Вітіліго - що це, причини хвороби. Лікування вітиліго ліками і народними засобами

Якщо з'явилися білі плями на шкірі, необхідно звернутися до дерматолога за консультацією. Не виключено, що на позаплановому прийомі пацієнт дізнається, що таке вітіліго, як боротися з цим неприємним і зовні страхітливим захворюванням. В ході патологічного процесу руйнується меланін, і білі плями на тілі стають першим симптомом.

Вітіліго - причини

Хвороба не є вродженою, розвивається за життя людини. Частіше пацієнтами стають діти до 10 років, а перший напад припадає на часи року з ясною, сонячною погодою. Якщо в дитячому організмі отримало свій розвиток вітіліго – причини необхідно визначити першочергову чергу. В іншому випадку складно підібрати лікування, розраховувати на повне одужання тіла. Лікарі виділяють такі провокуючі фактори:

  • аутоімунні процеси організму;
  • тривалий прийом окремих медикаментів;
  • генетичні порушення (хвороба може передаватися у спадок);
  • травмування шкірних покривів із зміною складу дерми;
  • обширні ураження органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • безпосередній вплив на верхній шар епідермісу отруйних речовин;
  • хімічне, радіаційне вплив;
  • вплив на тіло ультрафіолету (це стосується фанатів солярію).

Вітіліго – симптоми

Виникнення патологічного процесу складно не помітити, оскільки спостерігається очевидна депігментація шкіри. Вогнища патології можуть бути поширені по всьому тілу, мають окреслені межі і безбарвний, білий колір насичено. Частіше білі плями на шкірі з'являються навколо губ, в області обличчя, шиї, рук, волосся, інтимних зон (лобок), ніг. Якщо розвивається вітіліго – симптоми можуть бути наступними:

  • наявність плям на шкірі, які мають три відтінки;
  • запалення вогнищ патології на тілі;
  • набряк дерми в місцях ураження тіла;
  • розвиток гніздовій алопеції;
  • порушене потовиділення;
  • схильність до дерматологічних хвороб, включаючи дерматити всіх форм і лишай на тілі;
  • порушена робота органів ШКТ;
  • зниження функцій печінки на фоні загальної інтоксикації організму.

Вітіліго – лікування

Позбутися самостійно від характерного недуги проблемно, пацієнт повинен негайно звернутися за допомогою дерматолога, почати лікування. В аптеці є безліч препаратів для лікування хвороби, але їх самовільне заборонений прийом. Коли розвивається вітіліго – що це таке, повідає спеціаліст; він же порекомендує оптимальну схему лікування, враховуючи всі особливості клінічної картини. При відповіді на питання, як вилікувати вітіліго, враховується комплексний підхід до проблеми.

Вітаміни при вітиліго

Прийом полівітамінних комплексів при вітиліго допомагає нормалізувати активність мелатоніну в дермі, зробити хвороба виліковної. Щоб позбутися від хвороби, вітаміни при вітиліго теж рекомендовані, правда, в дозованій кількості. Це обов'язково ретинол, аскорбінова кислота, вітаміни групи В і токоферол. Крім того, не зайвим буде присутність у схемі інтенсивного лікування цинку, міді, альфа-ліпоєвої кислоти. Лікуватися можна наступними полівітамінними комплексами:

  • Витикс;
  • Вітрум;
  • Елевіт (особливо при вагітності);
  • Алфавіт;
  • Компливит.

Ліки від вітіліго

У дорослому віці не виключено хірургічне лікування захворювання тіла. А ось хворій дитині залишається тільки приймати ліки від вітіліго, які скорочують вогнища ураження, посилюють пігментацію шкірних покривів. Щоб позбутися від хвороби, лікуватися важливо своєчасно, інакше розвиток патологічного процесу вже не зупинити консервативно. У сучасній медицині існує ряд медикаментів, які допомагають зупинити вже початкову стадію вітіліго, гарантують успіх лікування. Це:

  1. Глюкокортикоїди. Гормональні препарати, що скорочують ділянки світлих плям на тілі. Добре зарекомендували себе такі крему і мазі, як Аммифурин, Триакорт, Алклометазон, Фторокорт, гідрокортизону Бутират, Имакорт. Курс лікування тіла – 3 місяці.
  2. Гормональні препарати. Це сильнодіючі мазі, серед яких Элоком, Дермовейт, Белодерм. Приймати препарати зовнішньо – до 8 тижнів, після місячної перерви повторити лікування тіла.
  3. Фітопрепарати. Мають рослинну основу, при вітиліго їх дія спрямована на відновлення рівного кольору шкірних покривів. Це натуральні креми Витасан і Мелагенин, якими дозволено лікування навіть дитини.
  4. Інгібітори кальциневрину. Надають селективне вплив на Т-лімфоцити, пригнічують активність тучних клітин, запобігають атрофії тканин. Медикамент Элидел – яскравий представник цієї фармакологічної групи.
  5. Імуностимулятори. Такі препарати, необхідні для підвищення імунітету, ослаблення якого могло викликати поява білих плям на шкірних покривах. Добре зарекомендував себе Іммунал переважно для дорослих пацієнтів.

Лікування вітиліго лазером

Щоб прибрати світлі ділянки, лікарі рекомендують хірургічне втручання. Особливо ефективне лікування вітіліго лазером, подібне за принципом дії з фототерапією. Метод заснований на контакті лазера з дермою, у результаті чого зникають локальні вогнища патології. Цей спосіб краще не використовувати для лікування якщо на тілі в зонах ураження є навіть маленькі родимки. В іншому список протипоказань мінімальний.

Як лікувати вітіліго в домашніх умовах

Це захворювання є абсолютним протипоказанням до призову в армію, хоча, по суті, не є заразним. Чоловікові і жінці воно доставляє комплекс неповноцінності, тому питання, як позбутися від вітіліго, є актуальним на кожен день. Світлі цятки на тілі можна вивести альтернативними методами, тим більше, є безліч народних рецептів. Ось найрезультативніші серед них:

  1. Протирати класичним відваром звіробій уражені ділянки на тілі, при цьому одночасно приймати всередину антигістамінні засоби від вітіліго. Щоб лікування було ефективним для дорослого і дитини, важливо насамперед з'ясувати причину появи характерного недуги.
  2. Ряску болотну добре промити, просушити, подрібнити. Після 50 г сировини залити 500 мл горілки, настоювати декаду. Потім розводити 20 крапель у чверті склянки води, приймати всередину до 3 місяців лікування.
  3. У вогнища ураження можна по черзі втирати цибулю і часник. Проводити процедури перед сном до появи позитивної динаміки. Додатково можна задіяти ультрафіолетову лампу. Лікування хвороби залежить від причини хвороби.

Дієта при вітиліго

Харчування повинно містити вітаміни, необхідні для посиленого вироблення організмом природного ферменту мелатоніну. Дієта при вітиліго для дорослого і дитини не має суттєвих відмінностей, включає обов'язкове вживання вітамінізованих фруктів і овочів, каш з додаванням рослинного масла, м'ясних страв на пару. До того ж, обов'язкові дрібні, але щоденні порції імбиру, поліпшує стан дерми.

Відео: вітіліго лікування народними засобами

Лікування вітіліго народними засобами в домашніх умовах травами, маслами, аспірином, міддю

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!