Поразка нігтів псоріаз - причини, лікування мазями і народними засобами

Це хронічне захворювання фіксується рідко, проте в кожній зі своїх нечисленних жертв воно заподіює масу незручностей. Недуга вражає нігтьові пластини, міняючи їх колір і руйнуючи структуру. Щоб вилікуватися від псоріазу нігтів, потрібно докласти чимало зусиль і витратити багато часу. Тим не менш, за умови систематичного підходу це цілком можливо. Якщо ця проблема торкнулася вас або когось із близьких, терміново починайте діяти, щоб уникнути неприємних наслідків. Читайте далі, і зможете дізнатися про те, як боротися з цим захворюванням.

Причини виникнення захворювання

Псоріаз вражає нігті набагато рідше, ніж інші частини тіла. Як правило, він розвивається у людей з діагнозом «псоріатичний артрит». У деяких випадках захворювання фіксується при ураженні деяких ділянок шкіри. Самостійний нігтьової псоріаз відзначається ще рідше. На даний момент дерматологи не мають єдиної думки з приводу причин появи цієї недуги, однак фактори, що сприяють розвитку, відомі достеменно. До них відносяться:

  • порушення периферичного кровообігу;
  • тривалі стреси;
  • хронічні захворювання;
  • порушення обмінних процесів;
  • спадкові фактори;
  • підвищена чутливість до факторів навколишнього середовища.

Перші ознаки псоріазу на нігтях рук і ніг

Клінічна картина цього захворювання залежить від природи походження і конкретної різновиди. Разом з тим, можна виділити ряд проявів, характерних для початкових стадій і мають місце у всіх випадках нігтьового псоріазу. До них відносяться наступні ознаки:

  • ямкові утворення на поверхні нігтя;
  • больові відчуття при натисканні на ніготь;
  • поява простору між нігтем і ложем;
  • запалення, що виникає внаслідок проникнення під ніготь пилу і частинок епідермісу.

Стадії хвороби та їх симптоми

Поява псоріазу часто залишається непоміченим, оскільки далеко не завжди перші ознаки явно вказують на наявність серйозної проблеми з нігтями. Захворювання поступово прогресує, створюючи все більший фізичний і естетичний дискомфорт. Хід розвитку цієї недуги медики ділять на три стадії:

  1. Прогресуюча. На поверхні нігтів з'являються невеликі точки (папули) білого або жовто-коричневого кольору, які поступово збільшуються. На цій стадії захворювання ще не проникла углиб нігтьової пластини, тому впоратися з ним не так складно. Больові відчуття відсутні, однак верхні шари нігтів вже починають лущитися.
  2. Стаціонарна. На другій стадії нігтьового псоріазу поява нових точок на нігтях тимчасово припиняється. Запальні процеси сповільнюються, однак раніше завдають хворому страшний дискомфорт. У деяких випадках епідерміс навколо нігтів покривається ледь помітною висипом. При дотику до кутикулі відзначаються больові відчуття. Шкіра, прилегла до нігтьових пластин, стає сухою. На ній з'являються тріщини й незначніше кров'яні виділення.
  3. Регресивна. Особливість цієї стадії нігтьового псоріазу полягає в тому, що утворилися папули поступово зникають. Навколо вогнищ з'являються білясті псевдосклеротические облямівки. На даному етапі розвитку захворювання більшість хворих відчуває нестерпний свербіж.

Методи діагностики

На сьогоднішній день специфічних методик дослідження для постанови діагнозу «нігтьової псоріаз» не існує. При вивченні складу крові, взятої для аналізу в період активного розвитку захворювання, нерідко виявляються зміни, характерні для ревматичних/запальних/аутоімунних процесів. У деяких складних випадках лікарі призначають біопсію шкіри для виключення інших патологій.

Чим лікувати псоріаз нігтів

Вся складність лікування нігтьового псоріазу полягає в тому, що стандартних методик, які могли застосовуватися хоча б у половині випадків, не існує. У кожного пацієнта протікання цього захворювання супроводжується безліччю індивідуальних чинників. Аналізуючи загальну клінічну картину, лікарі призначають комплексне лікування і рекомендують часткова зміна способу життя.

Лікувальна дієта

Людина, якій діагностували нігтьової псоріаз, першою справою повинен подбати про нормалізацію харчової поведінки. Ні, повністю вилікувати це захворювання дієтою неможливо. Правильний раціон допоможе усунути фактори, що сприяють розвитку хвороби, і тим самим підвищить ефективність медикаментозного лікування, призначеного лікарями. Для тих, хто зіткнувся з цією проблемою лицем до лиця, нижче наведена таблиця із забороненими і дозволеними продуктами.

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Курячі яйця

Згущене молоко

Овочі, фрукти

Морозиво

Неміцні чаї

Прянощі

Овочеві супи

Приправи

Відварне/тушковане/печене м'ясо

Наваристі м'ясні бульйони

Крупи

Жирне м'ясо (свинина, баранина)

Знежирена молочна продукція

Гострі страви

Натуральні домашні напої

Смажена риба

Медикаментозна терапія

Лікування нігтьового псоріазу фармацевтичними препаратами більшою мірою сприяє усуненню очевидних симптомів і полегшення самопочуття пацієнта. Корінь хронічного захворювання ховається глибоко, тому для боротьби з ним використовуються інші методики. Тим не менш, після проведення обстеження та постанови пацієнту діагноз, лікарі в обов'язковому порядку призначають медикаментозні засоби. Для цих цілей широко застосовуються такі препарати:

  1. Гормональні засоби, що володіють протизапальною дією, в таблетках і капсулах. Коли тільки починається псоріаз нігтів, лікарі часто призначають найлегші препарати з цієї категорії – «Гідрокортизон», «Преднізолон» і т. д. Вони заспокоюють запалення і нормалізують стан нігтів. При повторному загостренні псоріазу рекомендується застосування більш сильних фторованих засобів – «Синаларома», «Целестодермома», «Випсогалома», «Белосаликома». Використання цих препаратів демонструє високу ефективність: у 70% випадків після двотижневого курсу лікування в пацієнтів відзначається повна регресія нігтьового псоріазу.
  2. Негалогенизированные глюкокортикоїди – «Адвантан», «Элоком». Завдяки виключенню зі складу цих препаратів фтору і хлору помітно знизилася ймовірність появи небажаних ефектів системного і місцевого характеру. Ці лікарські засоби виступають в якості основи медикаментозної терапії проти нігтьового псоріазу.
  3. Креми і мазі з вмістом дитранолома – «Цигнолин», «Псоракс», «Цигнодерм» і т. д. Вони надають потужний противопролиферативный і протизапальний ефект. Їх призначають у зростаючих дозуваннях з короткочасним або тривалим методиками. Недоліком цих препаратів є висока ймовірність виникнення таких побічних ефектів, як еритема, свербіж і місцева набряклість.

Важливою особливістю медикаментозного лікування нігтьового псоріазу є необхідність постійної зміни терапевтичних програм. З часом ефективність будь-якого засобу знижується, тому лікарям доводиться знаходити нові способи боротьби з захворюванням. Існують певні схеми чергування методик, однак для кожного пацієнта вони застосовуються з урахуванням індивідуальних особливостей.

Фізіотерапія

Основною ідеєю фізіотерапевтичного лікування нігтьового псоріазу є вплив на тканини пальців ніг і рук різними фізичними чинниками, серед яких електричний струм, світлові/лазерні імпульси, інфрачервоні/ультразвукові хвилі. Особливо ефективними в боротьбі з нігтьовим псоріаз була визнана магнітно-лазерна терапія та електросон. Спільне застосування цих методик забезпечує стійкий позитивний результат – гострі симптоми швидко знімаються, період ремісії помітно збільшується, запальні процеси загасають.

Правильний догляд за нігтями

Крім застосування медикаментозних препаратів і народних засобів лікування псоріазу в домашніх умовах передбачає введення особливих гігієнічних правил. Правильний щоденний догляд за нігтями помітно підвищує ефективність терапії. Консультуючи пацієнтів з діагнозом «псоріаз», лікарі дають наступні рекомендації:

  • нігті на руках і ногах потрібно обстригати як можна коротше;
  • при виконанні домашньої роботи руки повинні бути захищені рукавицями;
  • від манікюру/педикюру варто відмовитися;
  • фізична робота, у ході виконання якої нігті можуть бути травмовані, повинна зводитися до мінімуму;
  • нігті рук і ніг завжди повинні бути чисто вимиті.

Народні засоби

Чи можна вилікувати псоріаз нігтьових пластин домашніми засобами? На це питання фахівці відповідають ствердно. За умови правильного і, що найголовніше, систематичного застосування народних ліків запальні процеси відступають. Ураження нігтьових пластин зупиняється. Про те, як вилікувати псоріаз нігтів без фармацевтичних засобів, у наш час тлумачать багато експертів, але універсальну тактику раніше визначити не вдається. Хороші показники ефективності демонструють народні засоби, описані в списку, який ви знайдете нижче:

  1. Компрес на основі чистотілу. Просте і, разом з тим, надзвичайно ефективний засіб для лікування нігтьового псоріазу. Щоб приготувати відвар для цієї процедури, залийте 100 грам сухої рослини прохолодною водою, поставте на конфорку з середнім вогнем. Доведіть до кипіння, вимкніть газ і дайте відвару настоятися протягом 45-50 хвилин. Щоб вилікувати ураження нігтів при псоріазі, щодня робіть компреси протягом 6-8 тижнів.
  2. Солідол. Приготуйте мазь для лікування нігтьового псоріазу. Щоб це зробити, змішайте в рівному співвідношенні технічний солідол, дитячий крем і топлений жир нутрії. Ретельно перемішуйте інгредієнти, поки не отримаєте однорідну консистенцію. Кожен вечір мастіть цим засобом руки на ніч, і через 2-3 тижні нігтьової псоріаз відступить.
  3. Ванночки. Нігтьової псоріаз ефективно лікується при систематичному застосуванні домашніх засобів, що містять кукурудзяний крохмаль. Візьміть 150 грам цього порошку, розведіть в гарячій воді до отримання консистенції сметани. Занурте пальці в отриману суміш і тримайте до тих пір, поки вона повністю не охолоне. Щоб впоратися з нігтьовим псоріаз, виконувати такі процедури потрібно щодня, протягом кількох місяців.
  4. Обліпихова масло. Багато дерматологи рекомендують це засіб для лікування нігтьового псоріазу. Щодня приймайте по 5-7 мл обліпихової олії всередину і змащуйте уражені ділянки. Через 6-8 тижнів захворювання відступить.
  5. Вітамін A. Як показує практика, правильне застосування ретинолу ацетату дозволяє впоратися з псоріаз нігтів. Щодня втирайте вітамін A в основу нігтьових пластин, і через 5-6 тижнів помітите істотне поліпшення.

Дізнайтеся більше інформації пропсоріазі - лікування в домашніх умовах і причини появи захворювання.

Профілактика захворювання

Ви вже дізналися, що таке псоріаз нігтьових пластин, і зрозуміли, наскільки складно з ним боротися. Прояви цього захворювання нагадують грибок на руках, що сильно псує зовнішність людини. З метою запобігання розвитку нігтьового псоріазу лікарі рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • утримувати нігті в доглянутому стані;
  • обстригати нігті як можна коротше;
  • виконуючи фізичну роботу, одягати захисні рукавички/рукавиці;
  • при наявності загрози появи нігтьового псоріазу на ногах, необхідно носити просторий взуття;
  • для чищення нігтів використовувати м'які інструменти;
  • періодично відмочувати нігті в теплій воді з ефірним маслом.

Дізнайтеся більше методів і засобів, як вилікувати псоріаз.

Відео: як лікувати псоріаз в домашніх умовах

Псоріаз: лікування народними засобами в домашніх умовах

Фото: як виглядає псоріаз нігтів на руках і ногах

Щоб отримати загальне уявлення про зовнішніх проявах цього неприємного дерматологічного захворювання, погляньте на фотографії, прикріплені нижче. Так виглядають руки і ноги людей, які страждають нігтьовим псоріаз. Запам'ятайте, як виглядає проблема, щоб мати можливість визначити її поява на ранній стадії і своєчасно звернутися за медичною допомогою.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!