Від чого з'являються бородавки - симптоми і причини. Чому відбувається поява бородавок, відео

Часто на шкірі ми виявляємо новоутворення – це бородавки, які доставляють дискомфорт і псують зовнішній вигляд тієї або іншої частини тіла. По своїй суті прояви не є злоякісними, але людина все одно прагне позбутися від них. Щоб це зробити, потрібно спочатку визначити, від чого з'являються бородавки. Чи знаєте ви про ці причини? Нижче представлена інформація, яка допоможе розібратися, які бувають бородавки і чому вони утворюються.

Чому з'являються бородавки

Причиною, від чого з'являється бородавка, вважається вірус папіломи людини або ВПЛ, розмноження якого веде до розростання епітеліальної тканини і підшкірного шару, званого сосочкові. Потрапляючи на шкіру в одному місці, вірус поширюється і на інших ділянках. Виходити назовні віруси можуть за 2 умов:

  • порушення цілісності епідермісу;
  • зниження імунітету.

На обличчі

Під впливом наступних основних чинників на обличчі можуть зрости новоутворення:

  • недостатня або неправильна особиста гігієна;
  • расчеси і подряпини;
  • користування побутовими предметами хворої людини;
  • порушення гормонального фону в період вагітності і клімаксу;
  • зниження імунітету;
  • цукровий діабет;
  • відвідування громадських місць, де є підвищена вологість, але погано дотримується гігієна;
  • постійні стреси.

На тілі

Ураження вірусом папіломи може проявлятися і по всьому тілу, причому це відбувається все з тієї ж причини – користування побутовими предметами хворого, відвідування громадських місць з підвищеною вологістю, недотримання особистої гігієни. До приводів також додаються безладні статеві акти і можливе переохолодження організму. З-за останнього фактора бородавки частіше утворюються на руках і ногах. Появи вірусу в пахвах сприяє підвищена пітливість.

На пальці і руках

Бородавки на пальцях рук в більшості випадків виникають через задирок, з якими кожна людина зустрічається хоч раз у житті. Через такі пошкодження вірус легко потрапляє всередину шкіри і швидко поширюється, адже руками частіше людина доторкається до іншим частинам тіла. Так відбувається самозараження. Бородавка на долоні і пальцях – поширене явище з причини того, що це більш травмируемые частини тіла, і ними людина контактує з будь-якими предметами, будь то поручні в громадському транспорті, ручка дверей або рука зараженої людини.

На ногах

Улюблена частина тіла для бородавок – підошви ніг. Узковатая, сира взуття або надмірне виділення поту в нижніх кінцівках провокує розвиток вірусу папіломи людини. Якщо ж ситуація ускладнюється контактом з зараженим людиною, травмами на шкірі, нервовими переживаннями і збоями в роботі щитовидної залози, то ризик виникнення бородавок на стопах підвищується. Для ніг характерніше всього підошовна форма цих новоутворень, схожа на мозолі.

На статевому члені

Поява бородавок в області паху свідчить про розвиток вірусу, цей тип новоутворень називається загостреними кондиломами. Виникає внаслідок незахищеного статевого акту або орального сексуального контакту. Підчепити небезпечну інфекцію можна при користуванні особистими предметами носія вірусу або в громадських місцях: лазнях, саунах, басейнах. Дрібні освіти при цьому з'являються на голівці пеніса і його стовбурі, на вуздечці крайньої плоті і рідше на мошонці.

На шиї

Джерелом вірусу, що викликає прояв ВПЛ на шиї, теж є заражений носій. При контакті з ним можуть з'явитися новоутворення. Особливо така картина типова при носінні нашийною біжутерії. Крім контактно-побутового шляху зараження, є й інші: до групи ризику відносяться ті, у кого є попрілості, прищі або садна на шиї, знижений імунітет. Провокуючими факторами стають простудні захворювання, прийом антибіотиків, порушення травлення і вагітність.

Види бородавок

Будова бородавки і розмір залежать від різновиду і місця появи. Крім того, новоутворення можуть зливатися між собою, утворюючи конічні або кулясті пухлини. Початковий колір майже не відрізняється від відтінку здорової шкіри, але з плином часу перетворюється в сірий і навіть чорний. Відбувається це внаслідок прилипання бруду до вже сухій поверхні освіти.

Плоскі

Ще називаються юнацькими. Виглядає бородавка як папула з чіткими краями. Діаметр її досягає 1-5 мм, а виступ над шкірою складає близько 1-2 мм. Поверхня бородавок гладка, колір від рожевого тілесного до світло-коричневого. Позбутися від них легко за допомогою такої рослини, як каланхое. Частіше відзначаються ці бородавки у дітей і підлітків по ходу подряпин, порізів, причому виникають:

  • на тильній частині рук;
  • на гомілках;
  • на лобі, щоках, губах.

Вульгарні

Так називають звичайні бородавки, які є найбільш поширеними, адже становлять 2/3 всіх новоутворень на шкірі. Для цього виду характерна наявність материнського освіти, зведення якого веде до зникнення всіх інших. Частіше цей вірус вражає дітей молодшого шкільного віку внаслідок зниження імунітету або простудного захворювання. Місця дислокації – це руки, ділянки біля нігтів на пальцях, особа. Зовні виглядає як вузликове кругле ущільнення. Максимальний розмір – невелика горошина.

Ниткоподібні

Сама назва говорить про те, як виглядає бородавка – це невелике висяче освіта з ніжкою. Особливого дискомфорту вони не доставляють, а місцями ураження стають пахви, шия або область під волоссям. Причиною вважається тісний одяг або мікротравми шкіри, наприклад, внаслідок гоління. Висячі бородавки з усіх найменш заразні, а характерні більше для літніх людей старше 50 років.

Старечі

Цей вид бородавок ще має інші назви – себорейні або кератоми. Виникає він внаслідок доброякісної пухлини, яка формується з роками. Початковий зовнішній вигляд – це маленька пляма коричневого кольору. Більший розмір воно набуває з роками, досягаючи 5-6 див. Поверхню плями жирна і покритий скоринкою, чому новоутворення і називаються себорейними. Поступово пляма ущільнюється, тріскається, а відтінок стає більш насиченим. Поширюються вікові бородавки на закритих ділянках тіла, але потім можуть з'явитися на кінцівках, обличчі або грудей.

Генітальні

Особливістю бородавок на геніталіях є статевий шлях зараження, тобто через незахищений акт. У жінок областю поширення є вхід у піхву, його внутрішня поверхня, анус і навіть шийка матки. Чоловіки можуть помітити у себе генітальні бородавки на статевому члені, яєчках, навколо заднього проходу і в сечовипускальному каналі. Ця форма ВПЛ володіє особливою стійкістю до лікування, тому вивести його складно. Крім того, місце ураження може хворіти. Колір же освіти не відрізняється від здорової шкіри, структура м'яка, а розмір маленький.

Заразні чи бородавки

Як передаються бородавки? Це контактно-побутовий або статевий шлях. При користуванні спільними предметами гігієни з людиною або зіткненні, наприклад, через рукостискання можна заразитися вірусом. Носій може бути просто переносником і сам не мати бородавок, а до появи новоутворень часто проходить багато часу. Медицина пропонує лікування хірургічним або медикаментозним шляхом з допомогою трихлороцтової кислоти або мазей. Крім того, позбавлення від бородавок зарекомендувала себе кріотерапія, тобто припікання холодною рідиною.

Ознайомтеся також з причинами,чому тріскається шкіра на пальцях рук.

Відео про причини вірусних бородавок папілом

Бородавка (папілома): вірус, причини, наслідки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!