Червоний плоский лишай - причини виникнення у людини і заразний він

Довга історія цього захворювання продовжує залишати багато питань про причини розвитку: у дерматологів немає єдиної думки про його етіології. Поширена шкірна проблема – червоний плоский лишай. Цієї хвороби схильні люди різного віку, вона небезпечна здатність перероджуватися в рак і вимагає до себе належної уваги.

Причини червоного плоского лишаю

Специфічне захворювання проявляється як алергічне запалення, що вражає шкіру, нігті, слизову рота і статевих органів. Протікає частіше в хронічному вигляді з чергуванням загострень і ремісій. Зовні це виглядає як множинні дрібні висипання у вигляді блискучих червоно-фіолетових вузликів, які можуть бути поодинокими, розташовуватися лінійно, кільцями, збираючись в бляшки, як на фото в медичних довідниках. Часто висип супроводжує сильний свербіж. Як можна заразитися позбавляємо – хворий спантеличується, вперше зіткнувшись з симптомами.

Причини появи червоного плоского лишаю у людини досі в стадії вивчення, й остаточної відповіді про патогенезі цієї хвороби у дерматології немає. Конкретний збудник запального процесу не встановлено. Цим пояснюється відсутність етіотропного лікування, ефективно позбавив би від лишаю назавжди. Захворювання схильні люди (частіше жінки) від 35-40 років, які перебувають у постійному стресовому стані, діабетики, особи з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, пацієнти, що мають травмування слизової ротової порожнини. Серед факторів, що впливають на розвиток запалень виділяються:

  1. інфекційно-алергічний;
  2. вірусний;
  3. спадковий;
  4. нейрогенний фактор.

Спадковий лишай

Деякі генетики вважають визначальним у розвитку хвороби спадковий фактор, вважаючи наявність гена, який активується при різних обставинах. Теорія підтверджується дослідженнями, прослеживающими генетичну схильність до позбавляю: у 1% страждаючих хронічними висипаннями кілька поколінь сімей хворіли таким дерматитом. Особливому ризику піддаються близнюки і родичі другого-третього поколінь. За науковими даними є позитивні зв'язки між позбавляємо і системою тканинної сумісності людини, антигенами гістосумісності.

Лишай на нервовому грунті

Червоний плоский лишай часто проявляється при сильних збудливих потрясіннях, стресових ситуаціях, затяжних депресій. Нервова перевантаження, особлива психоемоційна реакція провокує підвищення чутливості та вразливості клітин шкіри до патогенного впливу антигенів. Як нейрогенне захворювання лишай обґрунтовується фактами ураження людей з функціональними та органічними проблемами нервової системи.

У хворих відзначаються особливості поведінки – такі, як нав'язливий страх, низька стресостійкість, порушення сну, нервове занепокоєння, тривожність. В результаті, на основі високої залежності від хвороби нейрогенних розладів окремі вчені стверджують пріоритетність впливу психоемоційного фактора в історії цього виду дерматозу, коли нервовий стрес служить грунтом для розвитку імунологічних шкірних реакцій.

Аутоімунні причини захворювання

На думку багатьох фахівців, лишай – аутоімунне захворювання. Зв'язок позбавляючи зі збоями в імунній системі підтверджена наявністю супроводжуючих його аутоімунних хвороб (типу виразкового коліту). На тлі основного захворювання клітини шкіри як аутоантигену викликають неадекватну реакцію систем організму на первинну проблему. При повторному впливі етіологічного фактора аутоімунний лишай знову проявляється рецидивным процесом.

Лишай при зниженні імунітету

Основним мотивом появи позбавляючи визнається порушення імунної функції самого людського організму. Зростання антигенного навантаження, метаболічні порушення, зовнішні подразники провокують порушення захисних механізмів і процесу обміну речовин, зниження опірності клітин і тканин до інфекцій, даючи підстави для прогресування дерматиту. Знижений імунітет при червоному лишаї характеризується гіперчутливістю уповільненого види, що відображають різноманітні форми лишаю.

Алергічний лишай

Екзогенному факторові серед причин червоного плоского лишаю надається істотне значення. Інтоксикація організму проявляється як алергічна реакція на ліки та хімічні подразники. Вогнища можуть виникати із-за прийому тетрацикліну, протитуберкульозних ліків, препаратів, що містять алюміній, йод, хінін, золото. Призводити до появи запалень слизової оболонки рота можуть травми під час стоматологічних процедур, неправильно підібрані зубні протези, гострі кінчики зубів.

Заразний червоний плоский лишай

Чому складний в лікуванні червоний плоский лишай – причини виникнення проблеми ще вивчаються. Хворого та його оточення хвилює, чи передається червоний плоский лишай. Запалення обумовлено порушенням функціонування імунної системи і не відноситься до заразним, не має інфекційного характеру. Для оточуючих хворий не небезпечний, але при спільне з ним проживання не слід користуватися спільними предметами гігієни та гардероба (ножиці, рушник, стакан для зубних щіток, тапочки), оскільки всі гіпотези про природу лишаю і заразний він, ще знаходяться в стадії дослідження.

Відео: Від чого з'являється червоний плоский лишай

Червоний плоский лишай: причини, шляхи зараження, наслідки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!