліч. Звичайний чай може приглушити пітливість ніг, якщо брати кожен вечір ванночки з ним. Добре допомагають примочки на основі родовика. З неї роблять настій, додаючи на один стакан окропу 2 ст. л. сухої трави.

Хворому кератолизом мелкоточечного типу рекомендується протирати підошви настоянкою з дубової кори. Щоб її приготувати, потрібно взяти по 1 частини подрібненої кори і 9%-ного оцту, змішати і настоювати 10-14 днів, після чого процідити. У чистому вигляді склад настою може обпекти шкіру стоп, тому його треба розводити кип'яченою водою в пропорції 1:1. Добре допомагає і борна кислота, яку потрібно насипати на ніч шкарпетки, одягнути їх і спати так всю ніч. Вранці потрібно вимити і обробити стопи спеціальним дезодорантом.

Деякі засоби для зменшення пітливості ніг приймають всередину у вигляді настою. На основі сухих суцвіть та листків синього звіробою можна зробити відвар. Він готується наступним чином: взяти по 1 ч. л. листя і суцвіть звіробою, залити їх однією склянкою кип'яченої холодної води, поставити на вогонь, закип'ятити, помішуючи, а потім варити на маленькому вогні 15-20 хвилин. Після цього наполягати відвар протягом півгодини, і випити протягом доби.

Профілактика кератолиза

Якщо шкіра стоп відрізняється підвищеною пітливістю, то можливий рецидив хвороби, тому для профілактики кератолиза необхідно дотримуватися певні правила гігієни і поведінки. Потрібно виключити з гардеробу тісне взуття з синтетичних, недышаших матеріалів, постійно використовувати адсорбуючі засоби, максимально блокують виділення поту, носити шкарпетки тільки з натуральних матеріалів. Хорошу профілактичну дію мають спеціальні гігієнічні устілки для взуття.

Дезодорант на основі спирту та антибактеріальних компонентів допоможе впоратися з гіпергідрозом (підвищеною пітливістю стоп), однак його треба використовувати регулярно, а не від випадку до випадку. Крім цього, хворим кератолизом протипоказана постійне життя в регіонах з вологим жарким середньорічним кліматом щоб уникнути рецидиву кератолиза мелкоточечного типу. Прогноз лікування хвороби сприятливий, якщо хворий буде виконувати всі лікарські призначення.

Відгуки

Анатолій, 30 роківВисипання на підошвах, свербіж і печіння переслідували протягом 2 місяців. Спочатку намагався лікуватися сам, думав, що грибок. Нічого не допомогло, довелося йти до лікаря. Той сказав, що у мене кератолиз мелкоточечного типу, призначив курс терапії за схемою спільного застосування антибактеріальних мазей та таблеток. Зараз вилікувався, нічого не турбує.
Павло, 26 роківШкіра ніг завжди відрізнялася підвищеною пітливістю, однак з'явилися незрозумілі висипання, неприємний запах, свербіж. Лікар сказав, що у мене кератолиз на підошовної частини ніг, призначив протирання спеціальною пастою на основі еритроміцину та прийом антибіотика всередину. Лікувався два тижні, після чого на прийомі лікар сказав, що інфекції немає.
Сергій, 24 рокиВирішив, що у мене грибок, коли виявив белесую висип на ногах. Пішов до дерматолога, той взяв зішкріб і визначив, що у мене мелкоточечный кератолиз, призначив лікування у вигляді протирання спиртовою настоянкою дубової кори підошов ніг кожен день, еритроміцинову мазь і всередину таблетки еритроміцину. Лікування зайняло 10 днів, після чого висип і свербіж пройшли.

Фото

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!