Чому тріскаються пальці рук і як їх лікувати

Використання побутової хімії, неправильний догляд, зовнішнє середовище – всі ці нюанси призводять до зміни стану шкіри. На руках можуть з'являтися роздратування, що нагадують алергію, виникає сухість, лущення, розтріскування. Зазначені фактори не є відхиленнями здоров'я. Серйозним приводом для занепокоєння вважаються тріщини на пальцях рук, причини та лікування яких не пов'язано з погодними умовами, домашніми обов'язками або віковими змінами. Рани з кров'ю повинні стати обов'язковим приводом для звернення до лікаря.

Причини сухості і тріщин на пальцях рук

Лущення і сухість доставляють дискомфорт. У поєднанні зі свербежем і появою кровоточивих ран ці ознаки перетворюються в постійний біль. Причинами таких проявів можуть бути різні фактори. Негативний вплив на руки надають речовини для миття підлоги, посуду та інша побутова хімія. Позбутися їх впливу не складно. Якщо причинами змін шкірних покривів стали захворювання, то лікування спрямовується не тільки на усунення дискомфорту, але і на ліквідацію хвороби.

Захворювання, які можуть стати причиною свербіння, розтріскування, лущення і сухості рук:

  • грибок (головною причиною хвороби вважають ослаблення імунітету);
  • контактний дерматит (захворювання викликається використанням побутової хімії, контактом з агресивними речовинами або алергенами);
  • екзема (серйозне захворювання, що супроводжується кровоточить ранами, тріщинами, сухістю рук);
  • псоріаз (відмітним ознакою вважається поява крапельок крові;
  • авітаміноз (причиною сухості і тріщин на руках стає нестача вітамінів);
  • алергія (індивідуальна реакція на певні фактори).

Питання, чому тріскається шкіра на пальцях рук, передбачає проведення комплексного обстеження у дерматолога. Позбутися від деяких захворювань складно. Такі симптоми можуть бути проявом цукрового діабету, хвороб внутрішніх органів або порушення працездатності окремих систем організму. При виявленні причини сухості і лущення, треба звернути увагу на місце ураження – подушечки, долоні, зона околоногтевых пластин, міжпальцеві ділянки.

Тріскається шкіра на пальцях рук близько нігтів

Частий контакт не тільки з побутовою хімією, але і з звичайною водою, може стати причиною появи роздратування. Шкіра в області нігтьових пластин починає лущитися, тріскатися, відшаровуватися. Якщо такі фактори, як вода і хімія немає, то приводом до появи дискомфорту є внутрішні захворювання. Точний діагноз може встановити тільки фахівець, але найпоширенішими з них вважається грибок на пальцях рук, гормональний збій, псоріаз, екзема, діабет або відхилення в роботі щитовидної залози.

На подушечках

Поява тріщин і лущення на шкірі може бути пов'язано з браком вітамінів. Найпоширенішим симптомом нестачі поживних речовин в організмі вважається поява тріщин, лущення і сухості на подушечках пальців. Подразнення, почервоніння, больові відчуття при цьому не виникають. Постійне відшарування шкірних покривів призводить до «шорсткому» ефекту. Якщо область подушечок пальців болить або помітні кров'яні виділення, то це ознака захворювань. Звертатися до лікаря треба в найкоротші терміни.

Лопається шкіра на пальцях рук

Тріщини без кровоточивих ран виникають з причин впливу зовнішніх факторів або внутрішніх змін. Шкіра може лопатися від прийому гормональних препаратів, тривалого курсу лікування антибіотиками. Лущення з тріщинами виникає із-за несприятливих погодних умов або частого контакту з водою. Наприклад, в осінній або зимовий період за руками треба стежити максимально уважно. Аналогічні ознаки можуть бути першими проявами захворювань.

Суха шкіра рук і тріскається до крові

Деякі різновиди змін відносяться до категорії найбільш небезпечних. Кровоточиві тріщини в більшості випадків є ознаками серйозних хвороб. Якщо при цьому набрякають пальці рук, то треба провести обстеження у дерматолога. Хворобливі виразки на можуть стати не тільки причиною дискомфорту, але й способом зараження крові. Такі тріщини на кистях є симптомами екземи, грибкового ураження, виникнення серйозних порушень в роботі організму.

Свербіння між пальцями рук

Найпоширенішою причиною печіння вважається алергія або шкірні захворювання. Якщо свербіж виникає між пальцями, то вплив гігієни або хімічних речовин виключається. Небезпека такого симптому полягає в поширенні проблеми. Роздратування може збільшуватися і переходити на інші ділянки. Набрякання пальців, що супроводжується печінням, вважається самим небезпечним ознакою грибка або дерматиту.

Лікування лущення і тріщин на шкірі

Дуже сухі руки стають причиною серйозного дискомфорту. Шкіра неприємна на дотик, виглядає не естетично, доставляє неприємні відчуття постійним лущенням. Лікувати такі прояви треба з урахуванням причини виникнення проблеми. Якщо шкіра почала сохнути під впливом погодних умов, побутової хімії або авітамінозу, то повернути її стан допоможе спеціальна мазь від тріщин на пальцях рук або маска, приготовлена в домашніх умовах.

Мазь для загоєння ран і тріщин

Якщо спеціалістом виявлені захворювання, наслідком яких стали лущення і розтріскування шкіри, то проводиться комплексне лікування. Хвороба ліквідується спеціальними препаратами, а дискомфорт шкірних покривів усувається за допомогою мазей. Застосування всіх засобів рекомендується узгоджувати з лікарем. Мазі наносять на уражені ділянки через певний час або по мірі виникнення больових відчуттів, як знеболювальне.

Приклади мазей, які використовуються для вирішення проблеми «Тріщини на пальцях рук, причини та способи лікування:

  • «Эплан»;
  • «Левомеколь»;
  • «Вулнузан»;
  • «Цикадерма»;
  • «Бепантен Плюс»;
  • «Банеоцин».

Кремом

Засоби боротьби з сухістю і лущенням поділяються на слабкі, сильні, середні і максимально сильні різновиди. Креми вважаються універсальними препаратами. Вони загоюють рани, надають зволожуючу дію, усувають больові відчуття. Якщо лущиться шкіра на пальцях рук у дитини, то креми треба підбирати з групи, відповідної віку пацієнта. Самолікуванням займатися не варто. У дітей такі ознаки можуть бути наслідками алергії або серйозної нестачі вітамінів.

Приклади кремів, які використовуються для вирішення проблеми:

  • «Апілак»;
  • «Солкосерил»;
  • «Д-пантенол»;
  • «Оксамитові ручки»;
  • «Ланолін».

Народними засобами

Якщо лущаться пальці на руках, долоні і інші частини кистей, то допомогти повернути здоровий стан шкіри зможуть засоби нетрадиційної медицини. Особливою популярністю, наприклад, користується медово-гліцеринова маска. Дві столові ложки води треба змішати з чайною ложкою меду і аналогічною кількістю гліцерину. Додати густу консистенцію суміші можна вівсяними пластівцями. Маска для рук від сухості наноситься на руки, а через 15 хвилин змивається теплою водою.

Лущення долонях рук, пальцях і тильній частині кистей запобігає та усуває звичайний картопля, сметана, будь-яке рослинне масло. Компоненти використовуються для компресів або втираються масажними рухами. Обробляти треба не тільки руки, але і кінчики пальців. Вилікувати хвороби шкіри такими методами не вийде. Народні способи усунуть наслідки зовнішніх чинників, але не позбавлять від внутрішніх захворювань.

Дізнайтеся про те, чому тріскається шкіра на пальцях рук.

Відео: ознаки шкірних захворювань на руках

Тріщини на пальцях рук, основні причини і лікування, фактори, що впливають на зміни стану шкіри – основна тема відео. У ролику докладно описуються не тільки ознаки хвороб, але і роз'яснюються наслідки їх ігнорування пацієнтами. Після перегляду відео - і фотоматеріалів можна без праці відрізнити звичайну реакцію шкірних покривів на подразники від симптомів небезпечних захворювань.

Діагноз по руках!

Дізнайтеся, що такебешихове запалення ноги - симптоми і лікування хвороби.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!